user preferences

New Events

Ιταλία / Ελβετία

no event posted in the last week

Η άρνηση του Βενέδικτου

category Ιταλία / Ελβετία | Θρησκεία | Ανακοίνωση Τύπου author Friday January 18, 2008 07:38author by FdCA - Anarkismoauthor email internazionale at fdca dot it Report this post to the editors

Μια καλά-ενορχηστρωμένη προβοκάτσια

Greek translation of «Pope Benedict’s Rejection» by FdCA.

Ο Δρ Joseph Ratzinger, αλλιώς Πάπας Βενέδικτος XVI, απόλυτος κυρίαρχος του Κράτους της πόλης του Βατικανού, και η υψηλότερη θρησκευτική αρχή της Ρωμαϊκής Αποστολικής Εκκλησίας, επίσκοπος Ρώμης, αρνήθηκε πρόσκληση (που του απευθύνθηκε από έναν κοσμήτορα που κυνηγά την καθολική ψήφο) για τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης την ημέρα των εγκαινίων του νέου ακαδημαϊκού έτους. Η ομιλία του επρόκειτο να ακολουθήσει τη διάλεξη των εγκαινίων, η οποία κατά παραδοσιακό τρόπο γίνεται από έναν από τους καθηγητές του πανεπιστημίου.

Μια καλά-ενορχηστρωμένη προβοκάτσια

Ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Sapienza σκόπευε αρχικά να επιτρέψει στον Ratzinger να κάνει τη διάλεξη των εγκαινίων, με την οποία θα περιγράφονταν τα σχέδια διδασκαλίας και έρευνας εκ μέρους του πανεπιστημιακού προσωπικού για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, αλλά αντιμετώπισε την αντίσταση του ακαδημαϊκού σώματος, παρέπεμψε το θέμα συμμετοχής του Benedict σε μια διάσκεψη (όπου δεν επιτρέπονται ερωτήσεις) που γίνεται μετά τη διάλεξη των εγκαινίων, αλλά ακόμα ως μέρος της τελετής των εγκαινίων για το ακαδημαϊκό έτος.

Η αντίδραση των αντικληρικαλιστών: Προσωπικό και φοιτητές

Σε ένα κλίμα που εδώ και κάποιο χρόνο έχει χαρακτηρισθεί από συνεχείς παρεμβάσεις για τις πολιτικές ελευθερίες, το προσωπικό και οι φοιτητές του πανεπιστημίου εξεγέρθηκαν ενάντια στην πρωτοβουλία, λέγοντας ότι η φυσιογνωμία του πάπα χρησιμοποιείται από ορισμένα στοιχεία του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ρωμαϊκού αυτού πανεπιστημίου. Και ενώ η υπεράσπιση της ελεύθερης σκέψης πήρε τη μορφή αντικληρικαλιστικών συζητήσεων και δραστηριοτήτων για μια εβδομάδα, άλλοι (όπως ο πρώην κομμουνιστής δημοσιογράφος και επαγγελματίας συκοφάντης Giuliano Ferrara) ξεσήκωσαν τους οπαδούς τους και οργάνωσαν την προσευχή για να προστατεύσει τον πάπα. Οι φοιτητές κατέλαβαν την κύρια αίθουσα συνεδριάσεων του πανεπιστημίου, ενώ τα μέλη του κινήματος «Κοινότητα και Απελευθέρωση» προσευχήθηκαν... σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα φαγητού και σε μια φοιτητική εστία.

Ο Βενέδικτος XVI αποσύρεται

Δεδομένου του αρνητικού κλίματος, ο Ratzinger αρνήθηκε την πρόσκληση να μιλήσει στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, για «να μην προκαλέσει αδικαιολόγητο πρόβλημα». Τώρα όλοι αυτοί της παρέας του… ιερέα της ενορίας της Ιταλίας Romano Prodi και μερικοί άλλοι «συμπαθητικοί τύποι» εξανίστανται, παραπονούμενοι για την παραβίαση της ελευθερίας της σκέψης, αλλά ξεχνούν το Άρθρο 7 του Ιταλικού Συντάγματος όπου δηλώνεται ότι το Κράτος και η Καθολική Εκκλησία είναι μεν οντότητες κυρίαρχες αλλά ανεξάρτητες μεταξύ τους. Τότε, αυτό σημαίνει ότι ο πάπας πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα διδασκαλίας και έρευνας μόνο των καθολικών πανεπιστημίων και να αφήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να φροντίσουν τα προγράμματά τους μόνα τους.

Ο Βενέδικτος XVI στο πανεπιστήμιο: Ας τον προσκαλέσουμε

Υπάρχουν τώρα οι σωστές συνθήκες για να προσκαλεστεί ο πάπας - εάν θελήσει, φυσικά - σε μια συζήτηση, μια διάσκεψη ή μια διάλεξη, μαζί με τον ραβίνο της Ρώμης, επικεφαλείς άλλων Εκκλησιών, ηγέτες άλλων θρησκειών και εκπροσώπους φιλοσοφικών ενώσεων. Όταν οι φιλόσοφοι, οι θεολόγοι, οι μελετητές και οι θρησκευτικοί ηγέτες πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, ο Δρ Joseph Ratzinger θα ήθελε να τους μιλήσει για τη βιοηθική; Τότε ας τον προσκαλέσουν εκείνοι που ασχολούνται με τη νομική, την ιατρική, τη βιολογία. Μήπως ήθελε να μιλήσει για την ειρήνη; Τότε θα είναι η Σχολή Πολιτικών Επιστημών που θα έπρεπε να τον προσκαλέσει. Και όταν τελικά πραγματοποιήσει την επιφανή του επίσκεψη, τότε ο κοσμήτορας μπορεί να απευθύνει την ομιλία υποδοχής του. Και κανένας δεν θα αντιταχθεί.

Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα μέρος όπου οι ιδέες μπορούν να συζητιούνται, όπου κάθε ομιλία ή διάλεξη ανοίγει ένα διάλογο. Οι ημέρες των από καθέδρας δηλώσεων στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης έχουν παρέλθει προ πολλού. Η επιστήμη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση πρέπει είναι ελεύθερες – και μόνο αυτές αυτός μπορεί να είναι κοσμικές. Και κανένας πάπας δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Εθνική Γραμματεία της FEDERAZIONE DEI COMUNISTI ANARCHICI (FdCA – Ομοσπονδία των Κομμουνιστών Αναρχικών)

16 Γενάρη 2008

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 17 Γενάρη 2008.

Related Link: http://www.fdca.it/fdcaen

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]