user preferences

1η Μάη: Οργάνωση κι Αγώνας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday April 30, 2023 19:10author by Azadi Report this post to the editors

Οι μαζικοί και πολύμορφοι, όμως, απεργιακοί αγώνες σε Cosco, e-food, Energean, Λάρκο, Μαλαματίνα και Wolt, φωτίζουν τους δρόμους που ανοίγουν οι αγωνιζόμενοι. Κόντρα στο διάχυτο κλίμα απογοήτευσης, τον αναχωρητισμό και την παραίτηση, οι πρόσφατες διάσπαρτες αλλά σημαντικές ανταρσίες του κόσμο της εργασίας απέναντι στα αφεντικά τους δείχνουν ότι, όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αδικία, θα υπάρχει και αντίσταση. Διότι η μόνη χαμένη μάχη με τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου είναι εκείνη που δε δόθηκε ποτέ.
343943163_126823230383588_8555420733278508672_n.jpg

1η Μάη: Οργάνωση κι Αγώνας για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα ιστορικής μνήμης. Είναι ημέρα συνδεδεμένη με τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν σε άλλους τόπους κι εποχές, απαιτώντας την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι απεργίες του Σικάγο του 1886 και της Θεσσαλονίκης το 1936, είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένες στις σελίδες της επαναστατικής μνήμης και αποτελούν σημεία ορόσημο στους αγώνες που διεξάγει σήμερα η τάξη μας, για την απελευθέρωση της από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στην παρούσα περίοδο συντελείται μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω με τεράστιο κόστος για τις ζωές των εκμεταλλευόμενων τάξεων. Παγιώνονται οι συνθήκες σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα για τον κόσμο της εργασίας. Η ψήφιση των αντεργατικών νομοσχεδίων από τους πολιτικούς εκφραστές της αστικής τάξης και μιας σειράς μέτρων που αβαντάρουν τον κόσμο της εργοδοσίας, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για την εργατική τάξη. Οι μισθοί πείνας, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η καταπάτηση του οκταώρου, οι όλο και πιο εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ο αυξημένος αριθμός των εργατικών ''ατυχημάτων'', καταδεικνύουν το μέλλον που επιφυλάσσουν για όλους εμάς, οι όπου γης εκμεταλλευτές μας. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς της επισφάλειας, της ''μαύρης'' και κακοπληρωμένης εργασίας και η ανεργία που μαστίζει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, είναι η πραγματικότητα που καλείται να αντιπαλέψει η τάξη των εκμεταλλευόμενων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και βασικών αγαθών, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε μονοπωλιακούς πολυεθνικούς ομίλους και η υποβάθμιση δικτύων και υποδομών, είναι μερικά από τα σπασμένα που καλείται να πληρώσει η κοινωνική βάση, πολλές φορές και με την ίδια της τη ζωή. Το πολύνεκρο δυστύχημα στις ράγες των Τεμπών, ήταν ένα ακόμα κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα που επιβεβαιώνει την μοίρα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, σε περιόδους έντονης κρίσης κερδοφορίας για τους καπιταλιστές.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το συντελούμενο κύμα ακρίβειας και το αυξημένο κόστος ζωής είναι μια επιπλέον συνθήκη που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος και τα υπέρογκα ενοίκια έχουν κάνει ακόμα πιο σκληρές τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες, οι οποίες αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνεια κατοικίας, μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών και επίδοξων funds, αντιμετωπίζοντας αρκετά συχνά τον κίνδυνο των πλειστηριασμών και των βίαιων εξώσεων από τα σπίτια τους, παρουσία δικαστικών επιμελητών και μπάτσων. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις οικογενειών που καλούνται να ζήσουν βδομάδες ολόκληρες σε παγερά και σκοτεινά σπίτια χωρίς θέρμανση και ρεύμα.

Η διασφάλιση της εύρυθμης κερδοφορίας των καπιταλιστών προϋποθέτει την αναβάθμιση του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους - χωροφύλακα. Βλέπουμε τους εργατικούς και ταξικούς αγώνες να αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά τη σιδερένια μπότα των δυνάμεων καταστολής υπό το κρατικό δόγμα μηδενικής ανοχής: Δεκάδες αγωνιστές μπαίνουν στο στόχαστρο της αστυνομίας και σέρνονται σε δίκες, με παραφουσκωμένες κατηγορίες και κατασκευασμένες δικογραφίες. Οι απεργιακές περιφρουρήσεις σε κατειλημμένους χώρους δουλειάς χτυπιούνται με χημικά και γκλομπς. Ειδικά σώματα αστυνομικών εισβάλλουν στα πανεπιστήμια, ενώ οι πορείες και οι συγκεντρώσεις στους δρόμους αντιμετωπίζονται με απροκάλυπτη βία.

Οι μαζικοί και πολύμορφοι, όμως, απεργιακοί αγώνες σε Cosco, e-food, Energean, Λάρκο, Μαλαματίνα και Wolt, φωτίζουν τους δρόμους που ανοίγουν οι αγωνιζόμενοι. Κόντρα στο διάχυτο κλίμα απογοήτευσης, τον αναχωρητισμό και την παραίτηση, οι πρόσφατες διάσπαρτες αλλά σημαντικές ανταρσίες του κόσμο της εργασίας απέναντι στα αφεντικά τους δείχνουν ότι, όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αδικία, θα υπάρχει και αντίσταση. Διότι η μόνη χαμένη μάχη με τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου είναι εκείνη που δε δόθηκε ποτέ.

Με αφορμή την προεκλογική φρενίτιδα των κομμάτων για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, τίθεται για άλλη μια φορά και με τρόπο επιτακτικό η αναγκαιότητα ανάδειξης ενός άλλου δρόμου στην κοινωνική βάση, από τις δυνάμεις του ανατρεπικού και ριζοσπαστικού κινήματος. Ο δρόμος της ριζικής ανατροπής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής και της ρήξης με τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου. Ένας δρόμος διόλου βατός και ευθύγραμμος, που δεν μπορεί να χαραχτεί εν μια νυκτί, αλλά ανοίγεται μέρα τη μέρα, βήμα το βήμα, με οργάνωση, μαζική απεύθυνση και αγώνα, σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σχολές και γειτονιές.

Στήριξη της απεργιακής πρωτομαγιάς με συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. από το Παράρτημα και πορεία στις 10:30 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο

Κίνηση Αναρχικών Κομμουνιστών ‘’Azadi’' / Πάτρα

author by Ainz - www.lewisvilleconcretepros.compublication date Sat Jul 08, 2023 11:14author address author phone Report this post to the editors


Thank you for sharing this text about May 1st, organization, and class struggle.

 

This page has not been translated into Norsk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]