user preferences

Πρωτομαγιά 2022

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday May 07, 2022 23:58author by Διάφορες αναρχικές οργανώσεις Report this post to the editors

Διεθνής Αναρχική Ανακοίνωση

Πρώτη Μαΐου 1886! Σήμερα, πριν από 136 χρόνια, η αμερικανική εργατική τάξη δημιούργησε μια ανεκτίμητη εμπειρία για τους μετέπειτα αγώνες των εργατικών τάξεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας "αυτός ο αγώνας είναι ο τελευταίος μας αγώνας!". Παραμένει μια νίκη μέχρι σήμερα. Το αίτημα "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες για ό,τι θέλουμε" για να αντικαταστήσει τις 16 ώρες εργασίας και τις επιθέσεις του καπιταλισμού που στόχευαν τις ζωές των εργατικών τάξεων τότε, τον 19ο αιώνα, έγινε γενική απεργία στην Αμερική. Η γενική απεργία ήταν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της αναρχικής δράσης που συνέβαλε στην ιστορία της ταξικής πάλης.

Για τους αναρχικούς, ο αγώνας για το 8ωρο δεν θεωρήθηκε ποτέ ως ένα απλό αίτημα για μεταρρύθμιση. Οι αναρχικοί αγωνίστηκαν να την αντικαταστήσουν με μια κοινωνική επανάσταση, με τον ισχυρισμό ότι "ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας μας, είτε είναι 2 ώρες είτε 8 ώρες, είναι δουλεία αν δουλεύουμε για τα αφεντικά".

Το κέντρο αυτού του μεγάλου αγώνα ήταν το Σικάγο, ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή. Το Σικάγο ήταν ταυτόχρονα το σημαντικότερο κέντρο αναρχικής δράσης. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες έδωσαν το παρόν στα εργοστάσια και στους δρόμους για να αγωνιστούν για το 8ωρο. Οι Pinkertons, ιδιωτική αστυνομία που πληρώνονταν από τους καπιταλιστές, επιτέθηκαν σε απεργούς εργάτες στο εργοστάσιο McCormick. Οι δολοφόνοι έσφαξαν τέσσερις άοπλους εργάτες.

Την επόμενη ημέρα οργανώθηκε διαδήλωση στη Haymarket. Στο τέλος της διαδήλωσης, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να εκκενώσει την πλατεία, ρίχτηκε μια βόμβα. Η ταυτότητα του ρίπτη είναι άγνωστη μέχρι σήμερα. Λίγο αργότερα, όλες οι αναρχικές εκδόσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργάτες συνελήφθησαν και η υπόθεση Haymarket πυροδότησε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση εναντίον της εργατικής τάξης.

Ο Grinnell, ο αστός εισαγγελέας, είπε: "Η αναρχία κρίνεται. Καλοί ένορκοι, καταδικάστε αυτούς τους ανθρώπους, παραδειγματίστε τους, κρεμάστε τους. Σώστε τους θεσμούς και την κοινωνία μας". Αυτό συμβαίνει επειδή ο στόχος των οκτώ αναρχικών που καταδικάστηκαν σε θάνατο δεν ήταν απλώς το δικαίωμα να εργάζονται μόνο 8 ώρες την ημέρα- ο στόχος τους ήταν να καταστρέψουν τον καπιταλισμό, την κυριαρχία της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Οι Albert Parsons, August Spies, Adolph Fischer, George Engel και Louis Lingg καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι Oscar Neebe, Samuel Fielden και Michael Schwab φυλακίστηκαν. Αποδείχθηκε ότι οι οκτώ αναρχικοί δεν είχαν καμία σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο Haymarket- κατηγορήθηκαν για αναρχισμό! Οι αναρχικοί στο δικαστήριο δεν υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους, αλλά την εργατική τάξη, τον οκτάωρο αγώνα και τον αναρχισμό! Μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης, ο Adolphe Fischer διαμαρτυρήθηκε με τα εξής λόγια:

"Εδώ δικάστηκα για φόνο αλλά καταδικάστηκα για αναρχισμό. Καταδικάστηκα επειδή ήμουν αναρχικός. Αν οι άρχουσες τάξεις νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν τον αναρχισμό κρεμώντας μερικούς αναρχικούς, κάνουν λάθος. Οι αναρχικοί αγαπούν τις αρχές τους περισσότερο από τη ζωή τους. Οι αναρχικοί είναι πάντα έτοιμοι να πεθάνουν για τις ιδέες τους".
Ο Louis Lingg δεν περίμενε να πεθάνει στα χέρια του δήμιου του. Έβαλε τέλος στη ζωή του αφού έγραψε "Ζήτω η Αναρχία!" στον τοίχο του κελιού του. Οι τέσσερις αναρχικοί πήγαν στην αγχόνη λέγοντας "Ζήτω η Αναρχία". Άφησαν πίσω τους τη θέλησή τους να μη συμβιβαστούν με την καπιταλιστική τάξη και το θάρρος τους να μην παραδοθούν με οποιοδήποτε τίμημα. Και, φυσικά, την 1η Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων!

Σήμερα, όλες οι εργατικές τάξεις του κόσμου πρέπει να γνωρίζουν ότι το 8ωρο κατακτήθηκε μέσα από τον ανελέητο αγώνα, μέχρι θανάτου, των αναρχικών εργατών, παρόλο που οι καπιταλιστές εξακολουθούν να εξαπατούν τους εργαζόμενους. Η Έμμα Γκόλντμαν, η οποία εντυπωσιάστηκε από τον αγώνα των αναρχικών εργατών και έγινε και η ίδια αναρχική, είπε: "Όλα όσα είναι καλά και όμορφα στον κόσμο σήμερα υπάρχουν παρά τα κράτη, όχι εξαιτίας τους". Οι καπιταλιστές ποτέ δεν έδωσαν δικαιώματα στους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, τα κέρδισαν με τον αγώνα τους.

Ο καπιταλισμός συνεχίζει να καταδικάζει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο σε μισθωτή εργασία και πολύωρη απασχόληση, τους σκοτώνει στην εργασία, την εκμετάλλευση, την επισφάλεια, την εργασία χωρίς δικαιώματα και σε συνθήκες δουλείας. Η κατάσταση των καταπιεσμένων τάξεων του κόσμου είναι τρομερή στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, ιδιαίτερα στις χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου", όπου η ανεργία, η πείνα και η φτώχεια είναι απελπιστικά μεγάλες σε αυτό το νέο στάδιο της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Ο καπιταλισμός που πολεμήσαμε με νύχια και με δόντια για εκατοντάδες χρόνια και η ατελείωτη απληστία του για κέρδος απειλεί όλους τους λαούς του κόσμου και τον ίδιο τον πλανήτη. Ο καπιταλισμός έχει σφετεριστεί τις ζωές των καταπιεσμένων τάξεων κάθε μέρα από την ίδρυσή του, με αντάλλαγμα την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής προς όφελος των κερδών και των προνομίων της άρχουσας τάξης. Ο αγώνας σήμερα είναι αγώνας ζωής ή θανάτου για όλους τους καταπιεσμένους. Γιατί σήμερα ο καπιταλισμός παρασύρει τον κόσμο σε μη αναστρέψιμες καταστροφές μαζί με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις πανδημικές κρίσεις και τους πολέμους κατά των λαών.

Οι αναρχικοί του Haymarket ήταν μετανάστες εργάτες. Ακριβώς όπως οι σημερινοί μετανάστες που χάνονται στα μακρινά ταξίδια τους στις θάλασσες του κόσμου για να επιβιώσουν, και ακριβώς όπως οι αμέτρητοι μετανάστες εργάτες που βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου στα κρατικά σύνορα.

Είμαστε αναρχικοί που αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, παλεύοντας με νύχια και με δόντια με την καπιταλιστική τάξη, όπως ακριβώς και οι έντιμοι σύντροφοί μας που είπαν "Ζήτω η Αναρχία!" στην αγχόνη.

Οι σύντροφοί μας ήξεραν ότι θα νικούσαν ακόμα και αν αυτό σήμαινε να πεθάνουν. Γιατί η έναρξη μιας εξέγερσης ενάντια στον καπιταλισμό, ο οποίος, μέχρι την τελευταία σπιθαμή, είναι ένα μαρτύριο, σημαίνει νίκη! Οι κραυγές "Ζήτω η Αναρχία!" των συντρόφων μας αντικατοπτρίζονται στον αγώνα της εργατικής τάξης σήμερα. Και εμείς, ως αναρχικοί και αναρχικοί που αγκαλιάζουμε τον αγώνα τους, πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη φωνή σε μια οργανωμένη δύναμη που μπορεί να σκάψει τον τάφο της καπιταλιστικής τάξης που κλέβει τις ζωές μας.

Αυτή η φωνή δεν είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά το σύνθημα του σημερινού αγώνα. Δεν υπάρχει απελευθέρωση για τους λαούς του κόσμου αν δεν εξαλείψουμε τα κράτη που μας επιβάλλουν καθημερινά νέους περιορισμούς και αν δεν δημιουργήσουμε έναν ίσο και ελεύθερο κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχει εξουσία ή ιδιοκτησία και τα πάντα θα ανήκουν σε όλους. Και ο δρόμος προς αυτή την απελευθέρωση περνάει μέσα από τη σπορά των σπόρων της ελευθερίας σε κάθε χώρα του κόσμου και κρατώντας ζωντανή την ελπίδα μας για έναν κόσμο χωρίς κράτη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως είπε ο Μαλατέστα, "Η περιστασιακή ατομική προπαγάνδα, η οποία συχνά αποτελεί μια απλή διέξοδο για να καταπνίξει τις ασθένειες της συνείδησης, έχει ελάχιστα ή καθόλου αποτελέσματα στην επίτευξη του σκοπού της. Το χώμα είναι πολύ αχάριστο για τους σπόρους που φυτεύτηκαν τυχαία για να βλαστήσουν και να ριζώσουν". Γι' αυτό ο αγώνας μας πρέπει να φέρει υπευθυνότητα, δέσμευση, αυτοπειθαρχία και αυτοοργάνωση για την επίτευξη της ελευθερίας. Συγκεκριμένα, στη συνδικαλιστική δράση, εμείς οι αναρχικοί και οι αναρχικοί-οργανωτές υποστηρίζουμε την ανάγκη για την ανάπτυξη της καθημερινής εργασίας από τα κάτω για την προώθηση της μαχητικότητας και του πρωταγωνισμού των εργαζομένων ανδρών και γυναικών να αντισταθούν στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης και να καταπολεμήσουν την καταπίεση. Σήμερα, που υπάρχουν νέοι τομείς εργαζομένων που εργάζονται άτυπα, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, πολλοί από αυτούς μετανάστες, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε στην οργάνωση αυτών των εργαζομένων και να αναπτύξουμε μαζί τους μεθόδους οργάνωσης και εργασίας βασισμένες στην άμεση δράση και την αλληλεγγύη.

Πρόθεση της οργανωμένης αναρχικής μαχητικότητας είναι να προωθήσει και να ενισχύσει συνδικάτα με ταξική συνείδηση, μαχητικές ομάδες μέσα στα συνδικάτα που αναπτύσσουν μια άμεση γραμμή δράσης και εμβαθύνουν τη μαχητικότητα και την οικοδόμηση εξουσίας των εργαζομένων γυναικών και ανδρών, συντονίζοντας τις προσπάθειες που αναπτύσσονται στα διάφορα συνδικάτα για να δώσουν σε αυτή τη γραμμή συνδικαλιστικής εργασίας έναν γενικότερο χαρακτήρα που μπορεί να προταθεί ως οδηγός για τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Είναι καθήκον του συνδικάτου να προσεγγίσει και να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη στον αγώνα άλλων οργανωμένων κοινωνικών τομέων, προκειμένου να ενισχύσει τους διάφορους τομείς των καταπιεσμένων τάξεων. Αυτή η προοπτική της μαχητικής εργασίας θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε την απαραίτητη δύναμη των λαϊκών τάξεων για να αναπτύξουμε ένα βαθύ επαναστατικό σχέδιο.

Πιστεύουμε ότι για να εμβαθύνουμε τον αγώνα των καταπιεσμένων τάξεων ενάντια στη μιζέρια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση που μας κρατάει το σύστημα της κυριαρχίας, είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε μια οργάνωση από τα κάτω σε όλους τους κοινωνικούς χώρους για να αντισταθούμε στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης εναντίον του λαού μας. Μόνο μέσα από την άμεση και οργανωμένη δράση των καταπιεσμένων σε κάθε κοινωνικό χώρο μπορούμε να προχωρήσουμε προς έναν κόσμο χωρίς καταπιεστές και καταπιεσμένους. Μόνο μέσα από μια κοινωνική επανάσταση που θα βάλει τέλος σε αυτό το σύστημα θανάτου για πάντα, θα επιτύχουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. "Αν έστω και ένας από εμάς είναι φυλακισμένος, κανείς μας δεν είναι ελεύθερος"!

Την πρώτη Μαΐου θα είμαστε σε όλους τους δρόμους του κόσμου για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των συντρόφων μας, να εξυψώσουμε τον αγώνα τους και να δημιουργήσουμε έναν ισότιμο και ελεύθερο κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν ιεραρχίες και ιδιοκτησίες και στον οποίο τα πάντα θα ανήκουν σε όλους. Χωρίς καταπιεστές και καταπιεσμένους. Θα φωνάξουμε τα λόγια των συντρόφων μας που είπαν: "Θα έρθει μια μέρα που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές που πνίγετε σήμερα!" Και αυτή η φωνή θα συνεχίσει να προκαλεί φόβο στην καπιταλιστική τάξη, όχι μόνο αυτή την Πρωτομαγιά, αλλά κάθε μέρα. Πρωτομαγιά, στους δρόμους, στον αγώνα με τη δύναμη του οργανωμένου αναρχισμού!

Ζήτω η Πρωτομαγιά!
Ζήτω ο αγώνας για την ελευθερία της εργατικής τάξης!
Ζήτω η αναρχία! Ζήτω η επανάσταση!

☆ Anarchist Communist Group (ACG) – Μεγάλη Βρετανία
☆ Alternativa Libertaria (AL/FdCA) – Ιταλία
☆ Αναρχική Ομοσπονδία (Anarchist Federation) – Ελλάδα
☆ Coordenação Anarquista Brasileira (CAB) – Βραζιλία
☆ Federación Anarquista de Rosario (FAR) – Αργεντινή
☆ Federación Anarquista Uruguaya (FAU) – Ουρουγουάη
☆ Die Plattform – Γερμανία
☆ Embat, Organització Llibertària de Catalunya – Καταλονία
☆ Federación Anarquista de Santiago (FAS) – Χιλή
☆ Grupo Libertario Vía Libre – Κολομβία
☆ Karala – Τουρκία
☆ Libertäre Aktion (LA) – Ελβετία
☆ Melbourne Anarchist Communist Group (MACG) – Αυστραλία
☆ Organización Anarquista de Córdoba (OAC) – Ατγεντινή
☆ Organización Anarquista de Santa Cruz (OASC) – Αργεντινή
☆ Organización Anarquista de Tucumán (OAT) – Αργεντινή
☆ Organisation Socialiste Libertaire (OSL) – Ελβετία
☆ Roja y Negra Organización Politíca Anarquista - Αργεντινή
☆ Union Communiste Libertaire (UCL) – Γαλλία, Βέλγιο & Ελβετία

author by only up online - only up onlinepublication date Fri Oct 13, 2023 12:14author address author phone Report this post to the editors

Only Up Game is not just a game; it's an invitation to a world where challenges become triumphs and every leap takes you closer to greatness.

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]