Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Αναρχικό κίνημα

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

65 Χρόνια Επανάσταση

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Tuesday November 30, 2021 20:39author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Η ιστορία της FAU [1]

Εμείς στην ACM χαιρετίζουμε την FAU ως πρωτοπόρους στην αναρχική θεωρία και πρακτική. Ευχόμαστε τα επόμενα 65 χρόνια τους να είναι επιτυχημένα. Ποιος ξέρει; Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε φτάσει στον κοινό μας στόχο, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό*. - Το παρόν κείμενο γράφτηκε απο τον σύντροφο Όλιβερ, μέλος της οργάνωσης Anarchist Communists Meanjin με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Αυστραλίας την ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης.
safe_image.jpg

65 Χρόνια Επανάσταση – Η ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU) [1]

Από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου η Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης – FAU γιόρτασε την 65η επέτειο από την ίδρυσή της. Η FAU ανέπτυξε τη θεωρία του Εσπεσιφισμού, μια στρατηγική για την αναρχική κομμουνιστική οργάνωση που επηρεάζει έντονα την οργάνωση “Anarchist Cummunists Meanjin”. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνδικαλιστική οργάνωση, στο διεθνή πολιτικό διάλογο και στην αντίσταση στη δικτατορία. Για να παρουσιάσω αυτή την οργάνωση, την ιστορία και τις ιδέες της σε ένα αυστραλιανό κοινό έγραψα αυτό το άρθρο.

Η περιοχή του Ρίο ντε λα Πλάτα, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Βολιβίας, ήρθε σε επαφή με τον αναρχισμό μέσω Ευρωπαίων μεταναστών. Ο Ερρίκο Μαλατέστα, ο διάσημος Ιταλός αναρχικός, πέρασε τέσσερα χρόνια εκεί και είχε μια διαρκή επιρροή στην περιοχή. Η Ουρουγουάη ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησαν τον αναρχισμό ως κυρίαρχη ιδεολογία στο εργατικό κίνημα μετά την απόκτηση του ελέγχου από το κόμμα των Μπολσεβίκων κατά τη Ρωσική Επανάσταση. Ωστόσο, μετά την ήττα της CNT-FAI στη δεκαετία του ’30, τα μέλη των αναρχοσυνδικαλιστικών συνδικάτων άρχισαν να μειώνονται. Βγαίνοντας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουρουγουάη είχε μια ευημερούσα οικονομία που δικαιολογούσε την ονομασία “η Ελβετία της Λατινικής Αμερικής”. Αυτό οφειλόταν στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της προς τους Συμμάχους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Αμερικανούς στον πόλεμο της Κορέας. Με το τέλος του πολέμου της Κορέας και χωρίς μεγάλους μόνιμους στρατούς για να θρέψουν, η παγκόσμια γεωργική βιομηχανία σημείωσε πτώση. Η χρυσή εποχή της Ουρουγουάης έφτασε στο τέλος της στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Αυτό συνοδεύτηκε από αύξηση των εργατικών και κοινωνικών αναταραχών. Σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής ύφεσης και αναρχικής παρουσίας στο εργατικό κίνημα δημιουργήθηκε η FAU.

Η FAU ιδρύθηκε στο Μοντεβιδέο το 1956 με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και ομάδων. Περιελάμβανε φοιτητές, συνδικαλιστές, διανοούμενους, οργανωτές της κοινότητας και ένα τμήμα Ισπανών εξόριστων που πολέμησαν στον εμφύλιο πόλεμο. Έπιασαν δουλειά προσαρμόζοντας τις θεωρίες του Μπακούνιν, του Μαλατέστα και του αναρχοσυνδικαλισμού, μεταξύ άλλων, στις μεταβαλλόμενες τοπικές συνθήκες.

Την ίδια χρονιά, 150.000 διαδηλωτές σταμάτησαν απο την εργασία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες του εργοστασίου ελαστικών FUNSA. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας και στη συνέχεια η FAU συνεργάστηκε με τα συνδικάτα για να δημιουργήσει ένα λιγότερο σεχταριστικό κίνημα. Σε αντίθεση με την Αυστραλία, το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ουρουγουάη ήταν οργανωμένο γύρω από πολιτικές γραμμές. Υπήρχαν συνδικαλιστικές ομάδες αναρχικών, κομμουνιστών, μετριοπαθών σοσιαλιστών, χριστιανοδημοκρατών, απεργοσπαστικών συνδικάτων και δεξιολαϊκιστών. Η FAU είδε ότι αυτό διαιρούσε την εργατική τάξη. Πίστευαν ότι με το να είναι σε μια ευρύτερη μαζική οργάνωση η εργατική τάξη ήταν πιο ισχυρή και λιγότερο επιρρεπής στην οργανωμένη απεργοσπασία. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνθηκαν από τον ορθόδοξο αναρχοσυνδικαλισμό που υποστήριζε ξεχωριστά ιδεολογικά συνδικάτα. Αυτό θα κορυφωνόταν με την ίδρυση της Εθνικής Συνέλευσης των Εργαζομένων (CNT) το 1964. Από την ίδρυσή της η FAU δραστηριοποιήθηκε στο εργατικό κίνημα και πίεζε για μια πιο ενωμένη εργατική τάξη.

Η πρώτη διαμάχη προέκυψε από μια διαίρεση το 1959 γύρω από την υποστήριξη της κομμουνιστικής επανάστασης στην Κούβα. Η μία πλευρά που αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές καλών τεχνών και επαγγελματίες της ιατρικής καταδίκαζε την επανάσταση. Η άλλη πλευρά είχε μια θέση κριτικής υποστήριξης προς τους Κουβανούς. Η διάσπαση σημειώθηκε το 1963, καθώς οι αντι-Φιντελιστικές ομάδες αποχώρησαν επικαλούμενες τη διολίσθηση της Κούβας προς το σοβιετικό μπλοκ ως ασυγχώρητο έγκλημα. Η ομάδα που έμεινε ήταν επικριτική απέναντι στον Κάστρο και την κυβέρνησή του, αλλά υπερασπίστηκε το λαϊκό κίνημα που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα. Είχαν επίσης μια θετική άποψη για την επίδραση που είχε η κουβανική επανάσταση στη μη αναρχική αριστερά. Οι κομμουνιστές σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική είχαν αρχίσει να βλέπουν έναν δρόμο προς τον σοσιαλισμό διαφορετικό από τον εκλογικό που υποστήριζαν καθολικά τα κομμουνιστικά κόμματα που ήταν προσκείμενα στη Μόσχα εκείνη την εποχή. Μετά τη διάσπαση η FAU προσπάθησε να έχει μια πιο ενιαία ιδέα για το τι σήμαινε να είσαι αναρχικός και πώς έπρεπε να ενεργεί η οργάνωση.

Ένα άλλο αποτέλεσμα που είχε η κουβανική επανάσταση στη Λατινική Αμερική ήταν η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην εκπαίδευση των στρατών της Λατινικής Αμερικής και στην υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας άμυνας ως μέσο περιορισμού της σοβιετικής επιρροής στην περιοχή. Μετά την κινεζική, τη βιετναμέζικη και την κουβανική επανάσταση έγινε όλο και πιο σαφές ότι η εξάπλωση της “κόκκινης απειλής” δεν θα προερχόταν από στρατιωτική επέμβαση αλλά από εγχώριες επαναστάσεις. Το 1961 ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι διέταξε να αλλάξει το διαβόητο πλέον Σχολείο της Αμερικής το πρόγραμμα σπουδών του από την προετοιμασία για εισβολή στην αντικομμουνιστική αντεξέγερση. Τα μόνιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα ήταν ότι οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής θα γίνονταν πιο δεξιοί και θα αναζητούσαν πολιτική εξουσία για να “προστατεύσουν” τους πολίτες τους, αφαιρώντας τους τα δικαιώματά τους. Υπήρξε ένα κύμα πραξικοπημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία το ’64, το Περού το ’68, η Χιλή το ’73, η Αργεντινή το ’76 και η Ουρουγουάη το ’73 είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έπεσαν στα χέρια στρατιωτικών αξιωματικών που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ. Ο αυξανόμενος αντικομμουνισμός στον στρατό ήταν κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την FAU.

Η σκλήρυνση των οικονομικών πιέσεων, η αυξανόμενη υποστήριξη του ανταρτοπόλεμου μεταξύ των αριστερών της Λατινικής Αμερικής και η αυξανόμενη κυβερνητική καταστολή οδήγησαν την FAU σε μια στρατηγική αστικού ανταρτοπόλεμου. Βοήθησαν στη δημιουργία ενός συνασπισμού αριστερών ομάδων για την απαλλοτρίωση τροφίμων από πολυεθνικές εταιρείες για τους φτωχούς της Ουρουγουάης. Τελικά, ωστόσο, η FAU θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό λόγω διαφορών στη στρατηγική. Ενώ οι άλλες ομάδες ακολουθούσαν την τάση των Γκεβαρικών να δημιουργούν αντάρτικους στρατούς για να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, η FAU επέλεξε να ακολουθήσει μια στρατηγική παρόμοια με τα συμβούλια άμυνας που οργάνωσε η ισπανική CNT-FAI. Η πρώτη τάση θα σχημάτιζε στη συνέχεια το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα – Τουπαμάρος (MLN-T), και παρόλο που η FAU θα συνεργαζόταν με αυτή την ομάδα όπου υπήρχε κοινός σκοπός, οι στρατηγικές διαφορές θα σήμαιναν ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του ίδιου στρατιωτικού σχηματισμού δεν ήταν δυνατή.

Στο εργατικό κίνημα η FAU βρήκε περιορισμούς στην CNT λόγω της ισχυρής επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουρουγουάης (PCU). Το 1966 η FAU ίδρυσε τη Μαχητική Τάση, μια συμμαχία βάσης και μελών που πίεζε για περισσότερη μαχητική δράση και λιγότερη γραφειοκρατία στα συνδικάτα. Το μεγαλύτερο μέρος της επαναστατικής αριστεράς στα συνδικάτα συμμετείχε στη Μαχητική Τάση. Αυτός ο συνασπισμός θα λειτουργούσε ως όχημα για την εργατική απεύθυνση της FAU και θα εδραίωνε συμμαχίες στην επαναστατική αριστερά.

Το 1967 ψηφίστηκαν μια σειρά από αυταρχικούς νόμους. Το MLN-T τέθηκε εκτός νόμου. Η χώρα τέθηκε σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός απέκτησε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία. Η Ουρουγουάη εισήλθε σε μερικό στρατιωτικό νόμο και οι πολιτικές ελευθερίες καταργήθηκαν. Οι νόμοι θεωρήθηκαν ως συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και ενός όλο και πιο αντικομμουνιστικού στρατού. Η επαναστατική αριστερά δημιούργησε την ημερήσια εφημερίδα Época (Εποχή) και αύξησε τη δραστηριότητά της στην CNT. Η Μαχητική Τάση θα έπαιρνε ηγετικό ρόλο στη μαχητική δράση καταπολεμώντας την ανάμειξη του στρατού στην πολιτική ζωή. Αργότερα το ίδιο έτος οι ομάδες που συμμετείχαν στην Época τέθηκαν εκτός νόμου. Στα γραφεία τους έγιναν επιδρομές και τα μέλη τους αναγκάστηκαν να περάσουν στην παρανομία. Όταν η FAU προχώρησε σε μυστική μεταρρύθμιση του συνασπισμού, όλες οι άλλες ομάδες, με μία μόνο εξαίρεση, φοβήθηκαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε περαιτέρω καταστολή. Αυτό θα οδηγούσε την FAU να επικεντρωθεί στην CNT και τη Μαχητική Τάση.

Το PCU είχε μια πολιτική κατευνασμού με τον στρατό. Ήλπιζαν ότι μια αριστερή φράξια στο στρατό θα τους βοηθούσε στην κατάληψη της κρατικής εξουσίας, όπως είχε συμβεί στη Ρωσική Επανάσταση. Ωστόσο, η PCU θεωρούνταν σε αυτό το σημείο τόσο ασήμαντη από τον στρατό, ώστε ακόμη και όταν η υπόλοιπη αριστερά αντιμετώπιζε μαζικές διώξεις, την άφηναν ήσυχη. Η μη αντίθεσή τους στους στρατιωτικούς έκανε τη βάση των συνδικάτων που έλεγχαν να αναζητήσει την ηγεσία της Μαχητικής Τάσης. Η FAU μπόρεσε να επωφεληθεί από την αδράνεια του PCU πείθοντας τη βάση του στα συνδικάτα να αναλάβει πιο ριζοσπαστική δράση.

Η FAU πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού θα ήταν η δράση της εργατικής τάξης και όχι η ανατροπή της κυβέρνησης από μια στρατιωτικοποιημένη μειοψηφία. Έβλεπαν τον κίνδυνο μιας ένοπλης μειοψηφίας που θα κατέπνιγε και θα έλεγχε τα κοινωνικά κινήματα όπως στην Κούβα. Πίστευαν ότι ο κύριος λόγος για τη δράση του αντάρτικου θα έπρεπε να είναι η προστασία και η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα συνδικάτα δέχονταν όλο και περισσότερες επιθέσεις από την αστυνομία, το στρατό και τις νεοφασιστικές συμμορίες. Η FAU διοργάνωσε ένα υπόγειο συνέδριο όπου σχηματίστηκε η δική της ένοπλη πτέρυγα OPR-33. Η OPR-33 σχεδιάστηκε με διαφορετικό τρόπο από άλλες αντάρτικες ομάδες στην περιοχή. Οι επιμέρους πυρήνες των ανταρτών είχαν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο μπορούσαν να εκτελέσουν αποστολές και είχαν την αυτονομία να αποφασίσουν σε ποιες ενέργειες επιθυμούσαν να εμπλακούν. Οι αποστολές αποφασίζονταν από την FAU, η οποία αναζητούσε συνδικαλιστικούς αγώνες που χρειάζονταν ένοπλη βοήθεια. Καθώς η καπιταλιστική τάξη έφερνε ένοπλες ομάδες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, οι εργάτες χρειάζονταν μια ένοπλη ομάδα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η FAU θα συνέχιζε την αντίστασή της στον στρατό. Το PCU συνέχισε να συγκρατεί το κίνημα με την πολιτική της μη σύγκρουσης. Την περίοδο μεταξύ 1967 και 1973 παρατηρήθηκε μαζική αύξηση της στρατιωτικής ισχύος και χρηματοδότησης. Το MLN-T συντρίφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον στρατό. Με το MLN-T να έχει ηττηθεί και το PCU να αρκείται στον κατευνασμό, ο στρατός είδε ότι η κύρια αντιπολίτευσή του ήταν ανίκανη να τον σταματήσει και εξαπέλυσε πραξικόπημα. Η FAU συγκλήθηκε και αποφάσισε να μεταφέρει τις επιχειρήσεις της στην Αργεντινή. Η CNT ξεκίνησε μια γενική απεργία 15 ημερών που παρέλυσε τη χώρα. Οι δράσεις μετά από αυτό παρεμποδίστηκαν από την PCU, η οποία εξακολουθούσε να θέλει να συμβιβαστεί με τους στρατιωτικούς. Η FAU θα εργαζόταν στο κίνημα αντίστασης κινούμενη μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης μέχρι το 1976.

Το 1976 η Αργεντινή θα πέσει σε πραξικόπημα. Οι αγωνιστές της FAU παγιδεύτηκαν σε μια ήπειρο γεμάτη από δεξιές δικτατορίες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Κόνδορας των ΗΠΑ, οι δικτατορίες σε όλη τη Λατινική Αμερική συντονίστηκαν για να απαγάγουν, να βασανίσουν και να δολοφονήσουν αριστερούς. Σε ολόκληρη την ήπειρο σκοτώθηκαν 60.000 έως 80.000 αριστεροί και περισσότεροι από 400.000 τοποθετήθηκαν σε πολιτικές φυλακές. Οι αγωνιστές της FAU υπέστησαν επίσης την κτηνωδία και πολλοί σκοτώθηκαν ή πέρασαν χρόνο στη φυλακή βασανιζόμενοι. Αυτή η καταστολή οδήγησε στη διακοπή των δικτύων της FAU στην Ουρουγουάη.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1985 αναρχικοί αγωνιστές επέστρεψαν στην Ουρουγουάη και επανίδρυσαν την FAU. Η Ουρουγουάη στην οποία επέστρεψαν ήταν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από αυτό που είχαν αφήσει. Ήταν ένα κλάσμα των πρώην μελών τους και τα δίκτυά τους στην εργατική τάξη είχαν συντριβεί από τη δικτατορία. Η FAU βοηθήθηκε από τη διεθνή αναρχική κοινότητα να ανακτήσει τη σταθερότητα. Η θεωρία τους, γνωστή ως Εσπεσιφισμός, εξαπλώθηκε σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η πρώτη νέα εσπεσιφιστική ομοσπονδία που δημιουργήθηκε ήταν σε μια γειτονική περιοχή της Βραζιλίας και ονομάζεται Αναρχική Ομοσπονδία Gaucho. Οι νέες προοπτικές της αναρχικής οργάνωσης εξαπλώθηκαν σε όλη τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική.

Αυτή η επιρροή εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπνέοντας ομάδες στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Καταλονία, την Ελβετία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Αωτερόα (Νέα Ζηλανδία) και τη λεγόμενη Αυστραλία. Αυτές τις μέρες η FAU εργάζεται για την ανασυγκρότηση της παρουσίας της στην πολιτική της εργατικής τάξης της Ουρουγουάης και δραστηριοποιείται στα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα.

Εμείς στην ACM χαιρετίζουμε την FAU ως πρωτοπόρους στην αναρχική θεωρία και πρακτική. Ευχόμαστε τα επόμενα 65 χρόνια τους να είναι επιτυχημένα. Ποιος ξέρει; Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε φτάσει στον κοινό μας στόχο, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό*.

[1] ΣτΜ. Το παρόν κείμενο γράφτηκε απο τον σύντροφο Όλιβερ, μέλος της οργάνωσης Anarchist Communists Meanjin με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Αυστραλίας την ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης.

πηγη: Anarchist Communists Meanjin

https://www.alerta.gr/archives/23051?fbclid=IwAR2pAW3cF7dfun_0TjaW3E3nHb7kj3cFi97Ykf4ARWuowIRoLCUOoJ5IPJQ

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | gr

Sat 02 Jul, 08:01

browse text browse image

textΠρωτομαγιά 2022 23:58 Sat 07 May by Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Πρώτη Μαΐου 1886! Σήμερα, πριν από 136 χρόνια, η αμερικανική εργατική τάξη δημιούργησε μια ανεκτίμητη εμπειρία για τους μετέπειτα αγώνες των εργατικών τάξεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας "αυτός ο αγώνας είναι ο τελευταίος μας αγώνας!". Παραμένει μια νίκη μέχρι σήμερα. Το αίτημα "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες για ό,τι θέλουμε" για να αντικαταστήσει τις 16 ώρες εργασίας και τις επιθέσεις του καπιταλισμού που στόχευαν τις ζωές των εργατικών τάξεων τότε, τον 19ο αιώνα, έγινε γενική απεργία στην Αμερική. Η γενική απεργία ήταν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της αναρχικής δράσης που συνέβαλε στην ιστορία της ταξικής πάλης.

169725092_953790335448585_8254954449907362881_n.jpg imageΓια μια αλληλέγγυα, ... 22:15 Sat 10 Apr by Αναρχοκομμουνιστές από την Puglia 0 comments

Χιλιάδες γυναίκες και άντρες, ενάντια σε κάθε εμπόδιο, υπερνικώντας τη δυσπιστία που διαποτίζει κάθε ήττα, αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή. Ο πεσιμισμός της λογικής αντικαθίσταται από την αισιοδοξία της θέλησης, των αναγκών, της ελπίδας, της αναζήτησης της προσωπικής αξιοπρέπειας.

cit3_1.jpg imageΗ CIT ιδρύθηκε στην Πά ... 19:12 Fri 25 May by cnt.es 0 comments

Μετά από δύο χρόνια διεθνών συναντήσεων (στο Μπιλμπάο, το Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη) την Κυριακή, 13 Μάη 2018, ιδρύθηκε μια νέα διεθνής αναρχοσυνδικαλιστική και επαναστατική συνδικαλιστική συνομοσπονδία με το όνομα Διεθνής Συνομοσπονδία Εργασίας. Το Συνέδριο, που οργανώθηκε από την USI-AIT, ξεκίνησε την Παρασκευή, 11 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 13 Μάη, πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πόλη Πάρμα, πρώην προπύργιο του αναρχοσυνδικαλισμού κατά την περίοδο της «Rosso Βiennio» («Κόκκινη Βδομάδα») (1919-1921).

eduardo_colombo.jpg imageΚαλό ταξίδι Eduardo Colombo! 19:02 Thu 15 Mar by Tomás Ibáñez 0 comments

Ο βετεράνος αναρχικός στοχαστής και αγωνιστής Eduardo Colombo απεβίωσε στις 13 Μαρτίου 2018. O Tomás Ibáñez γράφει λίγα λόγια για εκείνον.

460_0___30_0_0_0_0_0_0_0___10_0_0_0_0_0_banner.jpg imageΣτην ταξική πάλη 20:37 Thu 14 Dec by Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Anarkismo 0 comments

Επομένως, πιστεύουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας και στρατηγικής στις αντίστοιχες οργανώσεις και το δίκτυό μας, προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να δυναμώσει η ταξική πάλη και, ταυτόχρονα, ο οργανωμένος χειραφετητικός αναρχισμός. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός διεθνούς δικτύου στην κοινή μας (γεωγραφική) περιοχή το οποίο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ενάντια στις διαδικασίες που αντιμετωπίζουμε. Με τον εντοπισμό των δυνατοτήτων αγώνα εκ μέρους μας, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική και μια ισορροπία δυνάμεων πιο ευνοϊκή σε εμάς.

300_0___20_0_0_0_0_0_crane_vampire.jpg imageAnarkismo εύχεται ένα 2016 αλλη... 07:05 Fri 01 Jan by Anarkismo Editorial Group 0 comments

Είμαστε σίγουροι ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα μάθουμε και θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός νέου κόσμου στις καρδιές μας. Το Anarkismo ελπίζει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της εναλλακτικής λύσης. Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας σε αυτή τη διαδικασία και περιμένουμε τη συμβολή τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العَرَبِية] [Português] [中文] [Kurdî] [Türkçe]

images_1.jpg imageΣτην ατομιστική ασ&#... 19:23 Mon 22 Jul by Ερρίκο Μαλατέστα 0 comments

Ερρίκο Μαλατέστα, Όταν χτυπάμε την τωρινή κοινωνία, αντιπαραθέτουμε στην ατομιστική αστική ηθική την ηθική της αλληλεγγύης - Στη μνήμη του Ερρίκο Μαλατέστα ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, το 1932

460_0___30_0_0_0_0_0_beirut1_f.jpg imageEπιστολή από Συντρό&... 17:51 Tue 28 May by Filistina 0 comments

Η ομάδα μας είναι μια μικρή ομάδα, ριζοσπαστών, οικολόγων, αναρχικών και φεμινιστριών, και δεν έχουμε κάνει πολλά σε σχέση με τις μεγάλες θυσίες πολλών συντρόφων μας αλλού. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε πολλούς από τους συντρόφους μας στον αραβικό κόσμο, από το Μαρόκο έως τη Συρία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα όταν επικοινωνούν με τους δυτικούς συντρόφους τους. (Από το A - I n f o s, μετάφραση filistina - Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013)

485474_382909508491021_175925365_n.jpg imageΗ Εργατική Πρωτομα&#... 10:51 Mon 29 Apr by senza classi 0 comments

«Θα’ ρθει μια εποχή που η σιωπή μας θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!» Αύγουστος Σπάιζ

affiche_rencontre_inter._st._imier_v.3.jpg imageΔιεθνής Αναρχική Σ&#... 20:13 Wed 15 Feb by Dmitri 0 comments

Όλοι οι ελευθεριακοί από τα διάφορα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον αναρχισμό καλούνται να συγκεντρωθούν από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου 2012 στο St. Imier στην βουνά του Jura στην Ελβετία.

more >>

imageΟ αναρχισμός ως τρό&... Nov 13 by Zoe Baker 0 comments

Το 1899 ο Μαλατέστα έγραψε ότι «Η αναρχία δεν μπορεί να έρθει παρά λίγο – αργά, αλλά σίγουρα, αυξάνεται σε ένταση και επέκταση. Επομένως, το θέμα δεν είναι αν ολοκληρώνουμε την Αναρχία σήμερα, αύριο ή μέσα σε δέκα αιώνες, αλλά ότι βαδίζουμε προς την Αναρχία σήμερα, αύριο και πάντα ». (Malatesta 2014, 300)

imageΣτην Αλβανία εξέγε&#... Jan 16 by Γιάννης Βολιάτης* 0 comments

Για τους επαναστάτες πάντως, ισχύει πάντοτε η θέση της υπεράσπισης των εξεγέρσεων των από-τα-κάτω ενάντια στους δυνάστες τους, η συμμετοχή σε αυτές με τις δικές τους δυνάμεις, σύμβολα και προτάγματα και η αιώνια προσπάθεια για την ταξική αυτο-συνείδηση των εκμεταλλευόμενων τάξεων, μέσα και από τις εξεγερσιακές διαδικασίες.

imageΜνήμη David Graeber Oct 12 by Αργύρης Αργυριάδης* 0 comments

Στη μνήμη του δημοσιεύω την εισαγωγή από το βιβλίο του Harold Barclay: «Aνθρωπολογία & Αναρχισμός» - Εκδόσεις Σοφίτα. Ο Αναρχικός ανθρωπολόγος Harold Barclay από τον Καναδά μας είχε εμπνεύσει και τους δυο και παρόλο που ο David ήταν μαθητής του Marshall Salins, γνώριζε το έργο του και όπως μου είχε εκμυστηρευθεί, το βιβλίο του Barclay Άνθρωποι χωρίς Δια-κυβέρνηση (People without Government) ήταν αυτό που τον είχε εμπνεύσει να γράψει το δικό του βιβλίο Αποσπάσματα για μια Αναρχική Ανθρωπολογία που έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες. Μα τάχα πρέπει τους νεκρούς αιώνια να θρηνούμε; Όπως έλεγε στο τελευταίο μήνυμα του ένας άλλος Wobbly ο αείμνηστος Joe Hill: Μην θρηνείτε για μένα, ΟΡΓAΝΩΘΕΙΤΕ! Είναι σίγουρο πως και ο David Graeber θα συμφωνούσε.

imageΤι εννοούν οι αναρχ&... Sep 01 by Daniel al-Rashid* 0 comments

Όπως περιγράφει ο Guillaume, η συλλογική εξουσία είναι το αποτέλεσμα της ομοσπονδιοποίησης των ομάδων και ενεργεί για τη διατήρηση και εγγύηση της ομοσπονδιακής σύμβασης. Δεν μετατρέπεται σε κάτι ανώτερο από τις ομοσπονδιακές κοινότητες, όπως αυτό που είναι το κράτος, δηλαδή εξουσία πάνω στην υπάρχουσα κοινωνία. Η κυβέρνηση διαλύεται και μπαίνουμε πραγματικά σε μια κατάσταση «αναρχίας, δηλαδή απουσίας κεντρικής εξουσίας».

imageΑτομικισμός, εξεγε&#... Aug 29 by Tommy Lawson* 0 comments

Ο πλήρης τίτλος είναι "Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον ατομικισμό, τον εξεγερτισμό και τον εξουσιασμό" - *Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιούνη 2020 εδώ: http://www.redblacknotes.com/2020/06/17/the-thin-line-between-individualism-insurrection-and-authoritarianism/?fbclid=IwAR092aUF-PJhbAyb4r_C2xOesFcrG...m7xMw
Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

more >>

textΠρωτομαγιά 2022 May 07 0 comments

Πρώτη Μαΐου 1886! Σήμερα, πριν από 136 χρόνια, η αμερικανική εργατική τάξη δημιούργησε μια ανεκτίμητη εμπειρία για τους μετέπειτα αγώνες των εργατικών τάξεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας "αυτός ο αγώνας είναι ο τελευταίος μας αγώνας!". Παραμένει μια νίκη μέχρι σήμερα. Το αίτημα "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες για ό,τι θέλουμε" για να αντικαταστήσει τις 16 ώρες εργασίας και τις επιθέσεις του καπιταλισμού που στόχευαν τις ζωές των εργατικών τάξεων τότε, τον 19ο αιώνα, έγινε γενική απεργία στην Αμερική. Η γενική απεργία ήταν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της αναρχικής δράσης που συνέβαλε στην ιστορία της ταξικής πάλης.

imageΓια μια αλληλέγγυα, ... Apr 10 Anarkismo 0 comments

Χιλιάδες γυναίκες και άντρες, ενάντια σε κάθε εμπόδιο, υπερνικώντας τη δυσπιστία που διαποτίζει κάθε ήττα, αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή. Ο πεσιμισμός της λογικής αντικαθίσταται από την αισιοδοξία της θέλησης, των αναγκών, της ελπίδας, της αναζήτησης της προσωπικής αξιοπρέπειας.

imageΣτην ταξική πάλη Dec 14 Anarkismo 0 comments

Επομένως, πιστεύουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας και στρατηγικής στις αντίστοιχες οργανώσεις και το δίκτυό μας, προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να δυναμώσει η ταξική πάλη και, ταυτόχρονα, ο οργανωμένος χειραφετητικός αναρχισμός. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός διεθνούς δικτύου στην κοινή μας (γεωγραφική) περιοχή το οποίο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ενάντια στις διαδικασίες που αντιμετωπίζουμε. Με τον εντοπισμό των δυνατοτήτων αγώνα εκ μέρους μας, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική και μια ισορροπία δυνάμεων πιο ευνοϊκή σε εμάς.

imageAnarkismo εύχεται ένα 2016 αλλη... Jan 01 Anarkismo 0 comments

Είμαστε σίγουροι ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα μάθουμε και θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός νέου κόσμου στις καρδιές μας. Το Anarkismo ελπίζει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της εναλλακτικής λύσης. Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας σε αυτή τη διαδικασία και περιμένουμε τη συμβολή τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العَرَبِية] [Português] [中文] [Kurdî] [Türkçe]

imageΣτην ατομιστική ασ&#... Jul 22 0 comments

Ερρίκο Μαλατέστα, Όταν χτυπάμε την τωρινή κοινωνία, αντιπαραθέτουμε στην ατομιστική αστική ηθική την ηθική της αλληλεγγύης - Στη μνήμη του Ερρίκο Μαλατέστα ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, το 1932

more >>
© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]