user preferences

Μερικές σκέψεις για το 2023

category Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday January 13, 2023 18:24author by Dmitri - Anarkismo Report this post to the editors

Το 2023 η FAR συμπληρώνει 15 χρόνια ως αναρχική πολιτική οργάνωση. Και όπως πάντα, οι στρογγυλοί αριθμοί προκαλούν ισορροπία. Το ότι υπάρχει αναρχισμός στον 21ο αιώνα δεν συζητιέται πια από κανέναν, το ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Το ότι η οργάνωσή μας καταφέρνει να διατηρείται, να αναπτύσσεται και να επηρεάζει διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες είναι το σημείο στο οποίο στεκόμαστε και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τον ειδικό αναρχισμό στην Αργεντινή. Σε επαφή και μόνιμο διάλογο με συντρόφους από διαφορετικά σημεία της χώρας, της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου.
far_argentina.jpg

Με τον αναρχισμό, μερικές σκέψεις για το 2023

Με την αλλαγή του ημερολογιακού έτους μας παρουσιάζεται η δυνατότητα μιας νέας αρχής, μπροστά στη διαλογή των πρακτικών μας, να προβάλουμε και να δράσουμε με μια νέα ώθηση την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, αν και πέρασε έναν άτυπο Δεκέμβρη όπου ο κόσμος είχε περισσότερες χαρές από ό,τι συνήθως, τουλάχιστον στον ποδοσφαιρικό χώρο, η αρχή της νέας χρονιάς δεν θα φέρει εκπλήξεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, παρακολουθούμε στενά και υποφέρουμε από τις επιπτώσεις μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που σέρνεται εδώ και χρόνια, αλλά η οποία βάθυνε την τελευταία χρονιά φτάνοντας σε αφόρητα επίπεδα. Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός σχεδόν 100% ετησίως σχετίζεται με την αύξηση του επιπέδου φτώχειας και του αριθμού των αστέγων. Τα ποσοστά ανεργίας είναι ανησυχητικά υψηλά, ειδικά λόγω της διόγκωσης της επισφαλούς, άτυπης και μαύρης εργασίας με την οποία ζούμε σε καθημερινή βάση.

Το 2023 αναμφίβολα θα σημαδευτεί από την προεκλογική εκστρατεία, όπου όλοι θα θέλουν να παρουσιαστούν ως σωτήρες του ίδιου πλαισίου που έχτισαν, κλονίζοντας τα μέτρα προσαρμογής που επέβαλε το ΔΝΤ και οι τοπικοί παράγοντές του.

Τότε είναι που ο αναρχισμός επανεμφανίζεται ως μια τόσο αναγκαία πολιτική και μεθοδολογική προοπτική για να επηρεάσει αυτή τη συγκυρία. Γιατί το εκλογικό παιχνίδι δεν θα σημαδέψει την ατζέντα των λαϊκών αναγκών ούτε θα φέρει πραγματική ανακούφιση ή ριζική μεταμόρφωση. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καιρός να ενισχύσουμε τη λαϊκή οργάνωση, στο πλαίσιο της αντίστασης που φέτος άρχισε να βαθαίνει και να επιταχύνει μια ολόκληρη σειρά από επιτεύγματα και δικαιώματα που έχουμε ακόμη στη χώρα. Θα είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή μεταρρύθμιση, ανοιχτή ή υπόγεια, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εξαπατά τους νέους μας για να εγγυηθεί έναν πράο και αδαή λαό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης την αυξανόμενη ισχύ και τον προϋπολογισμό που διατίθεται στις ένοπλες δυνάμεις και τους μηχανισμούς καταστολής, καθώς και την καταπολέμηση της ρύπανσης, της λεηλασίας και της παράδοσης των κοινών αγαθών της χώρας στο κεφάλαιο.

Το 2023 η FAR συμπληρώνει 15 χρόνια ως αναρχική πολιτική οργάνωση. Και όπως πάντα, οι στρογγυλοί αριθμοί προκαλούν ισορροπία. Το ότι υπάρχει αναρχισμός στον 21ο αιώνα δεν συζητιέται πια από κανέναν, το ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Το ότι η οργάνωσή μας καταφέρνει να διατηρείται, να αναπτύσσεται και να επηρεάζει διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες είναι το σημείο στο οποίο στεκόμαστε και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τον ειδικό αναρχισμό στην Αργεντινή. Σε επαφή και μόνιμο διάλογο με συντρόφους από διαφορετικά σημεία της χώρας, της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου.

Τα καθήκοντα σε αυτό το στάδιο δεν θα είναι μεγάλα όπως άλλα που γνωρίζουμε πολλές για γενιές που προηγήθηκαν και ήταν πρωταγωνιστές στιγμών καινοτομίας στους κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα το καθήκον είναι εξίσου σημαντικό, να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση ενός δυνατού λαϊκού κινήματος, ενός κινήματος που εμπιστεύεται τις δυνάμεις του και μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του. Μην εκχωρείτε τις ελπίδες σας σε κάποιον Μεσσία της εκλογικής πολιτικής. Οι ισχυροί άνθρωποι που αποκτούν εμπειρία στις διεκδικήσεις παλεύουν και δημιουργούν οργάνωση μέσω της επίτευξης των απαιτήσεών τους. Ένας λαός που αρχίζει να χτίζει μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, για να αντιμετωπίσει την εξουσιαστική κυριαρχία στην οποία μας υποβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.

Να χτίσουμε μια δυνατή πόλη!
Ζήτω αυτοί που αγωνιζονται!

Rosario Anarchist Federation (Αναρχική Ομοσπονδία Rosario)

author by Tom - Irvingpublication date Thu Jan 19, 2023 07:24author address author phone Report this post to the editors

As we celebrate 15 years of anarchist political organization in 2023, it's clear that anarchism is still a relevant and necessary force in the 21st century. While much work still needs to be done, it's inspiring to see our organization continue to grow, develop, and influence various social spheres. We look forward to maintaining our connections and dialogue with comrades from around the world as we work towards building a unique form of anarchism in Argentina.

author by Roland Richardson - slope gamepublication date Thu Feb 02, 2023 11:07author address author phone Report this post to the editors

The election campaign in 2023 will undoubtedly be marked by everyone presenting themselves as saviors of the very framework they built, shaking off the adjustment measures imposed by the IMF and its local agents.

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Support Sudanese anarchists in exile

Joint Statement of European Anarchist Organizations

International anarchist call for solidarity: Earthquake in Turkey, Syria and Kurdistan

Elements of Anarchist Theory and Strategy

19 de Julio: Cuando el pueblo se levanta, escribe la historia

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

© 2005-2023 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]