user preferences

Η αρπαγή της γης

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Αγώνες Ιθαγενών | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday November 03, 2007 15:40author by Melbourne Anarchist Communist Groupauthor email macg1984 at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Η εργατική τάξη να αναλάβει δράση

Μόνο η εργατική τάξη έχει την κοινωνική δύναμη να νικήσει την καπιταλιστική τάξη εξαιτίας του ότι η οικονομική παραγωγή και η ροή του κέρδους παύουν εάν σταματήσουμε την εργασία.

Μια κυβερνητική έκθεση με τον τίτλο «Little Children are Sacred» («Τα μικρά παιδιά είναι ιερά»), αναφέρεται στις κακοποιήσεις παιδιών και σε διάφορα άλλα προβλήματα στις κοινότητες των ιθαγενών στη Northen Territory (βόρεια Αυστραλία). Είναι η τελευταία από μια σειρά εκθέσεων, οι προηγούμενες της οποίας έχουν συνταχθεί και δημοσιευτεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, εντούτοις, έχουμε κάτι διαφορετικό. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι αποτελεί εθνική έκτακτη ανάγκη και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Χαράσσει ένα σύνολο σαρωτικών κατευθυντήριων γραμμών δράσης γύρω από τις οποίες, με επίσημους όρους μιλώντας, ανατρέπει εντελώς ολόκληρη την πολιτική για τους ιθαγενείς στην Αυστραλία. Εάν δεν έχετε αντιληφθεί τίποτε ύποπτο κάπου εδώ, μάλλον δεν έχετε δώσει την προσοχή.

Το άρπαγμα της γης

Τα περισσότερο κοινοποιημένα δημοσίως μέτρα της κυβέρνησης Howard (σ.τ.μ.: ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας) σε απάντηση στην κρίση στις κοινότητες των ιθαγενών στη Northen Territory, είναι το πρόγραμμα των ιατρικών εξετάσεων έκτακτης ανάγκης και η αποστολή αστυνομίας και στρατιωτικού προσωπικού. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετά κακό - οι στρατιώτες είναι οι χειρότεροι και οι αστυνομικοί είναι οι δεύτεροι χειρότεροι κοινωνικοί λειτουργοί παγκοσμίως, ενώ οι ακούσιες ιατρικές εξετάσεις είναι μια μορφή σοβαρής επίθεσης και στιγματίζουν έναν ολόκληρο πληθυσμό ως κάποιους που κακομεταχειρίζονται παιδιά. Τα σοβαρότερα μέτρα, εντούτοις, έχουν τύχει πολύ μικρότερης προσοχής.

Ενώ η φρενίτιδα σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις έχει γίνει αντικείμενο των περισσότερων επικεφαλίδων στα ΜΜΕ, τα σημαντικότερα μέτρα είναι η υποχρεωτική μίσθωση των ιθαγενών γαιών και η κατάργηση του συστήματος αδειοδότησης. Ο Howard, ο οποίος αντιτάσσεται στα δικαιώματα των ιθαγενών στη γη τους από τότε ακόμα που παραχωρήθηκαν αρχικά από το Κράτος, έχει τώρα μια πρόφαση για τη μεγαλύτερη αρπαγή εδάφους στην αυστραλιανή ιστορία - και την χρησιμοποιεί ήδη.

Με την κατάργηση του συστήματος αδειοδότησης, σύμφωνα με το οποίο οι επισκέπτες στο έδαφος των ιθαγενών χρειάζονταν τη συγκατάθεση της ενδιαφερόμενης τοπικής κοινότητας για να κάνουν οτιδήποτε, θα παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες δράσης στα σεξουαλικά αρπακτικά όρνεα και τους πονηρούς νοθευτές ποτών (σ.τ.μ.: καθώς η πορνεία και ο αλκοολισμός είναι τα μεγαλύτερα τεχνητά δημιουργημένα προβλήματα στις κοινότητες των ιθαγενών). Η ανάληψη των ιθαγενών κοινοτήτων μέσω των επιβληθέντων ενοικίων πενταετούς διάρκειας θα απογυμνώσει τους ιθαγενείς από την κοινοτική τους ιδιοκτησία, στοχεύοντας στην εισαγωγή της καπιταλιστικής εμπορίας της ακίνητης περιουσίας (real estate). Τα μέτρα αυτά κατάργησης των δικαιωμάτων στη γη καθώς και η ανατροπή του Νόμου περί Φυλετικών Διακρίσεων (Racial Discrimination Act) είναι τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι μια συμμορία ψευτών και δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει τα παιδιά των ιθαγενών.

Το ALP συμμετέχει

Τι λέει το ALP (Australian Labor Party – Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα), ο «μεγάλος υπερασπιστής των αδυνάτων», ενώ ο Howard επιδίδεται στις χειρότερες πράξεις του; Παρέχει «σε γενικές γραμμές» την υποστήριξή του, αυτό λέει. Όπως σχεδόν σε κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής, το ALP δεν παρουσιάζει καμία διαφορά από τους φιλελεύθερους (Liberals) εκτός από κάποια θέματα έμφασης. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το ALP στοχεύει να διαχειριστεί το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα εξ ονόματος της ίδιας καπιταλιστικής τάξης όπως και οι φιλελεύθεροι. Αυτό απαιτεί παρόμοια πολιτική ειδικά σε κάτι που οι καπιταλιστές δίνουν άμεση προτεραιότητα. Και αυτό που θέλουν οι καπιταλιστές τώρα αμέσως είναι να εξορύξουν όσο περισσότερο ουράνιο μπορούν, ώστε να επωφεληθούν από το μπουμ των τελευταίων χρόνων της εξόρυξης και εμπορίας άλλων μεταλλευμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Και, φυσικά, τα περισσότερα κοιτάσματα και αποθέματα ουρανίου βρίσκονται στο ιθαγενές έδαφος (ή υπέδαφος). Η όλη φαγούρα των επιχειρήσεων εξερεύνησης ουρανίου που έχουν εισέλθει στο Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ανάγκη κανενός, το λιγότερο όλων των ιθαγενών που στέκονται εμπόδιο στο δρόμο των ονείρων τους προς τον πλούτο.

Πώς να αγωνιστούμε

Οι ιθαγενείς κοινότητες έχουν ήδη αντιδράσει με σχεδόν πλήρη ομοφωνία στα κυβερνητικά σχέδια. Αυτό διευκολύνει πολύ τους μη ιθαγενείς στο να είναι σαφείς ως προς την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στους ιθαγενείς και αντίστασης σ’ αυτήν την αξιοκαταφρόνητη αρπαγή γης. Ωστόσο, οι ιθαγενείς είναι μια μικρή μειονότητα συχνά περιθωριοποιημένη οικονομικά μέσα στον καπιταλισμό. Μόνο η εργατική τάξη έχει την κοινωνική δύναμη να νικήσει την καπιταλιστική τάξη και εξαιτίας του αριθμού της αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομική παραγωγή και η ροή του κέρδους παύουν εάν σταματήσουμε την εργασία.

Είναι επίσης προς το συμφέρον μας ως εργαζόμενοι, να ενισχύσουμε τους ιθαγενείς στους αγώνες τους, επειδή μπορούμε μόνο να αγωνιστούμε επιτυχώς με την πάλη ενάντια σε κάθε εκδήλωση ρατσισμού και καθυστέρησης. Πρώτον, οι περισσότεροι ιθαγενείς είναι τώρα μέρος της εργατικής τάξης. Ακόμη και οι άνθρωποι στις μακρινές ιθαγενείς κοινότητες εκμεταλλεύονται μέσω του Centrelink (σ.τ.μ.: υπουργείο Απασχόλησης που περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες για τους ανέργους) και του CDEP. Δεύτερον, με το γίνονται οι ιθαγενείς οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ως οι μόνοι υπεύθυνοι για τα προβλήματά τους καλύπτονται τα εγκλήματα των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών, παλιών και νέων.

Τέλος, η εργατική τάξη πρέπει να αναλάβει δράση επειδή μια λύση για τη δύσκολη θέση που βρίσκονται οι ιθαγενείς δεν είναι δυνατή χωρίς την ίδια επανάσταση που στοχεύει να καταργήσει τον καπιταλισμό και που την χρειαζόμαστε για τόσους πολλούς άλλους λόγους. Οι μη ιθαγενείς στην Αυστραλία ζουν σε κλεμμένο έδαφος και μια δίκαιη επίλυση του ζητήματος απαιτεί την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και την κατανομή των δικαιωμάτων στη γη στη βάση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Για να το κάνει αυτός, ο μη ιθαγενής πληθυσμός θα πρέπει να διδαχθεί από καλά από τις εμπειρίες 70.000 χρόνων που διαβιώνουν οι ιθαγενείς σ’ αυτήν την νησιωτική ήπειρο.

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται στο 3ο τεύχος του δελτίου «The Anvil» («Το Αμόνι») – Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2007 – του Melbourne Anarchist Communist Group (MACG – Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης). Δημοσιεύτηκε επίσης στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 1 Νοέμβρη 2007.

This page has not been translated into Nederlands yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]