Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Η κατάληψη του Δημαρχείου Rosario

category Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Tuesday December 31, 2019 15:45author by Dmitri (translation) - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Στην Αργεντινή πριν 100 χρόνια

Αμέσως μόλις αναρτήθηκε η κόκκινη σημαία στο κεντρικό μπαλκόνι του κτιρίου, δείχνοντας ότι έχει σχηματισθεί μια "κυβέρνηση εργατών", ότι έχει εκδιωχθεί ο δήμαρχος και του συμβουλευτικού συμβουλίου”, ότι η γενική διαχείριση έχει περάσει στην ομοσπονδία των τοπικών εργαζομένων), διατυπώθηκαν και αιτήματα όπως επαναπρόσληψη των απολυμένων, κατάργηση των φόρων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα αστικά νοσοκομεία, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους «εσωτερικούς ιατρούς» (αίτημα που πρότειναν οι φοιτητές Ιατρικής).
51437986_2033589820079046_7088094892068438016_n.jpg

Rosario. Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 1921 μια ομάδα αποτελούμενη από εργαζόμενους του Δήμου και φοιτητές Ιατρικής -κυρίως αναρχικούς- που είχαν επηρεαστεί από το κύμα των εξεγέρσεων που συνέβαινε σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις απεργίες στην ύπαιθρο και την Παταγονία -καθώς επίσης και από την ηχηρή Ρωσική Επανάσταση- αποφάσισαν να καταλάβουν ως έκπληξη το Palacio de los Leones (Ανάκτορο των Λιονταριών), έδρα του Δήμου στην πόλη του Rosario (Santa Fe) υπό τον Fernando Schleisinger- για να ιδρύσουν εκεί μια ελευθεριακή κοινότητα.

Ας θυμηθούμε ότι για αρκετές ημέρες οι δημοτικοί υπάλληλοι βρίσκονταν σε απεργία εναντίον των περικοπών στους μισθούς, βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη των δασκάλων, των ναυτεργατών, των σιδηροδρομικών και των οδηγών ταξί, αλλά και των φοιτητών Ιατρικής του Universidad Nacional de Rosario (Εθνικό Πανεπιστήμιο του Rosario). Μέσα από αυτή τη σύγκρουση, η Federación Obrera Provincial (Ομοσπονδία Επαρχιακών Εργαζομένων) κάλεσε σε γενική απεργία στις 5η Φλεβάρη για να υποστηρίξει τους καταπιεσμένους εργάτες της υπαίθρου, για τους οποίους 25 συνδικάτα δήκλωσαν την άμεση αλληλεγγύη τους, έχοντας ως επίκεντρό τους τα γεγονότα της Plaza Sarmiento. Ως απάντηση, ο δήμαρχος Fernando Schleisinger αποφάσισε να ακυρώσει το πάρτι καρναβαλιού και να απολύσει διάφορους δημοτικούς υπαλλήλους.

Τελικά, τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, μέρα του καρναβαλιού, μια ομάδα φοιτητών και εργαζομένων πραγματοποίησε την κατάληψη ως έκφραση απόρριψης πριν από ό,τι συμβαίνει, ελπίζοντας να έχει την ταχεία αντίδραση των υπόλοιπων απεργών. Μεταξύ των εργατικών πρωταγωνιστών της εξέγερσης υπήρχαν αρκετοί συνδικαλιστές με αναρχικές καταβολές, όπως οι αδελφοί Carlos και Ricardo Chaminaud, Felipe Morales, l. Armando Roche, Luis Tafalta, Saturnino Ricardo, Lorenzo Biamino, Adolfo Gómez, Telemachus Giorgiades, José Manuel Dumas, Francisco Schorr, Carlos Ábalos, Carlos Oliva, Antonio Zemberg, Manuel Martínez, Antonio Ferreyra και J.C. μεταξύ άλλων.

Αμέσως μόλις αναρτήθηκε η κόκκινη σημαία στο κεντρικό μπαλκόνι του κτιρίου, δείχνοντας ότι έχει σχηματισθεί μια "κυβέρνηση εργατών", ότι έχει εκδιωχθεί ο δήμαρχος και του συμβουλευτικού συμβουλίου”, ότι η γενική διαχείριση έχει περάσει στην ομοσπονδία των τοπικών εργαζομένων), διατυπώθηκαν και αιτήματα όπως επαναπρόσληψη των απολυμένων, κατάργηση των φόρων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα αστικά νοσοκομεία, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους «εσωτερικούς ιατρούς» (αίτημα που πρότειναν οι φοιτητές Ιατρικής).

Πέρα από τη δημιουργία συμπάθειας στους υπόλοιπους εργαζόμενους της περιοχής, η κατάληψη -η οποία μετρούσε ήδη 8 ώρες- δεν ευδοκίμησε λόγω της ταχείας άφιξης ενός αστυνομικού σώματος. Για την καταστολή υπεύθυνο ήταν το 11ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο, μετά από μια γρήγορη είσοδο στο κτίριο, κατόρθωσε να σταματήσει την ομάδα -κακώς οπλισμένη και προετοιμασμένη για μια τέτοια επιχείρηση- Οι κρατούμενοι - κατηγορούμενοι για καταστροφή - θα υπερασπιστούν τον Δρ Rafael Bielsa (παππούς του τεχνικού διευθυντή). Μετά από αυτά τα επεισόδια, μια εφημερίδα έγραψε «στους κόλπους των κοινωνιών ζυμώνεται ένας άλλος κόσμος, με οδηγό την επιθυμία για καλύτερη τάξη και καλύτερη ζωή» και ότι «σε περίοδο απεργιών η οικονομία έρχεται δεύτερη».

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”

51590823_2033589296745765_8058573865342730240_n.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Αναρχική Ιστορία | gr

Sat 20 Apr, 00:38

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΓια τον Jacobo Maguid Jul 31 by Luce Fabbri* 0 comments

Το να μιλάς για τον Jacobo Maguid -ψευδώνυμα Macizo και Jacinto Cimazo- είναι σαν να φέρνεις στο μυαλό κάποιου ολόκληρη την ιστορία της Αργεντινής του 20ού αιώνα και, σε αυτό το πλαίσιο, ολόκληρη την ιστορία του αργεντίνικου ελευθεριακού κινήματος από τις μέρες του καθεστώτος Yrigoyen μέχρι την τρέχουσα, παρατεταμένη και ταραχώδη ανάρρωση από τη δικτατορία.

imageCiriaco Duarte - Ο αναρχισμός στ ... Oct 17 by Paul Sharkey 0 comments

Για μερικές δεκαετίες ήταν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Τυπογράφων, υπηρετώντας ως Γραμματέας Πολιτισμού. Ήταν επίσης διευθυντής του «El Obrero Gráfico» («Ο Εργάτης Τυπογράφος») που έκλεισε και επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Έγραψε άρθρα στην «Emancipación» («Χειραφέτηση») κατά τη διάρκεια του 1941 και του 1946 εναντίον της πολιτικής της τότε νεοσυσταθείσας CPT (Confederación Paraguaya del Tabajo - Παραγουανή Εργατική Συνομοσπονδία), της φασιστικής δικτατορίας και του ελέγχου των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσω της COP (Consejo Obrero Paraguaya - Παραγουανό Εργατικό Συμβούλιο). Υπό την κυβέρνηση Morinigo, στις αρχές του 1941, ο Ciriaco Duarte διορίστηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο DNT Departamento Nacional del Trabajo - Εθνικό Τμήμα Εργασίας) και έγινε στόχος των κομμουνιστών ηγετών με τους οποίους βρισκόταν πάντα σε διαμάχη.

imageAlberto "Pocho" Mechoso Aug 06 by Juan Carlos Mechoso - FAU 0 comments

Απόσπασμα από το βιβλίο "Acción Directa Anarquista - Una Historia de FAU"

imageHuerta Grande (Ο Μεγάλος Κήπος) Oct 13 by FAU 0 comments

Huerta Grande, είναι ένα σημαντικό κείμενο από την Ουρουγουάη. Εδώ ρίχνουμε μια γρήγορη και συνοπτική ματιά στην ιστορία του αναρχικού κινήματος της χώρας αυτής κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η Huerta Grande είναι εδώ.

Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]