user preferences

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday July 28, 2016 18:51author by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε Report this post to the editors

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

«Η Ιστορία κατευθύνεται από δυο μόνο αρχές. Το Κράτος και την κοινωνική επανάσταση, την επανάσταση και την αντεπανάσταση, που δεν πρόκειται ποτέ να φιλιώσουν αλλά έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα μέχρι θανάτου. Το Κράτος είναι το έγκλημα. Το μικρότερο και το λιγότερο επιθετικό Κράτος είναι εγκληματικό ακόμα και στα όνειρά του…»

Αλμπέρ Καμύ
rocinante_1.jpg

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις στέγασης προσφύγων

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

Οι αντιπροσφυγικές και ρατσιστικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες εφαρμόζονται με συστηματικότητα τον τελευταίο ένα χρόνο, αφού επέβαλλαν στους πρόσφυγες τον εγκλεισμό τους σε κέντρα κράτησης στράφηκαν τελικά ενάντια και στον έτερο αντικειμενικό αντίπαλό τους: τον κόσμο της αλληλεγγύης, τον κόσμο που αντιστέκεται στην ξενοφοβία και τους ψεύτικους διαχωρισμούς και προτάσσει την ενότητα των ντόπιων και προσφύγων εργατών και εργατριών.

Το πρωί της Τετάρτης (27/7) πραγματοποιήθηκε βίαιη εκκένωση τριών καταλήψεων στέγασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείου, Λεωφόρου Νίκης και Hurriya). Οι μπάτσοι που είχαν την τιμή να συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση μάλιστα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πετάξουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε κτίρια στα οποία στεγάζονται οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη προ ολίγων ημερών βίαιη εκκένωση της Πέτρινης Αποθήκης στο Πειραιά η οποία μάλιστα συμπεριλάμβανε και χρήση γερανών που σήκωσαν τις σκηνές στις οποίες διέμεναν προσφυγικές οικογένειες και μάλιστα πριν καν οι τελευταίες προλάβουν να βγουν από αυτές.

Το αυταρχικό παραλήρημα της κυβέρνησης πασπαλίστηκε μέσα στην ημέρα και με μια εσάνς σουρεαλισμού καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσής του φρόντισε να μας πληροφορήσει πως διαφωνεί με την εκκένωση των τριών καταλήψεων που η κυβέρνησή του υλοποίησε. Ανεξάρτητα από την μπουρδολογία της κυβέρνησης ωστόσο και τις γελοιότητές της που επιχειρούν να στρογγυλέψουν τις βάρβαρες και απάνθρωπες πολιτικές της, η πραγματικότητα δεν είναι περίπλοκη. Αντίθετα, είναι απλή και ξεκάθαρη και μόνο αφελείς δεν θα μπορούσαν να την δουν: η εξουσία και ο κόσμος των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων είναι δύο αντίπαλα στρατόπεδα που βρίσκονται σε έναν διαρκή πόλεμο. Και οι κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον των προσφύγων και του κινήματος αλληλεγγύης δεν είναι η έναρξη αλλά η αναβάθμιση αυτού του πολέμου. Είναι η προέκταση της ευρωτούρκικης συμφωνίας και των άθλιων στρατοπέδων «φιλοξενίας», που πλέον είναι γενικώς παραδεκτό πως αποτελούν χώρους ακατάλληλους για την διαβίωση ανθρώπων.

Αν οι κυβερνώντες πιστεύουν πως το κίνημα αλληλεγγύης θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτή την επίθεση ή πως θα «σβήσει» αφήνοντας τους πρόσφυγες έρμαια των ρατσιστικών πολιτικών τους, ας αλλάξουν πλευρό. Τον τελευταίο ένα χρόνο το κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες έχει δομήσει μια τεράστια κοινωνική αγκαλιά συνύπαρξης και συντροφικότητας και έχει φιμώσει μέσα από την δράση του και την επιμονή του κάθε φασιστική φωνή που θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία για να σπείρει το δηλητήριό της μέσα στην κοινωνία. Έχει κάνει πράξη τους κοινούς αγώνες ντόπιων και προσφύγων, έχει αποδείξει μέσα από την δραστηριότητά του πως οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μένουν μέσα στις πόλεις, να συναναστρέφονται με την υπόλοιπη κοινωνία, να είναι ορατοί και να ζουν αξιοπρεπώς. Και η κρατική καταστολή δεν πρόκειται να βάλει τέλος σε αυτή την κοινωνική και αλληλέγγυα διαδικασία.

Το κίνημα καταλήψεων στέγης για πρόσφυγες που διευρύνεται με καλπάζοντες ρυθμούς και συγκροτεί έναν μαζικό πόλο αλληλεγγύης στον αντίποδα της απανθρωπιάς των στρατοπέδων δεν είναι απλά μια συνθήκη αμήχανης αντίφασης σε σχέση με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά κάτι πολύ παραπάνω: είναι ένα ρεύμα εξ’ αντικειμένου ανταγωνιστικό και εχθρικό με αυτές τις πολιτικές και οι εκκενώσεις των τριών καταλήψεων της Θεσσαλονίκης φανερώνουν περίτρανα αυτή την πραγματικότητα. Η «λεπτομέρεια» δε πως το κτίριο του Ορφανοτροφείου αφού εκκενώθηκε στην συνέχεια γκρεμίστηκε για να το εκμεταλλευτεί η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικό της ηθικής της (κάθε) εξουσίας: οι εκκλησιαστικές μπίζνες και τα νταραβέρια τους με το κράτος είναι προφανώς πολύ σημαντικότερα από την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων.

Οι εργατικές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, οι τοπικές πρωτοβουλίες που επιχειρούν την διασύνδεσή τους με τους πρόσφυγες των στρατοπέδων, οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και οι καταλήψεις στέγης προσφύγων, κάθε μικρή και μεγάλη κίνηση αλληλεγγύης, σήμερα πρέπει να απαντήσουν επιθετικά στις κινήσεις της κυβέρνησης. Πρέπει να συντονίστουν και να οργανωθούν από κοινού, να αντιπαρατάξουν την συλλογική δύναμη της εργατικής τάξης στον αυταρχισμό της εξουσίας, να στείλουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στα σκουπίδια της Ιστορίας.

Οι καταλήψεις προσφύγων θα πολλαπλασιαστούν. Τα κέντρα κράτησης θα κλείσουν.

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.

-ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

http://rocinante.gr

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]