user preferences

Recent articles by Paddy Rua - WSM (Lucy Parsons branch)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Διεθνή Διάφορα

The Joy of Alex Comfort Nov 21 23 by Wayne Price

Dichiarazione congiunta di organizzazioni anarchiche europee May 03 23 by Organizzazioni anarchiche europee

Declaración Conjunta de Organizaciones Anarquistas Europeas May 01 23 by Organizaciones anarquistas europeas

Παγκόσμια Τράπεζα

category Διεθνή | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday November 14, 2007 11:23author by Paddy Rua - WSM (Lucy Parsons branch) - Anarkismo Report this post to the editors

Πού είναι το πρόβλημα;

Greek translation of Paddy Rua’s “What’s wrong with the World Bank?”

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και οι αδελφές της οργανώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου καπιταλισμού, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), έλκουν την καταγωγή τους από το Νομισματικό και Οικονομικό Συνέδριο του ΟΗΕ στο Bretton Woods του New Hampshire των ΗΠΑ, τον Ιούλη του 1944.

Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι είναι ένας οργανισμός με στόχο την «ελάττωση της φτώχειας», αυτό ποτέ στη ουσία δεν υπήρξε το αντικείμενό της. Το κύριο μέλημά της είναι να ενισχύει σχέδια μεγάλης κλίμακας και υποδομής στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, προετοιμάζοντας τον δρόμο της καταλήστευσης των φυσικών πόρων αυτών των χωρών και της χρησιμοποίησης του πληθυσμού τους ως στρατιές φτηνής εργασίας για τις πολυεθνικές του Βορρά.

Οι φτωχοί δεν έχουν λόγο στα «αναπτυξιακά» σχέδια, τα οποία συχνά τους ξεριζώνουν από τους τόπους τους, ληστεύουν τους αξιόλογους φυσικούς πόρους των χωρών τους και συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη κάνοντας να υποφέρουν οι χώρες αυτές αρκετά. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν χαρακτηρίζεται από δημοκρατική υπευθυνότητα προς εκείνους τους οποίους επηρεάζουν άμεσα οι αποφάσεις της, αποφάσεις οι οποίες παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες με ελάχιστη διαφάνεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), παρέχει επίσης δάνεια με επιστροφή σε χώρες που έχουν χρέος, για «δομικές μεταρρυθμίσεις» και παρόμοιες αλλαγές στην οικονομία τους που πρακτικά σημαίνουν άγρια περικοπή κονδυλίων για την υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, επιζήμιες για τους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς και για την πτώση των τοπικών προϊόντων και το άνοιγμα των αγρών τους σε μια καταιγίδα φτηνών δυτικών προϊόντων. Όλα αυτά συχνά καταστρέφουν την τοπική βιομηχανία, γεωργία και αγορά εργασίας και αυξάνουν τη διαθεσιμότητα εύκολα εκμεταλλευόμενης εργασίας από τις πολυεθνικές που έχουν συμφέρον από όλα αυτά.

Ανεξάρτητα από το ποια ανακουφιστικά μέτρα παίρνονται, εξαιτίας της ίδιας της φύσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σ’ έναν αγαθοεργό παγκόσμιο θεσμό από τη στιγμή που ο πρωταρχικός της στόχος είναι να προστατεύσει και προωθήσει τα συμφέροντα 6ων πολυεθνικών.

Στις 12 και 13 Νοέμβρη, η Ιρλανδία ήταν η οικοδέσποινα χώρα της Συνάντησης του International Development Association (IDA – Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου), που είναι τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και η ασχολία του είναι ο δανεισμός των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Στη Συνάντηση αυτή, οι πλούσιες χώρες θα αποφασίσουν πόσα χρήματα θα διαθέσει η IDA, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο εκβιασμού των πιο αδύνατων οικονομιών του κόσμου σπρώχνοντάς τις σε μια σειρά προγραμμάτων «δομικών μεταρρυθμίσεων» σχεδιασμένων στα μέτρα της κλίκας των πλούσιων επιχειρήσεων που διευθύνουν τον κόσμο.

Για τις 12 Νοέμβρη καλέστηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Δουβλίνου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν και στο www.indymedia.ie

* Το μικρό αυτό κείμενο του Paddy Rua δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ο συγγραφέας είναι μέλος του Τμήματος Lucy Parsons της ιρλανδικής αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης WSM (Workers Solidarity Movement – Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης). Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 13 Νοέμβρη 2007.

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]