Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Freitag März 06, 2020 16:17author by Mercan Doğan και Furkan Çelik (DAF) Report this post to the editors

Η αναμονή των μεταναστών που μετακινήθηκαν στην πύλη Pazarkule στην Ανδριανούπολη (Edirne) συνεχίζεται για 4η μέρα μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι άνοιξε η συνοριακή πύλη στα σύνορα με την Ελλάδα. Υπάρχουν εκεί πέντε χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται και επιστρέφουν είναι αρκετά υψηλός, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.
460_0___30_0_0_0_0_0_untitled171068x712.jpg

Εντυπώσεις από τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα

Mercan Doğan και Furkan Çelik (DAF)*

Η αναμονή των μεταναστών που μετακινήθηκαν στην πύλη Pazarkule στην Ανδριανούπολη (Edirne) συνεχίζεται για 4η μέρα μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι άνοιξε η συνοριακή πύλη στα σύνορα με την Ελλάδα. Υπάρχουν εκεί πέντε χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται και επιστρέφουν είναι αρκετά υψηλός, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Όταν λέμε επιστρέφουν, εννοούμε τους ανθρώπους εκείνους που εξακολουθούν να έχουν χρήματα και είναι σε θέση να επιστρέψουν, αυτούς που έχουν κάποιο μέρος στο οποίο θα μείνουν. Μπορούμε να το εξηγήσουμε ως εξής: Ένας από τους μετανάστες που περίμεναν στα σύνορα είναι ένας Ιρανός μετανάστης που κατοικεί στην Τουρκία τέσσερα χρόνια: Δεν υπάρχει κάτι θετικό που να τους κάνει να διαμείνουν στην Τουρκία, δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια ζωή εδώ, οπότε η μόνη τους ελπίδα ήταν να περάσουν από την πύλη, μας είπε ο εν λόγω μετανάστης Με άλλα λόγια, δεν είχαν ούτε χρήματα για να επιστρέψουν ούτε να καταφύγουν εκεί που θα μπορούσαν να μείνουν. Έμειναν σε μια άκρη πέρα ​​από τα τουρκικά σύνορα -πίσω από τα ελληνικά σύνορα, που ονομάζεται «ζώνη ασφαλείας», «απαγορευμένη ζώνη».

Από τον Σταθμό Λεωφορείων της Edirne στα σύνορα

Ακόμα και στο Σταθμό Λεωφορείων της Edirne που είναι περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την πύλη Pazarkule, περιμένουν περίπου 1.000 μετανάστες. Δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς απευθείας από το σταθμό των λεωφορείων μέχρι την πύλη των συνόρων. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα ταξί, και αν βρεθεί είναι δύσκολο να πληρωθεί. Οι περισσότεροι οδηγοί ταξί λένε ότι δεν θα βάλουν το ταξίμετρο να λειτουργήσει εάν συνειδητοποιήσουν ότι οι επίδοξοι επιβάτες είναι μετανάστες. Χρεώνουν εκατοντάδες λίρες για μια απόσταση που κανονικά κοστίζει μέχρι και 50 λίρες. Ορισμένοι οδηγοί ταξί αρνούνται να ππάρπουν τέτοιους επιβάτες, λέγοντας ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν ή να πάρουν χρήματα από μετανάστες που κατευθύνονται προς την κλειστή πύλη των συνόρων.

Εκείνοι που μπορούν να βρουν οχήματα μεταφοράς μπορούν να πάνε στην πύλη των συνόρων. Εκείνοι που μαθαίνουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά προτιμούν να περιμένουν στον Σταθμό Λεωφορείων - επειδή η κατάσταση στον σταθμό είναι καλύτερη.

Ακόμη και αν το ελληνικό κράτος αποφασίσει να ανοίξει την πύλη, το πέρασμα ενός τέτοιου πλήθους είναι τεχνικά αδύνατο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που περιμένουν στην πύλη της Pazarkule, παρ’ ότι αυτό συμβαίνει, οι μετανάστες δεν κατευθύνονται προς την πύλη των συνόρων Kapikule. Οι μετανάστες κατευθύνονται στην πύλη Pazarkule και όχι στην Kapikule, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κλείσει η πύλη Kapikule από όπου συνεχίζονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές από και προς την Ελλάδα. Η στρατηγική της Tουρκίας αποκαλύπτεται: γνωρίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες στους μετανάστες, αν και το ξέρει αυτό, κατευθύνει τους μετανάστες προς την πύλη των συνόρων ως μια απειλή σε περίπτωση που επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Πέρα από τα τουρκικά σύνορα - πίσω από τα ελληνικά σύνορα

Οι σταθμοί ελέγχου της χωροφυλακής και της αστυνομίας γίνονται συχνοί όταν πλησιάζουμε την πύλη Pazarkule, όπου έχει δημιουργηθεί από τη χωροφυλακή ένα διπλό φράγμα στην πύλη, ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό. Κανένας άλλος εκτός από μετανάστες δεν περνά από το εξωτερικό φράγμα. Ήμασταν σε θέση να εισέλθουμε στην ουδέτερη ζώνη που ονομάζεται μηδενικό σημείο περπατώντας γύρω από το φράγμα -από όπου δεν μπορούσαμε να περάσουμε ως δημοσιογράφοι- και να αναμειχθούμε με τους μετανάστες

Στην ουδέτερη ζώνη, η τουρκική πλευρά έχει πράγματι αφαιρέσει τα συρματοπλέγματά της -τουλάχιστον αυτό το μέρος των δηλώσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι πραγματικότητα. Η χωροφυλακή και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου περιμένουν μόνο στο συνοριακό σταθμό και σε φράγματα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά από τη στιγμή που άρχισε αυτή η ασυνήθιστη κινητικότητα των μεταναστών. Έτσι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για τους μετανάστες να διασχίσουν την ουδέτερη ζώνη.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη πλευρά, έχει κλείσει τελείως τις περιοχές της στο πέρασμα, ενώ έχει προσθέσει επιπλέον συρματοπλέγματα, φράγματα και έχει αναπτύξει στρατιωτικές φρουρές. Εδώ οι Έλληνες αστυνομικοί επιτέθηκαν στους μετανάστες με δακρυγόνα, κάτι που μεταδόθηκε από διαφορετικές οπτικές γωνίες στα δελτία ειδήσεων σαν να έγιναν διαφορετικές επιθέσεις επί τέσσερις ημέρες. Η επίθεση αυτή συνέβη την πρώτη μέρα με το πρόσχημα ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα νέα εμπόδια στα σύνορα που αναφέραμε προηγουμένως.

Προς το παρόν, η τουρκική πλευρά και η ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών είναι γεμάτη από μετανάστες. Παρ’ ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και κρατικές ενώσεις προσφύγων άρχισαν να διανέμουν γεύματα μέσα σε 3 ημέρες, περισσότεροι από πέντε χιλιάδες μετανάστες περιμένουν τη στιγμή που θα ανοίξει η πύλη κάτω από τις δύσκολες συνθήκες και κάτω από το μνημείο που ονομάζεται «Όριο της Τιμής». Η πείνα, οι ασθένειες και η απουσία καταφυγίων είναι από τις πιο εντυπωσιακές προκλήσεις στη στρατιωτική ζώνη μεταξύ της δασικής έκτασης και των συνόρων. Η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν τη νύχτα, ενώ ο πάγος στο έδαφος αρχίζει να λιώνει κατά την ανατολή του ηλίου. Είναι πραγματικά δύσκολο να κοιμηθείς τη νύχτα. Στην περιοχή όπου υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά, οι άνθρωποι προσπαθούν να ζεσταθούν με φωτιές από κλαδιά που συγκεντρώνονται από το δάσος για να περάσουν μια άλλη νύχτα στα αυτοσχέδια στρατόπεδα που φτιάχτηκαν επίσης από κλαδιά.

Από όσο μπορούμε να παρατηρήσουμε, αρκετοί από τους μετανάστες είναι Σύροι - αντίθετα με ό,τι διαδίδεται. Εκτός από πολλούς μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν, υπάρχουν επίσης μετανάστες από πολλές αφρικανικές χώρες, ιδίως από την Αλγερία. Οι περισσότεροι μετανάστες που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη ή να μιλήσουμε, ρώτησαν αν η πύλη θα ανοίξει σήμερα, αλλά η πιθανότητα ανοίγματος της πύλης δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα.

Όταν μια φήμη λέει ότι η πύλη έχει ανοιχτεί, όλοι οι μετανάστες στην περιοχή παίρνουν βιαστικά τις σκηνές, τα υπάρχοντά τους και τα παιδιά τους παραμάσχαλα και τρέχουν προς την πύλη με μάτια που λάμπουν. Χρειάζονται πέντε λεπτά ή λιγότερο για να συνειδητοποιήσουν ότι η πύλη είναι ακόμα κλειστή, και στη συνέχεια επιστρέφουν στη φωτιά που δεν έχει ακόμη σβήσει, με τα μάτια τους να έχουν χάσει τη σπιρτάδα τους. Λαμβάνονται αποφάσεις. Υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν να αναμένουν ή προσπαθούν να βρουν άλλη γραμμή διέλευσης, αλλά και αυτοί που παραιτούνται κάθε προσπάθειας…

Μεταξύ των στρατηγικών ενδιαφερόντων των κρατών

Είναι προφανές ότι η μόνη απαίτηση του τουρκικού κράτους δεν είναι η αναμονή των μεταναστών στη ζώνη ασφαλείας. Όταν ο αριθμός των ατόμων που περιμένουν μπροστά από την πύλη των συνόρων αυξάνεται, οι νέοι μετανάστες πηγαίνουν με λεωφορεία σε άλλα σημεία της γραμμής των συνόρων και μάλιστα λέγεται ότι έχουν σχεδιαστεί ειδικές διαδρομές για να διασχίσουν τον ποταμό Meriç.

Οι μπότες των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν το Meriç δεν επιτρέπονται στην ξηρά πέρα ​​από τα σύνορα ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της φασιστικής κυβέρνησης και εκείνοι που συλλαμβάνονται στα σύνορα βασανίζονται, γυμνώνονται και μένουν με τα εσώρουχά τους και ρίχνονται στην πλευρά των τουρκικών συρματοπλεγμάτων. Ακούστηκε ότι οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν έναν μετανάστη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το ποτάμι με βάρκα.

Η εισροή μεταναστών στην Edirne άρχισε με την ανακοίνωση ότι η συνοριακή ασφάλεια της κυβέρνησης του ΑΚΡ θα άρει την ασφάλεια των συνόρων. Η κυβέρνηση λέει ότι «η προσφυγική μας πολιτική είναι η ίδια, αλλά υπάρχει μια κατάσταση κατά την οποία δεν είμαστε πλέον σε θέση να κρατήσουμε τους πρόσφυγες». Επιδιώκεται επίσης να διαχυθούν στα διεθνή ΜΜΕ ότι 117.677 μετανάστες έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα, αριθμός που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Süleyman Soylu.

Παρ’ ότι η πληροφορία ότι οι μετανάστες διασχίζουν ήδη τα σύνορα είναι εντελώς ψευδής, αυτή η είδηση, η οποία δίνεται για να αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα, χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα ατού στης Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τον πόλεμο στην Idlib.

Ακόμη και ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να περάσουν κανονικά δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια που έχουν οι στρατιώτες και η αστυνομία που έχει συγκεντρώσει το ελληνικό κράτος στα σύνορά του. Ενώ αυτοί που πέρασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης το έκαναν με 5-6 μικρά σκάφη, οι ισχυρισμοί της Tουρκίας ότι περισσότεροι από 100 χιλιάδες μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα δεν συνιστά κάτι άλλο για να συγχαρούμε το εθνικιστικό-φασιστικό τουρκικό κράτος. Η άνοδος των φασιστικών επιθέσεων εναντίον των Σύρων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας είναι η αντανάκλαση αυτών των ισχυρισμών.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους ειδικά ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωνε πριν από λίγα χρόνια για τους μετανάστες ότι «δεν έχει σημασία τι λέγεται αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ποτέ βάρος», αλλά τώρα φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει τα λόγια του αυτά. «Δεν μπορούμε να τουςταΐζουμε» λέει σήμερα.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να αγνοήσετε τα πάντα, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να αγνοήσετε το τι συνέβη με τους ανθρώπους αυτος που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για τα συμφέροντα των κρατώ. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσετε.

*Οι Mercan Doğan και Furkan Çelik είναι μέλη της Revolutionary Anarchist Action

**Σχετικός σύνδεσμος: https://anarsistfaaliyet.org/english/daf-in-pazarkule-impressions-of-migrant-crisis-on-the-border/

***Μετάφραση Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | gr

Mo 27 Sep, 11:11

browse text browse image

89002358_105156577773547_633100882627526656_n678x381.jpg imageΚοινοί αγώνες ντόπ&#... 20:26 So 05 Apr by Συλλογικότητες και αλληλέγγυοι-ες 0 comments

Εμείς, ως τμήμα των καταπιεσμένων αρνούμαστε να στηρίξουμε την εθνική ενότητα των διεθνών δολοφόνων, στεκόμαστε ενάντια σε όλα τα παραπάνω, επιδιώκουμε κοινούς, πολυεθνικούς αγώνες ντόπιων-μεταναστών/στριών, αποδομώντας ορισμένα προνόμιά μας και συνειδητοποιώντας την κοινή βάση της καταπίεσής μας, Φτιάχνοντας τόπους που θα συναντηθούμε όλοι/ες εμείς που δεν την παλεύουμε, που μας έχουν στερήσει τη ζωή, που θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε στις διαφορετικές μας γλώσσες και πολιτισμικές αντιλήψεις, που θα μπορούμε να αγγιχτούμε και να αγωνιστούμε.

da16cca343a63be5.png imageΧειραγώγηση των με&#... 14:37 Fr 03 Mai by Αναρχική Ένωση Ιράν και Αφγανιστάν 0 comments

Ως απάντηση στα κράτη και σε όσους μας αποκαλούν τρομοκράτες και αρνούνται τη χρήση βίας, πρέπει να πούμε ότι οι μόνοι τρομοκράτες είναι τα κράτη που δολοφονούν κόσμο σε πολέμους, στα σύνορα, βασανίζουν και σκοτώνουν σε φυλακές...

morialaprisionalairelibredondeestanmuriendorefugiados.jpg imageΕνημερωτικό Σημεί ... 20:22 Do 10 Aug by musaferat 0 comments

Με πάνω από 3.200 νεκρούς στην Μεσόγειο κατά το 2017, και πολλές χιλιάδες εγκλωβισμένους-ες στα διάφορα κέντρα κράτησης στα σύνορα και στην επικράτεια της ευρώπης, είναι φανερό ότι ο πόλεμος κατά των μεταναστών μαίνεται με την ίδια ένταση, και ας χάθηκε από τις οθόνες των καναλιών. Η ελληνική κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει ήδη ανακοινώσει την όξυνση των επιθέσεών της με νέα προαναχωρησιακά, κέντρα κράτησης κλειστού τύπου να κατασκευάζονται στα νησιά αλλά και με τη βίαιη καταστολή των οποιοδήποτε διαμαρτυριών των μεταναστών και των αλληλέγγυων όπως και των υποδομών αυτών.

textΤα γεγονότα στις 18/7 σ&#... 20:31 Do 27 Jul by Musaferat 0 comments

Οι μετανάστες/ριες που είχαν εγκλωβιστεί δέχθηκαν την μανία των ΜΑΤ που εισέβαλαν ακόμα και στο εσωτερικό των κοντέινερ ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιους έβρισκαν μπροστά τους και συλλαμβάνοντας εν τέλει 35 άτομα στο σωρό, με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος, αφού είχαν στοχοποιηθεί αφρικανοί μετανάστες. Πολύ μετανάστες είναι χτυπημένοι, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν τραυματίες από ευθείες βολές δακρυγόνων, με έναν μετανάστη να φέρει τραύμα στο στήθος και ακόμα έναν στο πόδι. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου όπου κρατήθηκαν και σύμφωνα με τις καταγγελίες τους συνέχισαν να δέχονται χτυπήματα από τους μπάτσους. Ενώ οι περισσότεροι ήταν τραυματισμένοι, μόνο ένας από αυτούς οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του.

ahr0cdovl2vzzwhtyxroawfzlmvzcgl2ymxvz3mubmv0l2zpbgvzlziwmtyvmtavmtq1otu1njnfmtczmzyyote2mzyyota5n185mje1mzm2mziwndazodq4ntk3x24tmji1edmwmc5qcgc.jpg imageΤο σχολείο που θέλο&... 19:08 Mi 22 Feb by ΕΣΕ Εκπαιδευτικών 0 comments

Στην αρχή ήταν ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, ύστερα ένα χωριό στην Ήπειρο, τώρα μια μικρή πόλη της Ημαθίας. Ποια θα είναι η επόμενη μικρή ή μεγάλη τοπική κοινωνία που θα ξεράσει το ρατσιστικό της δηλητήριο σε βάρος των παιδιών των προσφύγων; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι νυκοκυραίοι που θα φοβηθούν τον συγχρωτισμό των βλασταριών τους στο σχολείο με παιδιά που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες, διέσχισαν τη θάλασσα και βρέθηκαν να ζητούν άσυλο στοιβαγμένα στα στρατόπεδα εξαθλίωσης του πολιτισμένου κόσμου μας; Και πότε όλοι οι υπόλοιποι, όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός είναι αλλού, θα τους κλείσουμε οριστικά πίσω στις τρύπες τους;

rocilogo.jpg imageΝα μην νικήσει ο θάν... 06:25 Sa 04 Feb by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι ταξικές δυνάμεις της κοινωνίας, όλοι/ες αυτοί/ες που από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν σταθεί στο πλάι των προσφύγων και έχουν μετατρέψει την αλληλεγγύη σε ένα δημόσιο, ανοιχτό και κοινωνικό ρεύμα, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν τον μεγάλο κοινωνικό πόλο αντιπαράθεσης στην ευρωτουρκική συμφωνία, να κλιμακώσουν την εναντίωσή τους σε αυτή και τελικά, να την ανατρέψουν. Είναι το χρέος μας απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που απειλούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί. Είναι το χρέος της ζωής απέναντι στον θάνατο.

3696x392.jpg imageΑληλεγγύη σε πρόσφ&#... 19:04 Fr 02 Dez by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (Ομοσπονδία Συλλογι_ 0 comments

Από τη πλευρά μας ως αναρχικοί, αλληλέγγυοι με τους φτωχούς και τους εξεγερμένους όλης της γης, θα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο και καταπιεσμένη αυτού του κόσμου και θα αγωνιζόμαστε μαζί για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Στοχεύουμε στη σύνδεση των αγώνων των μεταναστών/προσφύγων με το πρόταγμα της συνολικής ανατροπής κράτους και κεφαλαίου. Από κοινού όλοι οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου να αντισταθούμε στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του κράτους και των αφεντικών. Να προτάξουμε την κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση, τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον φόβο, τον ρατσισμό και την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Να προωθήσουμε τον διαρκή αγώνα για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – 12 μ. ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

14595563_1733629163629097_9215336320403848597_n225x300.jpg imageKανένα παιδί να μην π... 20:40 Di 08 Nov by ΕΣΕ Κλαδική Εκπαιδευτικών - ΕΣΕ Ημαθίας 0 comments

Έχουμε συνείδηση ποιος είναι ο ταξικός εχθρός και ποιος μπορεί να γίνει σύντροφος στον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Με τους μετανάστες είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Θα αγωνιστούμε μαζί και για πλήρη πρόσβαση όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, μαζί με όλα τα παιδιά, με μόνιμους δασκάλους και όση βοήθεια χρειαστεί για την εκμάθηση της γλώσσας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών τους. Για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό επιλέγουν ή είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ.

moria1461686632.jpg image(Λέσβος) Ενημερωτικ&... 21:05 Sa 22 Okt by Musaferat 0 comments

Με κορύφωση την αντιφασιστική-αντιρατσιστική πορεία που είχε καλεστεί από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε πάνω από 350 άτομα. Οι δράσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει πλήθος κόσμου που, μέσα από αδιαμεσολάβητους, αντιθεσμικούς και αυτοοργανωμένους αγώνες, θα συνεχίζει να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο απέναντι στην εγκαθίδρυση της κοινωνίας του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

fq8a5544.jpg imageΖούμε μαζί, δουλεύο&... 19:27 Mi 21 Sep by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης 0 comments

Την Τρίτη 13 του μηνός (Σεπτεμβρίου) έγινε γνωστή η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου του Ωραιοκάστρου, η οποία απειλούσε με κλείσιμο του εν λόγω σχολείου σε περίπτωση εγγραφής ως μαθητών ή χρήσης του κτηρίου από παιδιά μεταναστών. Αυτή η απόφαση έπεται του δημοτικού συμβολίου Ωραιοκάστρου και βρίσκει θερμούς συμμάχους και υποστηρικτές τόσο το δήμαρχο όσο και λοιπούς ακροατές και συμβούλους που εν χορώ διαλαλούν τα ρατσιστικά και ακροδεξιά παραληρήματα τους.

more >>

imageΜετανάστ(ρι)ες και α... Nov 02 by ΣΚΥΑ 0 comments

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια απόπειρα να αποτυπωθεί σε γραπτή μορφή η προφορική εισήγηση της συνέλευσής μας στην εκδήλωση «Επαφή: Προβολή & συζήτηση για τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2020 στον κατειλημμένο χώρο του Common Multiple στην Φοιτητική Εστία της Πανεπιστημιούπολης με αφορμή το ντοκιμαντέρ της ομάδας Pyropath για την ιστορία του καταυλισμού των μεταναστών στην Πάτρα και του αλληλέγγυου κινήματος την περίοδο 2005-2009 αλλά και την έκδοση της μπροσούρας μας «Μαζί ή τίποτα: Εμπειρίες κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών την τελευταία δεκαετία».

imageΚέρδος και ιδιοκτη&#... Apr 24 by Dmitri (ed.) 0 comments

Οι διαχειριστές του κράτους και των οργανώσεων θα έπρεπε να εργάζονται προς την κατεύθυνση απόδοσης αυτών των κτηρίων σε όσους αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της στέγασης, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί. Όλες οι ιεραρχικές δομές, κυβερνητικές ή μη, έχουν τους ανθρώπους που εφαρμόζουν στις προβλεπόμενες θέσεις και αυτό δεν αλλάζει, εκτός και αν προκύψει κάποιο κέρδος για το κέρδος.

imageΟ φασισμός της φιλα&... Apr 10 by Vectrum 0 comments

Όταν η αφετηρία είναι το αντανακλαστικό σου σε ένα προσφυγόπουλο που δεν έχει γάλα και καταλήγεις να κοιμάσαι ήσυχος με την μαζική φυλάκιση μεταναστών, έχεις ήδη στρώσει το έδαφος στον φασισμό με την φιλανθρωπία σου. Οι όποιες κοινωνικές αντιστάσεις έχουν ήδη αμβλυνθεί – πάνε παράλληλα με την άμβλυνση των ταξικών αντιθέσεων και την ύπνωση των ταξικών συνειδήσεων – και έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις απέναντι σε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης.Κανένα αντανακλαστικό δεν φάνηκε να υπάρχει στους περαστικούς με ψώνια δίπλα από την πρόσφατη φασιστική συγκέντρωση χρυσαυγιτών στον Πειραιά ενάντια στους μετανάστες. Ο φασισμός έχει ήδη γίνει αποδεκτός ως δημοκρατικό δικαίωμα πολιτικής επιλογής.

imageO Ουμανιταρινισμός &... Feb 13 by Αργύρης Αργυριάδης, MD-PhD 0 comments

Το προσφυγικό ζήτημα είναι ο βαθμός μηδέν της ανθρωπότητας. Η διαμαρτυρία ενάντια στη απάνθρωπη μεταχείρισή τους, η απαίτηση να ακουστούν και να αναγνωριστούν, έστω και στο ελάχιστο, ακόμα κι αν πρέπει να πεθάνουν γι’ αυτό, είναι μια πραγματικότητα που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αποτυγχάνουν να διαχειριστούν. Εγκλωβισμένοι στην εργασιακή επισφάλεια που επιβάλουν οι ΜΚΟ στην ουσία αποδέχονται την θέση του «επιστήμονα δούλου». Στη διαλεκτική αφέντη και δούλου που παρουσιάζει ο Χέγκελ στη Φαινομενολογία του πνεύματος, ο αφέντης κατακτά τη θέση του φτάνοντας μέχρι το τέρμα στον αγώνα του για αναγνώριση, πρόθυμος ακόμα και να πεθάνει. Αντίθετα, ο δούλος, που φοβάται για τη ζωή του, συνθηκολογεί και αποδέχεται την υποτέλειά του.

imageΑπόγνωση, φόβος και ... Nov 21 by Common Grounds 0 comments

Το απόγευμα της 7ης Οκτώβρη 2018, ένα μήνα μετά τις διαμαρτυρίες μεταναστ(ρι)ών στην Εθνική Οδό και μερικές μέρες μετά την δολοφονία του Σύρου μετανάστη στις 29/9/18, επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο της Μαλακάσας. Μέσα στα πλαίσια των αγώνων μας για την κατάργηση κάθε χώρου κράτησης και εξαθλίωσης των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά» θέλαμε να αποκτήσουμε μια δική μας άποψη για όσα συμβαίνουν εκεί και να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται από τα συστημικά μίντια. 

more >>

imageΚοινοί αγώνες ντόπ&#... Apr 05 0 comments

Εμείς, ως τμήμα των καταπιεσμένων αρνούμαστε να στηρίξουμε την εθνική ενότητα των διεθνών δολοφόνων, στεκόμαστε ενάντια σε όλα τα παραπάνω, επιδιώκουμε κοινούς, πολυεθνικούς αγώνες ντόπιων-μεταναστών/στριών, αποδομώντας ορισμένα προνόμιά μας και συνειδητοποιώντας την κοινή βάση της καταπίεσής μας, Φτιάχνοντας τόπους που θα συναντηθούμε όλοι/ες εμείς που δεν την παλεύουμε, που μας έχουν στερήσει τη ζωή, που θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε στις διαφορετικές μας γλώσσες και πολιτισμικές αντιλήψεις, που θα μπορούμε να αγγιχτούμε και να αγωνιστούμε.

imageΧειραγώγηση των με&#... Mai 03 0 comments

Ως απάντηση στα κράτη και σε όσους μας αποκαλούν τρομοκράτες και αρνούνται τη χρήση βίας, πρέπει να πούμε ότι οι μόνοι τρομοκράτες είναι τα κράτη που δολοφονούν κόσμο σε πολέμους, στα σύνορα, βασανίζουν και σκοτώνουν σε φυλακές...

imageΕνημερωτικό Σημεί ... Aug 10 0 comments

Με πάνω από 3.200 νεκρούς στην Μεσόγειο κατά το 2017, και πολλές χιλιάδες εγκλωβισμένους-ες στα διάφορα κέντρα κράτησης στα σύνορα και στην επικράτεια της ευρώπης, είναι φανερό ότι ο πόλεμος κατά των μεταναστών μαίνεται με την ίδια ένταση, και ας χάθηκε από τις οθόνες των καναλιών. Η ελληνική κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει ήδη ανακοινώσει την όξυνση των επιθέσεών της με νέα προαναχωρησιακά, κέντρα κράτησης κλειστού τύπου να κατασκευάζονται στα νησιά αλλά και με τη βίαιη καταστολή των οποιοδήποτε διαμαρτυριών των μεταναστών και των αλληλέγγυων όπως και των υποδομών αυτών.

imageΤο σχολείο που θέλο&... Feb 22 0 comments

Στην αρχή ήταν ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, ύστερα ένα χωριό στην Ήπειρο, τώρα μια μικρή πόλη της Ημαθίας. Ποια θα είναι η επόμενη μικρή ή μεγάλη τοπική κοινωνία που θα ξεράσει το ρατσιστικό της δηλητήριο σε βάρος των παιδιών των προσφύγων; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι νυκοκυραίοι που θα φοβηθούν τον συγχρωτισμό των βλασταριών τους στο σχολείο με παιδιά που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες, διέσχισαν τη θάλασσα και βρέθηκαν να ζητούν άσυλο στοιβαγμένα στα στρατόπεδα εξαθλίωσης του πολιτισμένου κόσμου μας; Και πότε όλοι οι υπόλοιποι, όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός είναι αλλού, θα τους κλείσουμε οριστικά πίσω στις τρύπες τους;

imageΝα μην νικήσει ο θάν... Feb 04 0 comments

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι ταξικές δυνάμεις της κοινωνίας, όλοι/ες αυτοί/ες που από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν σταθεί στο πλάι των προσφύγων και έχουν μετατρέψει την αλληλεγγύη σε ένα δημόσιο, ανοιχτό και κοινωνικό ρεύμα, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν τον μεγάλο κοινωνικό πόλο αντιπαράθεσης στην ευρωτουρκική συμφωνία, να κλιμακώσουν την εναντίωσή τους σε αυτή και τελικά, να την ανατρέψουν. Είναι το χρέος μας απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που απειλούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί. Είναι το χρέος της ζωής απέναντι στον θάνατο.

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]