user preferences

Recent articles by Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εργατικοί Αγώνες

Όλοι και όλες &... May 03 21 by Αναρχική Ομοσπονδία

1η Μάη: Δεν είνα... Apr 29 21 by ΕΣΕ Ρεθύμνου

Κομμένες οι μ&#... Apr 28 20 by ΕΣΕ Ιωαννίνων

Στο πλευρό της ΒΙΟΜΕ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday January 06, 2018 17:00author by Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών Report this post to the editors

Η αυτοδιαχείριση, όμως, δε σταματά στη ΒΙΟ.ΜΕ. Αφορά έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, από τα κάτω, χωρίς αφεντικά και σχέσεις εκμετάλλευσης, με βασικό γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων που την αποτελούν και τα ήδη ενεργά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, τόσο στο πανεπιστήμιο, (στέκι στο βιολογικό, Α.Κ.Ι., καμαράκια, στέκια, κ.ά.), όσο και στην εργασία (αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια διεθνώς), το αποδεικνύουν. Μέσα από τη συλλογική δράση, τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών, των αξιών και των κοινωνικών μας σχέσεων, θεωρούμε αναγκαίο η αυτοδιαχείριση να επεκταθεί, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές μας... σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!
resized393d3a8559f207ef470feeea55d0343f.jpg

Φοιτητές και φοιτήτριες στο πλευρό της ΒΙΟΜΕ

Ξεκινώντας, να συστηθούμε! Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες που συναντηθήκαμε, έχοντας ως κοινή ανάγκη τη δημιουργία ομάδας αλληλεγγύης στο εγχείρημα της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. Βασικό σκοπό και επιθυμία μας αποτελεί, τόσο η έμπρακτη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων, όσο και η σύνδεση της φοιτητικής κοινότητας με ένα διαφορετικό παράδειγμα έμπνευσης, αλλά και οργάνωσης, όπως αυτό της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας. Επιλέγοντας τις ανοιχτές συνελεύσεις, ως χώρο και μέσο αλληλεπίδρασης και συνδιαμόρφωσης, συμμετέχουμε ο καθένας και η καθεμία με την παρουσία και τον λόγο του/της, ισότιμα, ενάντια σε λογικές ιεραρχίας και ανάθεσης, με την συλλογική δράση να αποτελεί καίρια ανάγκη και επιθυμία μας.

Για εμάς η ταυτότητα, αλλά κι η ίδια η ύπαρξη των υποκειμένων της φοιτητικής κοινότητας, δεν εξαντλούνται στην ακαδημαϊκή διάσταση των αποστειρωμένων αμφιθεάτρων, αλλά προεκτείνονται στην κοινωνική πραγματικότητα και στην ανάγκη σύνδεσης με αυτήν. Επιλέγοντας να μην βλέπουμε στους εαυτούς μας το ρόλο που επιβάλλεται από κυρίαρχα παραδείγματα, αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα οι φοιτήτριες και φοιτητές να είμαστε ανοιχτές/οί σε κινηματικές δράσεις-παρεμβάσεις και σε δραστηριότητες ελεύθερης έκφρασης που ζωντανεύουν το πανεπιστήμιο και συσχετίζονται με την κοινωνία. Κάπως έτσι προκύπτει η διαφορετική ιδέα, που έχουμε για το πανεπιστήμιο, καθώς το θεωρούμε και το αντιμετωπίζουμε ως χώρο δημιουργίας, δράσης και ανταλλαγής ιδεών, ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο που το αντιλαμβάνεται έτσι και σε άμεση διασύνδεση με τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Ένα χώρο όπου οι φοιτητές/τριες δε θα είμαστε φιλοξενούμενοι/ες και παθητικοί δέκτες, αλλά θα τον αισθανόμαστε, ως δικό μας και θα τον διεκδικούμε διαρκώς. Ενάντια στην καταστολή που βλέπουμε ολοένα να κλιμακώνεται, με διώξεις φοιτητών, κλειδώματα πτερύγων, εξώσεις ομάδων κλπ., με αποκορύφωμα το αφήγημα της κατάλυσης του ασύλου και ενάντια σε λογικές ιδιωτικοποίησης και εντατικοποίησης, αναγνωρίζουμε, ως επιτακτική, την ανάγκη της επανοικειοποίησης του πανεπιστημίου.

Οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. (Βιομηχανική Μεταλλευτική), του μοναδικού αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα, απλήρωτοι, από το Μάιο του 2011, αντιστέκονται στο κλείσιμο του εργοστασίου και στην προοπτική της ανεργίας, παίρνοντας στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και καταλαμβάνοντας τον εγκαταλελειμμένο χώρο, τον Ιανουάριο του 2013. Έκτοτε το εργοστάσιο λειτουργεί παράγοντας φυσικά και οικολογικά καθαριστικά προϊόντα, με όρους άμεσης δημοκρατίας και ισότιμης συμμετοχής όλων στη λήψη των αποφάσεων. Με βασικό άξονα τις οριζόντιες διαδικασίες, οι εργαζόμενοι αμείβονται ισότιμα και επαναπροσδιορίζουν τους όρους της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της παραγωγής, αφού στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών τους, και όχι στο κέρδος. Στην προσπάθεια σύνδεσης του αγώνα τους με την κοινωνία, εντάσσεται και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ., αλλά και το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟ.ΜΕ., που λειτουργεί στο εργοστάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για άλλα μέλη της κοινότητας.
Μέσα από τη συνδιαμόρφωση δράσεων, παρεμβάσεων και την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα, όσων πλήττονται καθημερινά προωθείται ένας διαφορετικός τρόπος εργασίας, ζωής και τελικά ένα σαφές μήνυμα για κοινωνική αλλαγή.

Η αυτοδιαχείριση, όμως, δε σταματά στη ΒΙΟ.ΜΕ. Αφορά έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, από τα κάτω, χωρίς αφεντικά και σχέσεις εκμετάλλευσης, με βασικό γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων που την αποτελούν και τα ήδη ενεργά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, τόσο στο πανεπιστήμιο, (στέκι στο βιολογικό, Α.Κ.Ι., καμαράκια, στέκια, κ.ά.), όσο και στην εργασία (αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια διεθνώς), το αποδεικνύουν. Μέσα από τη συλλογική δράση, τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών, των αξιών και των κοινωνικών μας σχέσεων, θεωρούμε αναγκαίο η αυτοδιαχείριση να επεκταθεί, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές μας... σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Η αλληλεγγύη στη ΒΙΟ.ΜΕ. μας βρίσκει όλους άμεσα ενδιαφερόμενους για να προκαλέσουμε ρωγμές στο κυρίαρχο και να αντιταχθούμε στην αδράνεια της παθητικότητας.

Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Παρασκευή στις 19.00 [ακριβώς] στο στέκι, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής ΑΠΘ (ισόγειο, δίπλα από το αμφιθέατρο Β)

Επικοινωνία: students_solidarityviome@espiv.net

Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών για την αλληλεγγύη στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]