user preferences

New Events

Διεθνή

no event posted in the last week

Εμβόλιο εναντίον του καπιταλισμού

category Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday September 08, 2021 20:13author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Πώς θα κερδίσουμε αυτό το πρόγραμμα; Η απάντηση είναι η ίδια όπως πάντα. Η εργατική τάξη, που υποστηρίζεται στον Τρίτο Κόσμο από τις άλλες λαϊκές τάξεις, χρειάζεται να αγωνιστεί. Πρέπει να απαιτήσουμε μέτρα υγείας και ασφάλειας και να αρνηθούμε την μη ασφαλή εργασία. Πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κίνημα. Πρέπει να καταστήσουμε την κοινωνία ακυβέρνητη και να αποτρέψουμε τη συσσώρευση κερδών έως ότου οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουν οριστικά τον SARS-CoV-2.
image_1.jpeg

Εμβολιασμός εναντίον του παγκόσμιου καπιταλισμού

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει πάνω από 200 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και περισσότερους από 4.500.000 θανάτους. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περισσότεροι από τις δύο αυτές κατηγορίες δεν έχουν καταγραφεί, ιδιαίτερα στον Τρίτο Κόσμο. Πλούσιες ιμπεριαλιστικές χώρες αγοράζουν τα εμβόλια, τιμολογώντας τα φτωχότερα από την αγορά. Ένα πιο μολυσματικό στέλεχος του ιού, η παραλλαγή Delta, έχει διαταράξει τα προηγούμενα σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα. Πολύ λίγες χώρες έχουν ξεφύγει από αυτό και ακόμη η επιτυχία τους αυτή μπορεί να είναι προσωρινή.

Υπάρχει σύνδεση. Η αποτυχία των περισσότερων κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό έχει οδηγήσει σε μεγάλες εστίες μόλυνσης, ιδανικές για τη δημιουργία μεταλλάξεων. Η πίεση επιλογής οδηγεί σε πιο μεταδοτικά στελέχη που γίνονται κυρίαρχα. Έτσι προέκυψε το στέλεχος Δέλτα και θα γεννηθούν περισσότερα στελέχη όσο υπάρχουν τόσες πολλές παγκόσμιες μολύνσεις.

Αυτή είναι μια καταστροφή που επέφερε ο καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός κράτησε τις περισσότερες χώρες φτωχές. Στις πλούσιες χώρες, οι κυβερνήσεις που διστάζουν να αντιμετωπίσουν το κεφάλαιο, απέτυχαν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσουν την κυκλοφορία του ιού. Πολλοί εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς αρκετή οικονομική υποστήριξη, χρειάστηκε να παραβιάσουν τους κανονισμούς υγείας. Κάποιοι έχουν γίνει επιρρεπείς σε αντιδραστικούς που διακινούν αντιεπιστημονικές ανοησίες για τον ιό, τα εμβόλια, τις μάσκες ή οποιοδήποτε αριθμό φαρμάκων για κομπογιαννίτικες θεραπείες και εκκεντρικές θεωρίες. Πολλοί από αυτούς τους αντιδραστικούς είναι απλώς ανόητοι, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί κυνικοί φασίστες, που επιθυμούν να δημιουργήσουν χάος και επιθυμία για αυταρχικές λύσεις.

Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας δημιούργησαν μια τεχνητή έλλειψη εμβολίων και οδήγησαν τις φτωχές χώρες να υστερήσουν έναντι των πλούσιων. Το ποσοστό εμβολιασμού στην Αφρική είναι τρομερά χαμηλό και μόνο το 1,6% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει κάποια δόση. Ο καπιταλισμός, αποτρέποντας μια αποτελεσματική προσπάθεια κατά του ιού στον Τρίτο Κόσμο, δημιουργεί έτσι νέα στελέχη που αντιδρούν εναντίον των πλούσιων χωρών.

Όσο υπάρχει ο ιός, θα απειλήσει να ανοίξει ένα μονοπάτι θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου ο εμβολιασμός ή άλλες στρατηγικές έχουν αποτύχει. Ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια είναι η πλήρης εξάλειψή του. Αυτό θα απαιτήσει δραστική αύξηση της παραγωγής εμβολίων. Πρέπει να αναπτυχθούν νέα εμβόλια-εμβόλια για παιδιά, εμβόλια που παρέχουν τη μέγιστη προστασία έναντι του στελέχους Delta και μελλοντικές παραλλαγές, εμβόλια με λιγότερες παρενέργειες και εμβόλια που παρέχουν ισόβια προστασία.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να παραβιαστούν οι κανόνες του καπιταλισμού. Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας περιορίζουν την παραγωγή εμβολίων και επίσης περιορίζουν την πρόσβαση στα καλύτερα εμβόλια, οπότε πρέπει να εκλείψουν. Απαιτείται μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων που μπορούν να εξαλείψουν τον ιό. Αυτό απαιτεί την απομάκρυνση των ερευνητών από τις εταιρικές δομές τους, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται ελεύθερα και παγκοσμίως. Και τέλος, χρειαζόμαστε ένα συντονισμένο σχέδιο για την εξάλειψη του ιού διεθνώς, συνδυάζοντας τον εμβολιασμό με υιοθέτηση μέτρων δημόσιας υγείας. Αυτό θα απαιτήσει το κλείσιμο των βιομηχανιών και την πληρωμή των εργαζομένων για να μείνουν στο σπίτι. Το κεφάλαιο αντιστάθηκε σε τέτοια μέτρα και θα συνεχίσει να αντιστέκεται.

Πώς θα κερδίσουμε αυτό το πρόγραμμα; Η απάντηση είναι η ίδια όπως πάντα. Η εργατική τάξη, που υποστηρίζεται στον Τρίτο Κόσμο από τις άλλες λαϊκές τάξεις, χρειάζεται να αγωνιστεί. Πρέπει να απαιτήσουμε μέτρα υγείας και ασφάλειας και να αρνηθούμε την μη ασφαλή εργασία. Πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κίνημα. Πρέπει να καταστήσουμε την κοινωνία ακυβέρνητη και να αποτρέψουμε τη συσσώρευση κερδών έως ότου οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουν οριστικά τον SARS-CoV-2.

Και το κίνημα που δημιουργούμε, ενώ θα δραστηριοποιείται για την επίτευξη αυτού του προγράμματος, θα ενσωματώσει τις αξίες και τις πρακτικές μιας νέας κοινωνίας. Ένα κίνημα βασισμένο στην αλληλεγγύη και δεσμευμένο για την ελευθερία και την ισότητα όλων. Ένα κίνημα που μπορεί να κάνει μια επανάσταση για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του ελευθεριακού κομμουνισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Ας το κάνουμε.

Εξαλείψτε τον ιό από το πρόσωπο της γης

*Το κείμενο δημοσιεύεται στο πρόσφατο τεύχος του δελτίου της Melbourne Anarchist Communist Group “The Anvil” (“Το Αμόνι”). Αν θέλετε να “κατεβάσετε” το τεύχος πηγαίνετε εδώ: https://melbacg.files.wordpress.com/2021/08/anvil-vol-10-no-4-web.pdf
**Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Related Link: https://melbacg.files.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]