user preferences

Πανδημία και κοινωνικός έλεγχος

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday March 24, 2020 17:35author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Αποφάσεις λειτουργίας μας

Ενάντια στη κρατική πολιτική προώθησης της εξατομίκευσης και της αυτοφυλάκισης, η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου στέκει δίπλα στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που ασφυκτιούν μέσα στις συμπληγάδες του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, παραμένοντας ένα ανοιχτό Ελευθεριακό Κοινωνικό Κέντρο για όσους/ες επιθυμούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, την αγωνία τους και τις σκέψεις τους γύρω από την πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη ολοκληρωτισμού, τηρώντας τους προαναφερόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
elv_logo_new.jpg

Πανδημία, κοινωνικός έλεγχος και σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Αποφάσεις λειτουργίας μας.

Ένα καθεστώς γενικευμένης εξαίρεσης επιβάλλεται μέσω του διάχυτου τρόμου και απλώνεται σαν την πανούκλα πάνω από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, πάνω από τα κεφάλια όσων περισσεύουν στον κόσμο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους και κεφαλαίου.

Κατά γενική ομολογία ζούμε μια κρίσιμη και ιδιαίτερη συνθήκη σε παγκόσμια κλίμακα. Ένας πρωτόγνωρος και με ισχυρή μεταδοτικότητα ιός, η προέλευση του οποίου εξακολουθεί να παραμένει «αμφιλεγόμενη» για την διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχει διαμορφώσει ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου στις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα κράτη, ανάμεσά τους και το ελληνικό, αξιοποίησαν στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία, για να επιβάλλουν με ευρεία κοινωνική συναίνεση, ένα ιδιότυπο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μια πρωτόγνωρη συνθήκη πλήρους εξατομίκευσης, που διασπά την κοινωνική αλληλεγγύη, προωθώντας με μεγάλα άλματα τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Την ίδια ώρα που η αναπαραγωγή του κεφαλαίου στους περισσότερους κλάδους (τράπεζες, εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κλπ) συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά τους κινδύνους που αυτή η συνέχιση λειτουργίας τους εγκυμονεί για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, την ώρα που η μεγαλύτερη εταιρεία εντός ελληνικού κράτους (ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε.) εξακολουθεί ανεμπόδιστα να αυξάνει κατακόρυφα την επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, παιδιά κλπ), αφήνοντας ανοιχτά τα τοπικά παραρτήματα εμπορίας μεταθανάτιας ζωής, την ίδια ώρα, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού καλείται να αναλάβει «ατομική ευθύνη» απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Καλείται από το κράτος και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ του, να κλειστεί στο σπίτι του, να αυτοφυλακιστεί δηλαδή, περιμένοντας. Απλά περιμένοντας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια συνθήκη που θα κρατήσει μερικές βδομάδες μόνο.

Το ελληνικό κράτος σε συγχρονισμό με τα υπόλοιπα κράτη, σπεύδει να εξαγγείλει οικονομικά μέτρα «ανακούφισης» της εργοδοσίας (για μικρά και μεγάλα αφεντικά) ενώ την ίδια ώρα αφήνεται στο έλεος της «αυτορυθμιζόμενης αγοράς» η κοινωνική πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων. Ένα διογκούμενο κύμα ανεργίας (ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού) έρχεται να προστεθεί στην υφιστάμενη δυστοπική συνθήκη ταξικής υποτίμησης στην αγορά εργασίας. Ο ταξικός θάνατος έρχεται κυριολεκτικά πλέον να απλωθεί απειλητικά πάνω από άνεργους/ες, άστεγους/ες, φυλακισμένους/ες και μαντρωμένους/ες στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/στριών. Ένα καθεστώς γενικευμένης εξαίρεσης επιβάλλεται μέσω του διάχυτου τρόμου και απλώνεται σαν την πανούκλα πάνω από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, πάνω από τα κεφάλια όσων περισσεύουν στον κόσμο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους και κεφαλαίου.

Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις διεθνών ιατρικών ερευνητικών κέντρων που εργάζονται συστηματικά πάνω στον κορωνοϊό, λόγω της ισχυρής μεταδοτικότητάς του και της αδυναμίας προσδιορισμού της δραστικότητάς του με την εποχιακή άνοδο της θερμοκρασίας, θεωρείται πλέον ως αναπόφευκτη συνθήκη ότι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, αργά ή γρήγορα θα νοσήσει. Μέσα σ’ αυτή την γεμάτη αβεβαιότητες συνθήκη, κληθήκαμε να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία μας ως Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου. Στην διαχειριστική μας συνέλευση, αφού συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα, τόσο ως προς τις πολιτικές του όσο και ως προς τις κοινωνικές του διαστάσεις, αποφασίσαμε :

1. Την αναστολή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της Λέσχης που είχαν ήδη προγραμματιστεί για τον Μάρτη (προβολές, εκδηλώσεις, φεμινιστικά καφενεία και ανοιχτή λειτουργία Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου).

2. Την συνέχιση της εσωτερικής λειτουργίας της Λέσχης και των ομάδων που στεγάζονται σ’ αυτήν (ομάδα βιβλιοθήκης, εργαστήρι ελευθεριακής εκπαίδευσης κλπ), χωρίς την συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

3. Στην Λέσχη τηρούνται ήδη από την έναρξη εμφάνισης του ιού στον ελλαδικό χώρο, τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και ατομικής υγιεινής που έχουν δημοσιοποιηθεί. Προτρέπουμε τα άτομα που επιθυμούν να επισκεφτούν τον χώρο της Λέσχης, είτε για γνωριμία και συζήτηση, είτε για χρήση του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκης, να έρθουν πρώτα σε επικοινωνία μαζί μας (είτε μέσω email είτε μέσω messenger στη σελίδα μας στο fb), ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη πολλών ατόμων στον χώρο. Για λόγους κοινωνικής ενσυναίσθησης, η τήρηση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας είναι υποχρεωτική για κάθε άτομο που εισέρχεται στον χώρο. Για τους ίδιους λόγους, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παρακαλούνται θερμά να αποφύγουν την επίσκεψη στον χώρο.

Ενάντια στη κρατική πολιτική προώθησης της εξατομίκευσης και της αυτοφυλάκισης, η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου στέκει δίπλα στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που ασφυκτιούν μέσα στις συμπληγάδες του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, παραμένοντας ένα ανοιχτό Ελευθεριακό Κοινωνικό Κέντρο για όσους/ες επιθυμούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, την αγωνία τους και τις σκέψεις τους γύρω από την πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη ολοκληρωτισμού, τηρώντας τους προαναφερόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

«Ο άνθρωπος καλείται να μην έχει ως μοναδικό έρμα των πράξεών του την αγάπη, η οποία είναι πάντα προσωπική και στις περισσότερες των περιπτώσεων ενδοφυλετική, αλλα την συνείδηση της ενότητάς του με κάθε ανθρώπινο όν». (Πιότρ Κροπότκιν : Αλληλοβοήθεια, ένας παράγοντας της εξέλιξης)

Βόλος 15 Μάρτη 2020

Διαχειριστική συνέλευση της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου

Related Link: https://libatheneonvolos.home.blog/2020/03/15/korona-virus/

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]