user preferences

Search author name words: akai

Ούτε σύνορα, ούτε έθνη

category Πολωνία / Τσεχία / Σλοβακία | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Monday June 02, 2008 20:12author by L. Akai - ZSPauthor email bezgranic at bzzz dot net Report this post to the editors

Κλείστε τη Frontex!

Στις 6 Ιουνίου θα διεξαχθεί μια διεθνής διαδήλωση μπροστά από την έδρα της Frontex στη Βαρσοβία.

Στις 6 Ιουνίου θα διεξαχθεί μια διεθνής διαδήλωση μπροστά από την έδρα της Frontex στη Βαρσοβία. Μια ημέρα πριν, θα γίνει μια μίνι-διάσκεψη για τη μετανάστευση. Θα υπάρχουν συζητήσεις και μια έκθεση στις 16 και 17 Μαΐου στην ίδια πόλη. Αντίσταση στη Frontex

Ο πόλεμος, ο οικονομικός ιμπεριαλισμός, η εμφύλια διαμάχη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και ένας πλήθος άλλων παραγόντων, που συνδυάζονται με τον αυξανόμενο τεχνολογικό έλεγχο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, είναι γεγονότα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα διατρέξουν ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο στην προσπάθεια άσκησης της ελευθερίας κινήσεων και καταφυγίου, για να βρουν ασφαλείς κατοικίες ή θέσεις εργασίας, με κάποια ακόμη ελάχιστη οικονομική προοπτική, αλλιώς δεν θα έχουν καμία προοπτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεταβληθεί σε φρούριο και επιδιώκει να ελέγξει τη μετανάστευση στα μέτρα της και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. ΄Όλα αυτά βαίνουν, σε τελευταία ανάλυση, προς όφελος της επιχείρησης του να κρατιέται αιχμάλωτη η αγορά εργασίας στις χώρες εκείνες όπου οι μισθοί είναι φτωχοί και δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, ώστε να επιτρέπει στα κεφάλαια και τα εμπορεύματά τους να κυκλοφορούν, αλλά και για να κρατά τους ανθρώπους αδρανείς. Προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η ροή της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε τη Frontex.

Η Frontex είναι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που συντονίζει την αντιμεταναστευτική δραστηριότητα, καταρτίζει και διαχειρίζεται τον συνοριακό έλεγχο της Ε.Ε. Συντονίζει, επίσης, αυτή την δραστηριότητα μέσω της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Το πρόγραμμα RABITs (Rapid Border Intervention Teams – Ταχείες Συνοριακές Ομάδες Επέμβασης) που καθοδηγείται από την Frontex, διεξάγει στρατιωτικού τύπου ασκήσεις ως προετοιμασία για την ανάληψη επιχειρήσεων ενάντια σε ομάδες μεταναστών. Έτσι τώρα υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα κάποιος να πυροβοληθεί θανάσιμα στην προσπάθειά του να διασχίσει τα σύνορα.

Τυχαία δολοφονία

Καθώς οι μετανάστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όλο και πιο επικίνδυνους τρόπους για να διασχίζουν τα σύνορα, οι λαθρέμποροι ανθρώπων και οι διάφορες μαφίες κάνουν καλές δουλειές. Αλλά το τίμημα των μεταναστών είναι συχνά ο θάνατος στο πίσω μέρος ενός υπερφορτωμένου φορτηγού ή εν πλω. Το τελευταίο γίνεται όλο και περισσότερο συχνό χάρη στις θαλάσσιες περιπόλους της Frontex. Αντί να ακολουθούν κοντινές διαδρομές, οι μετανάστες επιλέγουν τις μακρύτερες εν πλω και έτσι πιο πολλοί τώρα βρίσκουν το θάνατο.

Συγχρόνως, το γεγονός ότι δεκάδες πτωμάτων υποψήφιων μεταναστών ξεβράζονται στις παραλίες, προκαλεί τα παράπονα πολλών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και έτσι είναι πολυάσχολες στη στρατολόγηση Ασιατών για να πάνε εκεί να εργαστούν. Με την ποινικοποίηση της μετανάστευσης, οι αρχές μεταχειρίζονται τους θανάτους αυτούς ως ευθύνη των ίδιων των ανθρώπων, δηλαδή εκείνων που επέλεξαν να εκτεθούν σε κάθε κίνδυνο και αυτών που παρέβησαν το νόμο. Αλλά είναι το ίδιο το σύστημα που είναι δολοφονικό.

Κανένας δεν είναι παράνομος

Έχουμε την άποψη ότι οι πόροι της γης ανήκουν συλλογικά στην ανθρωπότητα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζήσουν, να εργαστούν και για να διαθέσουν τα προϊόντα της εργασίας τους καθώς επίσης και τους φυσικούς πόρους με εξισωτικό τρόπο. Τα σύνορα που έχουν χαραχτεί στη γη για να μας διαιρούν τεχνητά, χρησιμεύουν συχνά για να προστατεύουν τα συμφέροντα εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, δηλαδή των μη κανονικών ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι είτε να πάνε όπου επιθυμούν είτε να μείνουν στον τόπο τους, απαλλαγμένοι από την οποιαδήποτε επιθετική και αρπακτική πολιτική του κράτους και των μεγαλο-επιχειρήσεων που εκδιώκουν τους ανθρώπους από τους τόπους τους, προσπαθώντας να μονοπωλήσουν τους φυσικούς πόρους για τα κέρδη τους. Για εκατοντάδες χρόνια, οι μεγαλο-επιχειρήσεις εισβάλουν παντού, φτιάχνοντας φυτείες, κάτεργα εκμετάλλευσης και ορυχεία, που καταστρέφουν τις τοπικές κοινότητες, ισοπεδώνουν τις τοπικές οικονομίες, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους ως σκλάβους ή ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά τα πράγματα, και σε μια μικρότερη έκταση, οι φυσικοί παράγοντες (που προκαλούνται μερικές φορές από την υπερβολική χρήση των φυσικών πόρων), έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια τάξη με τα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού να κατοικούν πλέον σε μέρη που χτυπιούνται άσχημα από την ένδεια που προκαλείται από την άγρια εκμετάλλευση. Κανένας δεν μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος θα επιθυμούσε να εγκαταλείψει αυτά τα μέρη.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκτίθενται περαιτέρω όλο και πιο πολλοί άνθρωποι στα αποτελέσματα όλων αυτών των προβλημάτων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη συνεχή ποινικοποίηση, την καταστολή και την εκτόπιση των μεταναστών. Αυτό που πρέπει να χτυπηθεί είναι η ρίζα του προβλήματος.

Θα πάμε στα γραφεία της Frontex με συνθήματα όπως «Κανένας δεν είναι παράνομος» και «Ούτε σύνορα ούτε έθνη» για να αντιμετωπίσουμε τους κυνηγούς μεταναστών με τις συνέπειες της πολιτικής τους και για να δείξουμε ποια είναι αυτά που προστατεύει πραγματικά αυτή η πολιτική: δυστυχία, ένδεια, εκμετάλλευση, ρατσισμός, ιμπεριαλισμός και παγκόσμιος καπιταλισμός.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ FRONTEX!

No Borders Poland

Διαδήλωση Παρασκευή, 6 Ιούνη 2008, στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία.

*Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 1 Ιούνη 2008.

Related Link: http://www.noborder.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]