user preferences

Nove anarhističke knjige: "The Abolition of the State"

category international | anarchist movement | review author Monday January 14, 2008 16:58author by Anarhizam Report this post to the editors

Ukidanje države (Wayne Price, Author House, 2007)

Regularni učesnik Anarkismo.net, Wayne Price, je izdao svoju novu knjigu koja nam donosi detaljnu anarhokomunističku kritiku države, kako sa teoretskog tako i sa istorijskog stanovišta. Naravno, ne može se sve obuhvatiti ali knjiga je puna ideja i primedbi koje mogu dalje da se razvijaju. Knjiga je oslobođena akademskih izraza tako da je laka za čitanje i provocira na razmišljanje.

Najvažniji cilj ove knjige je da se pojasni anarhistička pozicija nasuprot države, bez teške retorike. Anarhizam je poželja, i kada se lepo objasni, kako to ova knjiga radi, teško je da se čovek ne složi sa osnovnim anarhističkim principima oko kooperativa i istinski demokratskog društva.

Wayne koristi izraz demokratija u svom originalnom smislu a ne u oportunističkom smislu kao što to rade zapadnjački političari kada manipulišu tim izrazom. Iskustva u Latinskoj Americi i u Grčkoj i Španiji pokazuju da je kapitalistička "demokratija" (ograničena, buržoaska) i diktatura nisu ništa drugo do dva lica kapitalizma koje idu zajedno ruku uz ruku.

Anarhizam po njemu nije ništa drugo do demokratija bez države, istinska demokratija nasuprot kapitalističke koja je samo iluzija da većina vlada a u stvari vlada manjina koja ima svu moć u svojim rukama (manjina kontroliše ekonomiju, birokratiju i vojsku) i pomoću te moći kontroliše živote miliona ljudi. Anarhizam je organska forma demokratije, koja dolazi odozdo, iz naroda, iz svakog i svih koji čine društvo, društvo koje je stvoreno od strane svih. Da bi se takvo društvo ostvarilo mora se ukinuti ne samo država već i neravnopravna distribucija dobara i privatna svojina. Osim toga, mora se ukinuti i mreža represije sa kojom se srećemo u svakodnevnici na svim nivoima naših života. Zato se preporučuje da se stvori nova etika koja povezuje političke i ekonomske alternative sa novim načinom odnosa između diverziteta ravnopravnih.

Više o knjizi na:
http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=6798

Related Link: http://www.inventati.org/anarhizam/index.php
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]