user preferences

Τα γεγονότα στο Εδιμβούργο

category Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Friday July 08, 2005 15:53author by Indymedia uk, Report this post to the editors

About mobilisations against G8

Περιγραφή από την πορεία όσων ξέμειναν στην πόλη του Εδιμβούργου

Εξαγριωμένοι ντόπιοι; αφοσιωμένοι μαχητές για την διαγραφή των χρεών και τον τερματισμό του πολέμου; Αναρχικοί έξω από την πόλη; Τελικά, η τεράστια μάζωξη των ανθρώπων ενάντια στο G8 στην πρωτεύουσα της Σκωτίας κατάφερε να συνδυάσει σε μια ισχυρή και μαχητική ενότητα, που αποδείχτηκε ικανή να ελιχθεί, αποφεύγοντας τους μπάτσους, αργά το απόγευμα.

Οι διαδήλωση ξεκίνησε από κόσμο που δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στα λεωφορεία για την επίσημη πορεία στο Glen Eagles. Αυτοί, με τη συμμετοχή άλλων, πέρασαν το καλύτερο κομμάτι του μεσημεριού, κινούμενοι πάνω και κάτω στην οδό Πρίνσιζ, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους του Εδιμβούργου. Παρά τη συνεχή περικύκλωση από την αστυνομία, συνέχισε να κινείται με τρεις τακτικές: επιμένοντας να πραγματοποιήσουν δυναμική πορεία και με μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων, πιέζοντας προς/διαμέσου των γραμμών της αστυνομίας και επανασυντασόμενοι σε απόσταση από τις γραμμές αυτές.

Αλλά παρά την προσπάθεια να εμποδιστούν οι συλλήψεις αρκετών ατόμων που απομονώθηκαν από την πορεία και αναγκάζοντας τους μπάτσους να αντιπαρατίθενται συνέχεια στο δικαίωμά μας στην ελεύθερη μετακίνηση, η πορεία κόλλησε σε ένα μπλόκο στην οδό Πρίνσιζ. Καθώς η πορεία ελίχθηκε προς την Χάνοβερ Στριτ, πίσω από μια διμοιρία αστυνομικών, φάνηκε ότι η κατάσταση θα παρέμενε η ίδια για πολλή ώρα.

Αλλά με τη συνεισφορά της μουσικής Σάμπα, ενδιαφερόμενων περαστικών που παρακολουθούσαν την κατάσταση, εξαγριωμένων ανθρώπων που επέκριναν τη στάση της αστυνομίας όντας απ’ έξω και του γεγονότος ότι το «κορδόνι» που είχε απλώσει η αστυνομία γύρω από την ομάδα των συγκεντρωμένων ποτέ δεν έκλεισε πλήρως, διαφάνηκε μια νέα δυναμική. Πολύς κόσμος συνέρευσε στο μπλοκ, κατά μήκος του Μουσείου Τέχνης, με αποτέλεσμα ένα μίγμα αντιπαράθεσης με την αστυνομία και συναυλίας Σάμπα.

Μισή ώρα αργότερα, η αποχώρηση των μουσικών όξυνε τα πνεύματα, εγείροντας μια διάθεση για αντιπαράθεση με την αστυνομία. Καθώς η Χάνοβερ Στριτ ήταν μπλοκαρισμένη με μεταλικά κάγκελα, αναπτύχθηκε μια γραμμή από «Ματατζήδες» υποστηριζόμενους από έφιππη αστυνομία. Οι περισσότεροι πρώτοι διαδηλωτές κάθισαν στο έδαφος και το δυνατότερο και πιο επίμονο σύνθημα ήταν «Ειρηνική Διαδήλωση». Παράλληλα, μικρές προβοκατόρικες ενέργειες (μια απόπειρα σύλληψης, προώθηση της αστυνομίας) εξαγρίωσαν τους κατοίκους της περιοχής για τη στάση της αστυνομίας.

Τελικά, το πλήθος οπισθοχώρησε λίγο, για να πιέσει προς την άλλη κατεύθυνση. Κατηφορίζοντας πίσω από εκατοντάδες ή χιλιάδες διαδηλωτές, η αστυνομία σε γραμμικό σχηματισμό δεν κατάφερε να τους ελέγξει και σημειώθηκαν οι πρώτες διαφυγές. Ενώ ένα επιτυχημένο αστυνομικό μπλόκο κατάφερε να κρατήσει τους διαδηλωτές έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, ο κόσμος έτρεχε προς διάφορες κατευθύνσεις σε δρόμους και σοκάκια, προτού ανασχηματιστεί κυρίως ανάμεσα στην South Bridge και τη High St. Σε αυτό το σημείο η αστυνομία έφερε σκύλους για να ενισχύσει τις τάξεις της αστυνομίας, αλλά η μόνη επιλογή ήταν να ανακατευθύνει το πλήθος προς τη South Bridge.

Ο κόσμος συνέχισε να τρέχει προς διάφορες κατευθύνσεις για αρκετή ώρα, με συνθήματα («Μπους, Μπλερ Τρομοκράτες», «Διαγράψτε το χρέος», «Ανοίξτε τα σύνορα, κλείστε την ομάδα των 8») χτυπήματα στα κάγκελα κα τους τοίχους, και ευχάριστη διάθεση, επηρεάζοντας το πλήθος με διάφορους τρόπους, ιδίως όσον αφορά τους/τις νεαρούς/ές. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι έδωσαν αγώνα δρόμου για να ακολουθήσουν. Όταν τα ρολά των καταστημάτων κατέβηκαν, πολλοί στα πεζοδρόμια ήταν ευδιάθετοι και συμπαραστάθηκαν με τον τρόπο τους...

Η αστυνομία απομόνωσε και έσπρωξε αρκετό κόσμο, μερικές φορές απειλώντας με σύλληψη, αλλά κυρίως κρατώντας τα άτομα στα οποία επικεντρώνονταν μέσα στην ομάδα - ένα προφανές δείγμα του τι περίμεναν να γίνει. Η έξοδος ήταν ακόμη εφικτή (αλλά λίγο ως πρόκληση) και τα πνεύματα παρέμειναν τεταμένα μέχρι την ώρα που έφυγα.

Μετάφραση σύντομη περίληψης του Indymedia uk, ου δημοσιεύτηκε στο αθηναϊκό Indymedia..

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]