user preferences

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 14, 2021 21:34author by Αναρχικοί-Κομμουνιστές Ωκεανίας - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Ανακοίνωση Αναρχικών-Κομμουνιστών Ωκεανίας

Μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων λαών της Παλαιστίνης και των εργατικών τάξεων του κόσμου μπορεί να τερματίσει την κατοχή. Καλούμε το διεθνές αναρχικό κίνημα και όλους τους επαναστάτες της εργατικής τάξης να συμμετάσχουν στην καταγγελία της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και την υποστήριξη της αντίστασης σε αυτό.
freedom_for_palestine_1.jpg

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Ανακοίνωση Αναρχικών-Κομμουνιστικών Οργανώσεων στην Ωκεανία

Από τον 19ο αιώνα, το Σιωνιστικό κίνημα διεξάγει έναν βάναυσο αποικιακό πόλεμο εναντίον της Παλαιστινιακής Αραβικής κοινωνίας, σχεδόν χωρίς παύση. Οι πρόσφατες απόπειρες εξώσεων στη συνοικία Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι μόνο το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας μακρόχρονης καταπίεσης και θυματοποίησης των Παλαιστινιακών εργατικών τάξεων.

Την Πέμπτη, 6 Μάη, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν διαμαρτυρίες εναντίον της επικείμενης απόφασης του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τη γειτονιά Sheikh Jarrah στην Ιερουσαλήμ. Καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονταν, το Ισραήλ απάντησε με βία, η οποία προκάλεσε την περαιτέρω κλιμάκωση.

Ενώ η επέκταση του Ισραήλ στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζεται αμείωτη, κάθε λίγα χρόνια βλέπουμε μια έκρηξη κρατικής βίας που έχει σχεδιαστεί για να υποτάξει την παλαιστινιακή αντίσταση. Η έξωση και η απέλαση Παλαιστινίων από τα σπίτια και τη γη τους ενισχύθηκε από ένα καθεστώς απαρτχάιντ, το οποίο ενισχύθηκε, επίσης, από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Με τη σειρά του, το ισραηλινό κράτος υποστηρίζει και ενθαρρύνει τα πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων, προωθώντας την απανθρωποποίηση τόσο των καταπιεσμένων όσο και των καταπιεστών. Έχουμε αρκετά παραδείγματα Σιωνιστικής βίας - οι μπουλντόζες που γκρεμίζουν παλαιστινιακά σπίτια στην Jenin, με τους κατοίκους να είναι ακόμα μέσα, η χρήση λευκού φωσφόρου κατά την επιχείρηση Cast Lead, η καθιέρωση της Γάζας ως της «μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής στον κόσμο» όπου οι Παλαιστίνιοι πολίτες λιμοκτονούν, αφήνονται χωρίς πρόσβαση σε πολλά βασικά είδη και υποβάλλονται σε τρομερές παραβιάσεις της αξιοπρέπειάς τους.

Το 2021, το ισραηλινό κράτος έδειξε για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητά του στον κόσμο. Το Ισραήλ έχει απειλήσει να συνεχίσει την επίθεση έως ότου υπάρξει «απόλυτη ησυχία», σχεδιάζοντας μια νέα εθνοκάθαρση ενόψει της λαϊκής αντίστασης.

Αλλά όπως και με όλες τις μορφές αντίστασης, ο παρών αγώνας δεν έχει μόνο μία αιτία: παράλληλα με το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την COVID-19, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν επίσης εξαγριωθεί από την απόφαση του μη δημοφιλούς ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να αναβάλει τις επερχόμενες εκλογές - εκλογές που ξέρει ότι θα χάσει.

Στη Γάζα, η αντίσταση καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη Χαμάς - μια δεξιά, θρησκευτική, εθνικιστική και συντηρητική οργάνωση που καταπιέζει από μόνη της την παλαιστινιακή εργατική τάξη. Η ισραηλινή τρομοκρατία πάει χέρι-χέρι με την Χαμάς και τα σχέδιά της, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της παλαιστινιακής αντίστασης από την εργατική τάξη.

Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν είναι απλώς μια ανησυχία των Παλαιστινίων, ή των Μουσουλμάνων, ή των ανθρωπιστών: είναι η ανησυχία όλων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του παλαιστινιακού αγώνα εξαρτάται από τη διεθνοποίησή του, μετατρέποντας τον αγώνα αυτής της μιας ομάδας σε έναν πραγματικά παγκόσμιο αγώνα των εργατικών τάξεων που όχι μόνο θα απαντήσει στο «εθνικό ζήτημα» αλλά και στο θεμελιώδες ζήτημα του καπιταλισμού. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα καθώς οι γειτονικές αραβικές κυβερνήσεις, όπως της Αιγύπτου και εκείνες των χωρών του Κόλπου, εγκαταλείπουν το αντιπολιτευτικό τους προσωπείο και επισημοποιούν τις συμμαχίες τους με το Ισραήλ. Εάν οι αγώνες για την ελευθερία σε αυτές τις χώρες συνδέονται με τον αγώνα στην Παλαιστίνη, τότε ούτε το Ισραήλ ούτε οι αραβικές δικτατορίες έχουν την ευκαιρία.

Η αντίσταση των Παλαιστινίων από τα κάτω, έπιασε τόσο τη Φατάχ, το κύριο κόμμα της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και τη Χαμάς, το κύριο κόμμα στη Γάζα, στον ύπνο. Κανένα κόμμα δεν ελέγχει τις διαμαρτυρίες αυτές, οι οποίες στοχεύουν, κατά μεγάλο βαθμό, στο ισραηλινό κράτος. Η απάντηση της Χαμάς ήταν να εξαπολύσει ρουκέτες στο Ισραήλ, στοχεύοντας αμάχους, καλώντας έτσι στην ουσία την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτεθεί για άλλη μια φορά στη Γάζα. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια υποστήριξης των διαμαρτυριών, αλλά για κατάπνιξή τους. Μεταφέροντας τον αγώνα στο στρατιωτικό επίπεδο, η Χαμάς ελπίζει να παρακάμψει τις παλαιστινιακές μάζες και να τις αποτρέψει από την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής από την πλευρά της εργατικής τάξης για την αντίστασή της.

Ως αναρχικοί, η θέση μας ενάντια στον εθνικισμό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αντίθεση στην αντίσταση - είμαστε ενάντια στον εθνικισμό, επειδή πιστεύουμε ότι η αντίσταση μπορεί να είναι πραγματικά επιτυχής χωρίς αυτόν. Η κατοχή του Ισραήλ είναι μια απροκάλυπτη μορφή αποικιακής καταπίεσης και οι Παλαιστίνιοι που είναι θύματά της έχουν κάθε δικαίωμα να αντισταθούν με οποιοδήποτε μέσο είναι σύμφωνο με τον τελικό στόχο της απελευθέρωσης.

Φιλελεύθεροι παγκόσμιοι ηγέτες, είτε είναι Αμερικανοί είτε Αυστραλοί, εκπρόσωποι της ΕΕ ή του ΟΗΕ, μιλούν για «αποκλιμάκωση» και «αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές». Όλοι αυτοί δικαιολογούν μόνο τη συνεχιζόμενη καταπίεση της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή, δεν υπάρχουν δύο ίσες πλευρές στον πόλεμο. Οι παλαιστινιακές μάζες αντιστέκονται στην καταπίεση.

Μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων λαών της Παλαιστίνης και των εργατικών τάξεων του κόσμου μπορεί να τερματίσει την κατοχή. Καλούμε το διεθνές αναρχικό κίνημα και όλους τους επαναστάτες της εργατικής τάξης να συμμετάσχουν στην καταγγελία της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και την υποστήριξη της αντίστασης σε αυτό.

Όταν αγγίζουν τον ένα αγγίζουν όλους

Αλληλέγγυοι αντιστεκόμαστε,

Υπογράφουν οι αναρχικές-κομμουνιστικές οργανώσεις από την Ωκεανία:

Anarchist Communists Meanjin
Black Flag Sydney (Mutiny)
Geelong Anarchist Communists
Melbourne Anarchist Communist Group
Red and Black Notes
Tāmaki Makaurau Anarchists

14/5/2021

*Δράσεις αύριο Σάββατο, 15 Μάη 2021 σε όλη την Αυστραλία:
Melbourne https://www.facebook.com/events/944052973044805/
Sydney https://www.facebook.com/events/841268616598354/
Brisbane https://www.facebook.com/events/482349836444158/
Adelaide https://www.facebook.com/events/129509095803129/
Perth https://www.facebook.com/events/1435082826833935/
Geelong https://www.facebook.com/events/944052973044805/

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page has not been translated into Ελληνικά yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]