user preferences

Οι νόμοι για τη στάση στην Αυστραλία

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Έγκλημα, Φυλακή, Σωφρονισμός | Κριτική / Παρουσίαση author Monday July 03, 2006 12:52author by Dmitri (personal capacity) - Anarkismoauthor email outetheos at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Μια μικρή ιστορική αναδρομή

Στις 6 Δεκέμβρη 2005, ως μέρος της ενορχηστρωμένης εκστρατείας «ενάντια στην τρομοκρατία», η αυστραλιανή ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε νέο νόμο για τη στάση ή την υποκίνηση σε στάση.

Στις 6 Δεκέμβρη 2005, ως μέρος της ενορχηστρωμένης εκστρατείας «ενάντια στην τρομοκρατία», η αυστραλιανή ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε νέο νόμο για τη στάση ή την υποκίνηση σε στάση. Αρκετοί πίστεψαν ότι ο νόμος αυτός ήταν κάτι νέο για τα αυστραλιανά δεδομένα. Στην ουσία, όμως, τέτοιοι νόμοι ίσχυαν πάντα, απλώς για μερικές δεκαετίες παρέμεναν ανενεργοί και επανήλθαν τώρα ανανεωμένοι και αναβαθμισμένοι με την «αντι»-τρομοκρατική υστερία των τελευταίων χρόνων.

Ας δούμε, λοιπόν, την ιστορία:

· Τον Δεκέμβρη του 1854, ο Henry Seekamp, εκδότης της εφημερίδας «Ballarat Times», μία μέρα μετά την καταστολή της εξέγερσης του Eureka, τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε στάση, επειδή δημοσίευε συνεχώς άρθρα στα οποία έπαιρνε το μέρος των αγωνιζόμενων και εξεγερμένων χρυσωρύχων και φυλακίστηκε για 3 μήνες.

· Δεκατρείς ηγέτες των απεργών κουρέων προβάτων το 1891 κατηγορήθηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για στάση και συνομωσία τον ίδιο χρόνο.

· Το 1909, ο ριζοσπάστης αγωνιστής Henry Holland, φυλακίστηκε για 2 χρόνια επειδή έκανε λόγο για επανάσταση κατά τη διάρκεια της τότε απεργίας των ανθρακωρύχων στο Broekn Hill.

· Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι νόμοι περί στάσης ή υποκίνησης σε στάση κ.λπ. χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αυτών οι οποίοι αντιτίθονταν στον πόλεμο και την επιστράτευση καθώς και όσων τάσσονταν ανοιχτά υπέρ του «Όχι» στα δημοψηφίσματα για το αν θα έπρεπε να κηρυχθεί επιστράτευση ή όχι του 1916 και 1917. Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW - Industrial Workers of the World) έτυχαν ειδικής μεταχείρισης. Δώδεκα μέλη της IWW στη Νέα Νότια Ουαλία κατηγορήθηκαν για συνομωσία και άλλα και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.

· Το 1916, 9 μέλη της IWW στη Δυτική Αυστραλία οδηγήθηκαν για παρόμοιους λόγους σε δίκη, αλλά δεν καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

· Τον Δεκέμβρη του 1949, ο τότε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας Lance Sharkey, κατηγορήθηκε επειδή είπε σε λόγο του ότι «εάν η Σοβιετική Ένωση στην πάλη της κατά του φασισμού έκανε εισβολή στην Αυστραλία τότε οι Αυστραλοί εργάτες έπρεπε να καλωσορίσουν τις σοβιετικές δυνάμεις». Παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση.

· Ο τελευταίος άνθρωπος που καταδικάστηκε με βάση τους νόμους περί στάσης κ.λπ. το 1960 στην Αυστραλία, ήταν ο Brian Cooper, τότε υπάλληλος του υπουργείου Υποθέσεων Ιθαγενών, επειδή παρότρυνε τους ιθαγενείς της Παπούα-Νέα Γουινέα να απαιτήσουν την ανεξαρτησία τους από την Αυστραλία. Όταν απορρίφθηκε κάποια έφεση εναντίον της καταδίκης του και έχασε την υπόθεση αυτοκτόνησε το 1964.

Ο νέος νόμος αναφέρει πάνω-κάτω ότι «στάση είναι η πρόθεση να χρησιμοποιηθεί εξαναγκασμός ή βία σε άλλον άνθρωπο να κάνει κάτι άλλο από όσα καθορίζουν οι νόμοι, για να μεταβληθεί κάτι που έχει παγιωθεί σύμφωνα με το νόμο στην Κοινοπολιτεία». Δηλαδή, σύμφωνα με το νόμο αυτό, ακόμα και το κάλεσμα σε μια απεργία, σε μια συγκέντρωση, μια κατάληψη, καθιστικές διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν και να αντιμετωπιστούν ως στάση ή υποκίνηση σε στάση ή συνομωσία κ.λπ.

* Στοιχεία για το κείμενο αυτό χρησιμοποιήθηκαν από σχετικό ιστορικό σημείωμα στο βδομαδιάτικο δελτίο της Μελβούρνης Anarchist Age Weekly Review. Γράφτηκε και αποδόθηκε από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», στη Μελβούρνη, στις 6 Ιούνη 2006.

This page has not been translated into Türkçe yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]