user preferences

Search author name words: Organise

Gerard Ali Khanifar

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Thursday December 21, 2006 12:40author by «Organise» Report this post to the editors

Ελάχιστα γνωστοί αναρχικοί

Ο Gerard Ali Khanifar ήταν Γάλλος αναρχικός αραβικής-βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Ο Gerard Ali Khanifar ήταν Γάλλος αναρχικός αραβικής-βορειοαφρικανικής καταγωγής. Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1950 και πέθανε στις 21 Φλεβάρη 1997.

Φοίτησε στα σχολεία που συγκρότησε η εταιρία Michelin για τους εργάτες της. Εξαιτίας της βορειοαφρικανικής του καταγωγής, η σχολική του ζωή κύλησε μέσα σε αρκετές δυσκολίες και ο ίδιος σημαδεύτηκε για πάντα από τη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί του. Μετά το σχολείο, άρχισε να εργάζεται στη Michelin, ανάμεσα στους «sans grades» (τους ανειδίκευτους εργάτες).

Αναρχικός έγινε κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του 1968 στα οποία και συμμετείχε ενεργά μέσα από τις επιτροπές εργατών-φοιτητών. Το ενδιαφέρον και οι ιδέες του για μια αποτελεσματική οργάνωση, τον οδήγησαν στο να γίνει μέλος της Organisation Revolutionnaire Anarchiste (ORA – Οργάνωση Επαναστατών Αναρχικών).

Για τις δραστηριότητές του αλληλεγγύης στους Ισπανούς και Πορτογάλους αναρχικούς στον αγώνα τους ενάντια στις δικτατορίες Φράνκο και Σαλαζάρ αντίστοιχα, συνελήφθη και φυλακίστηκε αρκετές φορές. Η αδιαπραγμάτευτη στάση και μαχητικότητά του τον έφεραν στη «μαύρη λίστα» πολλών εργοδοτών. Ήταν αυτοδίδακτος και είχε τελειώσει μόνο το βασικό σχολείο, αλλά το 1993 πήρε ένα δίπλωμα από τη Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) για την εργασία του πάνω στον Μπακούνιν με τίτλο «Σύγχρονη μελέτη του Μπακούνιν». Συνέχισε τις εργασίες του αυτές και ανέλαβε μια μελέτη (ντοκτορά) με θέμα τη ζωή και τις δραστηριότητες των Γάλλων αναρχικών. Έγραψε, επίσης, μια ακόμα εργασία με θέμα τις ιδέες του Μπακούνιν, ενώ συνεισέφερε και στο Βιογραφικό Λεξικό του Εργατικού Κινήματος που συντάχθηκε με την ευθύνη του αναρχικού ιστορικού Jean Maitron.

Ήταν ο μόνος που παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος στην απογραφή. Οι δραστηριότητές του στο εργατικό κίνημα γίνονταν και στο διεθνές επίπεδο (αλληλεγγύη στους Βρετανούς ανθρακωρύχους το 1984-1985) και στο εσωτερικό της Γαλλίας (συμμετοχή στην απεργία των οδηγών φορτηγών και στους αγώνες των ανέργων και των έκτακτων εργαζομένων στα θέατρα).

Θεωρητικός και ακτιβιστής, βοήθησε στη συγκρότηση της ομάδας «Σπάρτακος» της Αναρχικής Ομοσπονδίας στο Clermont Ferrand το 1994. Για τους φίλους και συντρόφους του, υπήρξε ένας αρκετά φιλικός και θερμός σύντροφος, πάντα δραστηριοποιημένος.

* Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 46 του περιοδικού «Organise» της (πρώην) βρετανικής Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας, τώρα Αναρχικής Ομοσπονδίας. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 15 Δεκέμβρη 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]