user preferences

Recent articles by Dmitri

imageΜερικές σκέψ ... 2 comments

image65 Χρόνια Επανά... 0 comments

imagePiotr Andrievich Marin (Arshinov) 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχική Ιστορία

Απόπειρες αν ... Jul 03 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων – Καματερού

«Ο Ήλιος της Αν... Nov 14 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Σπάζοντας τι ... Jul 08 22 by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση

«Ελευθεριακά Χρονικά» Νο3

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday January 26, 2008 19:32author by Dmitri - Anarkismoauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Από το Ελευθεριακό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛ.ΙΣ.Α.)

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» (Νοέμβρης 2007), Τόμος 1ος, σελ. 129-192.

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» που εκδίδει μια φορά το χρόνο το Ελευθεριακό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛ.ΙΣ.Α.).

Να σημειωθεί ότι το παρόν τεύχος είναι το τελευταίο του Πρώτου Τόμου, με τον οποίο ολοκληρώνεται και η πρώτη περίοδος. Το περιοδικό θα συνεχίσει την έκδοσή σου μετά το πέρας της ανασυγκρότησης του Ελευθεριακού Ιστορικού Αρχείου.

Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνονται αρκετά ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν την θρυλική πορεία του αναρχικού κινήματος ταξικής πάλης.

Στις σελίδες 131-143 άρθρο του Μπερνάρ Τομά με τίτλο «Σάκκο και Βαντσέττι» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στην εφημερίδας «Ημέρα» της Πάτρας στο διάστημα 22-29 Μάρτη 1972 με αφορμή την τότε κινηματογραφική μεταφορά της υπόθεσης στον κινηματογράφο.

Στις σελίδες 144-159 δημοσιεύεται άρθρο του Ιταλού αναρχικού κομμουνιστή Λουίτζι Φάμπρι με τίτλο «Η κίνηση των ιδεών στην Ιταλία», που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στο ελληνικό περιοδικό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου «Γράμματα» )Νέα Περίοδος, Νο2, Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 1920). Να σημειώσουμε ότι ο Λ. Φάμπρι υπήρξε συνεργάτης του εν λόγω περιοδικού.

Στις σελίδες 160-169 δημοσιεύεται εκτενές βιογραφικό κείμενο με τίτλο «Η ζωή του Φραντσίσκο Φερρέρ υ Γκουάρδια». Το κείμενο αποτελεί μετάφραση κειμένου που δημοσιεύτηκε στην αγγλική αναρχική εφημερίδα «Black Flag» (τεύχη 198, Μάης και 201, Νοέμβρης 1990. Το κείμενο συνοδεύεται από αποσπάσματα ανταποκρίσεων και άλλων κειμένων για την εκτέλεση του Φερρέρ το 1909 που δημοσιεύτηκαν στην σοσιαλιστική εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου την ίδια περίοδο.

Στις σελίδες 170-177 δημοσιεύεται το κείμενο του Γάλλου αναρχικού κομμουνιστή και στενού συνεργάτη του Π. Κροπότκιν, Ζαν Γκραβ, με τίτλο «Εργάτης και Μηχανές». Το κείμενο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορήσει από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ – μετέπειτα ΚΚΕ) το 1919 και αυτή είναι η πρώτη αναδημοσίευσή του μετά από 88 χρόνια.

Στις σελίδες 178-189 δημοσιεύεται το κείμενο με τίτλο «Ο Μπακούνιν και η Διεθνής Ένωση Εργατών». Το κείμενο αυτό είναι μετάφραση από τα γαλλικά. αποτελεί τμήμα 44σελιδης μπροσούρας με τον τίτλο «LES ANARS des origines a hier soir» και είχε εκδοθεί από τις αναρχικές εφημερίδες «Le Monde Libertaire» (Γαλλία) και «Alternative Libertaire» (Βέλγιο).

Για την απόκτηση και των 3 τευχών, για συνεργασία, επαφές κ.λπ. υπάρχουν οι διευθύνσεις Τ.Θ.1333, Κεντρ. Ταχυδρομείο Πάτρας, 26001 και P.O.BOX 2120, Lygon St. North, East Brunswick, Victoria 3057, Australia email ngnm55@gmail.com

This page has not been translated into Kreyòl ayisyen yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]