user preferences

New Events

Yunanistan / Türkiye / Kıbrıs

no event posted in the last week
Recent articles by şafak eryılmaz
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Yunanistan / Türkiye / Kıbrıs Anarşist hareketin

Η ανάγκη για restart May 29 23 by Ευριπίδης Καλτσάς

1η Μάη: μέρα ταξ... May 01 23 by Πρωτ. Αναρχ. Αγ. Αναργ.-Καματερού

Αντιεκλογικ^... Mar 31 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων-Καματερού

Mülksüzler'in Şubat 2007 sayısı çıktı

category yunanistan / türkiye / kıbrıs | anarşist hareketin | news report author Friday February 16, 2007 05:47author by şafak eryılmaz - Mülksüzlerauthor email mulksuzlerdergisi at gmail dot com Report this post to the editors

Merhaba

Yeni bir yolu tarif etme ve tartışma çabasıyla ilk sayımızda katlanılmaz bir hal alan dönemin tarifi ile merhaba demiştik. İkinci sayımızda Hrant Dink’in egemen güçler tarafında katledilmesi ile yaşadığımız dönem daha da katlanılmaz bir hal aldı. Cinayetin ardından yapılan kitlesel uğurlama, yüreğimize su serpse de sonrasında artırılan milliyetçi/ırkçı söylem ve saldırganlık yeni bir yol tarif etmenin ve örmenin zorluğunu ve zorunluluğunu gösterdi. Bu sayımızda Hrant Dink’in yargılanması ve mahkûm edilmesini değerlendiren bir yazı ile birlikte, içinden geçtiğimiz dönemi anlamaya çalışan ve tartışmaya açan yazılar bulunmakta. Türkiye egemen sınıfı içindeki mücadele, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde ve sınırötesi müdahelenin masada olduğu bu dönemde iyiden iyiye sertleşiyor. Egemen sınıf içindeki bloklaşmanın bir tarafında aşırılaşan milliyetçiliği ve laikçiliği emekçileri kendisine bağlamak için kullanan üstdüzey bürokrasi ve CHP, MHP, BBP gibi uzantıları bulunmakta. Öbür tarafta liberal ve küreselleşmeci TÜSİAD'ı MÜSİAD'ıyla geniş sermayedar kesimleri ve onun uzantıları AKP, DYP, vs. yerini almış vaziyette. Mücadelenin tarafları, emekçi kesimlerini kendi çıkarlarının arkasında, kendi mücadeleleri doğrultusunda yedeklemek için daha sert müdahalelere girişmekteler ve girişecekler. Emekçileri kendi çıkarlarına alet olacak şekilde harekete geçirme mücadelelerini hızlandırdılar. Önümüzdeki günlerde egemenler arasındaki cepheleşme ve kavganın emekçiler arasında da daha fazla yankı bulacağını, başka provakatif eylemliliklerin gerçekleşeceğini öngörmek zor değil.

Kendileri için daha fazla yoksulluk, işsizlik ve güvencesizlik anlamına gelen küreselleşme, AB ve neoliberalizm rüzgarları karşısında Türkiye emekçilerinin geniş kesimleri, göyya bu rüzgarlara karşı kalkan olan milliyetçiliği kendi iktidar olma projelerinin aracı olarak kullanan egemen kesimlerin arkasında toplaşıyor. Onlardan medet umuyor. Emekçi sınıfın kendi çıkarlarını sınıfsal mücadele ekseninde savunan ciddi bir hareketin yaratılamadığı ve siyasetin liberal-küreselleşmeci cephe ile milliyetçi cephe arasında sıkışmış olduğu bu koşullarda, geniş emekçi kesimlerin bu tutumuna şaşırmak doğrusu pek mümkün değil.

Yaşadığımız dönemin karanlık tablosunu oluşturan diğer bir gelişme ise özelde Irak, Filistin ve Lübnan’da genelde ise Ortadoğu’da yükselen yapay içsavaş ve çatışma ortamıdır. Kardeşin kardeşi katlettiği ve yıllardır emperyalizmin kirli oyunlarına sahne olan Ortadoğu ile ilgili, Volkan Yaraşır’ın dergimize sunduğu oldukça kapsamlı bir yazı bulunmakta.

İlk sayımızda özgürlükçü ve sınıf mücadeleci bir çizgi iddiasını taşıdığımızı belirtmemize rağmen, bu çizgimizi belirtecek açılımların eksik kaldığını gelen eleştiriler doğrultusunda gördük. Bu sayımızda neden sınıf mücadelesi vermemiz gerektiğini açıklamaya çalışan ve özyönetim meselesini ele alan yazılar ile en azından bir başlangıç yapmaya çalıştık.

İlk sayımızdaki aylık haberleri çıkartarak gündeme dair haber yorum ve analiz yazıları ile bakış açımızı sunmaya çalıştık. Ancak mülksüzlerin çizgisi doğrultusunda hazırlamaya çalıştığımız “emek mücadeleleri” sayfalarındaki işçi sınıfından haberleri yorumlayarak vermeye devam etmenin doğru olduğunu düşünüyoruz. “10 Aralık Hareketi” yazısı ile sendika ağalarının liberal “sol” bir söylemle başlattıkları oluşumun eleştirisini yaparak aslında emek sermaye çelişkisinde sermayeden yana olduklarını belirttik.

Ayrıca bu sayıda Diana Scully'nin "Cinsel Şiddeti Anlamak" adlı kitabı üzerinden tecavüzün kaynağının sapkın bireyler değil, erkek egemen sistem olduğunu açıklayan bir değerlendirme, Kürt sorununa dair geçtiğimiz ay içinde yapılan Barış Konferansına ilişkin bir yazı, küresel ısınmaya dair yapılan uluslararası panelin sonuçlarını değerlendiren bir çeviri yazısı ve gündemdeki diğer gelişmelere dair yazılar ile birlikte Radikal Art eleştirisi de bulunmakta.

Umudumuzun törpülendiği, öfkemizin bilendiği bir dönemde yeniden ve yeniden merhaba...

İlkelerimiz:

1. Mülksüzler bugün toplumda mevcut olan sömürünün, baskının, eşitsizliğin ve adaletsizliğin temelde toplumun sınıflı yapısından kaynaklandığına inanır. Hayatlarımızı katlanılmaz kılan bu olumsuzlukları kalıcı olarak ortadan kaldırmanın tek yolunun bu sınıflı yapıyı yıkmaktan geçtiğini savunur. Bu eylemi emekçi sınıfın vereceği sınıf mücadelesi ile mümkün olduğunu düşünür.

2. Aynı ulustan dahi olsalar sömüren ve sömürülenin çıkarlarının ortak olamayacağını, sınıf mücadelesinin dünya çapında bir bütün olduğunu düşünür.

3. Var olan sistemden bireysel kurtuluş söz konusu olmadığından bu mücadelenin örgütlü olarak verilmesi gerektiğini, hedeflenen eşitlikçi, özgürlükçü ve adil toplum yapısına uygun olarak bu örgütlülüğün yatay ve doğrudan katılımı esas alacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunur. Bu bağlamda anti-otoriterdir ve hiyerarşik örgütlenmeye karşıdır.

4. Kadınların kapitalizmin yanı sıra patriarkal/ataerkil düzen tarafından da sömürüldüğünü, bu sömürüyü kaldırmanın yolunun sömürülen taraf olan kadınların vereceği mücadeleden geçtiğini savunur.

5. Heteroseksizme, ırkçılığa ve gerontokrasiye (yaşlının genç üzerindeki tahakümü) karşıdır.

6. Toplumun yaşanılabilir, sağlıklı bir çevreye ihtiyacı vardır. Mülksüzler kapitalizmin bizi ciddi bir ekolojik kriz içinde bıraktığını, ve doğayla ne şekilde bir ilişki kuracağımız sorusunun sınıf mücadelesinin vazgeçilmez bir ayağı olduğunu düşünür.

kapak:

Related Link: http://img294.imageshack.us/img294/8274/mlkszlerkapakdx9.jpg
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]