user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Search author name words: unknown

300,000 Χιλιανοί σπουδαστές στους δρόμους

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Εκπαίδευση | Νέα author Monday June 05, 2006 12:40author by unknown Report this post to the editors

Διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων και συγκρούσε

Περίπου 300.000 Χιλιανοί σπουδαστές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη νέα αριστερή κυβέρνηση της κ.Μπασελέτ.

Άγριες συγκρούσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σημειώθηκαν σε μια από τις μαζικότερες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Περίπου 300.000 Χιλιανοί σπουδαστές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη νέα αριστερή κυβέρνηση της κ.Μπασελέτ, που αύξησε τα εισιτήρια, αλλά και τα δίδακτρα για τις σπουδές. Υπήρξαν συγκρούσεις, τραυματισμοί, συλλήψεις και καταλήψεις και ο αγώνας συνεχίζεται..

Τουλάχιστον 725 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια.

Οι διάφορες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη 1 Ιούνη, χωρίς να λείψουν και πάλι οι συγκρούσεις.

Η πρόεδρος της χώρας Μπασελέτ, έπαυσε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, λόγω της «ακραίας συμπεριφοράς» αρκετών αστυνομικών στις χθεσινές πορείες.

Νωρίτερα, μαθητές Λυκείου διαδήλωσαν στο Σαντιάγο κρατώντας τα θρανία και τις καρέκλες τους κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν την Τρίτη 30 Μάη σε όλη τη Χιλή.

Περισσότεροι από 600.000 μαθητές και φοιτητές απαιτούν δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες για όσους είναι πολύ φτωχοί για να αντεπεξέλθουν στο κόστος μεταβίβασής τους στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Το αίτημα αυτό ανάγεται στην εποχή της δικτατορίας, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί ποτέ.

Ήταν η μεγαλύτερη μαθητική και φοιτητική κινητοποίηση τα τελευταία 30 χρόνια στη Χιλή, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές και οι φοιτητές απαιτούν από την κυβέρνηση δωρεάν συγκοινωνίες για να μεταβαίνουν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δωρεάν πρόσβαση στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, περισσότερους καθηγητές και καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία επιτέθηκε με αντλίες νερού σε μαθητές σχολείου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαντιάγο την Τετάρτη 31 Μάη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας απέλυσε τελικά τους επικεφαλείς των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων έπειτα από την κατακραυγή για τη βιαιότητα της αστυνομικής επίθεσης ενάντια στη μαζικότατη διαδήλωση.

Επίσης, τουλάχιστον 61 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Κογκρέσο της Χιλής στο Βαλπαράΐσο, κατά τη στιγμή που η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, εκφωνούσε την πρώτη δημόσια ομιλία της, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησής της.

Η αστυνομία συνέλαβε άλλα 56 άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κουκουλοφόρων νεαρών και αστυνομικών σε δύο γειτονικά πάρκα.

Η Μπατσελέτ διεμήνυσε ότι η ίδια δεν πρόκειται ν’ αποδεχθεί να υφίσταται η κυβέρνησή της την πίεση των «βανδαλισμών».

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν τόσο έντονα που οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των φοιτητικών οργανώσεων για να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα, που διαρκεί επί έναν μήνα, χρειάσθηκε να διακοπούν καθώς τα δακρυγόνα εισέρευσαν στις αίθουσες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Χιλής, όπου διεξάγονταν.

Οι διαδηλωτές - μαθητές, φοιτητές και γονείς - ζητούν την τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο είχε επιβληθεί στην Χιλή στην διάρκεια της χούντας του Αυγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), τον τερματισμό της πρακτικής της καταβολής διδάκτρων κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις και την παροχή φθηνότερων εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους μαθητές και τους φοιτητές.

Οι διαδηλώσεις αυτές θεωρούνται η πρώτη σοβαρή πολιτική δοκιμασία για τη νέα πρόεδρο της χώρας Μισέτ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν τρεις μήνες. Ο εκπρόσωπός της Ρικάρδο Λάγκος έκανε λόγο περί «προόδου» στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τις φοιτητικές οργανώσεις, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι Χιλιανοί που διαθέτουν τα χρήματα στέλνουν συνήθως τα παιδιά τους σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, λόγω της φτωχής υποδομής και της ανεπάρκειας εξοπλισμού των δημοσίων σχολείων, η φήμη των οποίων θεωρείται ιδιαίτερα κακή. Πολλές οικογένειες δαπανούν μεγάλο τμήμα των εισοδημάτων τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Επί των ημερών Πινοτσέτ τα ιδιωτικά σχολεία επιτράπηκε να μετατραπούν σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εξωθώντας τους φοιτητές να διατυπώσουν την κατηγορία ότι το δικαίωμα στην μόρφωση παραδόθηκε στην αναζήτηση του κέρδους. * Πηγή: IMC Αθήνας

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]