user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.
Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή / Λαϊκοί Αγώνες / Ανακοίνωση Τύπου Wednesday December 11, 2019 19:43 byΑναρχική Ομοσπονδία Σαντιάγο

Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να ενδυναμώσουμε τις οργανώσεις της τάξης μας, τις τοπικές συνελεύσεις, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τα έμφυλα και φεμινιστικά παραβατικά υποκείμενα, τις συνελεύσεις, τους συντονισμούς της υπεράσπισης της γης και του νερού, τις οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών και να ενισχυθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του λαού στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα μαθητικά κέντρα.

Τέταρτη ανακοίνωση της Αναρχικής Ομοσπονδίας του Σαντιάγο για τις κοινωνικές εξεγέρσεις στη χώρα

Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή που ορίζεται ως «Χιλιανό κράτος» ξεσηκώθηκαν και αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια ενάντια στις ευτελιστικές και επισφαλείς συνθήκες που τους επέβαλε η αστική τάξη, συνθήκες που αντιμετωπίστηκαν με μία κοινωνική έκρηξη, ο απόηχος της οποίας παραμένει αισθητός μέχρι σήμερα.

Η θέληση της καταπιεζόμενης τάξης παραμένει ακλόνητη, μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα. Η αντίσταση και η αυτοοργανωση ειναι εμφανή παντού στις πλατείες, στις γειτονιές, στους δρομους.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά την προδοσία των συνήθων οπορτουνιστών, που κάθισαν ξανά στο τραπέζι της μπουρζουαζίας για να κάνουν συμφωνίες που αφορουν τις ζωές μας. Οι άνθρωποι έδειξαν σε αυτά τα παράσιτα πως είναι αχρείαστοι, πως ο αγώνας συνεχίζεται παρά το πισώπλατο χτύπημα τους και πως η αντίσταση είναι ακυβέρνητη και θα συνεχίσει για όσο υπάρχει το κεφαλαιο και η πατριαρχία.

Η καταστολή από το κράτος και τους λακέδες του εχει αποβεί αιματηρή.

Η κρατική τρομοκρατία έχει εφαρμοστεί με ολοκληρωτική ατιμωρησία και με τη συνενοχή διαφόρων θεσμών, που είναι και ο λόγος πίσω από τους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς: μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 6000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, 222 άνθρωποι έχασαν τα μάτια τους από την καταστολή, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 2400 τραυματίστηκαν, εκατοντάδες υπέστησαν βασανιστήρια και φυλακίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι έχουν γίνει θύματα βιασμού, επιβεβαιώνοντας πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει μονιμοποιηθεί και ότι η πολιτική του πολέμου ενάντια στις καταπιεζόμενες τάξεις είναι το καλύτερο μάθημα που διδάχτηκε στο «Escuela de las Américas». Ακόμα, έχει ξεκινήσει η ποινικοποίηση των ανθρώπων που συνεχίζουν να αντιστέκονται στους δρόμους και η στοχοποίησή τους με εφόδους, ψευδή στοιχεία και κατηγορίες με βάση τον πινοσετικό αντιτρομοκρατικό νόμο περί ασφάλειας της χώρας.

Το κυνήγι μαγισσών ξεκίνησε και το κράτος ετοιμάζεται να εκτονώσει την επιθετικότητά του. Απόδειξη γι' αυτό είναι πως η κυβέρνηση ανακοινώνει μία σειρά από νόμους που στοχεύουν άμεσα στην καταστολή των κοινωνικών αγώνων. Ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός ήταν εκτελεστικός με την έννοια ότι έπαιρναν αποφάσεις αυτόνομα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της μαζικής απεργίας που εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές, η κυβέρνηση, με την ουρά ανάμεσα στα πόδια της, σε μία συνάντηση στην La Moneda ζητά για ακόμα μία φορά βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις, στις κατασταλτικές δράσεις ενάντια στην τάξη μας. Όμως οι ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν να τους δοθεί εγγύηση ατιμωρησίας για τα εγκληματα ενάντια στην ανθρωπότητα που είναι έτοιμοι να διαπράξουν ενάντια στους αγωνιζόμενους ανθρώπους. Αντιμέτωποι με τον φόβο της πολιτικής ευθύνης που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρέχει ατιμωρησία στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες τελικά δε βγήκαν στο δρόμο, αφήνοντας τον Πινιέρα και το γελοίο συνάφι του να καλέσει συνταξιούχους αστυνομικούς για να συνεργαστούν μαζι τους στα κατασταλτικά τους σχέδια.

Όχι μονο αυτό δεν φάνηκε αστείο σ' εμάς αλλα το θεωρούμε ακραία ανησυχητικό, όταν βλέπουμε τις ένοπλες δυνάμεις να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα, με το πολιτικό τους εγχείρημα να σχετίζεται με τον παρόν σενάριο, ένα εγχείρημα που αποπειράται να εντοπίσει την ανικανότητα της παρούσας πολιτικής κάστας να επιβάλει την τάξη στο πρόσωπο της κοινωνικής έκρηξης, ξεκινώντας από μία πολιτική λύση και φτάνοντας στην βίαιη επέμβαση για την επαναφορά της τάξης με χρήση των όπλων και του εξεφτελισμού των ανθρώπων.

Καλούμε όλες τις κοινότητες του αγώνα να είναι σε επαγρύπνιση για την πιθανότητα επιστροφής της στρατιωτικής τρομοκρατίας στους δρόμους, αλλά αυτή τη φορά με μία πιο ριζοσπαστική επέμβαση.

Η σάπια πολιτική κάστα του πρώην εθνικού κογκρέσου προέβη σε διάφορα διαβήματα προς την επίτευξη πολιτικών συμφωνιών για να προχωρήσει σε ένα νέο σύνταγμα. Τα κόμματα του κατεστημένου, από αριστερά μέχρι δεξιά, έδωσαν τα χέρια σε ένα διήμερο διαπραγματεύσεων στο πρόσωπο της πιθανότητας μίας στρατιωτικής επέμβασης που θα έδινε μία γρήγορη πολιτική λύση στην κρίση.

Από τα δωμάτια της χλιδής γεννήθηκε η γνωστή «Συμφωνία για την Κοινωνική Ειρήνη και το Σύνταγμα», ενώ οι κοινότητες του αγώνα τιμούσαν τη μνήμη του Camilo Catrillanca που πέθανε στα χέρια του κράτους πριν από ένα χρόνο στο Wallmapu. Από τα παράθυρα του παλατιού έβγαινε καπνός, που αποσκοπούσε να θολώσει την όψη της καταπιεζόμενης τάξης, με μία συμφωνία που έχει πάνω της κηλίδες από το αίμα των νεκρών μας, των φυλακισμένων, των βασανισμένων, των βιασμένων και των κατακρεουργημένων σωμάτων των αγωνιστών μας. Προσπάθησαν να φιμώσουν την άσβηστη αντίσταση των ανθρώπων του αγώνα, προσπάθησαν να κάνουν μία συμφωνία στο όνομα αυτών που αντιστέκονται, χωρίς την παραμικρή αντιπροσώπευση των συμφερόντων των καταπιεσμένων.

Η συμφωνία τους για ένα νέο σύνταγμα δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε ήδη καταδικάσει στην προηγούμενη επιστολή μας, ως ένα μέσο να δώσει οξυγόνο σε μία σταγόνα δημοκρατίας για να μπορέσουν να τεθούν τα θεμέλια για ένα νέο κράτος που θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον ιστορικό ρόλο της καταπίεσης των κοινοτήτων που παλεύουν ενάντια στην αστική τάξη και το σύστημα που της επιτρέπει να κυριαρχεί.

Όποιος κι αν ειναι ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί να αλλάξει το σύνταγμα, αυτός απλά αναδομεί το κράτος, το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό της συμμετοχικότητας αλλά αυτό της ταξικής πραγματικότητας. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει υποστηρικτικά προς την αστική τάξη η οποία έχει διαβρωθεί από την πινοσετική της κληρονομιά και μέσω αυτών των ανακοινώσεων προσπαθεί να αναγεννήσει μία νέα κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μία παραπλανητική συμμετοχή των πολιτών, η οποία εξυπηρετεί ως «μάρτυρας πίστεως» στη διαδικασία αναδόμησης του αστικου συνταγματικού πλαισίου.

Έπειτα από ένα μήνα αγώνα, έχουμε κερδίσει πολλά, έχουμε αναπροσδιορίσει τους εαυτούς μας ως μέλη μίας τάξης καταπιεσμένων, ως ο κοινωνικός ιστός που εξαλείφθηκε τα αιματηρά χρόνια του Πινοσέτ κι έχει ξαναγεννηθεί, έχουμε ανακαλύψει ένα κομμάτι των ζωών μας. Όμως, η επισφάλεια της καθημερινότητας παραμένει άθικτη, γι αυτό έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να έχουμε κάποια αποτελέσματα σύντομα, τα οποία θα ανεβάσουν το ηθικό στον κόσμο του αγώνα, επιτρέποντάς του να ζήσει σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να παραλύσουμε την κυβερνητική νομοθετική ατζέντα, στην οποία εμπεριέχονται το TPP-11, ο νόμος κοινωνικής ενσωμάτωσης και η κατασταλτική ατζέντα που πρεπει να καταργηθούν άμεσα. Από την άλλη, παλεύουμε για επαναφορά των κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσω της κατάργησης του AFP, την απόσυρση του νόμου για το νερό, την διαγραφή του εκπαιδευτικού χρέους, φρένο στη μόνιμη μείωση βασικών υπηρεσιών, την μείωση των εργασιακών ωραρίων και την αύξηση του βασικού μισθού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους μας που έχουν υποφέρει από την σκληρή καταστολή, ιδιαίτερα αυτούς που τώρα βρίσκονται φυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας σύνθετες κατασταλτικές διαδικασίες με την εφαρμογή των πιο τομακτικών νόμων της αστικής τάξης. Τέλος καλούμε τον κόσμο του αγώνα να μην παρασυρθεί από τα κόπλα των κομμάτων που θέλουν να διατηρήσουν την τάξη, να μην διαπραγματευτεί με τους δολοφόνους και να μην πιστέψει την ψεύτικη ειρήνη τους. Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να ενδυναμώσουμε τις οργανώσεις της τάξης μας, τις τοπικές συνελεύσεις, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τα έμφυλα και φεμινιστικά παραβατικά υποκείμενα, τις συνελεύσεις, τους συντονισμούς της υπεράσπισης της γης και του νερού, τις οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών και να ενισχυθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του λαού στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα μαθητικά κέντρα.

Ας πολλαπλασιαστεί και θωρακιστεί η αντίσταση με οργανωτικά που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωσή μας!

Ας συνεχίσουμε τον αγώνα!

Για να χτίσουμε μία οργανωμένη κοινότητα! Να ριζώσει ο αναρχισμός!

Να φτιάξουμε οργανωμένες αυτόνομες κοινότητες!

Ζήτω οι αγώνες των λαών!

Άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων της κοινωνικής επανάστασης!

Αναρχική Ομοσπονδία Σαντιάγο

19 Νοεμβρίου 2019

Σχετικός σύνδεσμος: https://enoughisenough14.org/2019/11/20/fourth-statement-by-the-federacion-anarquista-santiago-on-the-social-uprising-in-chile/

Μετάφραση: το μαύρο berry.

brazil/guyana/suriname/fguiana / repressão / prisioneiros / opinião / análise Wednesday December 11, 2019 10:23 byBrunoL

Há um tema delicado, uma forma de gerar o medo e criar factoides sem fim, vindos do Palácio do Planalto, durante o desgoverno de Jair Bolsonaro e Paulo Guedes. O tema dos decretos de Garantia da Lei e da Ordem, além de ser uma herança maldita e esdrúxula da ditadura, é também uma imposição no texto constituinte, assim como a defesa interna atribuída aos quartéis - outra excrescência do governo da Arena de Sarney com o PMDB e sob tutela ainda da milicada – é uma tentação permanente de autoritarismo.

Bruno Lima Rocha, 10 de dezembro de 2019
Há um tema delicado, uma forma de gerar o medo e criar factoides sem fim, vindos do Palácio do Planalto, durante o desgoverno de Jair Bolsonaro e Paulo Guedes. O tema dos decretos de Garantia da Lei e da Ordem, além de ser uma herança maldita e esdrúxula da ditadura, é também uma imposição no texto constituinte, assim como a defesa interna atribuída aos quartéis - outra excrescência do governo da Arena de Sarney com o PMDB e sob tutela ainda da milicada – é uma tentação permanente de autoritarismo.
Mentecaptos como o atual presidente, cuja carreira militar foi patética, indicam essa necessidade como se isso fosse resolver alguma crise de segurança pública. Caso alguém seja curioso na área, convido a observarem a situação no Rio de Janeiro, em termos comparativos, antes e depois da Intervenção do Carnaval de 2018. Não foi a primeira e pelo visto não será a única. E de que serviu? Nada a não ser ajudar a contaminar ainda mais os quartéis pelo convívio com a economia politica do tráfico e do crime em geral.
GLO e “mexicanização”
Tal fenômeno, o de emprego interno das Forças Armadas para resolver problemas de ordem interna, ganha o neologismo de "mexicanização" graças ao governo neoliberal de Felipe Calderón (PAN, 2006-2012). Este oligarca, eleito através de apuração fraudada, tomou como sócio majoritário ao Cartel de Sinaloa e declarou guerra aos Zetas, que por sinal estava em guerra contra seus ex-patrões do Cartel do Golfo, e havia conflito coletivo contra o Cartel de Juárez e também de Jalisco (antes do Nueva Generación).
O resultado foi uma mortandade absurda muito devido à aplicação de uma lei semelhante ao excludente de ilicitude habilitando as Forças Armadas, e em especial a Marinha como braço armado da SEDENA (o Ministério da Defesa do México) a matarem sem prestar contas de seus atos. Com isso o país teve a parcela norte de seu território dizimada e a corrupção avançando como forma de enriquecimento complementar de militares de carreira.
Como já se sabe, a experiência histórica não serve nada para Bolsonaro e seus asseclas. Isso é fato. Não sei se o Alto Comando do Exército brasileiro vai aceitar o embarque em mais uma aventura. Porque esta, caso possa ser decretada GLO sem passar pelo Congresso ou sem o pedido de governos estaduais, então poderia ser aplicada a todo instante e momento.
Não deixa de ser irônico. Um ex-oficial militar de passagem medíocre e final melancólico como castrense pode vir a executar um ato que nem a ditadura conseguiu ou quis fazer.
GLO e factoides sem fim
O que me parece algo sempre válido é considerar a possibilidade de emprego de uma GLO através de factoides. Nunca podemos nos esquecer do Plano Cohen do fascista Olympio Mourão - ele mesmo, o da coluna dos tanques que saíram de Minas em 1964 - e o efeito que pode gerar uma comoção interna. Por exemplo, o presidente eleito teve uma campanha mais que conturbada. Imaginemos um ataque cometido em um mesmo dia com protestos massivos do tipo “Ele Não!”. Seria plausível supor que uma situação assim pode implicar no motivo alegado para o acionar de uma GLO.
O emprego do momento pós golpe parlamentar de 2016 foi quando dos protestos contra a votação do segundo turno da Reforma Trabalhista na Câmara Federal, em maio de 2017. O ainda presidente da câmara baixa Rodrigo Maia considerou algo a respeito e na mesma tarde o GSI de Etchegoyen colocou as garras de fora e obteve o decreto de GLO para uma semana no DF, operando a partir da Esplanada. A medida foi suspensa antes do prazo, até porque as caravanas para Brasília retornaram aos seus estados de origem, sendo impossível manter uma luta de médio prazo sem bases territoriais.
A experiência de Brasília não foi boa para quem atua na esquerda. O mais preocupante é supor que possa haver algum grau de coordenação entre forças federais e forças estaduais. Se isso acontecer o nível da política de extermínio durante uma GLO em vigência pode ser ainda maior, ainda mais se junto vier o pacote do excludente de ilicitude.
Mas, por mais alarmantes que possam ser os fatos, há algo de confusão na internet brasileira. Não vejo uma ditadura perto nem nada por estilo. Mas sim, reconheço que é incompatível o neoliberalismo com qualquer forma de democracia - da liberal burguesa à direta e participativa - e também que para as populações indígenas, quilombolas, da luta do campo e a maioria afro descendente dos territórios de periferia, a maior parte desta parcela da população, em especial sua juventude, muitas vezes sequer tem os direitos civis assegurados. Logo, com ou sem GLO, o Estado já é o campeão absoluto em execuções extrajudiciais e crimes derivados de abuso de autoridade policial ou negligência dos governos constituídos. A chacina nos dois bailes funk da comunidade de Paraisópolis infelizmente não é novidade alguma.
As periferias vivem uma autêntica "tirania dos casos isolados"!!!
GLO e os riscos reais
O terceiro e último aspecto que gostaria de analisar diante das ameaças de projeto de lei de emprego de GLO por decreto e sem consulta aos governos estaduais, medida essa agravada por tentativa de legalizar a matança com ou PL este sobre excludente de ilicitude e6o colapso das Forças Armadas.
Vamos observar bem. O Estado através do governo central conta com algumas forças aptas para o combate urbano, ou algum tipo de modus operandi não convencional. Se formos comparar, o acionar de tipo BOPE da PMERJ - hoje somando mais de três batalhões na verdade - supera em "eficiência" ao destas unidades.
Imaginemos o emprego permanente de soldados profissionais - ou o desgoverno Bolsonaro através de "análise" do GSI cogitou enviar conscritos?! - como o batalhão de Forças Especiais o contingente profissional da Brigada Paraquedista, ou o Batalhão Tonelero do Corpo de Fuzileiros Navais? Quem sabe o conjunto da Força de Deslocamento Rápido (FDR) do Exército? Ou porque não a unidade de elite e salvamento da Força Aérea? Para que? Para patrulhar vielas e becos e atirar em jovens inocentes saindo de bailes da comunidade?
Vai ter então emprego de munição letal na repressão a supostos atos de protesto como as jornadas que ocorrem no Chile e Colômbia? Logo vai ter o emprego de tanques e carros de combate e as forças sociais manifestantes serão dizimadas por tiros de ponto 50 disparadas por um cabo de cavalaria que deu muita sorte e engajou depois do primeiro ano de serviço? Ah então o "jênio" do Planalto vai aplicar as Forças Armadas no policiamento ostensivo e anti-motim? Assim vai triplicar o contingente da PE, da Polícia da Marinha e da Polícia da Aeronáutica?!
E se no meio dos supostos conflitos sociais uma parcela do comando resolver recuar, como ocorreu em 2019 no Chile, em especial com a Infantaria da Marinha (fuzileiros chilenos) ou as medidas forem em parte contestadas pelas autoridades do Comando do Exército, como também ocorreu no Chile?!
Vejam bem, não estou dizendo que a vocação dos militares brasileiros seja a do combate profissional e a não ingerência interna. Longe disso, ainda mais com essa aventura ridícula de se somarem ao desgoverno de um tenente que reformou como capitão. Não. Mas também afirmo que a mesma "agilidade" que a geração de quatro e três estrelas liderada por Eduardo Villas Bôas - aquele que manda recado ao STF pelo Twitter - e do falastrão de loja maçônica Hamilton Mourão (o vice cujo titular não queria, mas aí apareceu vídeo do "príncipe"...) teve para entrar na política pela porta dos fundos, pode ser usada para escapar pela janela de serviço.
Assim, pendurado no próprio delírio e com cadáveres na conta - mortes “contábeis” porque seriam de militantes e não de jovens inocentes sem representação política - como ficaria o governo de quem assinou o famigerado decreto?!
Sinceramente não creio nem em profissionalismo militar - a adesão ao Bolsonaro é a prova viva da sandice - e menos ainda no patriotismo dos oficiais generais das três armas. Mas creio sim, e muito, em seu instinto de sobrevivência. Já com o núcleo duro dos olavianos do Jair, tudo é possível, tudo mesmo, mas sempre levando em conta que para oportunistas de ocasião e delirantes compulsivos - vide as pastas das relações exteriores, educação e as políticas culturais - nem o inferno é o limite. Já no meio do caos, se este vier, a turma da especulação financeira faz um "desinvestimento" e volta a se dedicar plenamente "apenas" a jogatina financeira, mudando de lugar no balcão para seguir assegurando que quase nada saia do lugar.
GLO com decreto presidencial sem pedido do governo local e com excludente de ilicitude é o melhor caminho para o fim do desgoverno e seus asseclas oportunistas. O problema é que nada disso é comédia ou meme, têm vidas reais e muito sangue no meio. Espero que possamos derrotar este absurdo antes que a sociedade organizada tenha de confrontar a excepcionalidade de frente e na rua.

Bruno Lima Rocha é pós-doutorando em economia política, doutor e mestre em ciência política; professor universitário nos cursos de relações internacionais, direito e jornalismo. Para acessar textos e contato:
www.estrategiaeanaliseblog.com (textos) e www.estrategiaeanalise.com.br (arquivo); https://www.facebook.com/estrategiaeanaliseoficial/ (todo o acervo audiovisual, com participações em mídia) / t.me/estrategiaeanalise (grupo no Telegram para receber áudios e vídeos) e blimarocha@gmail.com (para e-mail e Facebook).

international / anarchist movement / opinion / analysis Tuesday December 10, 2019 19:22 byVarious Latin American anarchist political organisations

In the month of October 2019, there have been events in Latin America and in the world that mark a time of people in the streets and struggle. Let's start by analyzing the scenario in the Middle East.

[Castellano]

Joint analysis of the conjuncture: Latin America and the world move

In the month of October 2019, there have been events in Latin America and in the world that mark a time of people in the streets and struggle. Let's start by analyzing the scenario in the Middle East.

Kurdistan: the resistance continues

The struggle of the Kurdish people has entered a new stage. The attack of the legalized dictatorship of the Erdogan AKP, that is to say of the Turkish government, was predictable. On the one hand, we have the consolidation of the experience of the Northern Federation of Syria, that peculiar experience of transit to socialism that takes place in the framework of a cruel and bloody war, fighting against Islamic fascism. On the other hand, the Turkish State - which organizes groups like ISIS and others of the same type-, bombards the population and intends to take over a strip of territory of 14 thousand square kilometers, to transplant the refugee population. Logically, that population does not respond to Kurdish people's organizations.

At the moment, the Turkish State has advanced and displaced hundreds of thousands of people, including children and the elderly, with the purpose of sweeping the PKK in Syria. The proposal of this party and its militias - YPG and YPJ - is the construction of Democratic Confederalism, a proposal of strong grassroots, socialist and federalist roots. This experience is a "bad example" for all the States of the region and for the intervening powers such as Russia and the USA. All are enemies of this process in one way or another, and they are enemies of the Kurdish people fighting for their freedom.

This experience of communal character is developing in a third of the Syrian territory including Arab and Armenian population, among other nationalities and also people of other religions. Instead of a fratricidal war, the Kurdish people and their organizations have built in Rojava a socialist experience with liberating profile, with great popular prominence, especially of women and those groups that have always been the focus of the domination of the capitalist system in all of its scope.

Kurdish militias defeated the Islamic State with a balance of 11 thousand dead combatants. The Kurdish people have paid a high price, but that has been its history, a history of Resistance and combat against all forms of oppression. All our solidarity and support for the struggle of the Kurdish people, an example of dignity. All our rejection of any attempt at invasion and intervention in Rojava.

Lebanon and Iraq: the people go out

Neoliberalism causes people to turn to the streets. In America Latin, in Europe or in the Middle East. On the entire planet. Lebanon and Iraq are not an exception. Before an orthodox pack, the Lebanese people turned to the streets. Little press covered the fact and they even talked about US and Saudi Arabia interests after the mobilizations to destabilize the regime that would have some affinity with Iran. But the truth is that between anti-popular measures, the people went out and gained massive presence in the streets. The same happened in Iraq, territory years ago affected by the direct intervention of imperialism, where massive mobilizations against the ruler class began on October 1, primarily responsible for rising unemployment, the shortage of basic services and the precariousness of living conditions. The response of government was a bloody repression, which left a balance - today- of 300 dead and more than 15 thousand injured, which did not prevent, however, higher levels of mobilization in the popular sectors. These mobilizations of Lebanon and Iraq are carried out at the same time as the ones in the Chilean people.

Palestine: genocide continues in Gaza

The government of Benjamin Netanyahu persists in eliminating -both politically and physically- any expression that denounces the policies of Apartheid that promotes the State of Israel. The order to deport Omar Shakir caused great stir. He is a Human Right Watch (HRW) representative for Palestine and Israel and was accused of supporting the BDS movement (Boycott, Divestment, Sanctions). Videos of murders committed by the army of occupation have been made public. Those murders were committed at the commemoration of the death of the historic leader Yasser Arafat, on November 11, which also left several journalists injured and incapacitated for life. Days later, and after the Israeli air force confirmed they had killed an Islamic Jihad leader, it began a rocket exchange on both sides of the Gaza Strip, what left about 32 people killed and 71 wounded, 30 of them being Children, all from the Palestinian side. After the mediation of Egypt, a truce was achieved between both parties. On the other hand, the National Authority Palestine (PNA) represented by the Prime Minister Mahmoud Abbas, announced a month before the dialogues with all the Palestinian factions began in order to carry out pending legislative elections since 2006. The Palestinian people in Gaza have suffered three wars between 2008 and 2014 and in West Bank illegal settlements and road segregation make life in the occupied territories become harder every day.

América Latina

Latin America is living a complex, contradictory, non-homogeneous time, with advances from the right and the ruling classes but also with important popular struggles and resistance to the plans and policies of those above. It is not a closed, total right turn. The response of the peoples is felt and placed as protagonists of this time. There are no determinisms or fatalisms; despair should not win. The structures are expressed in a certain way in each concrete situation and in each social formation, according to its history. They do not predetermine courses of action, but they allow us to glimpse the scenario in which social classes play, that is, the class struggle of all the expressions of the oppressed. But we insist, there are no homogeneities nor can mechanical transfers of realities be made. With different rhythms, different profiles, the policies of those above and also the Popular Resistance are developed. The peoples of Latin America have in their record and in their memory wide and glorious episodes of struggle and combat.

The right turn that has taken place in the region with the ultra-right governments headed by Bolsonaro, is generating popular answers and questions. In Brazil, poverty and violence over popular sectors have grown alarmingly: we can mention unemployment of 13 million and underemployment of more than 27 million workers, to point out some social drama data.

Millions of people with informal and precarious work are screwed by the scam of miserable days and going hungry. This along with the 20% increase in the lethal action of the police against blacks and the population of the peripheries, of the oppressed classes, the sinister aggravation of the prison system and the rationalization of selective death, and counterinsurgency technology stuck in marginalized bodies and territories.

The reciprocal support, the complicity of the double adjustment-repression as a reason for a neoliberal security state where finance and its knife dominate, is in relief. Militia government stage to manage the misery in the face of the scandal of a class of super rich and great fortunes, which takes for itself more than half of all the wealth and common goods of the country. That is to say, doctors trained at the Chicago school take place in a special political configuration with the Crime Bureau of the militia police officers and every movement of activism and judicial trap that has been set in motion by Operation Lava Jato.

Bolsonaro has been implicated in the lines of investigation that lead the assassins of companion Marielle Franco. The matter, which is far from being resolved, returns to the public scene and generates some level of protest in the streets for justice and truth to meet those responsible in the Marielle case. There is also some level of differences and disputes towards the internal of the ruling classes, even among the mainstream media, where the Red Globe now wants to show itself as "democratic", when in fact it led Bolsonaro to the government. This moment of tension in the above, and bearing in mind some discontent and rebellion from those below, is appropriate to move the field of the oppressed and generate situations of greater popular mobilization and organization.

With Lula out of prison, due to the decision of the Supreme Court on the trial rights with presumption of innocence, the sectors of the electoralist left play again for the restoration of a class agreement that does not conform to the mode of shock government of this situation. We commemorate with our people every little victory against injustice, every point of resistance that is practiced to confront the lawfare of the judicial system. But with all our political independence and with much respect for the popular affection of an important part of the country that is heading to Lula at this time, we will not forget the infamous and horrific punishment of Brazilian prisons, which is the racist and anti-poor punitive machine of the bourgeois justice. Entrusting the political exit of the Brazilian people to the freedom of Lula, so that he will be elected president again, is at least suicidal, because he does not place the demands of the Brazilian people on the street and because ultimately, the situation in that country will be solved from above. Only the people can sweep this authoritarian and neoliberal government and the social and political forces that sustain it.

In Colombia, the ESMAD - police squad of shock and repression - has taken to the streets with great harshness to repress student demonstrations, with several wounded and detained. This is part of the militarized State policy of the governments of the Colombian right, where it has been evidenced that there is no room for any "peace process". A large number of popular militants have been killed, several of them ex-guerrillas. The return to armed action by a sector of the FARC is proof of this.

Electoral processes and the coup in Bolivia

Three electoral processes with different implications in the future of the region have been developed at the end of October: Bolivia, Argentina and Uruguay.

On November 11, the former Coca-Cola trade union leader Evo Morales and the MAS IPSP in Bolivia experienced a coup d'etat, and was forced to resign from the presidency under the direct pressure of the Armed Forces and the Police, reinforced under his government, and under the pressure of large popular protests led by the right.

Morales had breached the anti-reelectionist mandate of the 2009 constitution, one of his main political achievements, as well as the result of the 2016 presidential re-election that clearly defeated him, and more importantly, the indigenous and union mandate for the collective leadership. He presented himself for the fourth time to the presidential elections with a diminished political capacity but maintaining important bases of popular support and the letter of good economic performance of the Andean-Amazonian capitalism model, the most radical expression of the progressive cycle in the region.

The development of the political model of the MAS for almost 14 years, centered on the caudillismo* around the figure of Evo Morales under the myth of the indigenous worker representation, whose decisions are taken in the party domes, using the base organizations as a van tail, forged a vertical movement that proposes solutions from above in the institutions of the bourgeoisie. The weakening of the figure of Evo Morales leaves a reference gap that opens the way for the interference of US imperialism together with the most reactionary, misogynist, racist and neo-liberal business sectors.

His main rivals in the general elections of October 2019 were former President Carlos Mesa of the Citizen Community party forced to resign in 2005 for the general strike for the nationalization of resources and now questioned about his relations with Odebrecht and the evangelical pastor Chi Hyung Chung of the Christian Democratic Party considered the "local Bolsonaro" and accused Morales of turning Bolivia into Sodom and Gomorrah. The main opponents who had co-governed territorially with Morales in the last period of time, developed an anti-communist campaign based on fear of a second Venezuela, but also appealed to the legitimate discontent of the population with corruption or low wages. Once the voting was carried out, in which the right parties expected to have a second round and probably win the election, in the counting of the votes on the night of October 20, various irregularities were presented and denounced.

Given these irregularities in the counting and the government and opposition arrogance of declaring victory in such a closed scenario, a wave of protests led by Morales's adversaries that began as vigils before the polling stations and then became massive mobilizations and an indefinite civic strike since October 23. For 17 days, it blocked the most populous and conservative region of Santa Cruz, but also the progressive centers of El Alto and La Paz.

Important mobilizations and road blockades were developed, with the participation of unemployed transport businessmen since November 6, university students, residents of popular neighborhoods and mining worker sectors. For its part, the government mobilized important trade union, indigenous and peasant forces in its support, denying any possibility of political dialogue and denouncing a civic coup. In the meantime, there were strong street clashes between supporters and opponents of the government, which added to the police repression, left the sad balance of 24 dead today. These actions denoted a clear coup plan, backed by the American government and the CIA. In the previous days there was already information about the preparations for this action. However, the Bolivian right managed to capture and capitalize on some popular discontent, at least at that time. The dissatisfaction with Evo and his government comes from different social sectors: regional, union (with the COB in the lead), coca growers, students, professionals, today appears mixed in this electoral framework and the right, reactionary and racist, tries to capitalize all it can. The rioting of repressive forces throughout the country demonstrates that the inheritance of Banzer's coup thinking remains intact in the upper layers of the Bolivian Army and the police.

The opposition organized around the Civic Committee with a focus on Santa Cruz radicalized its position and Mesa went from accepting the OAS audit to reject it and proclaim “or the jail or the presidency”. He began a wave of violent protests that included barricades on multiple roads carried out with private vehicles of the protesters, the burning of government buildings and violence against state officials and their families, a movement that spliced ​​with police riots, with some labor demands and political purposes. They developed from November 8 in Sucre, Cochabamba and Santa Cruz and from there to the rest of the country. At the time, supporters of the MAS developed actions to unblock barricades and concentrations, supported by sectors of the security forces, in which violent clashes with the opponents occurred.

Morales accepted the OAS review of the voting by accepting a second round of elections, while calling for a dialogue with the opposition on November 9. After the unfavorable results of this institution led by the United States and its political partners, the Masist government agrees to repeat the presidential elections on November 10. In the middle of the development of a great march towards La Paz, organized by the right-wing opposition that sought to reinstate “God” in the presidential palace and called an intervention of the Army, the dome of the Armed Forces “suggests” in open political intervention the resignation of the government, which finally became effective with the resignation of Morales and García Linera, amid complaints of coup d'etat and his departure to Mexico.

The cataract of Morales errors and his government is striking. More than mistakes, we must recognize they are part of a conception that claims changes can be made through bourgeois institutions. He did not firmly face the coup once it was launched; he summoned to negotiate the most fascist sectors - directly Nazi - that were promoting the same, he submitted himself to the opinions of the OAS (North American foreign policy organism and the interference of said organism in Venezuela and the double standards applied according to each country, that same OAS that supports the genocidal government of Colombia), among other facts. And he exiles himself just like that ... With that conception, there are no substantive changes and it is not possible to face any advance of the right or coup d'etat.

However, this new coup attempt is part of US policy for the area. If they cannot control a country directly, if it shows some degree of independence in foreign policy, they destabilize it until overthrowing the government that they see as an obstacle. Proof of this is the daily attempts of the empire in Venezuela. The empire cares nothing about Venezuela’s political regime, its corruption, its ineptitude, its bureaucracy and bolirricos; it matters only to geopolitical effects and mainly because of its wealth, oil. Recall that in 2008, Bolivia expelled the DEA from the country - US anti-drug agency - for its destabilizing work and constant support for the opposition, even organizing armed groups. That has been the work of this organization and the CIA financed, organized, trained the extreme right groups to give coups and to return to the effective control of governments to these sectors and to the most recalcitrant, most neo-liberal bourgeoisie. The old politics of the empire, stronger than ever.

Evo Morales' response, despite the coup d'etat, has been to resign as president and institutionally channel the discontent, calling for elections again, despite calls to mobilize against the coup in different locations in Bolivia as in solidarity in the rest of the continent. The Bolivian people, that people who have an immense experience of struggle, who starred in the 1952 Revolution and the gas and water war in more recent dates, which has a very rich millenary organizational tradition has shown incredible dignity and firmness. It has gone out to face the coup d'etat and developed relevant clashes with dead and wounded. It is a people that does not let itself run over and goes out with determination to face the reaction.

That popular mobilization opens a path. Not everything is said and the coup has not consolidated. Some speak of "civil war", the truth is that the levels of struggle are growing in the Altiplano.

The coup d'etat represents not only the project of plundering natural resources under the interests of imperialism, but also exalts the most disastrous racist and colonial component of the more than 500 years of submission to indigenous peoples. It is a Christian-racist crusade against the Andean-Amazonian peoples, who organized from below and with the Whipala as a standard face repression of the army and ultra-reactionary attacks with high levels of radicalism. The struggle that indigenous peoples are carrying out in defense of the conquests of the people and their dignity, suggests that the articulating axis of resistance to the coup in Bolivia is the organized people fighting in the streets.

Argentina: Peronism returns

In Argentina, the triumph of Peronism was more adjusted than thought. The ultra-neoliberal Macri recovered 10 points of votes, reaching a total of 40%. Peronism could not exceed 50%. The social scenario in which this transfer of government occurs is undoubtedly marked by the enormous social and economic damage caused by the adjustment and hunger policies of the Macri government. As if that were not enough, Alberto Fernández and the Kirchner made repeated calls not to occupy the streets, not to mobilize, to "hold on until December", "not to destabilize", to "not generate a new 2001". What was in the debate in these months were two clear strategies in the field of the Argentine left: to hold on the governance of Macri and vacating the streets, as the Kirchner and related sectors argued - by omission and electoral commitment were in this same logic the FIT and the PCR-, and on the other hand, a set of social and trade union organizations that promoted the fight in the streets without waiting for the polls, betting on a popular solution.

But that "quietism" not only allowed Macri to regain ground, but also prevented an solution to the crisis from below in Argentina. An attempt was made to place the popular movement after the Fernández-Fernández formula, but they could not. There were people on the streets and concrete conquests, few perhaps, but conquests that allow popular organizations to be toned. We know that the crude neoliberal advance, which hit hard those below during the last years, cannot wait for the times of politicking. We are aware that the transition of government is marked by repeated attempts by employers to impose a labor reform at all costs, and in any way, trying to roll back working conditions to the nineteenth century. In short, this change of government, far from being a brake on labor reform, can be presented as an opportunity for the dominant sectors to make up these changes under another type of modality, clearly more attenuated than what would have happened with a second Macri mandate.

Sense will continue to overflow and transcend the proposed solution from above, regaining confidence in the very strength of popular organizations.

Uruguay also turns right

Uruguay, on the other hand, presented as an "oasis of peace and stability" by the FA government - an image that has expanded throughout the region, which is continuity of that "Switzerland of America" ​​- also seems to turn right. In the October elections the big winner has been the National Party. They have joined the historic Colorado Party and the novel Cabildo Abierto (Open Council), a party of military origin, made up of former soldiers and others in activity, and has grouped almost all fascist groups and personalities that were scattered in different sectors. Its candidate and main figure is Guido Manini Ríos, former Commander in Chief of the Army until a few months ago. Manini Ríos comes from a traditional family of Uruguayan politician, located in the spectrum of the extreme right. His grandfather was the founder of the most conservative sector of the Colorado Party in 1913 and his uncle was a member of the JUP (Juventud Uruguaya de Pie, fascist clash group in the years before the dictatorship). Family of landowners, politicians and military, all from the extreme right. Guido Manini Ríos is a friend of former General Villas Boas of Brazil and Vice President Mourao.

This sector -Cabildo Open- obtained about 11% of the votes. A high vote for a new party linked to the military. It is an extremely conservative party and that is clear to the whole of Uruguayan society. It is a direct ideological option that their voters make. In addition, in the previous months there were several complaints about neo-Nazi groups that were joining the Open Council and whose members were photographed with their leader. In addition, Guido Manini Ríos has opened a subpoena for having hidden information arising from statements by José "Nino" Gavazzo (repressor and torturer under the Condor Plan, directly involved in the disappearance and murder of fellow FAUs) in a "Court of honor" about their participation in murders of militants during the dictatorship. This party will have a parliamentary representation of 3 senators and 11 deputies. We can say that in Uruguay fascism now has its own party.

All right-wing parties support Lacalle Pou in the second round at the end of November. If the National Party candidate wins (belongs to the Herrerismo, historically conservative sector), he will implement a law of urgent consideration as he has already announced, in which among other measures he will promote the dismantling of fuels, regressive changes in education and labor relations, among other measures. For its part, the Colorado Party promotes the Chilean model, that is, pure and hard neoliberalism, but to the Uruguayan. From that combination of factors will emerge the "multicolored" government program as Lacalle Pou has called it.

The Broad Front also proposes adjustment, perhaps more gradual, without touching the social areas, as they declare. But the fiscal deficit is close to 5% and public accounts seem to be complicated by mid-2020, just when a new budget has to be approved. Debt interest payments due on those dates are an important bottleneck.

In Uruguay, two country "models" are not disputed in these elections: the model is only one and the right turn with adjustment and repression too. What is "defined" is the "dose", the degree of the turn, whether it will be more abrupt or not.

Therefore, next year is expected adjustment and stick from above, but on the other hand, from below, Resistance.

A wave of rebellion in Central America and the Caribbean

There were great days of protest in Puerto Rico, initiated since July 13, with a march of hal a million people on days 17 and 22 and general strikes. They made the Governor Ricardo Roselló and the New Progressive Party resign due to corruption scandals with humanitarian aid and comments of contempt and discrimination against the population, of on the 24th of that same month, amid the deep economic crisis experienced on the island.

On the other hand, there were various waves of protest in Haiti against the government of businessman Jovenel Moise and the Haitian TetKale Party, which occurred in February, June and September, in the midst of the deep economic crisis, corruption scandals and an agreement of the government with the International Monetary Fund (IMF) to deepen neoliberal reforms. The mobilizations resume the protests against the electoral fraud of 2016, have included violence against the rich neighborhoods of the city of Port-au-Prince and various general strikes, with the tragic balance of 77 dead.

Likewise, the wave of struggles in Honduras since October 10 and widespread since day 18 against the government of Juan Orlando Hernández and the National Party dotted with corruption and drug trafficking scandals by Chapo Guzmán himself are still open. They followed the fights against electoral fraud in 2017, starring university students and popular sectors.

The massive popular mobilization in response to the economic crisis, active unemployment in the chain of production, distribution and services, social unrest with unpopular governments permeated by public and private corruption, and the contempt of the parliamentary bourgeoisie towards living conditions of the people explain this revitalizing wave of Central American and Caribbean rebellion that we must support and from which we need to learn.

The stage that opens from the rebellions in Ecuador and Chile

October brought changes and brought struggle of the peoples. It began with the uprising of the Ecuadorian people. Since October 2 there was an extensive popular mobilization in Ecuador that achieved an important victory against the neoliberal package promoted by the government of businessman Lenin Moreno of Alianza País, resuming the struggles of medical students, hunger strikes of teachers and retired electrical workers and civic unemployment in the Charqui region.

The Moreno government, deepening the pro-market policies developed by Rafael Correa himself, decided to implement in the economic crisis, a structural reform agreed with the International Monetary Fund (IMF) to obtain a loan for 4,200 million dollars that included decree 883 that imposed a drastic increase in the price of gasoline of up to 120% which in turn implied chains from all other economic sectors, and a labor reform that imposed a reduction of wages for the majority of temporary employees of the public sector in 20 %, more than 20 thousand dismissals of state workers, 50% reduction of the holiday period, as well as mandatory salary confiscations and the advance of a precarious labor reform. Before the gasoline rise decree, the people went out to the street. Lenin Moreno's government reacted by decreeing the state of siege. The degree of popular mobilization increased with the strong presence of CONAIE marching on Quito. The government went away from the capital and it remained under popular control for several days. But let's analyze it in more detail.

The pack hit workers and the peoples of the country, and aroused resistance. In the first place, it began a short stop of transport businessmen who blocked roads, border bridges and urban roads, organized in the Federation of Passenger Public Transport Cooperatives (Fenacotip) that lasted for 48 hours. After that, it was the important indigenous resistance of communities from mainly the Andean zone and to a lesser extent the Amazon, organized by the Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (CONAIE), previously hit by the correista repression, which became the effective direction of the movement. CONAIE organized the great march of tens of thousands of people, with hundreds of trucks overflowing with participants, over the city of Quito, which managed to fleetingly occupy the National Assembly on October 8 and occupy multiple public buildings throughout the country. The situation forced the government to move to Guayaquil and decree the State of exception, curfew in the capital, press censorship and militarization of the country.

Thirdly, an important labor protest was organized around the Unitary Workers Front (FUT), and important student and popular sectors, which developed partial strikes in oil refineries and an important general strike on October 9. The movement had a new peak in the mobilization for the day of the indigenous resistance on October 12, as well as multiple protests in the large cities of the interior, with axis in the center of Quito, where indigenous, peasants, workers and students occupied the city ​​center and lived in camps organized in parks and private universities.

There were 11 days of mass protest, cacerolazos, roadblocks and roads in the middle of the country, and hundreds of thousands of people mobilized in the streets, with a tragic balance of 11 dead, 1300 wounded and 1100 detainees, who remembered the heroics rebellions of 1995 and 1997 against neoliberal policies. The natives decreed the state of exception in their territory and retained military and police deployed in repressive activities to be tried by their justice institutions. At the same time, there were burns and looting in some commercial areas, amid the government rhetoric of not going backwards with the reforms and propaganda accusations against Correa and Maduro of a misty destabilization plan.

Finally, the very weakened Moreno government sat down to negotiate on October 13 with the management of some of the organizations, suspending the decree that eliminated fuel subsidies, although the other aspects of the package still remain in force. Although the demand for Moreno's resignation did not deepen, the government sought to exclude urban unions and organizations from negotiations and the elements of popular self-organization did not spread throughout the country, the massive protest was important, since it meant a re- articulation of the popular movement, weakened and fragmented by correismo, in the midst of increasing its political autonomy and intersectoral unity. In this context of rising struggles and seeking popular alternatives to the crisis and neoliberal adjustment, a re-articulation of some expression of organized anarchism in the country is desirable.

In short, indigenous organizations, peasants, labor unions, students, youth, are the participants and animators of this popular revolt that put the police and the Army in check.

Mobilizations with high levels of confrontation with the repressive forces and with total class independence, since the politicians linked to former President Correa who were present at the mobilizations were run. The people are not willing to be instrumentalized and used by the caste of politicians. A popular knowledge of profound implications for the realization of Popular Power.

The government had to repeal the decree and reverse its measures. A popular victory of a people that has brought down several governments.

In Chile, a protest by secondary students with massive underground lanes against the rise in the price of Santiago's energy and public transport fares implemented on October 6, was strongly repressed, resulting in a day of national rebellion still open especially since the National protests on the 18th of the same month. The second government of Sebastián Piñera and the Chile Vamos coalition attacked the fairness of the youth protest and prepared for the application of the State Security Law, showing great disregard for the living conditions of the working class and the popular sectors and a closed defense of its neo-liberal economic policy, heiress of the military civic dictatorship of Pinochet and three decades of governments of the consensus and the right.

The student protest continued and was generalized by the capital, increasing the effects on the metro system, and sometimes the workers and users of the system. The early mobilization of education and health workers was added, and later organizations such as the Unitary Central of Workers (CUT) and the Confederation of Students of Chile (CONFECH) adhered to the mobilization, organizing large general strikes such as those of the 4 of November. This is how the cacerolazos and mass concentrations were generalized throughout the country, such as those experienced since October 20, with expressions such as the march of the 25th of the same month, the largest in the country's recent history, which gathered about 1,200,000 people in Santiago with axis in Plaza Italia, the mobilization of hundreds of thousands of people from Viña del Mar to the headquarters of the Congress in Valparaíso on the 27th or the march of the Limache settlers who traveled 100 kilometers to Santiago. The activity of the secondary students massively organized in the Coordinating Assembly of Secondary Students (ACES) and National Coordinator of Secondary Students (CONES), was key, but movements with a long history of combating the cracked Chilean bipartisan regime joined: the Mapuche people joined conducting concentrations in the Araucanía, destroying colonial symbols and the movement of women, for example.

In the midst of a popular mobilization, similar to the great days of national protest against the dictatorship of 1983 and 1986, and an increase in popular violence with barricades, looting and fires on various buildings, the Piñera government talked about the country being at war and the first lady spoke of an alien invasion, the state of exception and curfew was decreed in most cities of the country and a violent repression developed a generalized ill-treatment and torture, harassment and sexual abuse and repression by police and military forces. At the time Piñera was forced to repeal the rise in the subway ticket, enact minimum social reforms in terms of pension, minimum wage and freezing of rates, make a cosmetic change of cabinet, and engage in political dialogue to achieve a possible constitutional reform.

Although seemingly worn out, the day of popular protest in Chile is still open, and territorial assemblies in public squares, schools, universities, neighborhoods and unions remain under the slogan “Chile woke up” and a growing demand to Piñera. So far there is an unfortunate balance of 30 dead and 2,000 injured and 5,000 arrested. It is noteworthy that the activity of organized anarchists, although minority, has been important and in the midst of the struggle, forms of popular self-organization flourished. The current movement can achieve important economic and salary conquests, press for legislative reforms in transport, education, pensions or health and lead to a clear increase in the levels of organization, mobilization and popular self-management.

The Chilean people have cracked 30 years of neoliberalism and the entire post-dictatorship heritage. The repression was hard but Carabineros was overwhelmed by people in the streets, that's why Piñera decreed the State of Exception and the curfew, removing the Army from the barracks. The people challenged both impositions and continued on the street.

Mass mobilizations in urban centers, others in neighborhoods, barricades, demonstrations of anger and rejection of model symbols ... The people has broken normality in Chile, with and without a general strike. The mobilizations continue in a process of organization and resistance, a wide and rich experience accumulates and a new stage opens. Uncertain, but a stage of street people defying power.

However, the leftist parties, for the most part, are promoting the convening of a Constituent Assembly that provides Chile with a new Constitution, knocking down the inheritance of the Pinochet dictatorship. It is a meaningful claim, since part of the inheritance of Pinochetism is the Constitution and the legal order that guarantees and that no government dared to touch - including those of the Concertación -. But it enables a "solution from above" to the crisis opened by popular mobilization. It enables the parties of the system to find a "solution" to the problems of the Chileans, guaranteeing the same rights... to the possessing and dominant classes in the country and to that odious guarantor institution of the bourgeois order that is the Army. No Constitution under capitalism will touch private property in all its terms or guarantee the dismantling of the Armed Forces, nor will it socialize the profits and property of copper. The experience of Allende and Popular Unity speaks clearly of its own, of the limits that "tolerates" the bourgeoisie and the empire.

But the most complex of the Constituent is that it places the solution to the hands of the oppressors and those willing to succeed them in their role, popular needs and their inevitable deception, because there are a thousand ways to circumvent consecrated legal texts. In this way, the people are placed again as a tail van of the parties of the system, of their discussions, obliges them to take sides for one of them and set aside the organization and the popular cause. It is a corral of branches.

Instead, the alternative is in that same down, which has shaken and cracked the model. A process of unification of popular struggles, in search of a crisis solution plan built by popular organizations. An articulation of the oppressed from the bottom up, building Popular Power, with self-management and direct democracy. Strengthening popular organizations and a process of convergence must be the objectives of the militancy of revolutionary intention.

We want to be clear: when we say Popular Power we say capacity for action and decision of the people, of their grassroots organizations articulated in a federalist way, from bottom to top. It is a purely popular process, outside the State and against it. We can mention as historical examples the Collectivizations in full Spanish Revolution, the Machnovitchina in Ukraine during the Russian Revolution, the experience in Rojava today, but also countless processes that Latin American peoples have built and build where the participation of those below is decisive. For now, the mobilizations continue and that process remains open. Vast experiences and teachings must be taken out of there, because a new stage opens.

We want to express clearly all our support to the comrades of the Santiago Anarchist Federation (Chile) and the Libertarian Revolution of La Paz (Bolivia) who are inserted in the mobilizations and promoting a work orientation in the midst of the struggle.

The people’s time

With the people of Ecuador and Chile a time of people opens in Latin America. Hopefully, other towns, rebellions, events that can enable pre-revolutionary situations or pre-announce them. In each country at its own pace, with its idiosyncrasy and according to each specific situation. All this in a medium-long term perspective.

A cycle of popular struggles against neoliberalism and its consequences opens. Because this stage of capitalism, of crude neoliberalism, generates, without a doubt, more resistance, people in the street. Given so much dispossession and repression, the people mobilize. It is not an exclusive right cycle, as it has been proclaimed. Surely the progressivities - as we met them until 2015- are coming to an end. Those that last, will change by influence of the right, the adjustment imposed from above and the economic limits of the system on a world scale. They return for total looting, but the one below is fermenting their responses and a really popular solution.

While the levels of repression will increase, the teachings left by the Ecuadorian and Chilean peoples are clear: repression, including the Armed Forces, with people on the street and practicing direct action at all levels can be overwhelmed. As an example, in Ecuador a tank was put out of combat by the action of the people.

It is essential to strengthen popular organizations, to contribute in the debates about the ways and paths of change, to clarify that the paths the system always opens, end in a precipice. It is from below that strong people and federalism are built, the only organizational mode that relies on popular organizations and not on self-chosen avant-garde and purportedly "enlightened". There is no possible solution "from above" in the areas and institutions of the system. Those spaces can only serve to the bourgeoisie and the empire. Change comes from the people and what the people can build, with its limitations and problems, but it will be much richer than the rotten bourgeois institutions, institutions of oppression and death.

The life and construction of a different society is at stake. In that fight we are embarked and Organized Anarchism - the Specifism - has much to say in proposals for authentic emancipation.

No to the state hit in Bolivia !!
Long live the resistance of the peoples !!
To strengthen the fight and popular processes !!
For the construction of popular power !!
For socialism and freedom !!
Up those who fight !! Arriba los que luchan !!

Federación Anarquista Uruguaya (FAU)
Federación Anarquista de Rosario (FAR) - Argentina
Organización Anarquista de Córdoba (OAC) - Argentina
Coordinación Anarquista Brasileña (CAB)
Grupo Libertario Vía Libre - Colombia

aotearoa / pacific islands / workplace struggles / news report Tuesday December 10, 2019 15:03 byAWSM

Bus drivers in Auckland, Aotearoa/New Zealand have been locked out by their bosses.

In recent times we’ve seen industrial action by bus drivers in Hamilton (May 2018) and Wellington (October 2018) and today it’s happening in Auckland.

The underlying problem is that there is a contracting system that encourages the lowest bids from companies who then put the screws on the drivers. The drivers are paid $22 per hour by NZ Bus and do dangerous 12-hour shifts, with long unpaid breaks sandwiched between. When they acted to stand up for themselves by rejecting a pathetic 2% increase and looked for support from the traveling public by not taking fares, NZ Bus threw a tantrum and locked them out. The drivers marched up Queen st yesterday and are continuing to seek support while this current dispute continues.

AWSM expresses its solidarity with the drivers and we ask our readers, supporters, and sympathisers to extend your own support to the drivers in whatever way you are able.

An Injury to One is an Injury to All!

greece / turkey / cyprus / economy / news report Monday December 09, 2019 19:22 byDevrimci Anarşist Falliyet

As the Young Workers Association, we were at the crisis rally in Bakırköy with our slogans, black flags and rebellion. Last week we have distributed leaflets, made posters on the walls in different parts of the city. To raise the anger of the oppressed ones.

As the Young Workers Association, we were at the crisis rally in Bakırköy with our slogans, black flags and rebellion. Last week we have distributed leaflets, made posters on the walls in different parts of the city. To raise the anger of the oppressed ones.

We're the ones who can't buy pants for our kids. We're the ones who can't afford to pay the bills. We work 14 hours a day with minimum wage. We're the ones who haven't been paid for 4 months. We're the ones who can't pay the rent. We are the ones whose lifes are stolen. We are the oppressed ones. They won't give us the right. We will get. They won't give us our bread. We will get. They will not give justice. We will get. They won't give freedom. We will get. Victory is won on the street with struggle.

We will never give up the struggle against capitalism, which is itself a crisis, as it is today. We will continue to shout that all bosses are thieves. This fight is not just today's fight. Now it's time to fight. As long as the powers exist, as long as capitalism exists, this fight will continue. We will continue our fight with our black flag against injustice everywhere.

image 78537557_1445461945625397_2617123487000559616_o.jpg 0.45 Mb image 78514123_1445463618958563_9062874761180217344_o.jpg 0.31 Mb image 78164285_1441068132731445_2642858720584794112_o.jpg 0.22 Mb image 78246482_1443833029121622_596692152801558528_o.jpg 0.17 Mb image 78713890_2432263770216810_9113575686173360128_o.jpg 0.17 Mb image 78919193_2432264090216778_3296692711725203456_o.jpg 0.22 Mb image 78944314_2432263936883460_6577536156609544192_o.jpg 0.19 Mb image 79346063_1445462312292027_8461183116122259456_o.jpg 0.31 Mb image 79385683_2432264160216771_3391414302723276800_o.jpg 0.19 Mb

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschNeste 8 de Março, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Neste 8 de Março, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Thu 12 Dec, 13:43

browse text browse image

79221344_480952505878753_4969552099508486144_o.jpg imageΟι κοινωνικές εξ^... Dec 11 19:43 by Αναρχική Ομοσπονδία Σαντιάγο 0 comments

decreto_glo.jpg imageDecreto de Garantia da Lei e da Ordem e o desgoverno dos factoides Dec 11 10:23 by BrunoL 0 comments

analisis_de_coyuntura.jpg imageAnalysis of the conjuncture: Latin America and the world move Dec 10 19:22 by Various Latin American anarchist political organisations 0 comments

bus_workers.jpg imageAuckland Bus Drivers Lockout Dec 10 15:03 by AWSM 0 comments

79079723_1445463018958623_5419147111390248960_o.jpg imageYoung Workers Association was on the Streets against Economic Crisis Dec 09 19:22 by Devrimci Anarşist Falliyet 0 comments

icu.jpg imageΈνωση Βιομηχανικ... Dec 08 19:32 by various 0 comments

ejarxeiaastyno.jpg imageΤελεσίγραφο στην... Dec 06 19:49 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

textCarta opinión: Balance de los resultados electorales y de todo lo que se ha dicho Dec 05 15:51 by Federación Anarquista Uruguaya 0 comments

El ESMAD en acción image¡Precisamente es lo que hay que discutir, el ESMAD… y el Estado! Dec 03 23:55 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

whatsapp_image_20191127_at_12.43.jpeg imageLa semana de protesta nacional de noviembre de 2019 Dec 02 21:57 by ViaLibre 0 comments

willy_wonka.jpg imageMeeting Report: New Conservatives Dec 02 09:19 by LAMA 0 comments

logo_icl.jpg imageΔήλωση Αλληλεγγύ... Nov 30 11:54 by International Confederation of Labour 0 comments

whatsappimage20191126at9.39.jpeg imageColombia on strike: “This government has to fall” Nov 30 06:05 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

textOrigins of the Crisis: On the Coup in Bolivia Nov 30 00:23 by Robert Cavooris 0 comments

15746193728799_1.jpg imageRéflexions à chaud sur la grève nationale en Colombie Nov 29 02:07 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

cropped41.jpg imageΕκλογές στην ΕΛΜ[... Nov 28 18:56 by ΕΣΕ Ρεθύμνου 0 comments

videoFrom Nukes to Occupy Nov 27 03:04 by Robin J. Cartwright 0 comments

allan_1.jpg image“Toc toc”: Cuando la persecución política toca la puerta Nov 26 03:26 by Carlos Pazmiño Vásquez 0 comments

anka4.jpg imageBu Bir Talep Değil Özgürlük Çağrısıdır! Erkekliği Koruyan Tü... Nov 26 01:30 by Anarşist Kadın 0 comments

anka4_1.jpg imageThe Man Who’s Waiting for Service, May Seclude Himself Instead of The Woman! Nov 26 01:22 by Anarşist Kadın 0 comments

15746193728799.jpg imageReflexiones en caliente sobre el paro cívico en Colombia Nov 25 16:07 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

st.jpeg imageComunicado público FAO sobre el alzamiento popular en Chile de octubre 2019. Nov 24 22:30 by FAO 0 comments

21_de_noviembre_2019.jpg imageBalance preliminar del paro nacional del 21 de noviembre Nov 23 23:38 by ViaLibre 0 comments

12028424df08ba14b0021470982cd031.jpg imageΓια την επαναστα`... Nov 22 18:23 by Νέστωρ Μαχνό 0 comments

whatsapp_image_20191118_at_6.46.jpeg image[Colombia] Vamos al Paro Nacional del 21 de noviembre Nov 22 13:54 by ViaLibre 0 comments

education_copy.jpg imageEducation for revolution: Anarcho-syndicalist pedagogy for South Africa Nov 21 19:04 by Mandy Moussouris and Shawn Hattingh 0 comments

analisis_de_coyuntura.jpg imageAnálisis conjunto de coyuntura: América Latina y el mundo se mueven Nov 20 23:32 by Diversas organizaciones políticas anarquistas latinoamericanas 0 comments

chileejercitodecretatoquedequedaensantiago917686931234jpg_976x0.jpg imageChile: El oasis del caos Nov 20 22:28 by Trempülkalwe 0 comments

download_1.jpg imageAνάμεσα στο Εγώ κα&#... Nov 18 16:54 by Κώστας Δεσποινιάδης 0 comments

golpe_en_bolivia_2019.jpg imageBreve reflexão sobre a Bolívia a partir do golpe de Estado de 10 de novembro de 2019 Nov 18 10:21 by BrunoL 1 comments

more >>
© 2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]