user preferences

Ένωση Βιομηχανικών Εργατών Αφρικής

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Ιστορία (γενική) | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday December 08, 2019 19:32author by various - ZACF Report this post to the editors

Η Industrial and Commercial Workers’ Union of Africa (Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Εργατών Αφρικής - ICU) ιδρύθηκε στο Κέιπ Τάουν το 1919. Το 1920 συγχωνεύθηκε με την επαναστατική συνδικαλιστική ένωση, Industrial Workers of Africa (Βιομηχανικοί Εργάτες της Αφρικής) και άλλα συνδικάτα. Μεγάλωσε ταχύτατα στη Νότια Αφρική μεταξύ της έγχρωμης και μαύρης εργατικής τάξης και των εκμισθωτών γης. Εξαπλώθηκε επίσης, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, σε γειτονικές χώρες.
icu.jpg

Η ηρωική ιστορία της Industrial and Commercial Workers’ Union of Africa (ICU): Αντλώντας διδάγματα

Η Industrial and Commercial Workers’ Union of Africa (Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Εργατών Αφρικής - ICU) ιδρύθηκε στο Κέιπ Τάουν το 1919. Το 1920 συγχωνεύθηκε με την επαναστατική συνδικαλιστική ένωση, Industrial Workers of Africa (Βιομηχανικοί Εργάτες της Αφρικής) και άλλα συνδικάτα. Μεγάλωσε ταχύτατα στη Νότια Αφρική μεταξύ της έγχρωμης και μαύρης εργατικής τάξης και των εκμισθωτών γης. Εξαπλώθηκε επίσης, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, σε γειτονικές χώρες.

Η ICU δεν ήταν ακριβώς επαναστατική συνδικαλιστική ένωση, αλλά επηρεάστηκε από τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

Οι στόχοι της ICU ήταν μερικές φορές λίγο συγκεχυμένοι. Είχε δεχθεί επιρροές από αρκετές και ετερόκλητες ιδέες και ρεύματα. Ωστόσο, από το Καταστατικό της, που υιοθετήθηκε το 1925, και πολλές ομιλίες και ανακοινώσεις, συνάγεται ότι ο απώτερος στόχος της ήταν να καταργηθεί το ταξικό σύστημα μέσω της εργατικής και της άμεσης δράσης και να αναδιανεμηθεί εξίσου η οικονομική και πολιτική εξουσία σε συνδυασμό με τους οργανωμένους εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Τα συνδικάτα να αναλάβουν τη λειτουργία των εργοστασίων και των αγροκτημάτων. Στη Νότια Αφρική, αυτό σήμαινε επίσης την κατοχή γης από πλευράς των μαύρων και των έγχρωμων εργατών, τερματίζοντας έτσι την εξουσία των λευκών μεγαλοαγροτών. Η ICU είχε ως στόχο να τερματίσει την εθνική καταπίεση στη Νότια Αφρική, φέροντας στο προσκήνιο του έγχρωμους εργάτες.

Στο Καταστατικό της ICU δηλωνόταν ότι η οργάνωση επιδίωκε την αναδιοργάνωση της κοινωνίας σύμφωνα με τις σοσιαλιστικές γραμμές και σύμφωνα με την αρχή: "Από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του".

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της ICU ήταν η οργάνωση των εργαζομένων σε όλες τις βιομηχανίες, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Οι αγωνιστές της ICU πίστευαν ότι η δύναμή τους ήταν στους αριθμούς τους που θα μπορούσε να αυξηθούν με τη συνένωση όλων των εργαζομένων σε μια "Μεγάλη Ένωση” (“One Big Union”). Πολλά μέλη δεν ήταν εργαζόμενοι. Ήταν εκμισθωτές αγρότες, δηλαδή αγροτικές οικογένειες που ενοίκιαζαν γη από λευκούς μεγαλοαγρότες, πληρώνοντας με εργασία, καλλιέργειες ή χρήμα.

Ένα μεγάλο επίτευγμα της ICU με τους αριθμούς, ήταν ότι η οργάνωση είχε πάνω από 100.000 μέλη μόνο στη Νότια Αφρική - και κατάφερε επίσης να κινητοποιηθεί σε μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Αφρικής. Η ICU ήταν το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο που είχε ριζώσει στην αφρικανική ήπειρο μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν ότι τα μέλη της οργάνωσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ήταν κυρίως εργάτες γης και μισθωτοί αγρότες, οι οποίοι γενικά είναι πολύ πιο δύσκολο να οργανωθούν από ό,τι οι εργάτες των πόλεων. Δημιουργήθηκαν επίσης διεθνείς συνδέσεις, κυρίως με αμερικανικά και βρετανικά συνδικάτα.

Η ICU είχε μια βασική ταξική ανάλυση και μια ιδέα για το τι ήθελε (μια ελεύθερη κοινωνία, όπου οι μαύροι και οι έγχρωμοι αντιμετωπίζονταν με αξιοπρέπεια και όπου οι εργαζόμενοι δεν εκμεταλλεύονταν) και τι να χρησιμοποιούν (συνδικάτα) για να φτάσουν εκεί. Ωστόσο, δεν υπήρχε στρατηγική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλει η συνδικαλιστική οργάνωση της ICU. Αυτό, σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση και τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση και τις εσωτερικές διαμάχες, έκανε τη ICU εντελώς αναποτελεσματική, παρά τη δύναμή της σε μέλη.

Επίσης, η πολιτική της ICU συχνά συγχέεται. Μερικές φορές η ICU χρησιμοποιουσε μια ταξική ανάλυση, μερικές φορές ήταν εθνικιστική, μερικές φορές ήταν ριζοσπατική, μερικές φορές ήταν πολύ μέτρια. Μίλησε για απεργίες, αλλά δεν διοργάνωσε πολλούς. Μίλησε για δομές από τη βάση προς την κορυφή, αλλά πολλοί ηγέτες της ήταν διεφθαρμένοι και η ευθύνη ήταν αδύναμη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η ICU είχε καταρρεύσει στη Νότια Αφρική.

*Το κείμενο γράφτηκε από τον Warren McGregor (TAAC, ZACF), με τη βοήθεια των συντρόφων Abram, Anathi, Bongani, Eric, Jane, Leila, Lucky, Mzee, Nobuhle, Nonzukiso, Pitso, Siya, Warren.

**Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

***Πηγή: www.zabalaza.net

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]