user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Νίκη για τους εργαζόμενους του «Jugoremedija»

category Βαλκανικές Χώρες | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Monday January 01, 2007 15:44author by "Global Balkans" Report this post to the editors

Επανάκτηση εργοστασίου από τους εργάτες

Σημαντική νίκη για τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων στη Σερβία κερδήθηκε μετά από την 9μηνη κατάληψη και την επί 2,5 χρόνια απεργία.

Σημαντική νίκη για τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων στη Σερβία κερδήθηκε μετά από την 9μηνη κατάληψη και την επί 2,5 χρόνια απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο Jugoremedija που βρίσκεται στο Zrenjanin της Σερβίας.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2006, το Ανώτερο Οικονομικό Δικαστήριο Βελιγραδίου επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιούνη του 2006 του Οικονομικού Δικαστηρίου Zrenjanin ότι η προσπάθεια επανάκτησης του φαρμακευτικού εργοστασίου Jugoremedija ακυρώνεται επειδή πραγματοποιήθηκε παράνομα μέσω των ελιγμών του επιχειρηματία Jovica Stefanovic Nini ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει την πλειοψηφία των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιοκτησία εκ μέρους των εργαζομένων έχει πλέον αποκατασταθεί στο νόμιμο 58% των μετοχών της επιχείρησης. Με την απόφαση αυτή, η Jugoremedija φιλοδοξείται να γίνει το πρώτο εργοστάσιο-αντικείμενο της νεοφιλελεύθερης ιδιωτικοποίησης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανακτάται και ελέγχεται ξανά από τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι-μέτοχοι επρόκειτο να καλέσουν συνέλευση των μετόχων στις 30 Δεκέμβρη, στις εγκαταστάσεις του Jugoremedija, για να εκλέξουν νέα επιτροπή και διεύθυνση. Αλλά ο Jovica Stefanovic Nini, που παραμένει ιδιοκτήτης του 42% των μετοχών του εργοστασίου, εμποδίζει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου καθώς και τη διεξαγωγή της συνέλευσης με τη βία. Οι εργαζόμενοι του έστειλαν πρόσκληση να παρευρεθεί στη συνέλευση.

Ο Stefanovic κινητοποίησε ιδιωτικές αστυνομικές δυνάμεις τις ίδιες που προκάλεσαν το γεγονός του Αυγούστου του 2004,όταν οι εργαζόμενοι κατελάμβαναν και προστάτευαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, κάτι που οδήγησε στην επέμβαση της σερβικής αστυνομίας που εκδίωξε βίαια τους εργαζομένους από το εργοστάσιό τους. Ο Stefanovic τυπικά ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση για να παρακολουθήσει τη συνέλευση, αλλά ο πλήρως εξοπλισμένος ιδιωτικός στρατός που τοποθετείται τώρα γύρω από το εργοστάσιο είναι μια σαφής απάντηση.

Καθώς οι εργαζόμενοι φέρονταν αποφασισμένοι να πάνε στη συνέλευση της 30 Δεκέμβρη, θα είναι η πρώτη φορά σε δυο χρόνια που θα μπουν στο εργοστάσιό τους, αφού δύο χρόνια πριν εκδιώχτηκαν βίαια από τη σερβική αστυνομία και τον ιδιωτικό στρατό του Stefanovic και αντικαταστάθηκαν έπειτα από νέους υπαλλήλους.

Ο Vladimir Pecikoza, εκ των ηγετών του συνδικάτου του Jugoremedija, διαβεβαίωσε στη σερβική εθνική τηλεόραση ότι δεν θα υπάρξει καμία εκδίκηση ή μέτρο ενάντια στους εργαζομένους που έχουν εργαστεί για τον Stefanovic από τη στιγμή που οι εργάτες-μέτοχοι επανακτήσουν πλήρως το εργοστάσιο.

* Η αναφορά αυτή δημοσιεύτηκε στο www.ainfos.ca από το δίκτυο «Global Balknas», ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο έρευνας, μέσων επικοινωνίας και οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε τοπική κλίμακα και σε αλληλεγγύη με κινήματα στα Βαλκάνια, δημοσιοποιώντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική επίδραση των κοινωνικών αγώνων στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το δίκτυο «Global Balknas» δραστηριοποιείται προς την οικοδόμηση ενός δι-εθνικού, αντι-εθνικιστικού, αντικαπιταλιστικού και αντιεξουσιαστικού δικτύου. Για επικοινωνία γράψτε στο email globalbalkans@yahoo.ca Ελληνική μετάφραση του παρόντος «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 30 Δεκέμβρη 2006.

This page has not been translated into Čeština yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]