user preferences

New Events

Mashriq / Arabia / Iraq

no event posted in the last week

İsrail-Filistin: Bil’in mahkeme kararını ve birleşik şiddetsiz mücadelenin zaferini kutluyor

category mashriq / arabia / iraq | community struggles | news report author Thursday September 06, 2007 07:33author by Anarkismo.net Report this post to the editors

Kutlamalar, öğleye doğru uluslararası ve yerel medyanın katıldığı bir partiyle başladı. Bil’in’deki mücadeleye katılan köyden ve bölgeden eylemciler daha sonra kutlamalara sokaklarda ve köyün belediye binasında devam etti. Öğleden sonra Duvara Karşı Anarşistlerin ana topluluğu yakındaki Tel Aviv ve Kudüs şehirlerinden geldi ve kutlamalar hız kazandı.

[ Português ] [ English ]










Bil’in mahkeme kararını kutluyor

Birleşik şiddetsiz mücadelenin zaferi!


Bu sabah 9:00’da İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Bil’in köyünün dilekçesi hakkındaki kararı bekleniyordu. Dilekçe, köyün topraklarının çoğunluğunu çalan ayırma duvarının inşasını bir savaş suçu olarak değerlendiriyordu. Yüksek Mahkeme, işgale ver yerleşimci-kolonyalist projeye “adalet” mührünü basmaya alışmıştı, ama bunu ancak bir tür mantık çerçevesinde yapabiliyordu. Fakat bu mantık bugün İsrail’in işgal altındaki topraklardaki savaş suçlarını sınırlamayı gerektiriyor. Bil’in köyünde köyün halk komitesiyle İsrailli Duvara Karşı Anarşistler inisiyatifinin birleşik mücadelesi ülkenin en yüksek mahkemesini müdahalede bulunmaya zorladı. İki buçuk yıldan uzun süredir acil bir karar vermeyi reddeden mahkeme en sonunda ayırma duvarını meşrulaştırmada kullandığı ilkeleri takip etmek zorunda kaldı ve bugün yerleşimci-kolonyalist statüko biraz da olsa geri püskürtüldü.

Ahmed Abdullah Yasin’in Bil’in köy konseyi adına verdiği dilekçe (HCJ 8414/05) hakkında bugün (4 Eylül 2007) açıklanan kararda Baş Yargıç Dorit Beinish ve meslektaşları Yargıç Ayala Procaccia ve Yargıç Eliezer Rivlin duvarın mevcut rotasının aleyhine karar verdiler ve devlete makul bir süre içersinde Bil’in topraklarını duvarın “Filistin” tarafında bırakacak alternatif bir rota için öneri geliştirmesini emrettiler. Bu yaklaşık 250 akre (yaklaşık 1000 dönüm) toprağın Bil’in köylülerine geri dönmesi manasına geliyor.

Yargıçların ifadeleriyle: “Bugünkü rota getireceği savunulan güvenlik avantajları konusunda da ağır sorular ortaya çıkartmaktadır … ve seçilen rota ‘Matityahu-Mizrah’ın doğu yakasını ayrıma duvarının batı tarafına ekleme amacı dışında açıklanamaz”. Bu demek oluyor ki bugünkü rotanın köyün toprağını çalma ve devletleştirme çabası dışında bir açıklaması yoktur ve bu düşünce mahkeme tarafından bile kabul edilmektedir. Yargıç Beinish şöyle diyor: “Askeri Komutan, meşru güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için istediği kararı almada özgür değildir. Duvarın rotasını çizerken çok yönlü düşünmeli ve bunları tartmalıdır. Bunların ilki askeri-güvenlik meselesidir.”

Mahkeme duvarın yeni rotası bitene kadar duvardaki kapının sabah 6:00’dan akşam 8:00’e kadar açık kalmasına karar verdi. Duvarın planlamasını ve inşasını yürüten İsrail Savunma Bakanlığı “kararı inceleyeceklerini ve karara saygı duyduklarını” belirtti.

Fakat en iyi yasal temsille bile bu karar Bil’in köyünün duvarın inşasına karşı giriştiği amansız mücadele olmadan alınamazdı. Bil’in sakinleri, duvarın inşasının başlamasından itibaren İsrailli ve Filistinlilerin birleşik şiddetsiz mücadele bayrağını yükselttiler ve bir an için bile bundan vazgeçmediler. Mücadelede payı olan herkes emsalsiz önemde bir olaya katılmış olmanın şansına sahip oldu. Şiddetli baskıya ve karşı koyan ve onu aşmaya çalışanların ödülü, çok manalı bağlar ve bir güçlenme hissi yaratma ayrıcalığı oldu.

Bir röportajda Duvara Karşı Anarşistler üyesi Yonatan Pollak şöyle demişti: “Bu köy için olduğundan daha fazla hareketin kendisi için bir zafer. Fakat yargıçların kararı adaletin İsrail Devleti’nde canlı ve iyi durumda olduğu yanılsamasına yol açmamalı. Bununla birlikte bize mücadelenin ödüller verdiğini ve adaletsizliğe karşı savaşan ve işgale ve kolonyalizme karşı mücadele verenlerin sonunda kazanacağını gösteriyor. Birleşik ve azimli olduğumuz sürece silahlara ihtiyacımız yok.” Ama bunun yanında “İsrail silahlı kuvvetlerinin baskılarının korku verici olduğunu ve Filistinli ve İsrailli yoldaşların hastane yataklarına düştüğünü” ekliyor.

Mahkemenin olası olumsuz kararı için yapılan hazırlıklar kolaylıkla beklenmeyen olumlu karara uyum sağladı. Kutlamalar, öğleye doğru uluslararası ve yerel medyanın katıldığı bir partiyle başladı. Bil’in’deki mücadeleye katılan köyden ve bölgeden eylemciler daha sonra kutlamalara sokaklarda ve köyün belediye binasında devam etti. Öğleden sonra Duvara Karşı Anarşistlerin ana topluluğu yakındaki Tel Aviv ve Kudüs şehirlerinden geldi ve kutlamalar hız kazandı.

Bil’in Halk Komitesi’nin bir üyesi olan Abdallah Abu Rahma coşkuluydu: “Önemli bir muharebeyi kazandık, ama bu uzun bir savaş ve bizim sadece Bil’inliler olarak değil, Filistinliler olarak geleceğimizin tehlikede olduğunu unutamayız. Duvarı inşa etmek için İsrail 250 hektar toprağımızı devletleştirdi ve binlerce ağacımızı kesti, ama hepsinden önemlisi bizi ve tüm diğer Filistinlileri bantustan’lara kapatmaya çalıştı. [Ç.N.: Bantustan, Güney Afrika’da apartheid rejimi sırasında siyahların yaşadığı kötü koşullara sahip bölgelere verilen isimdir.] Bu yüzden mücadele burada durmamalı ve tüm bir halkın mücadelesine dönüşmelidir.”

Duvara Karşı Anarşistler üyesi Ilan Shalif köydeki kutlamaları şöyle betimliyor: “Müzik ve dansla önce köy merkezinde toplandık ve sonra yüzlerce Filistinli kadın, erkek, genç ve çocuk İsrailli Duvara Karşı Anarşistler üyeleriyle bir kafile halinde ayırma duvarınan rotasına yöneldi. Duvarın diğer tarafındaki kapıda her Cuma gösterilerimize saldıran kavgası askerler ve duvar muhafızları yerine birkaç asker vardı. Oradaki birkaç dakikalık tatlı kutlamadan sonra yolumuz değiştirdik ve köy merkezine doğru dans ederek ve şarkılar söyleyerek ilerledik.”

Kutlamaların fotoğrafları:
http://bilin-village.org/english/Court-Victory-for-Bilin-in-pictures

Bil’in kutlamalarının videosu:
http://corky.net/~eran/yossi/Bilin_celebration_040907.AVI

Akşam namazından sonra uzun zamandır bu mücadelede yer alan bazı eylemciler yakındaki Ramalla şehrine başka bir parti için gittiler. Tüm televizyon kanalları karar üstüne haberler hazırlamıştı ve uzun mücadelenin kutlamaları akşamki haber programlarında yer aldı.

Bununla birlikte yolumuz hala uzun. Yüksek Mahkeme duvarın Yeşil Çizgi’ye kadar geri gitmesi gerektiğine hükmetmedi ve ortaya çıkaracağı ayrılığı yok etmedi.

Yakın zamanda ayrıma duvarının ve işgalin yarattığı acı yüzünden Batı Şeria köylerinde Bil’in geleneğini ileri taşıyan yeni birleşik mücadele cepheleri ortaya çıktı. Bunlardan biri Ma'asara bölgesinde Bethlehem’in güneyinde yer alan Umm Salamunah, Walaja, Artas, Beit Umar, Wadi an-Nis ve Surif köylerindeki mücadele. Orada ayrıma duvarına karşı mücadele Cuma gösterilerine ek olarak doğrudan eylemlerle sürüyor.

Yakın zamanda ayrıma duvarına yeni bir hedef eklendi: Yol kesmeler. Karmei Tzur yerleşimi girişinde yapılan sembolik yol kesme eylemi gibi bazen saatler ve hatta günler süren yol kesmeler, yerleşimcilerin yakınlardaki kasabalara gitmesini engelliyor.

Yine de bugünkü karar kesinlikle bir başarı ve duvara karşı halk mücadelesini güçlendirmeye yarayacak. İsrailli ve Filistinlilerin işgale karşı birleşik mücadelesi sürecek. Hem Filistinliler, hem de İsrailliler el ele verecek ve eylemleriyle apartheid ve hırsızlık yenilecek.


[Makale Anarkismo.net tarafından Duvara Karşı Anarşistler üyelerinin (I.S., N.S. ve A.G.) ve Il Manifesto’nun makalelerinden toparlanmıştır.]

Çeviri: Anarşist Komünist İnisiyatif

Related Link: http://www.awalls.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]