Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Δεξιά στροφή στην κάλπη

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Monday May 22, 2023 20:09author by Δήμος Βοσινάκηςauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Για όσες και όσους δεν έχουν εκλογικές αυταπάτες, τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν χρειάζεται απογοήτευση. Οι δικές μας οι μάχες δεν θα παιχτούν στο γήπεδο της κάλπης. Χρειάζεται πίστη, αυτοοργάνωση, επαγρύπνηση, τόλμη και καθημερινή παρουσία στα κοινά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μια ζωή που θα σημαίνει κάτι παραπάνω από επιβίωση. Ο αγώνας συνεχίζεται.
94995495595994794996322725x640.png

Δεξιά στροφή στην κάλπη, μόνη αντιπολίτευση η αυτοοργάνωση της βάσης

Δήμος Βοσινάκης

Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την ολική δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας ενώ οι δημοσκοπήσεις έπεσαν και πάλι έξω, αδικώντας αυτή τη φορά, και μάλιστα κατά πολύ, το κόμμα που κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση.

Ξεκινάω από τα αυτονόητα: Ο μεγάλος και αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών είναι η ΝΔ. Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι διάβασε καλύτερα από όλους την υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, απορρόφησε ολόκληρο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και τους ακροκεντρώους για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, τάισε γενναιόδωρα τα κυρίαρχα ΜΜΕ εξασφαλίζοντας την ψήφο των εκατομμυρίων ανθρώπων (πχ συνταξιούχων) που ενημερώνονται αποκλειστικά από αυτά για τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις και επένδυσε στο φόβο του σκλάβου που φοβάται να χάσει τις αλυσίδες του.

Θα αναφέρω δύο στοιχεία που δεν θυμάμαι να έχουν ξανασυμβεί ποτέ στα 39 μου χρόνια. Πρώτον, το νησί της Κρήτης να έχει γίνει ολόκληρο μπλε και δεύτερον την πρωτιά της ΝΔ μέχρι και στις νέες ηλικίες των ατόμων μεταξύ 17-24! Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο αυτής της σαρωτικής νίκης του Μητσοτάκη σε ολόκληρη την επικράτεια πλην Ροδόπης; Προσπερνάω τον καταλυτικό ρόλο της ανθρώπινης βλακείας που ζει τις καλύτερες μέρες της και την απουσία της μνήμης για να εστιάσω λίγο στην καθημερινότητά μας εν έτη 2023.

Ο θάνατος κάθε συλλογικού εγχειρήματος, η άρνηση της πραγματικότητας, η ιδιοτέλεια, ο ατομικισμός, η τάση για αυτοπροβολή, οι ελάχιστοι που κατεβαίνουν στους δρόμους, με εξαίρεση τις μαζικές πορείες μετά το έγκλημα των Τεμπών, ο φόβος της ευθύνης και η αγάπη της ανέξοδης ιντερνετικής κριτικής δεν είναι ουδέτερα φαινόμενα. Δείχνουν προς τα πού κινείται η πλειοψηφία, οριοθετούν το κάδρο του πολιτικού παιχνιδιού, φανερώνουν προς τα πού φυσάει το αεράκι της εποχής μας και στέλνουν καθημερινά μηνύματα. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που ταιριάζουν στο συντηρητισμό.

Στους νικητές συγκαταλέγεται και το ΠΑΣΟΚ που με το 12% πλέον απέχει μόλις 8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2019 είχε 23% διαφορά. Τι σημαίνει αυτό; Στον ορίζοντα αχνοφαίνεται η μελλοντική κυριαρχία του γνωστού, παλιού, δοκιμασμένου και καταστροφικού δίπολου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην ελληνική χρεοκοπία του 2010 και πιθανότατα θα οδηγήσει και στην επόμενη που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει. Το ΚΚΕ είχε την άνοδο που φαινόταν ότι θα έχει χωρίς όμως να φτάσει κοντά στο 10% που θα τάραζε τα νερά.

Όσον αφορά τις προβλέψεις μου, είχαν αρκετές λάθος εκτιμήσεις: Παρότι έβλεπα την πρωτιά της ΝΔ να έρχεται, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω, για την ακρίβεια ούτε καν να διανοηθώ, ότι θα καταφέρει μετά από 4 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης να πιάσει αυτά τα νούμερα, δηλαδή να διατηρήσει και να αυξήσει το ποσοστό της. Ομοίως, πριν τις εκλογές δεν μπορούσα να βρω τρόπο να προβλέψω τέτοια πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να πέσει κάτω από το 30% παρά την ήπια αντιπολίτευση, τα απανωτά αυτογκόλ και την έλλειψη στρατηγικής τους. Έπεσα μέσα στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ενώ έχασα για λίγο το ΜΕΡΑ 25 που δεν μπήκε στη Βουλή. Η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 40%.

Για όσες και όσους δεν έχουν εκλογικές αυταπάτες, τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν χρειάζεται απογοήτευση. Οι δικές μας οι μάχες δεν θα παιχτούν στο γήπεδο της κάλπης. Χρειάζεται πίστη, αυτοοργάνωση, επαγρύπνηση, τόλμη και καθημερινή παρουσία στα κοινά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μια ζωή που θα σημαίνει κάτι παραπάνω από επιβίωση. Ο αγώνας συνεχίζεται.

*Πηγή: https://www.alerta.gr/archives/30415

author by Ainz - top drywall company in charlottepublication date Wed Jul 12, 2023 10:34author address author phone Report this post to the editors

Remember that the fight for social change is ongoing, and progress can be achieved through various avenues.

author by Elitepublication date Wed Sep 06, 2023 15:05author address author phone Report this post to the editors

https://www.elitetranslingo.com/

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | gr

Fri 29 Mar, 02:47

browse text browse image

300_0___20_0_0_0_0_0_earthquake_solidarity.jpg imageΔιεθνές αναρχικό κ&#... 18:56 Sat 18 Feb by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 1 comments

Είναι σαφές ότι το Κράτος και οι υποστηρικτές του ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος παρά για τη σωτηρία των ζωών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαταράσσουν και καθυστερούν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια της βάσης.

2271172.jpg imageΓια την επίσκεψη Μα&... 19:10 Fri 08 Sep by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Σε κάθε Μακρόν η Αναρχική Ομοσπονδία ενωμένη με την φωνή και τις πράξεις των εξεγερμένων και των απόκληρων εκμεταλευόμενων θυμάτων του αδίστακτου ταξικού πολέμου των αφεντικών προς τους προλεταρίους, απαντάει ότι τα σχέδια αυτά όσο και αν το επιδιώκουν να προχωρούν χωρίς αντιστάσεις θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους για να τα ακυρώνουμε στην πράξη, χτίζοντας ένα κόσμο αλληλεγγύης, κοινοτήτων αγώνα, αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων και δικτύων παραγωγής. Έναν έναν κόσμο που, ενάντια στα σχέδια τους, αξίζει κάποιος να ζεί!

15966093_1882060412013872_7972542678636443811_n.jpg imageΚώστας Δεσποινιάδ ... 17:43 Wed 01 Feb by Dmitri (republishing) 0 comments

Κυκλοφόρησε από το ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ
Κώστας Δεσποινιάδης, Έξοδος Κινδύνου
Μια συλλογή δοκιμίων για την αντιεξέγερση, την κρίση, τον φασισμό, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την ουτοπία

10461635_582176931902443_519685516801259604_n.jpg imageΥγεία και ψυχική υγ&... 20:48 Thu 12 Jun by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσει τις δομές πρόνοιας για τους εργάτες και τις εργάτριες. Ήδη, εδώ και χρόνια, είχαμε τη καταβολή άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου χρηματικού αντιτίμου για μια σειρά ιατρικών πράξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας και την εξαίρεση ή τη δυσχερή πρόσβαση σε αυτές ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλαδή των μετανάστων/τριων.

1381279_1424701501083101_332712577_n.jpg imageΠανοπτικόν Νο 18 16:34 Tue 05 Nov by Πανοπτικόν 0 comments

Αγαπητοί φίλοι, κυκλοφόρησε το καινούργιο τεύχος του περιοδικού (ν.18)

928913925927928932921922927925_15.jpg image"Πανοπτικόν" Νο 15 07:14 Thu 18 Aug by Dmitri 0 comments

Κυκλοφόρησε πριν κάποιο διάστημα το 15ο τεύχος του περιοδικού "Πανοπτικόν" από τη θεσσαλονίκη, όπως πάντα με ενδιαφερουσα ύλη.

1utusox.jpg imageΠαρέμβαση αλληλεγ ... 16:53 Sat 20 Nov by αλληλέγγυες/οι 0 comments

Παρέμβαση συντρόφων και συντροφισσών στο ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206) ενάντια στη γιορτή της μεξικανικής πρεσβείας για τα 100 χρόνια από τη μεξικανική επανάσταση.

efimerida7_9_2010_2.jpg imageΤοπική Αυτοδιοίκη ... 20:13 Fri 15 Oct by Ανοιχτή Συνέλευση από ΧΩΡΙΑ ΒΔ Κρήτης 0 comments

Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακόμα και της ανατροπής της καθιερωμένης μορφής κοινωνικής οργάνωσης. Πριν οδηγηθούμε στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, είναι καιρός να αυτοοργανωθούμε αμφισβητώντας τις εκ των άνω επιβεβλημένες δομές καταπίεσης έτσι ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη μας δύναμη. Αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τα κάτω, από την αδιαμεσολάβητη πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, που τόσο φοβούνται οι σύγχρονοι φύλαρχοι-δήμαρχοι, αυτήν που στοχεύει στην ελευθεριακή αυτοθέσμιση της κοινωνίας.

textΓια μια αντιεκλογι&#... 20:26 Sat 12 Sep by Σύντροφοι 0 comments

Κάποιοι σύντροφοι που στις εκλογές του 2007 κινηθήκαμε αντι-εκλογικά, με εργαλείο την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία της κάλπης», καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση για να επαναλάβουμε μια ανάλογη παρέμβαση και σε αυτές τις εκλογές.

textΠ-ρίζα: η ταυτότητά μ... 00:31 Sat 22 Aug by καλώδιο 0 comments


Η π-ρίζα είναι μία συλλογικότητα πολιτών

more >>

imageΚύπρος: Συμβουλιακ&#... Feb 08 by Γιώργος Κολέμπας 0 comments

Το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει και είναι άλυτο εδώ και πολλές γενιές. Η δυσκολία του εκφράζεται και με τη λαϊκή ρήση που επαναλαμβάνεται όταν δεν υπάρχει συμφωνία σε κάτι: «λες και έχουμε να λύσουμε το Κυπριακό!», αναφωνούμε.
Εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Κολέμπα, από το ιστολόγιο τοπικοποίηση

imageΤο προφανές θα μας σ... Aug 02 by Eφημερίδα δρόμου "Άπατρις" 0 comments

Eίμαστε άραγε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας για να ανακουφίσουμε τη χρεωκοπία ενός κράτους που όχι μόνο δεν υπηρετεί πια τους πολίτες αλλά ως βρυκόλακας τους ρουφά το αίμα για να ταΐσει τα πλοκάμια του παγκόσμιου τραπεζικού κήτους;

imageΣημειώσεις για του&#... Feb 13 by Andrew Flood 0 comments

Έχοντας γράψει ένα μεγάλο κομμάτι για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνασπισμό με ό,τι έχει περιγραφεί ως αντι-μεταναστευτικό δεξιό (ή ακόμη και ακροδεξιό) κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή ANEΛ). Οι ΑΝΕΛ τηρούν μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή στάση, αλλά στο επίπεδο του να βλέπουν τους Έλληνες ως θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Έχουν εκλέξει 15 βουλευτές, κάτι που δίνει έναν συνασπισμό με μια ισχυρή πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πιθανώς το γεγονός αυτό καθώς και η σθεναρή στάση των ΑΝΕΛ κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η αντιμεταναστευτική τους πολιτική δεν αποτελεί κάτι σημαντικό.

imageΑντίλογος στο Κράτ&#... Jan 23 by Dmitri 0 comments

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος της πολιτικής επιθεώρησης «Κοινωνικός Αναρχισμός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις συνεργατικές εκδόσεις Κουρσάλ (http://koursal.wordpress.com/2013/12/07/127/). Εδώ αναδημοσιεύεται στην πλήρη μορφή του, χωρίς τις περικοπές που έγιναν στην έντυπη έκδοση για λόγους οικονομίας χώρου.

imageΉ με τα κωλόπαιδα ή μ... Mar 08 by Πρόταγμα 0 comments

Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα, θετά παιδιά της συμμορφώσεως και του διακοσμημένου ψεύδους, τέλματα εκτείνονται εκεί όπου ο σπόρος έπιπτε ως σπέρμα. Μα τότε, ω, τότε δικαιολογούνται –τι λέγω, ευλογούνται όλου του κόσμου οι θυμοί.
Α. Εμπειρίκος

more >>

imageΔιεθνές αναρχικό κ&#... Feb 18 Anarkismo 1 comments

Είναι σαφές ότι το Κράτος και οι υποστηρικτές του ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος παρά για τη σωτηρία των ζωών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαταράσσουν και καθυστερούν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια της βάσης.

imageΓια την επίσκεψη Μα&... Sep 08 0 comments

Σε κάθε Μακρόν η Αναρχική Ομοσπονδία ενωμένη με την φωνή και τις πράξεις των εξεγερμένων και των απόκληρων εκμεταλευόμενων θυμάτων του αδίστακτου ταξικού πολέμου των αφεντικών προς τους προλεταρίους, απαντάει ότι τα σχέδια αυτά όσο και αν το επιδιώκουν να προχωρούν χωρίς αντιστάσεις θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους για να τα ακυρώνουμε στην πράξη, χτίζοντας ένα κόσμο αλληλεγγύης, κοινοτήτων αγώνα, αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων και δικτύων παραγωγής. Έναν έναν κόσμο που, ενάντια στα σχέδια τους, αξίζει κάποιος να ζεί!

imageΥγεία και ψυχική υγ&... Jun 12 0 comments

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσει τις δομές πρόνοιας για τους εργάτες και τις εργάτριες. Ήδη, εδώ και χρόνια, είχαμε τη καταβολή άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου χρηματικού αντιτίμου για μια σειρά ιατρικών πράξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας και την εξαίρεση ή τη δυσχερή πρόσβαση σε αυτές ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλαδή των μετανάστων/τριων.

image"Πανοπτικόν" Νο 15 Aug 18 MACG (personal capacity) 0 comments

Κυκλοφόρησε πριν κάποιο διάστημα το 15ο τεύχος του περιοδικού "Πανοπτικόν" από τη θεσσαλονίκη, όπως πάντα με ενδιαφερουσα ύλη.

imageΤοπική Αυτοδιοίκη ... Oct 15 0 comments

Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακόμα και της ανατροπής της καθιερωμένης μορφής κοινωνικής οργάνωσης. Πριν οδηγηθούμε στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, είναι καιρός να αυτοοργανωθούμε αμφισβητώντας τις εκ των άνω επιβεβλημένες δομές καταπίεσης έτσι ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη μας δύναμη. Αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τα κάτω, από την αδιαμεσολάβητη πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, που τόσο φοβούνται οι σύγχρονοι φύλαρχοι-δήμαρχοι, αυτήν που στοχεύει στην ελευθεριακή αυτοθέσμιση της κοινωνίας.

more >>
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]