user preferences

Ο ανταγωνισμός Ιράν-ΗΠΑ για το Ιράκ

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Friday January 03, 2020 20:48author by Zaher Baher Report this post to the editors

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν ήταν καλές μετά την Ιρανική "επανάσταση", αλλά από την "Αραβική Άνοιξη" και δώθε έχουν χειροτερέψει. Η ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Ιράκ και τη Συρία, δυσκόλεψε τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους στην επανένωση. Αυτό το άρθρο καλύπτει (σχισματικά) όσα συνέβησαν στο Ιράκ και πώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο. [English] [Castellano]
460_0___30_0_0_0_0_0_iran_usa_duel___hassan_bleibel.jpg

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ

Στις 27 Δεκέμβρη 2019, μια αμερικανική βάση κοντά στο Kirkuk δέχθηκε επίθεση, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας στρατιώτες των ΗΠΑ και του Ιράκ. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση ξεκίνησε από μια ομάδα πολιτοφυλακής των Σιιτών, την Kata'ib Hizbullah (KH) που διάκειται φιλικά υπέρ του Ιράν.

Την Κυριακή, 29 Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ απάντησαν με αεροπορική επίθεση εναντίον πέντε βάσεων της KH, τριών από αυτές στο Ιράκ και των υπόλοιπων στη Συρία. Η KH επιβεβαίωσε ότι 19 από τους μαχητές της σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν. Ο αρχηγός της οργάνωσης Hashd al-Shaabi (Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης) ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι “Το αίμα των μαρτύρων δεν θα πάει χαμένο και η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ”.

Στις 31 Δεκέμβρη, μια τεράστια διαμαρτυρία που διοργάνωσε η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή και οι υποστηρικτές της κατέκλυσε βίαια την περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας με τα συνθήματα “Όχι στην Αμερική!”, “Όχι, στον Trump!" και "Θάνατος στην Αμερική! "Οι διαδηλώσεις εξακολουθούν να γίνονται και η ασφάλεια του Ιράκ επέτρεψε σε μερικούς από τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην άκρως προστατευόμενη Πράσινη Ζώνη. Η ίδια ασφάλεια, η οποία έχει καταστείλει βίαια τους διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις, τώρα επέτρεψε στους διαδηλωτές και τους υποστηρικτές των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών να διαδηλώσουν και να επιτεθούν με κοκτέιλ μολότοφ κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Τα κουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι κανένας δεν βρισκόταν στην περιοχή της πρεσβείας καθώς όλο το προσωπικό εκκένωσε τον χώρο την προηγούμενη νύχτα καταφεύγοντας στην πόλη Erbil, πρωτεύουσα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG). Αλλά οι ΗΠΑ καταγγέλλουν αυτά τα νέα ως φήμες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, δεν είναι πόλεμος. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εκραγεί πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι το επακολουθο της αποτυχίας των αμερικανικών εξωτερικών πολιτικών όσον αφορά το ιρανικό καθεστώς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχει αποδειχθεί ότι οι αμερικανικές πολιτικές όχι μόνο στη Συρία και το Ιράκ, αλλά συνολικά σε ολόκληρη την περιοχή απέτυχαν, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να συνεχιστεί όσο υπάρχει το σημερινό καθεστώς στο Ιράν, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους στην περιοχή, ιδίως στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν ξέρει πώς να παίζει παιχνίδια με τις ΗΠΑ.

Η πολεμοχαρής πολιτική του Trump με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία για αμφισβητούμενες χώρες ή συμφέροντα δεν βρίσκονται στο τραπέζι. Ο Trump δεν είναι τόσο αφελής όσο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον απεικονίζουν. Είναι έξυπνος και ειλικρινής με την προσέγγισή του. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο με το Ιράν:

Πρώτον, ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης ήταν ανεπιτυχής, μιας και κόστισε στις ΗΠΑ τεράστια χρηματικά ποσά και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν εν ώρα δράσης, τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι. Γνωρίζει επίσης ο Trump ότι ο πόλεμος με το Ιράν δεν μπορεί να κερδηθεί, ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πόλεμος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Δεύτερον, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αμερικανικός λαός εξακολουθεί να έχει κακές αναμνήσεις από πολέμους και δεν θέλει έναν άλλο πόλεμο.

Τρίτον, οι προεδρικές εκλογές έρχονται φέτος και υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσει, οπότε δεν είναι τόσο ηλίθιος να μειώσει τις πιθανότητές του.

Όσο για τους Ιρανούς, μελέτησαν έξυπνα την νοοτροπία του Trump και την εξωτερική του πολιτική. Ξέρουν ότι ο ίδιος δεν θέλει πόλεμο μαζί τους, αλλά επίσης δεν θέλουν το Ιράκ να κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, φοβούμενοι ότι το Ιράκ θα είναι εκτός ελέγχου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ιρανοί από καιρό σε καιρό, προωθούν άμεσα ή έμμεσα ένα είδος στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους. Εν τω μεταξύ, το Ιράν είναι έτοιμο να προστατεύσει το ιρακινό καθεστώς με κάθε κόστος.

Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ τώρα, είναι προς το συμφέρον του Ιράν και όχι των ΗΠΑ. Αλλά τελικά ο ιρακινός λαός είναι που πληρώνει το τίμημα. Το Ιράν γνωρίζει ότι τα χέρια των Αμερικανών είναι δεμένα σε κάποιο βαθμό. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις ΗΠΑ να αναγκάσουν το Ιράν να εφαρμόσει ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίστηκαν από αυτούς. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν το Ιράν από την τρέχουσα συμπεριφορά του. Το Ιράν επίσης γνωρίζει ότι από αυτή τη σύγκρουση αναδεικνύονται μερικά σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, η δημιουργία ενός μεγάλου χάσματος μεταξύ του ιρακινού καθεστώτος και των ΗΠΑ που όλο και διευρύνεται. Ταυτόχρονα, το Ιράν δοκιμάζει τη δύναμη και τις επιρροές του μεταξύ των φιλικών προς αυτό πολιτοφυλακών και άλλων υποστηρικτών του.

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να οξύνει τη διαμάχη μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ και να γίνει πραγματικό ζήτημα. Το Ιράκ δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερο μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ απεριόριστα, όπως ισχυρίζεται τώρα. Οι ΗΠΑ δεν θα χαρούν να δουν την ιρακινή ασφάλεια να επιτρέπει στους φιλοϊρανούς και τους υποστηρικτές τους να ξεχύνονται στους δρόμους,να επιτίθενται στο ιρακινό κοινοβούλιο και να κάνουν ό,τι κάνουν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Έτσι το Ιράκ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διευκρινίσει τη θέση του, αν θα παραμείνει προσκολημμένο στο Ιράν ή θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου, αν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο, το Ιράκ θα υποστηρίξει το Ιράν ενάντια στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, εάν αυτή η κατάσταση συνεχίσει, θα επηρεάσει τους διαδηλωτές στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις που έχουν ήδη πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα μέχρι στιγμής. Πάνω από 552 άτομα έχουν σκοτωθεί, 21.000 έχουν τραυματιστεί και 25.000 έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Επιπλέον, πολλοί περισσότεροι ακτιβιστές έχουν απαχθεί.

Σε αυτή την περίπτωση οι διαδηλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή, καθώς δεν θέλουν να είναι μέρος και των δύο πλευρών, παρά να εγκαταλείψουν τα χαρακώματά τους και τους τόπους που έχουν ήδη καταλάβει.

Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το Ιράκ δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να επιλυθεί αργά ή γρήγορα, αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε και πώς.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον προσωπική σελίδα του συγγραφέα στο http://Zaherbaher.com Μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο https://www.anarkismo.net/article/31713 Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]