user preferences

Η μέθοδος της επανάστασης

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Sunday April 29, 2007 16:03author by Χέρμπερτ Ρηντ Report this post to the editors

Τρία. κείμενα

Τα τρία. κείμενα που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φόροι στο έντυπο «Η Ισπανία και ο κόσμος» στις 16 Σεπτεμβρίου, 28 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου του Ι938.

(Τα τρία. κείμενα που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φόροι στο έντυπο «Η Ισπανία και ο κόσμος» στις 16 Σεπτεμβρίου, 28 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου του Ι938. Ο Τ. Μίτσελσον που απαντά με ψευδώνυμο στον Χέρμπερτ Ρηντ ήταν ένας Βούλγαρος αναρχικός (ονόματι Theodore Michalsreef) ο οποίος κατέφυγε στην Ισπανία στις αρχές του 1930 προκειμένου να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία στη χώρα του. Εμείς αντλήσαμε και μεταφράσαμε τα κείμενα από το περιοδικό «Raven», τχ.8, 1989).

Ο Αναρχισμός είναι, μια λέξη με πολλές σημασίες και πολλές ερμηνείες. Εξαιτίας της ασάφειάς της, εξαιτίας της σύνδεσής της με την τρομοκρατία και τις αξιοθρήνητες ενέργειες πλανεμένων ατόμων, συχνά φαίνεται ενδεδειγμένο να πάψει κανείς να τη χρησιμοποιεί. Όμως καμιά άλλη λέξη δεν είναι περισσότερο κατάλληλη. Αναρχία -απουσία κάθε αρχής-εξουσίας: είναι ένα ακριβές σύμβολο αυτού που εννοούμε και έχει καθιερωθεί έπειτα από μακρόχρονη ιστορική χρήση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις λέξεις αναρχία και αναρχισμός, εμπλουτίζοντάς τις με καινούργιους προβληματισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές, έτσι ώστε, αναζωογονημένες και αποκατεστημένες, να αντιπροσωπεύουν έναν καινούργιο τρόπο ζωής, μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.

Απ’ τις απαρχές του, το σοσιαλιστικό κίνημα περιείχε δύο αντιτιθέμενα στοιχεία, τα οποία είχαν μάλλον φιλοσοφική παρά πολιτική ουσία. Πιθανόν να πηγάζουν, στην μακρά ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης, απ’ την παλιά σχολαστική διάκριση ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον νομιναλισμό. Είναι η διάκριση ανάμεσα σ’ αυτούς που πιστεύουν στην αληθινή ύπαρξη των παγκοσμίων χαρακτηριστικών ή ιδεών, και σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι όλες αυτές οι ιδέες είναι αφηρημένες έννοιες που πηγάζουν απ’ τον κόσμο της εμπειρίας. Όταν ο Χέγκελ ανύψωσε το Κράτος στο επίπεδο μιας αφηρημένης οντότητας, υπήρχε ένα μέρος της ανθρωπότητας που ήταν έτοιμο να τον ακολουθήσει και να υποτάξει όλες τις διαφορετικότητες και την ατομικότητα σ’ αυτήν την αντίληψη. Γιατί αν αποδώσουμε στο Κράτος μια απόλυτη ύπαρξη, τότε αυτό καθίσταται ο υπέρτατος σκοπός κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας: γίνεται αντιληπτό ως η τέλεια οργάνωση όλων των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων, και καμιά δραστηριότητα που παρεμβαίνει στην ενότητα ή την τάξη του δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αλλά η εγελιανή αντίληψη του Κράτους δεν έτυχε γενικής αποδοχής: ένα άλλο μέρος της ανθρωπότητας αρνήθηκε να πιστέψει στην αληθινή ύπαρξη μιας τέτοιας οντότητας. Η μόνη πραγματικότητα, έλεγαν, είναι το άτομο: το άτομο με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του, την αδυναμία και το μεγαλείο του, την ανοησία και τον ηρωισμό του. Το Κράτος, υποστήριζαν, έχει αξία μόνο στον βαθμό που διασφαλίζει και προάγει την ευτυχία του ατόμου.

Αυτή η διατύπωση αποδίδει ήδη μια σχετική αξία στο Κράτος: το Κράτος είναι πολύτιμο στον βαθμό που προάγει την ευημερία του ατόμου. Ο ακραίος εγωτισμός του Μαξ Στίρνερ, που υποστηρίζει ότι μόνο το άτομο και οι επιθυμίες του έχουν οποιαδήποτε αξία, δεν εξετάζεται εδώ. Αυτή η ιδιαίτερη φιλοσοφία, η οποία δεν στερείται ιστορικού ενδιαφέροντος και σημασίας, συντρίφτηκε αποτελεσματικά από τον Καρλ Μαρξ, και έχει μόνο μια μακρινή σχέση με τον σύγχρονο αναρχισμό. Αυτό που ακόμα πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι, απ’ τη μια μεριά, μια αντίληψη η οποία εκτιμά την κοινή προσπάθεια μόνο στον βαθμό που προάγει την ευτυχία του ατόμου» και, απ’ την άλλη, μια αντίληψη που είναι έτοιμη να θυσιάσει την ευτυχία για χάρη της ακεραιότητας ή της τελειότητας, ή της δύναμης, αυτής της αφηρημένης έννοιας που ονομάζεται Κράτος. Φυσικά, ο κάθε πολιτικός και ο κάθε μεταρρυθμιστής, θα ισχυριστούν ότι αυτός ο τελικός σκοπός είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευτυχία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων, και ορθολογικά είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε κάποια άλλη θεωρία. Όμως πολύ λίγες απ’ τις θεωρίες τις οποίες ακολουθούν οι άνθρωποι μπορούν να περιγραφούν ως ορθολογικές. Η ιστορία της θρησκείας, της πολιτικής, του ίδιου του πολιτισμού, είναι απλά το πέρασμα από μια μορφή εμμονής σε μια άλλη» και εν ονόματι μια τέτοιας εμμονής - η οποία πάντα αποκαλείται ιδανικό ή αρχή ή απλά «η αλήθεια» ή «η πίστη» - οι άνθρωποι σκλαβώνονται, στερούνται την ελευθερία τους και εξαναγκάζονται δια της βίας να δράσουν ενάντια στο προσωπικό τους συμφέρον.

Ο σοσιαλισμός αντιμετώπιζε πάντα αυτόν τον κίνδυνο. Ορθά θεωρημένος, ο σοσιαλισμός είναι η ορθολογική οργάνωση της κοινωνίας με σκοπό να ζουν οι άνθρωποι μαζί, με ελευθερία, ασφάλεια και εν αφθονία. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδεαλιστικό σε έναν τέτοιο σκοπό. Είναι ένα ζήτημα πρακτικής οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής, και παρόλο που υπεισέρχονται διάφορες αρχές, όπως ισότητα και δικαιοσύνη, αυτές δεν είναι τόσο πολύ αφηρημένα ιδανικά όσο οι οικονομικές ποσότητες. Το να εξισώσεις τις ζημιές και τα κέρδη είναι ζήτημα μαθηματικών πράξεων: δεν εξαρτάται από την επίκληση κανενός άρθρου πίστης.

Αν εξετάσουμε τις αρχές του σοσιαλισμού όπως εκφράστηκαν στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, για παράδειγμα, δεν βρίσκουμε επιχειρήματα υπέρ μιας ιδεαλιστικής αντίληψης του Κράτους. Αντιθέτως, το Κράτος αναγνωρίζεται παντού απ’ τους ιδρυτές του σύγχρονου σοσιαλισμού - απ’ τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν - στον ίδιο βαθμό με τον Προυντόν, τον Μπακούνιν και τον Κροπότκιν - ως προϊόν των κοινωνικών διαφορών και ως όργανο καταπίεσης, θα μπορούσα να παραθέσω μια ντουζίνα κείμενα επ’ αυτού, αλλά αρκεί αυτό το απόσπασμα απ’ το βιβλίο του Ένγκελς «Η καταγωγή της οικογενείας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», το οποίο ο Λένιν παραθέτει, επιδοκιμάζοντας το, στο βιβλίο του Κράτος και Επανάσταση: «Το Κράτος δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια δύναμη που επιβλήθηκε στην κοινωνία απ’ έξω: το κράτος δεν είναι επίσης «η πραγματικότητα της ηθικής ιδέας», «η εικόνα και η πραγματικότητα του λογικού» όπως ισχυρίζεται ο Χέγκελ. Το Κράτος είναι προϊόν της κοινωνίας σε ορισμένη βαθμίδα εξέλιξης. Είναι η ομολογία ότι η κοινωνία αυτή μπλέχτηκε σε μια άλυτη αντίφαση με τον εαυτό της, διασπάστηκε σε ασυμφιλίωτες αντιθέσεις, που δεν έχει τη δύναμη να τις εξορκίσει. Και για να μην φθείρουν τον εαυτό τους και την κοινωνία σ’ έναν άκαρπο αγώνα αυτές οι αντιθέσεις, οι τάξεις με τα αντιμαχόμενα οικονομικά συμφέροντα, έγινε απαραίτητη μια δύναμη που φαινομενικά στέκει πάνω απ’ την κοινωνία, για να μετριάζει τη σύγκρουση, για να την κρατάει στα όρια της «τάξης». Κι η δύναμη αυτή, που προήλθε απ’ την κοινωνία, αλλά βάζει τον εαυτό της πάνω απ’ αυτήν και όλο και περισσότερο διαχωρίζεται απ’ αυτήν, είναι το Κράτος».

Ο σύγχρονος αναρχισμός - που έχει συνείδηση ότι αναπτύσσεται μέσα στο σοσιαλιστικό κίνημα και δεν μπορεί να καταπνιγεί απ’ τις κατηγορίες του τροτσκισμού, του φιλελευθερισμού, του ιδεαλισμού κλπ. - είναι απλά μια επαναβεβαίωση αυτής της άποψης για το κράτος. Εκφράζει την πεποίθηση ότι, στην παρούσα επαναστατική διαδικασία, η κοινωνία για μια ακόμα φορά έχει μπλεχτεί σε μια άλυτη αντίφαση, διασπάστηκε σε ασυμφιλίωτες αντιθέσεις» και υποστηρίζει ότι αυτές οι αντιθέσεις έχουν δημιουργήσει μια μορφή Κράτους πιο ολοκληρωτική από ποτέ. Αν και ισχυρίζομαι ότι όλες οι απαραίτητες αρχές του αναρχισμού μπορούν να βρεθούν στα έργα του Μαρξ, του Ένγκελς και του Λένιν, ωστόσο, αν εξετάσουμε την ιστορική εξέλιξη του σοσιαλισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων, αναζητώντας την αιτία αυτής της λυπηρής παρέκκλισης, νομίζω ότι είναι βέβαιο πως θα ανακαλύψουμε ότι σε ορισμένα ζητήματα επαναστατικής τακτικής είχε δίκαιο ο Μπακούνιν και όχι ο Μαρξ. Η διαφορά ανάμεσα στον Μαρξ και τον Μπακούνιν (εκτός από μια διαφορά ταμπεραμέντου) ήταν στην πραγματικότητα μια διαφορά στο πώς αντιλαμβανόταν την επανάσταση ως μια ιστορική διαδικασία, μια βίαιη αλλαγή, αναμφίβολα, αλλά μια αλλαγή που θα προκαλούνταν από ένα εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο προλεταριάτο που θα είχε ταξική συνείδηση.

Ο Μπακούνιν, απ’ την άλλη, αντιλαμβανόταν την επανάσταση σαν μια αυθόρμητη πράξη - μια έκρηξη δυνάμεων που δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν άλλο. Ο Μαρξ μελέτησε προσεκτικά ένα σχέδιο εκστρατείας, με κάθε βήμα του να οικοδομείται πάνω σε μια οικονομική βάση. Ο Μπακούνιν είδε ενστικτώδη πάθη να οδηγούνται στην άμεση καταστροφή του κακού και στην εξίσου άμεση εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης. Αυτή η πλευρά του δόγματος του Μπακούνιν είχε λάβει στην εποχή του μια ισχυρή ενίσχυση μέσα απ’ τη θεωρία του Σορέλ για την άμεση δράση και τη γενική απεργία.

Αλλά υπήρχε και η εξής διαφορά: Ο Μαρξ θεωρούσε την επαναστατική διαδικασία σαν μια διαδικασία αναπόφευκτης εξέλιξης, ανάλογη με την εξέλιξη της οργανικής ζωής. Ο καπιταλισμός περιέχει μέσα του το σπέρμα της καταστροφής του, και γι’ αυτό η επανάσταση θα ήταν πιθανή μόνο σε κοινωνίες οι οποίες είχαν υποστεί μια ολοκληρωμένη καπιταλιστική ανάπτυξη, και θα ήταν ώριμες για αλλαγή - όπως ένα ώριμο φρούτο είναι έτοιμο να πέσει. Αλλά ο Σορέλ δεν έβλεπε τίποτα ντετερμινιστικό ή οργανικό γύρω απ’ την επαναστατική διαδικασία» σύμφωνα μ’ αυτόν, το προλεταριάτο έπρεπε να κρατηθεί εντελώς μακριά από όλες αυτές τις αντιλήψεις περί σταδίων. Πρέπει να «δημιουργήσει θεσμούς χωρίς καμιά αντιστοιχία στην ιστορία της μεσαίας τάξης». Πρέπει να «διαμορφώσει ιδέες οι οποί-ες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη θέση του ως παραγωγού μέσα στη βιομηχανία»· και τελικά πρέπει να «αποκτήσει συνήθειες ελευθερίας με τις οποίες η σημερινή μεσαία τάξη δεν είναι εξοικειωμένη. Η πλήρης επιτυχία μιας επανάστασης θα εξαρτηθεί απ’ το αν το προλεταριάτο θα έχει αναπτύξει ένα νέο πνεύμα, μια νέα ηθική, μια νέα φιλοσοφία ζωής που θα έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με όλες τις υπάρχουσες αντιλήψεις της κοινωνίας, και η οποία θα έχει εγκαθιδρυθεί με τη χρήση καταστροφικής βίας».

Είναι προφανές - περισσότερο προφανές σήμερα απ’ ό,τι ήταν το 1906 όταν ο Σορέλ εξέδωσε το «Σκέψεις για τη βία» - ότι μια θεωρία για τη βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς περισσότερες της μίας κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, ο πιο αποτελεσματικός οπαδός του Σορέλ ήταν ο Μουσολίνι. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι ένα δόγμα πειθαρχίας, εκπαίδευσης και οργανικής συνέχειας με τον καπιταλισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς περισσότερες της μίας κατευθύνσεις, και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας υπάρχει για να το αποδεικνύει. Αλλά αν επικεντρωθούμε σ’ αυτό που έχουμε θεωρήσει ως το απαραίτητο κριτήριο του σοσιαλισμού - την εξαφάνιση του Κράτους - μετά θα είμαστε ικανοί να κάνουμε τις αναγκαίες διακρίσεις.

Η πρακτική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους της επανάστασης είναι μια διαφορά στο ζήτημα του χρόνου. Η μαρξιστική επανάσταση μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια περίοδο αρκετών ετών η αναρχική επανάσταση είναι ζήτημα ωρών. Αλλά αυτός είναι ένας αφηρημένος τρόπος εξέτασης του ζητήματος: αυτό που πραγματικά υπεισέρχεται είναι η ανθρώπινη ψυχολογία. Μια επαναστατική πολιτική που χρειάζεται ένα διάστημα ετών για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να εργαστεί μέσω των διανοητικών ικανοτήτων - τα πάθη είναι δευτερεύοντα ή αποκλείονται εντελώς. Όμως μια βίαιη επανάσταση επιτυγχάνεται μέσω του πάθους, και η νόηση βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Ό,τι καταστρέφεται, καταστρέφεται με οργή» ό,τι δημιουργείται, δημιουργείται από ένστικτο.

Η λέξη «ένστικτο» θα εκληφθεί σαν απόδειξη ενός υποβόσκοντος μυστικισμού, αλλά δεν αρνούμαι αυτόν τον όρο, ή μάλλον αυτό που υποδηλώνει. Δεν είμαι μυστικιστής, αλλά είμαι πεπεισμένος από όλη την ιστορία που έχω διαβάσει πως οτιδήποτε αξιόλογο έγινε ποτέ, έγινε μέσα σε ένα πνεύμα ζήλου, έξαψης και μεγαλείου. Σε ένα τέτοιο πνεύμα έπεσε η Βαστίλη και εγκαθιδρύθηκε η Παρισινή Κομμούνα, σ’ αυτό το πνεύμα θριάμβευσε η Ρώσικη Επανάσταση και σε αυτό το πνεύμα οι άοπλοι εργάτες της Ισπανικής Δημοκρατίας ρίχτηκαν ενάντια στα όπλα του στασιαστή στρατού και απέτρεψαν την εξέγερση του. Αλλά αφού έχει καταφέρει κανείς τον σκοπό του με δίκαιο θυμό, στη συνέχεια έρχεται το έργο της σταθεροποίησης. Τότε είναι που βγαίνουν στο προσκήνιο οι υπολογιστές, οι επιτήδειοι και οι κατεργάρηδες, οι θεωρητικοί οικονομολόγοι και οι δογματικοί πολιτικοί. Οι άνθρωποι που διακρίνονται για την γενναιότητά τους κατά τη διάρκεια της μάχης συχνά είναι υποχωρητικοί στις πολιτικές υποθέσεις και εύκολα παραδίδουν την κατάσταση στα χέρια αυτών των αντιπροσώπων της ικανότητας. Η κατάσταση τότε χάνεται ξανά.

author by Χέρμπερτ Ρηντpublication date Sun Apr 29, 2007 16:06author address author phone Report this post to the editors

«Οι πολιτικοί», λέει ο Σορέλ, «μιλάνε για τις κοινωνικές συγκρούσεις όπως ακριβώς οι διπλωμάτες μιλάνε για τις διεθνείς υποθέσεις» ολόκληρος ο αληθινός μηχανισμός μάχης τους ενδιαφέρει ελάχιστα» δεν βλέπουν στο πρόσωπο των μαχητών τίποτα άλλο παρά εργαλεία. Το προλεταριάτο είναι ο στρατός τους, που τον αγαπάν όπως ο Διοικητής μια αποικίας αγαπά τα στρατεύματά του που του δίνουν τη δυνατότητα να έχει κάτω από την εξουσία του έναν μεγάλο αριθμό σκλάβων, θέτουν στους εαυτούς τους το καθήκον να εκπαιδεύσουν το προλεταριάτο, επειδή βιάζονται να κερδίσουν γρήγορα τις μεγάλες μάχες που θα εμπιστευτεί το κράτος στα χέρια τους· διατηρούν υψηλό το φρόνημα των αντρών τους, όπως πάντοτε διατηρούνταν υψηλό και το φρόνημα των μισθοφορικών στρατευμάτων, με υποσχέσεις για πλιάτσικο, με κηρύγματα μίσους και ακόμη με μικρές χάρες, τις οποίες επέτρεπε η κατοχή λίγων πολιτικών θέσεων. Αλλά γι’ αυτούς το προλεταριάτο δεν είναι παρά κρέας για τα κανόνια...

Η ενίσχυση της εξουσίας του Κράτους βρίσκεται στη βάση κάθε σκέψης τους» στις οργανώσεις που ελέγχουν σήμερα οι πολιτικοί ήδη προετοιμάζουν τον σκελετό μιας ισχυρής, συγκεντρωτικής και πειθαρχικής αρχής, η οποία δεν θα εμποδίζεται απ’ την κριτική μιας αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορεί να επιβάλει σιωπή και θα διαδίδει τα ψέματά της».

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι αυτά τα προφητικά λόγια γράφτηκαν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Η μεγάλη αναγκαιότητα σήμερα είναι να μελετήσουμε τις αιτίες των αποτυχιών της επανάστασης. Δεν υπάρχει ούτε ένας ειλικρινής σοσιαλιστής οπουδήποτε στον κόσμο που να μην τον έχει απασχολήσει αυτό το πρόβλημα. Αυτοί που είναι ορθόδοξοι επιχειρούν να δώσουν μια εξήγηση πάνω σε οικονομικές βάσεις: η επιβίωση των καπιταλιστικών στοιχείων, η έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων για την παραγωγή, η αναγκαιότητα για εξέλιξη σε λογικές ιστορικές φάσεις, και ούτω καθεξής. Αλλά αυτές είναι ακριβώς οι εξηγήσεις που δεν πείθουν τους αναρχικούς. Στη διάρκεια της ιστορίας, η επανάσταση έχει αποτύχει τόσο συχνά και πάντα προβάλλουμε τις ίδιες δικαιολογίες. Αλλά κοιτάξτε τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά αυτών των αποτυχιών, αυτών των αντιδράσεων, αυτών των υποτροπών, και τι βρίσκετε; Πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά! Η εγκαθίδρυση ενός κεντρικού κυβερνητικού σώματος, η απόκτηση προνομίων απ’ αυτό το κυβερνητικό σώμα, η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής τάξης, ο επαναδιαχωρισμός της κοινωνίας σε πλουσίους και φτωχούς, αφέντες και δούλους, ισχυρούς και καταπιεσμένους. Αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται μια οικονομική εξήγηση. Υπάρχει μια εξήγηση περισσότερο κατανοητή, πιο κοντά στην αλήθεια, μια εξήγηση βασισμένη στους περιορι-σμούς και στην αδυναμία του μέσου ανθρώπου. Κοντολογίς, η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην ψυχολογία και όχι στην οικονομία.

Ο Μαρξ και ο Λένιν αποκήρυξαν μία αφηρημένη έννοια το Κράτος. Αλλά στη θέση της έβαλαν μια άλλη - τη δικτατορία του προλεταριάτου. Όρισαν το προλεταριάτο ως «την τάξη των σύγχρονων μισθωτών οι οποίοι, επειδή δεν κατέχουν τα μέσα παραγωγής, είναι υποχρεωμένοι να πουλάνε την εργατική τους δύναμη προκειμένου να ζήσουν» - ένας πολύ σαφής και ακριβής ορισμός. Και έχουμε δει ότι η επανάσταση θα γίνει από αυτήν την τάξη όταν αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της, θα οργανωθεί και θα ανατρέψει βίαια όλες τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες. Έχοντας εξασφαλίσει εξουσία, αυτή η τάξη θα διατηρήσει μια δικτατορία μέχρις ότου όλες οι αδικίες καταργηθούν και όλες οι ταξικές διαφορές εξαφανιστούν. Το έθνος, τότε, θα γίνει μια τεράστια κοινότητα παραγωγών οργανωμένων πάνω στη βάση του κοινού οφέλους, το προλεταριάτο θα εξαφανιστεί ως τέτοιο και το κράτος θα μαραθεί.

Αυτό που πραγματικά συνέβη στη Ρωσία, και αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ισπανία είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Το προλεταριάτο, με έναν αναπάντεχο ζήλο, αποπειράθηκε να κάνει την εξέγερση του’ και μέσα στο χάος που προκλήθηκε, αναδύθηκε μια μειοψηφία αποτελούμενη κυρίως από διανοούμενους και επαγγελματίες πολιτικούς. Αυτή η μειοψηφία εγκατέστησε μια δικτατορία στο όνομα του προλεταριάτου· αλλά στη συνέχεια, σχεδόν η πρώτη πράξη τους ήταν να αφοπλίσουν το προλεταριάτο, να κλείσουν τις γραμμές του κόμματος, δημιουργώντας κρατικό στρατό και κρατική αστυνομία, και τελικά υπέταξε τους εργάτες σε ένα καθεστώς εξάρτησης πολύ πιο ολοκληρωτικό απ’ ό,τι ήταν πριν. Έπειτα, προέκυψαν μια σειρά από ίντριγκες ανάμεσα στους πολιτικούς, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήταν να διατηρήσουν μια ξεχωριστή ομάδα στην εξουσία και τελικά να αναδυθεί μία μόνο αρχή μέσα στην ομάδα, ένας δικτάτορας ή ένας ηγέτης.

Ο σοσιαλισμός υποχωρεί. Παντού στην Ευρώπη υποχρεώνεται να υιοθετήσει τις μεθόδους των αντιπάλων του, να εγκαθιδρύσει τυραννικά καθεστώτα προκειμένου να αντισταθεί στην τυραννία: και εν τω μεταξύ διαφθείρεται, ηττάται πνευματικά και υλικά. Ο σοσιαλισμός πρέπει να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο -στις πρώτες αρχές του. Πρέπει να αντιληφθεί ότι μια επανάσταση δεν μπορεί να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί εκτός εάν βασιστεί σε μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη φιλοσοφία ζωής. Το προλεταριάτο πρέπει να έχει τις δικές του αρχές και τη δική του κουλτούρα - κάτι διαφορετικό από μια νερωμένη εκδοχή της αστικής ηθικής ή μια γεμάτη σεβασμό απομίμηση ακαδημαϊκών γνώσεων. Πρέπει να εδραιώσει τις αρχές του πάνω στη βάση της ζωής του και της εργασίας του, και μια νέα κουλτούρα πάνω σε καινούργιες αντιλήψεις. Πιθανόν υπάρχουν διάφορες αιώνιες αλήθειες στην ηθική και στην τέχνη· αλλά δεν υπάρχει λόγος να δεχτούμε ότι είναι ενσωματωμένες στους τρόπους και τα γούστα ενός παρηκμασμένου πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι του προλεταριάτου να διαλέξει και να μην πτοηθεί απ’ τις αξίες που έχουν εδραιωθεί απ’ τους καπιταλιστές. Είναι στο χέρι του προλεταριάτου να ανακαλύψει τις δικές του αξίες· και αυτό μπορεί να το επιτύχει μονάχα από μόνο του. Πρέπει να είναι καχύποπτο απέναντι σε κάθε φωνή που του μιλάει έξω από τις γραμμές του (συμπεριλαμβανομένης και αυτής που του μιλάει τώρα)· πρέπει να απορρίπτει κάθε ιδέα που δεν την αισθάνεται ενστικτωδώς γηγενή στους δικούς του τρόπους αίσθησης και αντίληψης. Πρέπει να κλείσει τις γραμμές του και να δημιουργήσει τη δική του διανόηση. Εάν δεν μπορεί να πραγματώσει το δικό του πεπρωμένο, δεν έχει κανένα πεπρωμένο να πραγματώσει. Οι δικτάτορες του είναι αποτέλεσμα της δικής του αδυναμίας: οι σκιές του δικού του θανάτου. Η μοναδική του ζωή βρίσκεται στην πρώτη αρχή της πίστης του: μια οργανική κοινότητα ελεύθερων και ίσων ατόμων.

* Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πανοπτικόν», τεύχος 7, Ιανουάριος 2005.

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]