user preferences

Αυστραλία-φρούριο = ρατσιστικά βασανιστήρια

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Friday March 02, 2018 17:57author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Η Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group - MACG) υποστηρίζει τους αγώνες των προσφύγων, οι οποίοι ζητούν απλώς τα νόμιμα δικαιώματά τους όσον αφορά την παροχή ασύλου. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αυστραλία, τμήματα του οποίου ενστερνίζονται αρκετά λογικές πολιτικές για τους πρόσφυγες, να πάρουν ενεργό θέση και να οργανώσουν την άμυνα των προσφύγων. Προσβλέπουμε σε μια εργατική επανάσταση που θα δημιουργήσει μια ενιαία ομοσπονδιακή παγκόσμια κοινότητα με ελεύθερη κυκλοφορία για όλους. Εν τω μεταξύ, υποστηρίζουμε τις δράσεις του Close the Camps Action Collective (Ομάδα Δράσης για το Κλείσιμο των Κέντρων) https://www.facebook.com/Close-the-Camps-Action-Collect...4102/.
manus_1.jpeg

Αυστραλία-φρούριο σημαίνει ρατσιστικά βασανιστήρια

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, το Κέντρο Κράτησης των νησιών Manus έκλεισε. Κυρίως διοικούμενο από την κυβέρνηση της Παπούα-Νέας Γουινέας (PNG), στην πραγματικότητα λειτουργούσε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας χρησιμοποιώντας τηλεχειρισμό. Κατά έναν ανεπανάληπτο τρόπο, τον Απρίλιο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο της PNG διαπίστωσε ότι η ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, φυλακίζοντας εκεί περίπου 900 άτομα που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αλλά αντί να απελευθερώσουν τους πρόσφυγες που φυλακίστηκαν εκεί, οι κυβερνήσεις συνωμοτούν για να τους κρατήσουν κλειδωμένους, ενώ παράλληλα εξέτασαν εναλλακτικές ρυθμίσεις του ζητήματος.

Οι πρόσφυγες του Manus διαμαρτύρονται επί σειρά ετών. Κατά την περίοδο πριν από το κλείσιμο του Κέντρου, κλιμάκωσαν τις διαμαρτυρίες τους σε μεγάλο βαθμό, αποκτώντας ευρεία δημοσιότητα στην Αυστραλία μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και έπειτα κατακλύζοντας τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το νέο Κέντρο Κράτησης βρίσκεται στην πόλη και όχι στην απομονωμένη ναυτική βάση που στέγαζε το παλαιό Κέντρο και έτσι οι πολίτες της PNG είναι βαθιά διαιρεμένοι στο ζήτημα των προσφύγων του Manus. Ορισμένοι είναι πολύ εχθρικοί και έχουν απειλείσει με βία.

Καθώς πλησίαζε η προθεσμία του κλεισίματος και η διαχείριση του κέντρου γινόταν όλο και πιο απελπιστική, η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων αρνήθηκε να μετακινηθεί. Διατήρησε μια μη βίαιη στάση ενάντια στην κλιμάκωση της βίας από την αστυνομία και το στρατό, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης της PNG, καθώς και από τους άνδρες ασφαλείας που εργάζονταν στο Κέντρο, υπό την καθοδήγηση της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ο αγώνας τους προκάλεσε ευρεία συμπάθεια καθώς και μια σειρά διαδηλώσεων από το κίνημα υποστήριξης προσφύγων στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση κατέβαλε επιτέλους ένα μικρό τίμημα για την πολιτική της συστηματικής αυτής σκληρότητας.

Στα τέλη Νοέμβρη, με μια κτηνώδης αστυνομική επίθεση, κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των 600 εναπομεινάντων διαδηλωτών. Ενώ οι διαδηλώσεις έχουν έκτοτε σβήσει, οι ειδήσεις συνεχίζουν να διαρρέουν. Το Κέντρο έκλεισε, ενώ πολλά από τα νέα καταλύματα ήταν ακόμα υπό κατασκευή και ακατοίκητα. Ενώ από τεχνικής άποψης οι πρόσφυγες δεν "κρατούνταν" εκεί (μπορούν να φύγουν και να ξανάρθουν), η ζωή τους εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη και το κλείσιμο του Κέντρου αποτελεί πρόσχημα για τον περιορισμό και την περικοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς. Ο φόβος για την εχθρική υποδοχή που περιμένει τους πρόσφυγες στην πόλη είναι πλέον υπαρκτός και οι συνθήκες στο νέο κατάλυμα είναι επίσης κακές. Σε ένα μπλοκ ακατέργαστα ακόμα λύματα τρέχουν στο δρόμο - ακριβώς ένα πράγμα που κάνει τους γείτονες… ευτυχείς!

Τα βασανιστήρια σε βάρος των προσφύγων του Manus όπως και αυτά σε βάρος των προσφύγων του Nauru είναι πράγματα που η αυστραλιανή κυβέρνηση θα ήθελε να ξεχάσει ο καθένας. Η θριαμβευτική ρητορική σχετικά με τα "Κυρίαρχα Σύνορα" είναι λίγο πιο δύσκολο να διατηρηθεί όταν οι αγώνες των προσφύγων αναγκάζουν το ανθρώπινο κόστος αυτής της πολιτικής να γίνει περισσότερο εμφανής και δημόσια. Η πολιτική της Αυστραλίας-Φρουρίου σημαίνει αναγκαστικά ρατσιστική βία εναντίον εκείνων που η πολιτική αυτή επιδιώκει να αποκλείσει. Η μεταχείριση αυτή των προσφύγων του Manus και του Nauru ισοδυναμεί με βασανιστήρια μεγάλης κλίμακας. Και τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αυστραλία είναι άμεσα υπεύθυνα γι’ αυτό.

Η Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group - MACG) υποστηρίζει τους αγώνες των προσφύγων, οι οποίοι ζητούν απλώς τα νόμιμα δικαιώματά τους όσον αφορά την παροχή ασύλου. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αυστραλία, τμήματα του οποίου ενστερνίζονται αρκετά λογικές πολιτικές για τους πρόσφυγες, να πάρουν ενεργό θέση και να οργανώσουν την άμυνα των προσφύγων. Προσβλέπουμε σε μια εργατική επανάσταση που θα δημιουργήσει μια ενιαία ομοσπονδιακή παγκόσμια κοινότητα με ελεύθερη κυκλοφορία για όλους. Εν τω μεταξύ, υποστηρίζουμε τις δράσεις του Close the Camps Action Collective (Ομάδα Δράσης για το Κλείσιμο των Κέντρων) https://www.facebook.com/Close-the-Camps-Action-Collect...4102/.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ

*Δημοσιεύτηκε στο δελτίο της MACG "The Anvil" (“Το Αμόνι”) το οποίο μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε από εδώ: https://melbacg.files.wordpress.com/2018/02/anvil-20180...#8232;

**Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.


Related Link: https://melbacg.files.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]