user preferences

Recent articles by Αργύρης Αργυριάδης

image«Ο Ντουρούτι σ&... 0 comments

imageΥγειονομική ... 0 comments

imageΗ εκλογική συ&#... 1 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Λαϊκοί Αγώνες

Η εκλογική συ&#... May 27 23 by Αργύρης Αργυριάδης

Ρομά και επαν&#... Dec 12 22 by Γιάννης Βολιάτης

Για τη δολοφο&#... Feb 07 22 by Πρωτ. Αναρχικών Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Ιανός: Ο διπρόσωπος καπιταλισμός

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday February 20, 2022 18:29author by Αργύρης Αργυριάδης Report this post to the editors

Ο διπρόσωπος Ιανός για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκε μέσα στην α-νοησία του ναρκισσισμού και του καθωσπρεπισμού του. Η θεμελιώδης φύση του Ιανού δεν είναι πλέον υπό συζήτηση, οι μέθοδοί του είναι οργανωμένες γύρω από μια ενιαία αρχή: Το κέρδος!
ianos.png

Ιανός: Ο διπρόσωπος καπιταλισμός

Ο Ιανός από τα βάθη της ιστορίας ήταν πάντα αμφίσημος. Θεός της έναρξης και του τέλους, των περασμάτων και της ειρήνης γι’ αυτό και απεικονίζονταν με διπλό πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει με τον καπιταλισμό αλλά και τις επικερδείς αλυσίδες πολιτισμού του. Από την μια, επικαλούνται ανώτερα ήθη, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζουν απάνθρωπες και αντικοινωνικές πρακτικές. Μήπως οι πόλεμοι, η φτώχια, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η πατριαρχία και ο φασισμός δεν αποτελούν μια σειρά από τις απεχθείς αλλά ανεκτές καταστάσεις του αγοραίου δημοκρατικού συστήματος της σημερινής εποχής;

Η περίπτωση της εταιρείας «πολιτισμού» Ιανός στο υποκατάστημα της Αθήνας κατά των αστέγων της περιοχής, δεν είναι απλά μια μεμονωμένη περίπτωση κοινωνικού δαρβινισμού από τα στελέχη της εταιρείας αλλά η κανονικότητα της συνθήκης που επικρατεί γενικότερα. Η παρουσία στον δημόσιο χώρο όλων αυτών που η κοινωνική–προνοιακή πολιτική και ανεπάρκεια τους έστειλε να εξασκούν ελεύθερα το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην φτώχια δεν πρέπει να υφίσταται, διότι χαλάνε την βιτρίνα.

Ζούμε σε μια κοινωνία του φαίνεσθαι, βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες, και όλες οι ασυδοσίες και ασχήμιες του συστήματος κρυμμένες κάτω από το χαλί. Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία ρηχή, φτωχή από αξίες και ιδανικά γι’ αυτό και εχθρεύεται όσους αυτή οδήγησε στην φτωχοποίηση. Ο σημερινός πολιτισμός μοιάζει σαν την καθαριότητα του «όσα βλέπει η πεθερά». Η αφήγησή της δεν έχει υποκείμενο παρά μόνο αντικείμενα χρήσης. Οι δρόμοι της απαιτούν μεγάλους περιπάτους λίγων εκατοστών ίσα-ίσα για να βρέξουν την μοκέτα από τα ανθρώπινα απόβλητα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κανείς τι προασπίζεται η δημοκρατία ως θεσμός και οι αγοραίοι σύμμαχοί της: Ένα πολιτισμό βάρβαρο και μισάνθρωπο. Ο διπρόσωπος Ιανός για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκε μέσα στην α-νοησία του ναρκισσισμού και του καθωσπρεπισμού του. Η θεμελιώδης φύση του Ιανού δεν είναι πλέον υπό συζήτηση, οι μέθοδοί του είναι οργανωμένες γύρω από μια ενιαία αρχή: Το κέρδος!

Όμως σύμφωνα με την αρχαία λατρεία ως θεός προΐσταται όλων των αρχών και των μεταβάσεων, είτε πρόκειται για αφηρημένες είτε για συγκεκριμένες, ιερές ή βέβηλες. Ο Σέξπηρ έγραψε κάποτε ότι αν ζούμε είναι για να πατήσουμε στα κεφάλια των αφεντάδων, σαν την Λιαποπούλου. Που σαν ένας σύγχρονος βασιλιάς Ερρίκος με τη στάση της απέδειξε ότι ακόμα και το χειρότερο κτήνος δείχνει οίκτο, αυτή όχι διότι είναι στέλεχος. Μπορεί να μην είμαστε αυτοί που θα φέρουν το φως και την λύση στο θέμα των αστέγων, αλλά με τις πράξεις μας πρέπει να δείξουμε ότι το σκοτάδι του κάθε Ιανού δεν είναι ανίκητο.

Αργύρης Αργυριάδης

This page has not been translated into Norsk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Support Sudanese anarchists in exile

Joint Statement of European Anarchist Organizations

International anarchist call for solidarity: Earthquake in Turkey, Syria and Kurdistan

Elements of Anarchist Theory and Strategy

19 de Julio: Cuando el pueblo se levanta, escribe la historia

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

© 2005-2023 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]