user preferences

Search author name words: fa

Αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday September 22, 2008 21:59author by FAG - Anarkismoauthor address http://www.vermelhoenegro.org/fag Report this post to the editors

Ανακοίνωση της FAG

Το μέλλον της Λατινικής Αμερικής κρίνεται στη Βολιβία. Ανακοίνωση της FAG (Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha) από τη Βραζιλία για τα γεγονότα στη Βολιβία.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στη Βολιβία σημαίνουν συναγερμό για τους επαναστάτες αναρχικούς της FAG. Το ζήτημα δεν είναι η υπεράσπιση μιας κυβέρνησης με εθνικιστικό προφίλ και ιθαγενικές ρίζες. Είναι η χωρίς όρους υπεράσπιση των λαϊκών αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Διατηρούσαμε και συνεχίζουμε να διατηρούμε οργανικές σχέσεις με τους συντρόφους μας στη Βολιβία από το 2003, δηλαδή πριν τη λαϊκή νίκη στον λεγόμενο “Gas War”, πριν την πτώση του καθεστώτος Gonzalo Sanchez de Losada, πριν την πτώση του διαδόχου του Carlos Mesa, και πριν την εκλογική νίκη του MAS. Ακόμα και τότε ήταν ξεκάθαρο για την FAG ότι το πολιτικό παιχνίδι στη Βολιβία ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, χωρίς θεσμικά ή νομικά όρια. Ο αγώνας για την οικοδόμηση “λαϊκής εξουσίας” (“poder popular”) έχει προσλάβει διάφορες μορφές και, προς στιγμήν, η κυβέρνηση Evo Morales και Álvaro Garcia Linera εκφράζει τις επιθυμίες του λαού όσον αφορά την επανάκτηση της κυριαρχίας της γης των προγόνων του. Ο Evo δεν επιθυμεί μόνο αυτό ούτε και κυβερνά με τη βοήθεια των τραπεζιτών, όπως ο πρώην εργοστασιακός εργάτης Lula στη Βραζιλία. Σήμερα η χώρα έχει νικήσει τον νεοφιλελευθερισμό τόσες φορές όσες αντίκρυσε την πρόσκλησή του. Οι διάφοροι ιθαγενείς λαοί και εθνότητες του Άνω Περού, οι παραδοσιακές κοινωνίες των Quechua, Aymara, Guaraní και Tupi καθώς και διάφορες άλλες εθνικές ομάδες, οι επιζώντες απόγονοι όλων αυτών μέσα στο χωνευτήρι των πόλεων, η ηρωική αντίσταση των ανθρακωρύχων, οι cocaleros, το El Alto, η Cochabamba, αυτοί που συγκρούονται γωνιά με τη γωνιά στους δρόμους της La Paz, όλοι αυτοί έχουν κατανικήσει τον εχθρό αρκετές φορές.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι που έχουν συγκροτήσει την οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης, την καθημερινή πρακτική της κοινοτικής δικαιοσύνης και των συσπειρώσεων της βάσης, αυτοί αποτελούν το προπύργιο της ήττας του συστήματος των σάπιων πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν βουτηχτεί στη διαφθορά από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1980, είναι όλοι αυτοί που με πέτρες και δυναμίτη πολέμησαν και νίκησαν το στρατό που επιχειρούσε κάτω από τις διαταγές του εμπόρου ναρκωτικών στρατηγού Hugo Banzer, που έθεσαν σε εφαρμογή συνεργατικές πρακτικές, που αντιστάθηκαν στη δηλητηριώδη παρουσία των πολυεθνικών του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας της μισητής υπο-ιμπεριαλιστικής δύναμης της Βραζιλίας.

Ο αγώνας είναι τώρα αρκετά σημαντικός, ενάντια στην ολιγαρχία του επονομαζόμενου Μισοφέγγαρου (Half Moon) που κυριαρχεί στις επαρχίες Tarija, Beni, Pando και Chuquisaca που ελέγχονται από τους μεγάλους γεωκτήμονες, τους μεγαλοφαρμαδόρους της σόγιας και τους εμπόρους ναρκωτικών της Santa Cruz, δρώντας ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Η κυβέρνηση Morales αποτελεί και αυτή στόχο τους, αλλά όλοι αυτοί στοχεύουν επίσης στην καταστροφή των λαϊκών οργανώσεων και των ιθαγενικών δικτύων, των παραδοσιακών κοινοτικέών μορφών καθημερινής ζωής, στην εκ νέου σκλαβιά σε βάρος του λαού μέσω της κατάληψης των πηγών του υπεδάφους και όλων των φυσικών πηγών.

Ο αγώνας αυτός για “αυτονομία” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πολιτική μανούβρα μιας ολιγαρχίας σε συνεργασία με τις πολυεθνικές, μιας πραξικοπηματική απόπειρα που οργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη CIA και την DEA και χρηματοδοτείται με χρήματα που έχουν κλαπεί από τον βολιβιανό λαό. Η πλειοψηφία αυτών που μάχονται για “αυτονομία” είναι αφεντικά, κομματικά μέλη και υποστηρικτές αυτών των ολιγαρχιών.

Η κατάσταση της πολιτικής αντικυβερνητικής ανυπακοής στη Βολιβία αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη. Από τα αριστερά, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες γίνονται όλο και πιο δυνατές και τα αιτήματά τους αναγκάζουν τον Morales να κάνει αυτά που προτείνει η πλειοψηφία του λαού. Αλλά στον αγώνα αυτό, η ολιγαρχία, που εξήλθε νικήτρια από το δημοφήφισμα της εθνικής και των τοπικών κυβερνήσεων, αφιερώνει κάθε της προσπάθεια στο να δημιουργήσει χάος, να μπλοκάρει και σαμποτάρει την οικονομία. Δεν θέλουν να καταβάλλουν φόρους στην κυβέρνηση της La Paz, θέλουν να διατηρήοσυν όλον τον πλούτο της χώρας για τον εαυτό τους, όπως έκαναν και οι τράπεζες που ροκάνισαν το ΑΕΠ της χώρας και η απαίσια γραφειοκρατία που ρούφηξε το αίμα της Βενεζουέλας πριν προλάβει ο λαός να καταγάγει την νίκη τον Απρίλη του 2002.
Σύντροφοι, σήμερα στη Βολιβία διεξάγεται ένας αγώνας ενάντια στην ολιγαρχία και είναι ένας αγώνας που είναι μέρος του συνολικού αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στις αλυσίδες του ιμπεριαλισμού που μασκαρεύεται με την μακάβρια μουτσούνα της παγκοσμιοποίησης.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Πρέπει να τονιστεί ότι η FAG είναι μια οργάνωση που δεν υπερασπίζεται κάθε κρατική ή γραφειοκρατική εξουσία. Η υπεράσπισή μας πάει πάντα στη διαδικασία αυτή που εκπορεύεται από τις λαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν να προασπίσουν την μπολιβαριανή κληρονομιά. Και είναι για την πολιτική νίκη των κοινωνικών θεσμών και των συσπειρώσεων της βάσης που μάχονται επίπονα την ανερχόμενη γραφειοκρατία στη Βενεζουέλα και τους δισταγμούς ή τις ταλαντεύσεις που είναι τυπικό χαρακτηριστικό των χαρισματικών ηγετών, αλλά χωρίς την οργάνωση και τη συμμετοχή του λαού, όπως είναι το σωστό για τους αληθινούς σοσιαλιστές αγωνιστές. Τέλος, ο αγώνας μας διεξάγεται σε ευθυγράμμιση με οργανώσεις όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ιθαγενών του Εκουαδόρ (CONAIE), ο ANMCLA (Associación Nacional Medios Comunitarios, Libres y Alternatives) της Βενεζουέλας, η ηρωική COR (Central Obrero Regional) του El Alto καθώς και ολόκληρο το λαϊκό κίνημα της Βολιβίας.

Το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης Morales μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο δρώντας πέρα και πάνω από νομικίστικες λοβιτούρες. Υπάρχει μια λαϊκή αριστερά η οποία βρίσκεται πολύ αριστερά από τον δύστροπο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Linera και τους συνήθεις γραφειοκράτες που ταλαντεύονται μεταξύ των πανεπιστημίων της Λατινικής Αμερικής και των κυβερνήσεων με μια δόση εθνικισμού. Στα αριστερά του MAS βρισκονται οι πρώην αντάρτες του Movimiento Pachakuti, η Coordinación Regional του El Alto, οι κοινωνικοί θεσμοί όπως η Κοινοτική Δικαιοσύνη, μια τεράστια οργανωμένη λαϊκή δύναμη που δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει τη χώρα και την ιθαγενή γη στους απογόνους των Cortés και Pizarro.Μια άλλη Μάχη Ayacucho, μια άλλη εξέγερση 1809

Το 1809, οι νέοι Βολιβιανοί αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αιτήματα της Charlotte Joaquina της Ισπανίας να τους κυβερνήσει. Η απόφαση αυτή σηματοδότησε την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της Αμερικής στην καρδιά της Ηπείρου. Η ρεαλιστική ανταπόκριση ξεδιπλώθηκε αμέσως μόλις ο κυβερνήτης του Potosí, πιστός στους αποικιοκράτες, κατέλαβε στρατιωτικά τις εξεγερμένες πόλεις. Το 1824 έχουμε τη Μάχη του Ayacucho, όπου η αντίδραση ηττήθηκε στρατιωτικά και πολιτικά. Αλλά η πολιτική ανεξαρτησία δεν εξασφάλισε την απελευθέρωση των λαών ή έφερε κάποια λαϊκή εξουσία, αυτοδιεύθυνση και πολιτική ομοσπονδιοποίηση. Σήμερα, σχεδόν 190 χρόνια αργότερα, διεξάγεται ο ίδιος αγώνας. Η δεξιά μάχεται ενάντια στην άνοδο της λαϊκής εξουσίας, ενάντια στον μετασχηματισμό του εθνικού κράτους σε δημόσιο χώρο κάτω από τον άμεσο λαϊκό έλεγχο, την την απογύμνωση των αστικών θεσμών κοινωνικής ζωής. Σήμερα είναι η σειρά της Βολιβίας. Το 2002 ήταν η σειρά της Βενεζουέλας. Τρεις φορές τα τελευταία 11 χρόνια ήταν η σειρά του λαού του Εκουαδόρ να κλωτσήσει ισάριθμους προέδρους. Τον Δεκέμβρη του 2001 ήταν η σειρά της Αργεντινής να νικήσει τον νεοφιλευθερισμό και τα σχέδιά του να απογυμνώσει την κοινωνική ζωή. Σήμερα ο πόλεμος των λαών της Λατινικής Αμερικής βαδίζει προς την απελευθέρωσή τους στη Μάχη κατά του Βολιβιανού Μισοφέγγαρου.

Νικήστε την ολιγαρχία! Νικήστε τη CIA, τη DEA και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ! Ας βαδίσει ο βολιβιανός λαός πέρα από εθνικές κυβερνήσεις και ας πάρει το δρόμο της λαϊκής εξουσίας! Επειδή ο νεοφιλευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι η ίδια βρωμιά! Επειδή η Λαϊκή Εξουσία στη Λατινική Αμερική θα οικοδομηθεί με τον αγώνα! Όλη μας η αλληλεγγύη στον βολιβιανό λαό! Το μέλλον της χώρας αυτής ή θα είναι αυτό των αδελφών μας Quechua, Aymara, Guaraní και Tupi ή δεν θα υπάρξει μέλλον! Η Λατινική Αμερική δεν θα υποχωρήσει ποτέ! Λαϊκή Εξουσία, Αυτοδιεύθυνση και Πολιτική Ομοσπονδιοποίηση!

Porto Alegre, 13 Σεπτέμβρη 2008

Federação Anarquista Gaúcha (FAG – Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha) – Fórum do Anarquismo Organizado (FAO – Φόρουμ του Οργανωμένου Αναρχισμού) – σε στρατηγική συνεργασία και συσπείρωση με την Uruguayan Anarchist Federation (FAU – Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης)

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και στο www.ainfos.ca Αγγλική μετάφραση από τα πορτογαλικά Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “ούτε θεός-ούτε αφέντης”, 20 Σεπτέμβρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]