Benutzereinstellungen

Αντι-ιμπεριαλισμός και αναρχισμός

category Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Friday November 10, 2006 11:21author by Chekov – WSM - Anarkismo Report this post to the editors

«Σκέψεις για τον αναρχισμό»

Γιατί οι αναρχικοί είναι αντι-ιμπεριαλιστές και οι στόχοι του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα.

Ο ιμπεριαλισμός, στην πιο στοιχειώδη του μορφή αναπτύσσεται μέσω των πιο πλούσιων και ισχυρών κυβερνήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους δύναμη για να εισβάλουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου ώστε να επιβάλλουν τον έλεγχό τους σ’ αυτές. Καθώς δεν υπάρχει εδώ ο χώρος για να μιλήσουμε για όλες τις πτυχές του ιμπεριαλισμού, επικεντρώνομαι στη στρατιωτική του μορφή.

Στην εποχή μας, οι ιμπεριαλιστές εισβολείς υποστηρίζουν πάντα ότι οι επεμβάσεις τους γίνονται για το καλό των ανθρώπων των χωρών όπου εισβάλλουν. Υποστηρίζουν ότι θέλουν να φέρουν τον πολιτισμό, τη δημοκρατία ή την ελευθερία στους ντόπιους. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ιμπεριαλιστικές άρχουσες τάξεις θέλουν απλώς να επεκτείνουν την εξουσία τους, θέτοντας όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου υπό τον έλεγχό τους, κάτι για το οποίο συχνά τα κίνητρά τους είναι τόσο απλά όσο η επιθυμία τους να απλώσουν τα χέρια τους στους φυσικούς πόρους της οποιαδήποτε χώρας στην οποία εισβάλλουν.

Παρά τους ισχυρισμούς των ιμπεριαλιστών ότι εμφορούνται από υψηλά κίνητρα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σχεδόν πάντα συνοδεύονται από αιματηρές και βάναυσες εκστρατείες ενάντια στους ντόπιους. Από την κατάκτηση της Αφρικής στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την πρόσφατη κατάκτηση της Μέσης Ανατολής, η ρητορική περί ελευθερίας και δημοκρατίας εξατμίζεται γρήγορα και δεν αφήνει παρά μόνο αιματηρές σφαγές και κατοχή μέσω της στρατιωτικής παρουσίας.

Οι αναρχικοί θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους καθώς και το δικαίωμα λόγου στη διαχείριση των πόρων στις χώρες όπου ζουν. Επομένως, οι αναρχικοί αντιτάσσονται στον ιμπεριαλισμό και δεν είναι οι μόνοι σ’ αυτό. Σε κανέναν σχεδόν δεν αρέσει μια κατάσταση όταν μια ισχυρή ομάδα εισβάλλει εκεί όπου ζει, κλέβει όλους τους πόρους και τον διατάζει να υπακούσει σ’ αυτήν σαν να είχε την υποχρέωση και έτσι, αναπόφευκτα, οι λαοί οργανώνονται για να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές.

Δεδομένου ότι οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν τη δύναμη των όπλων για να ελέγξουν τις χώρες όπου εισβάλλουν, αυτό σημαίνει γενικά ότι οι ντόπιοι θα πρέπει φυσιολογικά να αντισταθούν. Γιατί οι ιμπεριαλιστές δεν πρόκειται τελικά να φύγουν ακριβώς επειδή δεν είναι δημοφιλείς.

Κατά συνέπεια, οι αναρχικοί υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων να παλέψουν ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να σας ελέγξει με τη βία, δεν έχετε καμία άλλη επιλογή από το να κατανικήσετε αυτή την βία, ειδάλλως θα παραμείνετε σκλάβος. Γι’ αυτό οι αναρχικοί αποκαλούνται αντι-ιμπεριαλιστές.

Εντούτοις, δυστυχώς, αυτήν την περίοδο οι αναρχικοί είναι μια μικρή μειονότητα στον κόσμο και στην εποχή μας ο εθνικισμός είναι η ισχυρότερη πολιτική ιδεολογία. Όταν οι άνθρωποι παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό έλεγχο, παλεύουν, επίσης, γενικά για μια κάποια εθνικιστική εναλλακτική λύση.

Οι αναρχικοί αντιτάσσονται στον εθνικισμό. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχωρίζονται, επιμελώς, σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί έχουν κοινό πολιτισμό, κοινή ιστορία και κοινή κληρονομιά. Γιατί ο κόσμος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από αυτό και οι εθνικές ταυτότητες και οι πολιτισμοί είναι ρευστοί και αναμιγμένοι μεταξύ τους. Επίσης, τα εθνικιστικά κινήματα προσπαθούν απλώς να αντικαταστήσουν τον ξένο ιμπεριαλιστικό έλεγχο με τον έλεγχο από μια τοπική άρχουσα τάξη, η οποία είναι εξίσου κακή - ή και ακόμα χειρότερη – με τους ιμπεριαλιστές εξουσιαστές. Επομένως, ενώ υποστηρίζουμε τους αντι-ιμπεριαλιστικούς αγώνες, προσπαθούμε πάντα να αντιτασσόμαστε σε κάθε εθνικιστική πολιτική μέσα σ΄ αυτούς.

Αντί αυτού, επιδιώκουμε να προωθήσουμε τις περισσότερο προοδευτικές, ελευθεριακές και σοσιαλιστικές τάσεις μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες, έτσι ώστε, εάν μπορέσουμε να νικήσουμε τους ιμπεριαλιστές, να μην τους αντικαταστήσουμε με νέους κυρίαρχους. Βασικά, στην πράξη, είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε αυτό δεδομένου ότι οι συγκρούσεις αυτές από την ίδια την φύση τους, προκαλούν κοινωνική και άλλη πόλωση.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων κατά του ιμπεριαλισμού, είναι πολύ κοινό οι άνθρωποι να υποστηρίζουν την άποψη «είτε είστε με μας είτε είστε ενάντιά μας». Έτσι, προς το παρόν στο Ιράκ και ο Τζορτζ Μπους και ο Οσάμα μπιν Λάντεν υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιλέξουμε κάποια πλευρά. Δηλαδή, να υποστηρίξουμε είτε τους ιμπεριαλιστές εισβολείς των ΗΠΑ/Αγγλίας κ.ά. είτε την ισλαμική αντίσταση. Εντούτοις, όπως είπαμε πριν, ο πραγματικός κόσμος είναι πάντα πολύ πιο σύνθετος από το δίπολο αυτό. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολλές ομάδες στο Ιράκ και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες απορρίπτουν αυτήν την επιλογή. Στο Ιράκ υπάρχουν πολλές ομάδες – συνδικάτα εργαζομένων», ομάδες γυναικών και άλλοι – που προωθούν τις πολιτικές ελευθερίες και τη δημοκρατία και αντιτάσσονται και στην κατοχή, αλλά και στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Αντί να δεχόμαστε την ψεύτικη επιλογή «Μπους ή μπιν Λάντεν», επιλέγουμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνικές αυτές δυνάμεις, προσφέροντάς τους οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε στον αγώνα τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή και το φονταμενταλισμό.

* Το παρόν κείμενο είναι του σ. Chekov από την ιρλανδική αναρχοκομμουνιστική ομοσπονδία Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης (WSM – Workers Solidarity Movement) και δημοσιεύτηκε στο δελτίο της οργάνωσης «Workers Solidarity» («Εργατική Αλληλεγγύη»), τεύχος 93 – Οκτώβρης 2006, στη σειρά κειμένων με την επωνυμία «Σκέψεις για τον αναρχισμό». Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 6/11/2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | gr

Thu 28 Mar, 16:56

browse text browse image

4.jpg imageΕθνικά ζητήματα - δη... 18:39 Tue 09 May by Dmitri 0 comments

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διεθνιστικού παρατηρητηρίου για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως θάλασσα που βρέχει τον ευρωπαϊκό Νότο και την πολύπαθη Αφρική. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία επαφών, ανταλλαγών και προώθησης των αντιλήψεων της δημοκρατικής αυτονομίας και του συνομοσπονδισμού.

rocinante.jpg imageΝα απαλλάξουμε την &... 05:57 Thu 21 Jul by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα από τη δολοφονική μηχανή των κρατών, των θρησκειών και του Κεφαλαίου. Να αναδείξουμε την τρυφερότητα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

iwwdemonstrationny_1.jpg imageΓια την Ειρήνη 22:07 Wed 27 Apr by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.

10696316_525133070956380_7931529301277717834_n.jpg imageAλληλεγγύη στους έν&... 05:47 Sun 19 Oct by Σύμπραξη για τον Αναρχικό Κομμουνισμό 0 comments

Εδώ και ένα μήνα, στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κουρδικές ένοπλες αντάρτικες ομάδες δίνουν έναν αγώνα ενάντια στους φονταμενταλιστές και επεκτατιστές του ISIS. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15/9 όταν χιλιάδες μαχητές του ISIS, υποστηριζόμενοι από δεκάδες άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό επιτέθηκαν στην πόλη σε τρία μέτωπα. Μέχρι αυτή την στιγμή, 2000 κούρδοι πολιτοφύλακες δίνουν ηρωικές μάχες ενάντια στους 10000 μαχητές του ισλαμικού κράτους και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν εδάφη μέσα και έξω από την πόλη. Οι απώλειες για τον εχθρό είναι μεγάλες τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και όσον αφορά βαρύ οπλισμό και οχήματα που πέφτουν στα χέρια των ανταρτών.

10496017_1558551564379531_3839427405373818498_o.jpg imageΑλληλεγγύη στον αγ&#... 19:57 Fri 17 Oct by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).

460_0___30_0_0_0_0_0_curdistao_1.jpg imageΑλληλεγγύη με τις γ&... 14:13 Thu 16 Oct by FARJ 0 comments

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει φέρει νέα στοιχεία στην όλη κατάσταση που επικρατεί στις κουρδικές περιοχές. Παίρνοντας έμπνευση από διάφορες λαϊκές παραδόσεις της αντίστασης, μια σημαντική περιοχή των Κούρδων συμμετέχει σε μια εμπειρία που πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής από κάθε επαναστατικό κίνημα.

1982088_284166421738901_314659921_n.jpg imageΠόλεμο κατά του πολ&... 11:04 Mon 03 Mar by Κοινή δήλωση διεθνιστών 0 comments

Δεν θα υποκύψουμε στην εθνικιστική μέθη. Στο διάολο το κράτος και τα “έθνη” τους, οι σημαίες και τα αξιώματά τους! Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, και δεν πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτόν, πληρώνοντας με το δικό μας αίμα τα παλάτια τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και την απόλαυσή τους να κάθονται στις μαλακές καρέκλες των αρχών. Και αν τα αφεντικά στη Μόσχα, το Κίεβο, το Λβιβ, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και τη Συμφερόπολη ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο, καθήκον μας είναι να αντισταθούμε με όλα τα μέσα! Όχι πόλεμος μεταξύ των “εθνών”, όχι ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

460_0___30_0_0_0_0_0_logo_fcl.jpg imageΓια την παρούσα διε&... 18:28 Sat 26 Mar by Federación Comunista Libertaria-Chile 0 comments

Ανακοίνωση της FCL για την διεθνή κατάσταση με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιλή. Επίσης χρησιμοποιούμε την ευκαιρία για να καλέσουμε σε διεθνή αλληλεγγύη στους αγώνες που διεξάγονται από τους Άραβες αδελφούς και αδελφές μας. [Castellano] [English]

460_0___30_0_0_0_0_0_bahrain_tanks.jpg imageΟι Άραβες δικτάτορ&#... 05:37 Thu 17 Mar by Mazen Kamalmaz 0 comments

Οι διαδηλωτές στη Λιβύη, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, θα είναι πιο δυνατοί εάν μπορούν να αισθανθούν την αλληλεγγύη σας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των αραβικών μαζών για την ελευθερία τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العربية ]

textΙταλία 90 χρόνια πριν... 19:07 Wed 05 Nov by Federazione dei Comunisti Anarchici 0 comments

Ιταλία 90 χρόνια πριν: ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει - Ιταλία σήμερα: θρήνος και γιορτή. Ανακοίνωση της Federazione dei Comunisti Anarchici (FdCA – Ομοσπονδία Κομμουνιστών Αναρχικών). [Italiano] [English]

more >>

imageΤώρα δεν είναι η ώρα... Mar 30 by Anarchist Communists Meanjin 0 comments

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απάντηση των Αναρχικών Κομμουνιστών Meanjin (Anarchist Communists Meanjin) από τo Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σε άρθρο που φιλοξενήθηκε στην βρετανική αναρχική ιστοσελίδα Freedom News, με τίτλο “Fuck Leftist Westplaining” , αλλά και άλλων άρθρων με παρόμοια θεματολογία, που ως κύριο σκεπτικό τους έχουν την θέση πως η ευρωπαϊκή Αριστερά -και το Αναρχικό Κίνημα ειδικότερα- θα πρέπει να επικεντρώσει την κριτική της μόνο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ρωσικού Στρατού και να μην καταπιάνεται καθόλου στην παρούσα συνθήκη με το θέμα του ΝΑΤΟ και της δικής του ιμπεριαλιστικής επέκτασης και των σχεδιασμών του στην Ανατολική Ευρώπη. Οι συντάκτες του άρθρου φτάνουν δε μέχρι και το σημείο να θεωρούν θεμιτή τακτική για την παρούσα χρονική περίοδο την αποδοχή της συμμετοχής των χωρών της περιοχής στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, ως “κίνηση αυτοπροστασίας” απέναντι στον Πούτιν.

imageAUKUS: Mεγάλο βήμα προς το... Sep 29 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

AUKUS: Ένα μεγάλο βήμα προς τον πόλεμο
Ανακοίνωση της Melbourne Anarchist Communist Group για τη σύναψη της συνεργασίας AUKUS. Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτέμβρη 2021.

imageΜπακούνιν για Αντι-&... Apr 13 by agitprop anarquista 0 comments

Σημείωση Agitprop Anarquista: Οι επισημάνσεις έγιναν από τον Leroy Maisiri, ZACF(Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza, αναρχική πολιτική οργάνωση της Νοτίου Αφρικής), πλην αυτών που βρίσκονται σε παρενθέσεις, οι οποίες έγιναν από το Agitprop. Προστέθηκαν τίτλοι και επεξηγηματικές σημειώσεις(αυτά που βρίσκονται μέσα σε αγκύλες), πλην αυτών που βρίσκονται σε παρενθέσεις, οι οποίες έγιναν από το Agitprop.

Οι βιογραφίες του συγγραφέα και του Μιχαήλ Μπακούνιν γράφτηκαν από τον Lucien van der Walt.

Πρωτότυπο κείμενο: [αχρονολόγητο] Φυλλάδιο της Workers Solidarity Alliance (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

imageΗ δικτατορία που έρ&... Jan 02 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Στις 8 Ιουλίου, το Ευρωκοινοβούλιο με 432 ψήφους υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για την υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ με την επωνυμία «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP). Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση αυτού που ο Κ. Πολάνυι αποκαλούσε «μεγάλο μετασχηματισμό» της καπιταλιστικής κοινωνίας.

imageΑυτοκρατορικοί πό ... Nov 20 by Lucien van der Walt 0 comments

Ο ιμπεριαλισμός, όπως εκφράζεται είτε από τις μεγάλες Δυτικές δυνάμεις είτε από ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία, είτε, ακόμα και από μικρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Νότια Αφρική, δεν ωφελεί την πλειοψηφία των λαών τους. Επίσης, προφανώς, δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων των απλών ανθρώπων που υπόκεινται στον ιμπεριαλισμό - αν και οι τοπικές άρχουσες τάξεις βρίσκουν συχνά τρόπους για να φιλοξενήσουν το σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν είναι μια μάχη μεταξύ ενωμένων εθνών ή περιφερειών, όπως ο «Βορράς» ή ο «Νότος», αλλά ένας αγώνας που πρέπει να καθοδηγείται από τις λαϊκές τάξεις, σε όλο τον κόσμο, κατά των αρχουσών ελίτ, σε όλο τον κόσμο.

more >>

imageΕθνικά ζητήματα - δη... May 09 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διεθνιστικού παρατηρητηρίου για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως θάλασσα που βρέχει τον ευρωπαϊκό Νότο και την πολύπαθη Αφρική. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία επαφών, ανταλλαγών και προώθησης των αντιλήψεων της δημοκρατικής αυτονομίας και του συνομοσπονδισμού.

imageΝα απαλλάξουμε την &... Jul 21 0 comments

Να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα από τη δολοφονική μηχανή των κρατών, των θρησκειών και του Κεφαλαίου. Να αναδείξουμε την τρυφερότητα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

imageΓια την Ειρήνη Apr 27 Anarkismo 0 comments

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.

imageAλληλεγγύη στους έν&... Oct 19 0 comments

Εδώ και ένα μήνα, στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κουρδικές ένοπλες αντάρτικες ομάδες δίνουν έναν αγώνα ενάντια στους φονταμενταλιστές και επεκτατιστές του ISIS. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15/9 όταν χιλιάδες μαχητές του ISIS, υποστηριζόμενοι από δεκάδες άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό επιτέθηκαν στην πόλη σε τρία μέτωπα. Μέχρι αυτή την στιγμή, 2000 κούρδοι πολιτοφύλακες δίνουν ηρωικές μάχες ενάντια στους 10000 μαχητές του ισλαμικού κράτους και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν εδάφη μέσα και έξω από την πόλη. Οι απώλειες για τον εχθρό είναι μεγάλες τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και όσον αφορά βαρύ οπλισμό και οχήματα που πέφτουν στα χέρια των ανταρτών.

imageΑλληλεγγύη στον αγ&#... Oct 17 0 comments

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).

more >>
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]