user preferences

Alcatraz – Το νησί του διαβόλου

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Friday March 16, 2007 10:47author by KSLauthor email info at katesharpleylibrary dot net Report this post to the editors

Νέα μπροσούρα από την KSL

«Experiences of a Conscientious Objector in America during the First Wolrd War» του Philip Grosser, από την KSL

Η Βιβλιοθήκη Kate Sharpley (KSL) επανακυκλοφόρησε νέα μπροσούρα με τίτλο «Experiences of a Conscientious Objector in America during the First Wolrd War» («Εμπειρίες ενός Αντιρρησία Συνείδησης στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου») του Philip Grosser.

Ο Philip Grosser φυλακίστηκε στο πασίγνωστο νησί-φυλακή Alcatraz, επειδή δεν θέλησε να σκοτώσει κανέναν, ακόμη και μετά από κυβερνητικές διαταγές. Ήταν αναρχικός και αντιμιλιταριστής από τη Βοστόνη που αρνήθηκε να στρατολογηθεί για τη σφαγή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ένα καθόλου καλό παράδειγμα ανθρώπου προς στρατολόγηση» και παρέμεινε ένας επίμονος επαναστάτης που δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε στρατιώτη. Ως αναρχικός, αρνήθηκε το κυβερνητικό δικαίωμα να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Για το λόγο αυτό, έπρεπε να αντιμετωπίσει την απανθρωπιά της εξουσίας.

Στην μπροσούρα αυτή, που είναι ένας απολογισμός των δρώμενων της εποχής του, ο Grosser απεικονίζει την επίσημη βιαιότητα στην πιο πασίγνωστη φυλακή της Αμερικής. Είναι, επίσης, ένας αδιαμφισβήτητος απολογισμός της αντίστασης και της αντοχής των φυλακισμένων.

Η αρχική έκδοση της μπροσούρας έγινε από φίλους του Grosser μετά από το θάνατό του (με αυτοκτονία το 1933) στη δεκαετία του 1930. Η παρούσα επανέκδοση έχει εμπλουτιστεί με την αλληλογραφία του Grosser, που αντλήθηκαν από το Αρχείο Alexander Berkman που βρίσκεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας, στο Άμστερνταμ. Η αλληλογραφία αυτή ρίχνει φως στη ζωή του επαναστάτη αυτού, ως μέρους του αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία.

«Ο Phil ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντρόφους που είχα την καλή τύχη να συναντήσω. Και θυμάμαι καλά τη στάση του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γνωρίζω όλη την ταπείνωση και τα βασανιστήρια που υπέστη εξαιτίας της πίστης του σε ένα υψηλό ιδανικό», είπε ο Alexander Berkman.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Philip Grosser γεννήθηκε το 1890 και αυτοκτόνησε στη Βοστόνη τον Οκτώβρη του 1933.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την εν λόγω μπροσούρα και για τη όλη δράση της Kate Sharpley Library επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα http://www.katesharpleylibrary.net

* Δημοσιεύτηκε στα Anarkismo.net και A-Infos. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 14/3/2007.

Related Link: http://www.katesharpleylibrary.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]