user preferences

G8: Ανεπιθύμητοι

category Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Tuesday July 05, 2005 15:57author by Αναρχική Ομοσπονδία Report this post to the editors

Θέλουμε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας ε&

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά στο Athens Indymedia στις 5 Ιουλίου 2005.

Στις αρχές Ιουλίου, οκτώ άτομα από οκτώ χώρες έρχονται στo Gleneagles της Σκωτίας με στόχο να λάβουν αποφάσεις που οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν όλον τον πλανήτη. Τι είναι αυτό που τους κάνει να σκέφτονται ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν εξ ονόματός μας; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, από όλο κόσμο, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτοί οι αποκαλούμενοι ηγέτες δεν έχουν αυτό δικαίωμα. Μερικοί από αυτούς θα συγκεντρωθούν στη Σκωτία ενώ άλλοι θα πραγματοποιήσουν δράσεις στις χώρες και τις κοινότητές τους, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην υπεροψία αυτών των παγκόσμιων ηγετών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απορριφθεί η ηγεσία τους. Αρχικά, αυτοί ενώθηκαν προκειμένου να συζητηθούν τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η φτώχεια, η τρομοκρατία και το διεθνές έγκλημα, φαινόμενα τα οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Είναι αυτές οι πολιτικές και η υποστήριξή τους για ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βασισμένο στον ανταγωνισμό και την πλεονεξία που έχει φέρει την ανθρωπότητα το χείλος της καταστροφής. Κανένας δεν αισθάνεται ασφαλέστερος μετά από πέντε χρόνια «πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία». Ο πόλεμος στο Ιράκ, η υποστήριξη στο Ισραήλ και σε αντιδραστικές κυβερνήσεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ουζμπεκιστάν έχουν καταφέρει μόνο να αυξήσουν τον θρησκευτικό φανατισμό.

Αν και πολλοί άνθρωποι είναι ευτυχείς με την επιστροφή του ισλαμικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν, η φιλο-αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει καμιά βελτίωση σε σχέση με πριν. Ο εθισμός στην ηρωίνη έχει αυξηθεί και πρόσφατα μια τραγουδίστρια που τόλμησε να πάει ενάντια στην ισλαμική νόρμα για τις γυναίκες δολοφονήθηκε. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρο για την εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η έλλειψη σοβαρού ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στο πετρέλαιο ήταν ο πραγματικός λόγος για την ανατροπή αυτών των καταπιεστικών καθεστώτων. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανειλικρινή υπόσχεση των G8 για την εξάλειψη της φτώχιας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εκφραζόμενη ανησυχία τους για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων, κρύβει απλά την συνειδητή υπονόμευση της ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι διατεθειμένοι ούτε στο ελάχιστο να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση επειδή υποστηρίζουν ταυτόχρονα τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που υπονομεύουν τις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου, κάνοντας τα στραβά μάτια στις πωλήσεις όπλων στους κάθε λογής δικτάτορες.

Το ίδιο πράγμα ισχύει και για την οικονομική πολιτική στο εσωτερικό των κρατών του G8. Όπως είναι γνωστό, η «Μεγάλη Βρετανία» του Blair (όπως και η Μεγάλη Βρετανία της Thatcher) διακατέχεται από προβλήματα στην οικονομία, ανεπαρκείς υπηρεσίες, συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες στέγασης και αλλοτριωμένους νέους. Για αυτούς και ακόμα περισσότερους λόγους είναι σημαντικό να δείξουμε τι σκεφτόμαστε για αυτούς τους ηγέτες της παγκόσμιας συμφοράς.

Αν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα στις δικές μας κοινότητες και τους εργασιακούς χώρους, όπου βιώνουμε με το χειρότερο τρόπο την βιαιότητα ενός κερδοσκοπικού οικονομικού συστήματος και καταπιεστικού κράτους τότε είναι σημαντικό να ακουστούν οι φωνές μας και πιο συνολικά. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο πιο προφανής τρόπος είναι η ενδυνάμωση της διαμαρτυρίας μέσα στην Σκωτία. Ακόμα και αν η μετάβαση εκεί θεωρείτε οικονομικά δύσκολη για τους περισσότερους, τότε οργανώστε την διαμαρτυρία στις χώρες, η τις κοινότητες που βρίσκεστε στοχεύοντας σε οτιδήποτε αποτελεί μέρος του προβλήματος, όπως ένας σταθμός πετρελαίου, τα γραφεία μιας πολυεθνικής επιχείρησης, - η επιλογή είναι ατελείωτη! Εάν ζείτε και εργάζεστε στη Σκωτία, αρνηθείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη εξυπηρέτηση της συνόδου κορυφής των G8. Ότί και αν κάνει ο καθένας, όπου και αν βρίσκεται θα πρέπει να βοηθήσει στην εξάπλωση του μηνύματος ότι αυτά τα οκτώ άτομα δεν είναι οι ηγέτες μας και δεν μιλούν ή αποφασίζουν εξ’ ονόματος μας.

Θέλουμε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας επιβάλουν. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στον κόσμο τους για έναν άλλο δικό μας κόσμο, αναρχικό και απελευθερωμένο.

Αναρχική Ομοσπονδία (Αγγλία)

Anarchist Federation, 84B, Whitechapel High Street, London, E1 7QX. Tel: 07946 214 590 www.afed.org.uk

*

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]