Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Νοτιοανατολική Ασία

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Baekyao, “Ο Μαχνό της Kορέας”

category Νοτιοανατολική Ασία | Αναρχική Ιστορία | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday January 07, 2021 20:13author by Dmitri (μετάφραση) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Η Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinmin δομήθηκε με αποκεντρωμένο και ομοσπονδιακό τρόπο, λειτουργώντας με τρεις τύπους συμβουλίων: δημοτικό, περιφερειακό και επαρχιακό και με την ελεύθερη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών, γεωργίας, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης κ.λπ. Αν και τα ιαπωνικά στρατεύματα ήταν καλύτερα οπλισμένα, ο Kim υπερασπίστηκε επιτυχώς την Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinmin, με την υποστήριξη και άλλων βορειοανατολικών ομάδων Ασίας, όντας σε θέση να αντισταθεί στους εισβολείς.
kim_jwajin.jpg

Kim JWA-Jin ή Baekyao, “Ο Μαχνό της Kορέας”

Ο Κορεάτης αναρχικός Kim JWA-Jin ήταν γνωστός και ως Baekyao “Ο Μαχνό της Kορέας”. Γεννήθηκε στις 16 Δεκέμβρη 1889 γεννήθηκε στο Hongseong της επαρχίας Chungcheong, σε μια εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ο Kim kyeong-Gyu.

Σε ηλικία 15 χρόνων πούλησε το σπίτι του, με περισσότερα από 80 υπνοδωμάτια, όπου ζούσε η οικογένειά του από γενιά σε γενιά, και μετακόμισε σε μικρότερο. Τρία χρόνια αργότερα, απελευθέρωσε 50 οικογένειες σκλάβων και έκαψε δημόσια αρχεία περί σκλαβιάς παρέχοντας σε κάθε οικογένεια αρκετή γη για να ζήσει · αυτή ήταν η πρώτη πράξη χειραφέτησης σκλάβων στη σύγχρονη Κορέα.

Δημιούργησε το Σχολείο Homyeong, αφιερωμένο στην προώθηση της σύγχρονης επιστήμης μεταξύ των λαϊκών τάξεων, όπως και το Ίδρυμα “Giho Heunghakhoe", το οποίο παρείχε υποτροφίες σε νέους από αγροτικές περιοχές να κάνουν σπουδές στη Σεούλ. Γύρω στο 1909, με τον Yi Chang Bong, ίδρυσαν ένα ορφανοτροφείο στη Σεούλ. Εκτός από αυτά δημιούργησε αρκετές εταιρείες που λειτιυργούσαν με βάση μια συνεταιριστική δομή και μια εφημερίδα στο Χονγκ Σονγκ.

Σύντομα ξεκίνησε τον αγώνα του ενάντια στον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό. Το 1919 ο Βόρειος Στρατός συγκροτήθηκε για να επιτύει την ανεξαρτησία από την Κορέα, που καταλήφθηκε από ιαπωνικά στρατεύματα. Στις 21 Οκτώβρη 1920 έστησε μια ενέδρα σταμάτησε στο Chingshanli της Σιβηρίας, με την υποστήριξη του ανεξάρτηοτου στρατιωτικού σώματος Hong Beom-Do, σε ένα σύνταγμα 3000 Ιαπώνων στρατιωτών με επικεφαλής τον Kano, προκαλώντας 1200 θανατηφόρα θύματα στον εισβολέα, συμπεριλαμβανομένου του Κάνο, και εκατοντάδες τραυματίες. Λίγο μετά, ο Kim οδήγησε τον στρατό του στη νίκη στην πρωτεύουσα της Μαντζουρίας Cheongsanni.

Με αυτόν τον θρίαμβο, διορίστηκε πρόεδρος της Κορεατικής Εκτελεστικής Επιτροπής και προσπάθησε να ενώσει όλες τις ομάδες του κινήματος ανεξαρτησίας στη Μαντζουρία, όπου ζούσαν πάνω από δύο εκατομμύρια Κορεάτες μετανάστες. Όταν η Κομμουνιστική Αναρχική Ομοσπονδία Κορέας (FACC) ίδρυσε μια ανεξάρτητη επαναστατική κοινότητα στην επαρχία Shinmin, στην κατεχόμενη από την Ιαπωνία Μαντζουρία, το 1929, υπό τη διοίκηση της Κορεατικής Λαϊκής Ένωσης, έγινε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών της και επιφορτίστηκε με την καθοδήγηση των ανταρτών εναντίον των ιαπωνικών στρατευμάτων.

Η Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinmin δομήθηκε με αποκεντρωμένο και ομοσπονδιακό τρόπο, λειτουργώντας με τρεις τύπους συμβουλίων: δημοτικό, περιφερειακό και επαρχιακό και με την ελεύθερη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών, γεωργίας, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης κ.λπ. Αν και τα ιαπωνικά στρατεύματα ήταν καλύτερα οπλισμένα, ο Kim υπερασπίστηκε επιτυχώς την Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinmin, με την υποστήριξη και άλλων βορειοανατολικών ομάδων Ασίας, όντας σε θέση να αντισταθεί στους εισβολείς.

Η φυσιογνωμία του Baekya έγινε θρύλος στη Μαντζουρία και τη Βόρεια Κορέα. Ο Kim JWA-Jin σκοτώθηκε δολοφονούμενος στις 24 Γενάρη 1930 στο Shinmin, καθώς επισκεύαζε ένα μύλο ρυζιού που είχε κατασκευάσει η FACC. Αν και δεν βρέθηκε ποτέ το εγκληματικό υλικό της δολοφονίας του, ένα νεαρό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κορέας (CPC), που ήταν ο άμεσος υποκινητής του εγκλήματος συνελήφθη και εκτελέστηκε. Μετά τη δολοφονία του Baekyao, το αναρχικό κίνημα στη Μαντζουρία και την Κορέα υπέστη μαζική καταστολή. Η Ιαπωνία έστειλε στρατό για να επιτεθεί στην Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinming από το νότο, ενώ οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι σταλινικοί, πρώην σύμμαχοι των αναρχικών, επιτέθηκαν από το Βορρά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1932, οι πιο εξέχοντες αναρχικοί της Shinmin σκοτώθηκαν και ο πόλεμος και στις δύο πλευρές αποδείχθηκε ανασφαλής. Οι ελευθεριακολι πέρασαν στην υπόγεια δράση καθώς η Ελευθεριακή Κομμούνα του Shinmin εξοντώθηκε.

Ο Kim JWA-Jim έχει μείνει στη μνήμη τόσο τη Βόρεια Κορέα όσο και τη Νότια Κορέα ως ένας από τους ηγέτες της εθνικής ανεξαρτησίας. Το 1991 επισκευάστηκε το σπίτι του στο Hongseong και έγινε μουσείο. Επίσης, ένα φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη προς τιμήν του.

Πηγή: Eleuterio Perot Fernandez. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

Support Sudanese anarchists in exile

Joint Statement of European Anarchist Organizations

International anarchist call for solidarity: Earthquake in Turkey, Syria and Kurdistan

Elements of Anarchist Theory and Strategy

19 de Julio: Cuando el pueblo se levanta, escribe la historia

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

Νοτιοανατολική Ασία | Αναρχική Ιστορία | gr

Mon 02 Oct, 18:01

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΑναρχισμός σε Malaya, Σιγ... Dec 03 by Vadim Damier, Kirill Limanov 3 comments

Η βρετανική Malaya (Μαλάγια), η οποία αποτελείτο από την αποικία Straits Settlement (Σιγκαπούρη, Penang, Malacca), τα Ομόσπονδα και τα μη Ομόσπονδα κράτη της Μαλαισίας, που ήταν προτεκτοράτο υπό βρετανική κυριαρχία, στις αρχές του 20ού αιώνα, μετατράπηκε σε ένα από τα κέντρα και ένα είδος (εξωτερικής) βάσης του κινεζικού επαναστατικού κινήματος

imageΑνακοίνωση Νέων Κι&#... Sep 29 by Dmitri (trans.) 0 comments

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις σημερινές συνθήκες της Κίνας, γνωρίζουμε ότι οι επαναστατικές εκκλήσεις που εκδίδουν τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή πλευρά του Kuo Min Tang, καθώς και οι μπολσεβίκοι, είναι όλες αντίθετες προς τα συμφέροντα του προλεταριάτου μιας και όλοι αυτοί αγωνίζονται αποκλειστικά για την επιδίωξη των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Η συγκεκριμένη τακτική τους και η όλη συμπεριφορά τους είναι η καλύτερη απόδειξη του αληθινού χαρακτήρα τους ως προδοτών της εργατικής τάξης.

imageΟ αναρχισμός στη Βό&... Nov 08 by Dmitri (translation) 0 comments

Μπορώ να γράψω ότι στη Βόρεια Κίνα όλοι οι σύντροφοι είναι νεκροί ή ότι παντού οι χωρικοί μας συμμερίζονται; Ότι έχουμε δέκα μέλη σε μια πόλη τριάντα χιλιάδων; Ότι οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους είναι μαζί μας, ή ότι ορισμένοι άνθρωποι μου φέρθηκαν με καλοσύνη; Οτι τα πανό μας ήταν στην κεφαλή της πρωτομαγιάτικης παρέλασης; Ποια είναι η αλήθεια, ποιο είναι το ψέμα; Είμαστε πολλοί ή είμαστε λίγοι; Πρέπει οι γραφειοκράτες να μην ανησυχούν για μας πλέον ή θα πρέπει να φέρουν πίσω τον αποκεφαλισμό για τις απόψεις μας;

imageΤο αναρχικό κίνημα &... Jun 04 by Ba Jin 0 comments

Ένα μικρό άρθρο γραμμένο αρχικά στον γαλλικό Τύπο από τον Κινέζο αναρχικό Li Pei-Kan (γνωστός γενικά στις αγγλόφωνες χώρες ως Ba Jin) που εξιστορεί παθιασμένα την ακροδεξιά καμπάνια τρομοκράτησης των αναρχικών, κομμουνιστών, σοσιαλιστών και Κορεατών στην Ιαπωνία, στον απόηχο του μεγάλου σεισμού το 1923 και την επακόλουθη αντίδραση μερικών αναρχικών οι οποίοι αναζήτησαν την εκδίκηση για τις δολοφονίες συντρόφων τους.

textΚινέζοι αναρχικοί &#... Sep 29 by Dmitri 0 comments

Το αναρχικό κίνημα στη Μαλαισία εισήλθε σε μια φάση πιο έντονης δραστηριοποίησης το 1924 όταν εμφανίστηκαν αρκετοί χαρισματικοί αγωνιστές ειδικά στην πρωτεύουσα Kuala Lumpur. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν περισσότεροι από 50 ενεργοί αγωνιστές σε όλη τη χερσόνησο, η επιρροή των οποίων ήταν μεγάλη ιδιαίτερα ανάμεσα στους Κινέζους εκπαιδευτικούς.

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2023 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]