user preferences

O αποκλεισμός των μεταναστών

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday July 20, 2006 12:42author by Κατάληψη Πρυτανείας - Anarkismo Report this post to the editors

Σε εκπαίδευση και κοινωνία

Το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε από τη συνέλευση της κατάληψης στην Πρυτανεία της Αθήνας στις 14/7, η οποία έληξε πριν λίγες μέρες.

Για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό των μεταναστών

Η επιλογή του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί το ζήτημα της μετανάστευσης με πιο επιθετικό τρόπο ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πρόσφατο νόμο 3386/05 «για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών». Πλειοδοτώντας σε σχέση με τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί σε διακρατικό επίπεδο αναφορικά με το χτίσιμο της «Ευρώπης-φρούριο», το ελληνικό κράτος υιοθετεί νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αποκλείουν καταρχήν εδαφικά τους μετανάστες από την πρόσβαση στον «ελληνικό παράδεισο» και επιπλέον εντείνουν τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή.

Οι διατάξεις του νόμου 3386/05 για τους μετανάστες φοιτητές αποτελούν μια ακόμη πτυχή αυτής της ευρύτερης επιθετικής, ρατσιστικής πολιτικής. Έτσι, απαιτείται η κατοχή «επαρκών πόρων για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης» (που φτάνουν τα 6,000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με κοινοτική οδηγία ή και τα 8,500 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει συντάξει το ελληνικό κράτος). Απαιτείται η ανανέωση της άδειας παραμονής κάθε χρόνο, γεγονός που θέτει τους μετανάστες φοιτητές σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας και αβεβαιότητας. Προβλέπεται ανώτατο χρονικό διάστημα παροχής άδειας παραμονής για λόγους σπουδών ίσο με τη διάρκεια του κύκλου σπουδών προσαυξημένη κατά το ήμισυ, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση για τα ?ν + ν/2? έτη φοίτησης ισχύει ήδη για τους μετανάστες φοιτητές. Απαιτείται ακόμα η πληρωμή διδάκτρων από μετανάστες που σπουδάζουν σε σχολές της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι ασφυκτικές προϋποθέσεις ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς που αποκλείουν τους μετανάστες από το κοινωνικό αγαθό που λέγεται μόρφωση.

Από τα ναρκοπέδια στη συνοριακή περιοχή του Έβρου και τα σώματα των συνοριοφυλάκων που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια μέχρι τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών σε ολόκληρη την ανατολική συνοριακή γραμμή (και όχι μόνο) του ελληνικού κράτους - από τα «πιστοποιητικά ελληνομάθειας» που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής (κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 2003/109/ΕΚ) μέχρι την πρόστυχη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και τα κάθε λογής κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες χιλιάδων συνανθρώπων μας να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή: απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε είναι η κατάργηση των εξόφθαλμα ρατσιστικών ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου - όπως έχει ήδη ζητηθεί από τους μετανάστες συμφοιτητές μας.

Και το μείζον είναι η αντιστροφή της ροπής αυτού του κόσμου προς τη βαρβαρότητα και τον ολοκληρωτισμό.

Κατάληψη Πρυτανείας

15 Ιούλη 2006

Το κείμενο συντάχθηκε με αφορμή τη συζήτηση για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό των μεταναστών, που έλαβε χώρα την τετάρτη 12/7 στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Υιοθετήθηκε από τη συνέλευση της κατάληψης στις 14/7.

This page has not been translated into Türkçe yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]