user preferences

New Events

Διεθνή

no event posted in the last week
Recent articles by Melbourne Anarchist Communist Group

imageΕμβόλιο εναν ... 0 comments

imageΜετάβαση στη ... 0 comments

imageTransition to disaster 0 comments

Recent Articles about Διεθνή Εργατικοί Αγώνες

Amazon: Τελετουργι&#... Aug 18 21 by Πάνος Θεοδωρόπουλος

Διεθνής ανακ ... May 02 21 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις

Statement on International Workers Day 2021 May 02 21 by Anarchist communist organisations

Εργατική Πρωτομαγιά 2021

category Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday May 01, 2021 21:24author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Ο καπιταλισμός το 2021 δεν έχει ακόμη νικήσει την πανδημία του κορονοϊού και η πτωτική τάση όσον αφορά την αύξηση των μισθών στις προηγμένες χώρες δεν έχει αλλάξει. Η κοινωνική ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός είναι εδραιωμένος στην κρατική πολιτική. Σε πολλές χώρες, η καπιταλιστική δημοκρατία καταρρέει. Το ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα που γεννιέται είναι ακόμα νέο και αδύναμο, αλλά οι υλικές συνθήκες το βοηθούν να αναπτυχθεί. Αυτό το εργατικό κίνημα πρέπει να ενωθεί σε διεθνή βάση για να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να τερματίσει κάθε καταπίεση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αναρχικοί πρέπει να είμαστε μέρος αυτού του κινήματος, γιατί είναι το σπίτι μας.
tumblr_pkv2l8tbjs1xrhrgmo1_1280_1.jpg

Σικάγο

Τα συνδικάτα υπό την ηγεσία των αναρχικών ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα στο Σικάγο το 1886, χρησιμοποιώντας την άμεση δράση ως στρατηγική τους. Τα αφεντικά αντιτάχθηκαν στην εκστρατεία θεωρώντας την οικονομικά ως καταστροφική και πολιτικά ως προκλητική. Η εκστρατεία ξεκίνησε με ένα κύμα απεργιών την 1η Μάη, αλλά ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό, οπότε πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 4 Μάη. Στη διαδήλωση αυτή, κάποιος έριξε μια βόμβα, από την οποία σκοτώθηκαν μερικοί αστυνομκοί και η αστυνομία πυροβόλησε στο πλήθος στο ψαχνό. Οκτώ αναρχικοί συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν ψευδώς για τον βομβισμό. Τέσσερις εκτελέστηκαν, ένας αυτοκτόνησε και τρεις φυλακίστηκαν. Χρόνια αργότερα, μετά από μια μακρά εκστρατεία, οι επιζώντες μάρτυρες του Haymarket απαλλάχθηκαν.

Διεθνής Ημέρα Εργαζομένων

Η Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία εξελίχθηκε σε διεθνή εκστρατεία για τους μάρτυρες Haymarket, είναι η Διεθνής Ημέρα Εργαζομένων. Είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για να δείξουν τη δύναμή τους και να γιορτάσουν την υπόθεσή τους. Είναι η μέρα που οι εργάτες δείχνουν τόσο τη διεθνή τους ενότητα όσο και τον διαχωρισμό τους από τους καπιταλιστές. Στην Αυστραλία, οι περισσότερες κυβερνήσεις θέλησαν να διαγράψουν την Εργατική Πρωτομαγιά από τη δημόσια συνείδηση, καθιερώνοντας την Ημέρα της Εργασίας (Labour Day) στις διάφορες Πολιτείες της χώρας. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει ξεχωριστή Εργατική Ημέρα και η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται τεχνικά, οι αργίες ισχύουν την πρώτη Δευτέρα του Μάη.

Η Εργατική Τάξη

Μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής, η ριζοσπαστική πτέρυγα του εργατικού κινήματος κερδίζει δύναμη. Αυτή η δύναμη προέρχεται από τη μεταβαλλόμενη σύνθεση της εργατικής τάξης στις προηγμένες χώρες. Ανεξάρτητα συνδικάτα ξεφυτρώνουν, ενώ “κανονικά” συνδικάτα (established unions) συντονίζονται με τις δημογραφικές αλλαγές όσον αφορά τη σύνθεση των μελών τους. Οι παλιές μέρες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της προστασίας των υπαλλήλων στη βαριά βιομηχανία είναι παρελθόν. Όλο και περισσότερο, το πιο πιθανό είναι τις κατώτερες θέσεις εργασίας (blue collar) να τις κατέχουν μετανάστες εργαζόμενοι από τον Τρίτο Κόσμο, ενώ οι γυναίκες είναι πλέον πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος σε αρκετές χώρες. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους, τα συνδικάτα δεν είναι φορείς υπεράσπισης της φυλετικής ιεραρχίας, αλλά εναντίωσης και αντίστασης σε αυτή. Το σύνθημα του MUA «Touch One, Touch All»* είναι αρκετά τυπικό της διατομεακής (intersectional) ταξικής πάλης, όπως είναι πιθανό να διαπιστώσετε.

Ο Αγώνας

Ο καπιταλισμός το 2021 δεν έχει ακόμη νικήσει την πανδημία του κορονοϊού και η πτωτική τάση όσον αφορά την αύξηση των μισθών στις προηγμένες χώρες δεν έχει αλλάξει. Η κοινωνική ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός είναι εδραιωμένος στην κρατική πολιτική. Σε πολλές χώρες, η καπιταλιστική δημοκρατία καταρρέει. Το ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα που γεννιέται είναι ακόμα νέο και αδύναμο, αλλά οι υλικές συνθήκες το βοηθούν να αναπτυχθεί. Αυτό το εργατικό κίνημα πρέπει να ενωθεί σε διεθνή βάση για να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να τερματίσει κάθε καταπίεση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αναρχικοί πρέπει να είμαστε μέρος αυτού του κινήματος, γιατί είναι το σπίτι μας.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Melbourne Anarchist Communist Group (Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης)

1 Μάη 2021

*MUA: Maritime Union of Australia, το ισχυρό και μαχητικό συνδικάτο των Αυστραλών λιμενεργατών, που έχει υιοθετήσει την τακτική «Touch One, Touch All», δηλαδή απολύεται ένας, απολυόμαστε όλοι, καταπιέζεται ένας, καταπιεζόμαστε όλοι και ούτω καθεξής. Η επίθεση σε έναν από μας είναι επίθεση σε όλους και ανάλογα κινητοποιείται.

**Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Related Link: https://www.melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]