user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Τζόρτζες Μπαλκάνσκι

category Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Friday September 05, 2008 22:16author by Dmitri - MACG - personal capacityauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Δραστήριος ώς το τέλος

Σύντομη βιογραφία του Βούλγαρου αναρχικού αγωνιστή Τζόρτζες Μπαλκάνσι (Γκεόργκι Γκριγκόριεφ) στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων για την ιστορία του αναρχικού κινήματος της Βουλγαρίας

O Georges Balkanski (του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Georgi Grigoriev) – γνωστός και ως George ή Gregory Balkanski ή Balkansky καθώς και με άλλα ψευδώνυμα όπως Georgi Khadjiev – γεννήθηκε στις 16 Απρίλη 1906. Η οικογένειά του ήταν αγροτική και ζούσε στα βόρεια της Βουλγαρίας.

Από το 1920, σε ηλικία 14 χρόνων, ο George Balkanski αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός και τον επόμενο χρόνο γίνεται μέλος της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Βουλγαρίας (FAKB), η οποία ιδρύθηκε το 1919.

Το 1925, αποφεύγει απόπειρα δολοφονίας του από κύκλους των βασιλικών, καταφεύγοντας στην Τσεχοσλοβακία. Επιστρέφει, όμως, στη Βουλγαρία, για να μεταβεί στη Γαλλία το 1927, όπου σπουδάζει Αγρονομία στην Τουλούζη. Παράλληλα, είναι ο συγγραφέας - με το πραγματικό του όνομα - μιας εργασίας με τίτλο με τίτλο «Αγροτική μεταρρύθμιση και κολλεκτιβοποίηση στη Βουλγαρία».

Τον Νοέμβρη του 1936, βρίσκεται στην Ισπανία ως εκπρόσωπος της FACB στο κοινό συνέδριο CNT-FAI. Επιστρέφει στη Βουλγαρία και το διάστημα 1938-1939 γνωρίζει τις φυλακές και μετέπειτα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απ’ όπου απελευθερώνεται στις 19 Σεπτέμβρη 1944.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθεστώτος σχετικής ελευθερίας στη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει το ρόλο να εξαφανίσει το αναρχικό κίνημα και σχεδόν χίλιοι αναρχικοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ο Balkanski καταφέρνει να αποφύγει τη σύλληψη και τη φυλάκιση, αναγκάζεται να χωρίσει με τη σύζυγό του και εγκαθίσταται οριστικά στη Γαλλία στις αρχές του 1950.

Εκεί παίρνει ενεργό μέρος στη ζωή και τις δραστηριότητες του εξόριστου βουλγάρικου αναρχικού κινήματος διαμέσου της Ένωσης Βούλγαρων Αναρχικών (UAB), της επιθεώρησης της Ένωσης με τίτλο «Ο Δρόμος μας» και των εκδόσεών της. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στη συγκρότηση της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IFA). Είναι, επίσης, συγγραφέας έργων για την αναρχική οργάνωση, την ιστορία του αναρχικού κινήματος της Βουλγαρίας, το ζήτημα των εθνοτήτων και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Στο Παρίσι, ζει με την Madeleine Lamberet, αναρχική ζωγράφο και σχεδιάστρια.

Μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της σοβιετικής δικτατορίας, επιστρέφει στη Βουλγαρία, όπου επανασυνδέεται με την πρώτη σύζυγό του και αγωνίζεται για την αναδιοργάνωση του αναρχικού κινήματος στη χώρα, μέσα από την ίδρυση της Βουλγάρικης Αναρχικής Ομοσπονδίας.

Πέθανε στις 12 Οκτώβρη 1996 στη Σόφια.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]