Benutzereinstellungen

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Φύλο

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by Anarchist Communist Group
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Διεθνή Φύλο

Για τον Άνθρω&#... Dec 09 22 by Joseph Déjacque

Σούλα Μαρινο ... May 23 22 by Γιώργος Λαουτάρης

Il vecchio mondo opprime le donne. La loro forza lo distruggerà! Mar 09 22 by Varie organizzazioni anarchiche

Δικαιώματα των τρανς: Ταξική υπόθεση

category Διεθνή | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Monday November 22, 2021 18:02author by Anarchist Communist Group Report this post to the editors

Το “διαίρει και βασίλευε” έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό ως εργαλείο, για να μας υποτάξει. To Anarchist Communist Group επιδιώκει την ενότητα της εργατικής τάξης, διότι οι αγώνες μας επιτάσσουν τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη, προκειμένου να είναι συνολικοί, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής και της δημιουργίας μιας κοινωνίας στην οποία η εκμετάλλευση θα καταργηθεί και όλοι οι πόροι θα είναι κοινοί.
transacg.jpg

Τα δικαιώματα των τρανς ατόμων είναι ταξική υπόθεση

Την Ημέρα Μνήμης των Τρανς ατόμων (20 Νοεμβρίου 2021), θυμόμαστε και τιμούμε τις ζωές των τρανς και των ετεροκανονικών ατόμων των οποίων οι δολοφονίες έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν δομική, θεσμική, κοινωνική και άμεση βία. Η βία που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα έχει τις ρίζες της στις πολιτικές, τους νόμους και τις θεσμικές πρακτικές της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό τη λειτουργία των ρόλων των φύλων και της ανισότητας των φύλων στον καπιταλισμό, όχι μόνο στη διαίρεση της εργατικής τάξης, αλλά και στη διασφάλιση των πολιτισμικών κανόνων που εξασφαλίζουν την παροχή απλήρωτης οικιακής εργασίας και φροντίδας. Ακολουθώντας αυτήν την ανάλυση, προσθέτουμε τον αγώνα των τρανς ατόμων ενάντια στην καταπίεση σε μια δομική κατανόηση της καταπίεσης στη σύγχρονη κοινωνία. Πράγματι, η μη συμμόρφωση με το φύλο αποτελεί απειλή για αυτές τις πατριαρχικές δομές έμφυλης καταπίεσης, σύμφωνα με τις οποίες ο καπιταλισμός επωφελείται από την απλήρωτη εργασία στο σπίτι, η οποία εξακολουθεί, σε διάφορους βαθμούς, να κατανέμεται σύμφωνα με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

Είναι σαφές ότι η εμπειρία των τρανς και μη δυαδικών ατόμων από την ανισότητα, τις διακρίσεις και τη βία δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αναφορά στην ατομική προκατάληψη. Η διαρθρωτική παρατήρηση δείχνει ότι πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στο ρόλο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ένας στους τρεις εργοδότες του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σε έρευνα του 2018 ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να προσλάβει ένα τρανς άτομο. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου απέδωσε πολύ χειρότερα αποτελέσματα, με το 47% των εργοδοτών να δηλώνουν ότι είναι απίθανο να προσλάβουν ένα τρανς άτομο.

Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι τα τρανς άτομα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ότι οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο επηρεάζουν περισσότερα από τα 3/4 των τρανς ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσανάλογα προβλήματα, όπως απώλεια της εργασίας λόγω διακρίσεων, άρνηση πρόσληψης, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και ακραία επίπεδα ανεργίας. Από τις αναφερθείσες δολοφονίες τρανς και ετεροκανονικών ατόμων, των οποίων το επάγγελμα ήταν γνωστό, παγκοσμίως το 58% ήταν σεξεργάτριες/σεξεργάτες.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι τα τρανς άτομα είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην εργατική τάξη και επομένως πρέπει να συμπεράνουμε ότι τα δικαιώματα των τρανς είναι ταξική υπόθεση. Και η βία που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα είναι ταξική υπόθεση.

Το Anarchist Communist Group τάσσεται ενάντια σε όλες τις καταπιέσεις και την ανισότητα, τόσο λόγω των δυσκολιών και των δεινών που προκαλούν, όσο και επειδή πρέπει να ενωθούμε ως τάξη, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στους αγώνες μας. Η εργατική τάξη αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικής σεξουαλικότητας, ανθρώπους με αναπηρίες, ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στις έμφυλες κατηγοριοποιήσεις και διακρίσεις, ανθρώπους πολλών εθνικών υπόβαθρων.

Το “διαίρει και βασίλευε” έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό ως εργαλείο, για να μας υποτάξει. To Anarchist Communist Group επιδιώκει την ενότητα της εργατικής τάξης, διότι οι αγώνες μας επιτάσσουν τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη, προκειμένου να είναι συνολικοί, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής και της δημιουργίας μιας κοινωνίας στην οποία η εκμετάλλευση θα καταργηθεί και όλοι οι πόροι θα είναι κοινοί.

Anarchist Communist Group

Μετάφραση: https://www.alerta.gr/archives/22873

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Wed 17 Apr, 00:53

browse text browse image

stonewallgreek.jpg imageΗ ελευθερία και η ισ... 04:28 Tue 29 Jun by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Η ελευθερία και η ισότητα δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση! Στις 28 Ιουνίου του 1969 αστυνομικοί έφτασαν στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη. Αυτό το μπαρ είναι γνωστό στις γκέι, λεσβιακές, μπάι και τρανς κοινότητες, επειδή αποτελεί έναν ανοικτό χώρο υποδοχής των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Ως συνήθως, η αστυνομία χάλασε το πάρτι.

8mgreek.png imageΕνάντια στην πατρι&#... 03:04 Mon 08 Mar by Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Σήμερα, 8 Μαρτίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μια ιστορική ημερομηνία κατά την οποία εγείρουμε τον αγώνα για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, των λεσβιών και των τρανς των καταπιεσμένων τάξεων. Σήμερα σκοπεύουμε να θέσουμε τέλος στη συστηματική βία της πατριαρχίας και να στηρίξουμε τον επαναστατικό εργατικό, λαϊκό και αντι-αποικιοκρατικό αγώνα. Κατόπιν πρότασης από ομάδα σοσιαλιστών γυναικών στα πλαίσια του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου Σοσιαλιστών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη, η ημερομηνία αυτή είχε αρχικά ως σκοπό την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Αργότερα η 8η Μάρτη έγινε ημέρα αγκιτάτσιας, κινητοποίησης, διαδήλωσης και απεργίας για τη ζωή και την ελευθερία των γυναικών και των ετεροκανονικών έμφυλων ταυτοτήτων σε όλο τον κόσμο.

8march300x169.jpg image8 Μάρτη: Ενάντια στην... 03:52 Thu 08 Mar by Aναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

imageΓια τον Άνθρωπο, Άνδ... Dec 09 by Joseph Déjacque 1 comments

Ο Αναρχισμός έχει κατηγορηθεί ότι υποθάλπει ή ότι έχει αγνοήσει την Πατριαρχία. Αρκετές από αυτές τις κατηγορίες είναι αληθείς φωτογραφικά, αλλά αδικούν το Αναρχικό κίνημα συνολικά, διότι από την απαρχή της Ιδέας υπήρξαν φωνές που ζητούσαν το αυτονόητο: ότι η χειραφέτηση δεν είναι θέμα φύλου, ούτε ότι οι άντρες έχουν προτεραιότητα στην Ελευθερία. Ο πρώιμος αναρχοκομμουνιστής Joseph Déjacque (Ζοζέφ Ντεζάκ), ο πρώτος που χρησιμοποίησε την λέξη «ελευθεριακός», μαθητής του Pierre-Joseph Proudhon, γράφει μια οργισμένη επιστολή στον Δάσκαλο το 1857.

imageΘεσμικός και ελευθ&#... Mar 14 by Dmitri 0 comments

Δέκα διαφορές μεταξύ θεσμικού και ελευθεριακού φεμινισμού
Με βάση το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά, μεταφράσαμε και συμπληρώσαμε το κείμενο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε και λειτουργούμε.

imageΤέχνη, φεμινισμός κ&... Feb 25 by Dmitri (republishing) 0 comments

Η συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών, που μεταξύ άλλων απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες επιτελέσεις, με έργα τους σε μεγάλες διοργανώσεις και εκθέσεις σημαντικών ιδρυμάτων είναι πλέον γεγονός ακόμη και στην ελληνική εικαστική πραγματικότητα, η οποία με επιδεικτική καθυστέρηση ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις

imageΦεμινισμός, Διαθεμ&#... Jan 05 by Dmitri (republishing) 0 comments

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το σώμα δεν είναι συνδεδεμένο με την ιδιωτική σφαίρα ή τον εαυτό -όπως υποστηρίζει η Δυτική αντίληψη για το αυτόνομο άτομο-, αλλά ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις υλικές εκφράσεις της κοινότητας και του δημόσιου χώρου. Με αυτή την έννοια, το σωματικό και το κοινωνικό δεν διαχωρίζονται ξεκάθαρα, αλλά υπάρχει αυτό που ονομάζεται “κοινωνική σάρκα” [Wendy Harcourt και Arturo Escobar].

imageΑναρχία σημαίνει ε&#... Nov 07 by Dmitri (republishing) 0 comments

Μια αφίσα για ένα φεστιβάλ οικονομικής στήριξης σε συλληφθέντες αντιφασίστες ανακινεί, μάλλον επίτηδες, θαμμένες ιστορίες στις μνήμες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού κινήματος στη Γαλλία. Ιστορίες που τραυμάτισαν τα άτομα που τις βίωσαν και που είχαν αντίκτυπο στις ζωές τους. Έθεσαν επίσης σε προβληματισμό τον κόσμο που τις έμαθε. Η αφίσα η ίδια, η επιλογή του καλλιτέχνη που τη δημιούργησε, αλλά και η αντίδραση στη μετέπειτα κριτική που έγινε, είναι ενδεικτικές των πατριαρχικών λογικών/λόγων/νοοτροπιών, αλλά και των πατριαρχικών τρόπων οργάνωσης, αναπαράστασης και απεικόνισης που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και μέσα στα αντιεξουσιαστικά/αναρχικά/αυτόνομα κινήματα. Και όχι μόνο στη Γαλλία.

more >>

imageΗ ελευθερία και η ισ... Jun 29 0 comments

Η ελευθερία και η ισότητα δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση! Στις 28 Ιουνίου του 1969 αστυνομικοί έφτασαν στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη. Αυτό το μπαρ είναι γνωστό στις γκέι, λεσβιακές, μπάι και τρανς κοινότητες, επειδή αποτελεί έναν ανοικτό χώρο υποδοχής των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Ως συνήθως, η αστυνομία χάλασε το πάρτι.

imageΕνάντια στην πατρι&#... Mar 08 Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Σήμερα, 8 Μαρτίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μια ιστορική ημερομηνία κατά την οποία εγείρουμε τον αγώνα για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, των λεσβιών και των τρανς των καταπιεσμένων τάξεων. Σήμερα σκοπεύουμε να θέσουμε τέλος στη συστηματική βία της πατριαρχίας και να στηρίξουμε τον επαναστατικό εργατικό, λαϊκό και αντι-αποικιοκρατικό αγώνα. Κατόπιν πρότασης από ομάδα σοσιαλιστών γυναικών στα πλαίσια του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου Σοσιαλιστών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη, η ημερομηνία αυτή είχε αρχικά ως σκοπό την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Αργότερα η 8η Μάρτη έγινε ημέρα αγκιτάτσιας, κινητοποίησης, διαδήλωσης και απεργίας για τη ζωή και την ελευθερία των γυναικών και των ετεροκανονικών έμφυλων ταυτοτήτων σε όλο τον κόσμο.

image8 Μάρτη: Ενάντια στην... Mar 08 0 comments

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]