Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Διάφορα

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by Paddy Rua - WSM (Lucy Parsons branch)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Διεθνή Διάφορα

Análisis de Coyuntura Internacional Jun 07 22 by Varias organizaciones anarquistas

Análisis de Coyuntura Latinoamericana Mar 26 22 by CALA y Organizaciones Hermanas

Análisis de coyuntura de los países centrales para 2022 Mar 21 22 by ViaLibre

Παγκόσμια Τράπεζα

category Διεθνή | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday November 14, 2007 11:23author by Paddy Rua - WSM (Lucy Parsons branch) - Anarkismo Report this post to the editors

Πού είναι το πρόβλημα;

Greek translation of Paddy Rua’s “What’s wrong with the World Bank?”

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και οι αδελφές της οργανώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου καπιταλισμού, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), έλκουν την καταγωγή τους από το Νομισματικό και Οικονομικό Συνέδριο του ΟΗΕ στο Bretton Woods του New Hampshire των ΗΠΑ, τον Ιούλη του 1944.

Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι είναι ένας οργανισμός με στόχο την «ελάττωση της φτώχειας», αυτό ποτέ στη ουσία δεν υπήρξε το αντικείμενό της. Το κύριο μέλημά της είναι να ενισχύει σχέδια μεγάλης κλίμακας και υποδομής στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, προετοιμάζοντας τον δρόμο της καταλήστευσης των φυσικών πόρων αυτών των χωρών και της χρησιμοποίησης του πληθυσμού τους ως στρατιές φτηνής εργασίας για τις πολυεθνικές του Βορρά.

Οι φτωχοί δεν έχουν λόγο στα «αναπτυξιακά» σχέδια, τα οποία συχνά τους ξεριζώνουν από τους τόπους τους, ληστεύουν τους αξιόλογους φυσικούς πόρους των χωρών τους και συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη κάνοντας να υποφέρουν οι χώρες αυτές αρκετά. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν χαρακτηρίζεται από δημοκρατική υπευθυνότητα προς εκείνους τους οποίους επηρεάζουν άμεσα οι αποφάσεις της, αποφάσεις οι οποίες παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες με ελάχιστη διαφάνεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), παρέχει επίσης δάνεια με επιστροφή σε χώρες που έχουν χρέος, για «δομικές μεταρρυθμίσεις» και παρόμοιες αλλαγές στην οικονομία τους που πρακτικά σημαίνουν άγρια περικοπή κονδυλίων για την υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, επιζήμιες για τους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς και για την πτώση των τοπικών προϊόντων και το άνοιγμα των αγρών τους σε μια καταιγίδα φτηνών δυτικών προϊόντων. Όλα αυτά συχνά καταστρέφουν την τοπική βιομηχανία, γεωργία και αγορά εργασίας και αυξάνουν τη διαθεσιμότητα εύκολα εκμεταλλευόμενης εργασίας από τις πολυεθνικές που έχουν συμφέρον από όλα αυτά.

Ανεξάρτητα από το ποια ανακουφιστικά μέτρα παίρνονται, εξαιτίας της ίδιας της φύσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σ’ έναν αγαθοεργό παγκόσμιο θεσμό από τη στιγμή που ο πρωταρχικός της στόχος είναι να προστατεύσει και προωθήσει τα συμφέροντα 6ων πολυεθνικών.

Στις 12 και 13 Νοέμβρη, η Ιρλανδία ήταν η οικοδέσποινα χώρα της Συνάντησης του International Development Association (IDA – Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου), που είναι τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και η ασχολία του είναι ο δανεισμός των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Στη Συνάντηση αυτή, οι πλούσιες χώρες θα αποφασίσουν πόσα χρήματα θα διαθέσει η IDA, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο εκβιασμού των πιο αδύνατων οικονομιών του κόσμου σπρώχνοντάς τις σε μια σειρά προγραμμάτων «δομικών μεταρρυθμίσεων» σχεδιασμένων στα μέτρα της κλίκας των πλούσιων επιχειρήσεων που διευθύνουν τον κόσμο.

Για τις 12 Νοέμβρη καλέστηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Δουβλίνου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν και στο www.indymedia.ie

* Το μικρό αυτό κείμενο του Paddy Rua δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ο συγγραφέας είναι μέλος του Τμήματος Lucy Parsons της ιρλανδικής αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης WSM (Workers Solidarity Movement – Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης). Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 13 Νοέμβρη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Διάφορα | gr

Thu 06 Oct, 22:30

browse text browse image

logo_icl.jpg imageΑς μη γυρίσουμε πίσ&... 21:24 Mon 18 May by International Confederation of Labour 0 comments

Μόνο ο λαός σώζει το λαό. Εμείς οι ίδιοι θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Τα κοινά και παγκόσμια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και πολύπλοκα. Χρειαζόμαστε όλοι να είναι στο τραπέζι. Τώρα δεν κοιτάμε τον άλλο δρόμο. Αυτή τη φορά γίνε μαχητής.

no5.jpg imageΣκαντζόχοιρος #5 21:53 Wed 09 May by εκδ. Σκαντζόχοιρου 0 comments


Σε αυτόν τον δρόμο, αντιλαμβανόμαστε το Σκαντζόχοιρο σαν το δοχείο που αποτυπώνει μια περιπέτεια παραγωγής ιδεών, στον βηματισμό ενδιάμεσων —ποτέ τελικών— πορισμάτων μιας διαρκούς αναζήτησης, με στόχο την απελευθέρωση της ανθρώπινης πράξης και επιθυμίας. Γι’ αυτό και στην φωλιά του Σκαντζόχοιρου ψάχνουμε να ζεστάνουμε κείμενα, ποιήματα και δημιουργίες που πάνω τους θα φέρουν ακόμα τα αίματα και τις αγωνίες αυτών που τα έφτιαξαν• που πάνω τους θα αποτυπώνεται η αβέβαιη πάλη των δημιουργών τους με τις λέξεις, τις ιδέες, τα χρώματα, τις μορφές.

textΝέο αντικαπιταλισ ... 20:20 Fri 30 Apr by Dissenter 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

300_0___20_0_0_0_0_0_europesocial_3.jpg imageΟ αγώνας είναι όλα τ... 22:28 Mon 01 Jun by Αναρχικές κομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά! - Κοινή Ανακοίνωση αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη. [English] [Deutsch] [Français] [Italiano] [Português]

textΜια Ευρώπη όλων και ... 19:22 Sat 20 Oct by Federacao Anarquista Comunista de Portugal - FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... 14:50 Thu 27 Sep by Anarkismo Editorial Group 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

imageΗ ανάγκη της μετάφρ&... Sep 18 by Alexander Berkman 0 comments

Κανένας έξυπνος ριζοσπάστης δεν μπορεί να αποτύχει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της ορθολογικής εκπαίδευσης των νέων. Η ανατροφή του παιδιού πρέπει να γίνει διαδικασία απελευθέρωσης με μεθόδους που δεν θα επιβάλλουν έτοιμες ιδέες, αλλά που θα πρέπει να βοηθούν στη φυσική του αυτοανάπτυξη. Ο σκοπός αυτής της εκπαίδευσης δεν είναι να επιβάλλει την προσαρμογή του παιδιού σε αποδεκτές έννοιες, αλλά να αφήσει ελεύθερο το παιχνίδι στην πρωτοτυπία, την πρωτοβουλία και την ατομικότητά του. Μόνο με την απελευθέρωση της εκπαίδευσης από τον καταναγκασμό και τον κάθε ειδους περιορισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον για την εκδήλωση του αυθόρμητου ενδιαφέροντος και των εσωτερικών κινήτρων από την πλευρά του παιδιού.

imageΑναρχισμός και Επι&#... Aug 30 by Ερρίκο Μαλατέστα 0 comments

Όσο οι νόμοι της βαρύτητας ήταν άγνωστοι, ο άνθρωπος μπορεί να θεωρούσε πιθανό ότι γινόταν να πετάξει αν το ήθελε, αλλά παρέμενε στο έδαφος. Όταν η επιστήμη βρήκε τους τρόπους βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να επιπλέει ή να κινείται στην ατμόσφαιρα, τότε ο άνθρωπος απέκτησε την ελευθερία να πετάει.
Συμπερασματικά, αυτό που πιστεύω είναι πως η ύπαρξη της θέλησης, ικανής να δημιουργήσει νέα αποτελέσματα ανεξάρτητα από τους μηχανιστικούς νόμους της φύσης, είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για όσους πιστεύουν στην πιθανότητα της κοινωνικής αλλαγής.

imageΗ Δυστοπία ως εμπόρ&... Oct 27 by The Blast 0 comments

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε επ΄αφορμής της επικαιρότητας στην οποία γνωστό reality show δέχτηκε σφοδρή πολεμική στα social media λόγω αναπαραγωγής κουλτούρας βιασμού.

imageΙχνηλατώντας την ν&#... Apr 27 by Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

Ένα ελατήριο, για να καταφέρεις να το συμπιέσεις με ασφάλεια στο maximum χωρίς να κινδυνεύεις από απότομη θραύση, είναι σοφότερο να ακολουθείς σταδιακούς και επαναλαμβανόμενους κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, όπου κάθε αποφόρτιση θα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη φόρτιση. Η ελευθερία είναι ένα ελατήριο…

imageΈπαψε όντως ο κόσμο&... Apr 22 by μιγάδα 0 comments

Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας, να παίρνουμε δύναμη η μία από την άλλη, και κυρίως να διατηρούμε τις συλλογικές μας δυνατότητες για την κριτική κατανόηση του κόσμου μας. Όπως ακριβώς κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, μόνο που τώρα κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό.

more >>

imageΑς μη γυρίσουμε πίσ&... May 18 0 comments

Μόνο ο λαός σώζει το λαό. Εμείς οι ίδιοι θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Τα κοινά και παγκόσμια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και πολύπλοκα. Χρειαζόμαστε όλοι να είναι στο τραπέζι. Τώρα δεν κοιτάμε τον άλλο δρόμο. Αυτή τη φορά γίνε μαχητής.

textΝέο αντικαπιταλισ ... Apr 30 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

imageΟ αγώνας είναι όλα τ... Jun 01 Anarkismo 0 comments

Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά! - Κοινή Ανακοίνωση αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη. [English] [Deutsch] [Français] [Italiano] [Português]

textΜια Ευρώπη όλων και ... Oct 20 FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... Sep 27 Anarkismo 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

more >>
© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]