user preferences

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Monday July 18, 2016 19:36author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Ανακοίνωση Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν

Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος καθιστά αναγκαίο για μας να μην επιβραδύνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό του ΑΚΡ, αλλά για να τον ενισχύσουμε, έτσι ώστε το χάος και οι συγκρούσεις στην Τουρκία έρθουν σε ένα τέλος και μια νέα και δημοκρατική Τουρκία να αναδυθεί.
787f2813e84fba723d0ad40ed1d2cf49.jpg

Ανακοίνωση τύπου της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η συμπροεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσης ομπρέλα του κουρδικού κινήματος, της Ένωσης Κοινοτήτωνς Κουρδιστάν(KCK) διοχέτευσε στον τύπο μια δήλωση για την απόπειρα πραξικοπήματος χθες το βράδυ στην Τουρκία.

Η δήλωση αναφέρει, "Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος από πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα και ο σκοπός δεν είναι ακόμη σαφής. Η προσπάθεια αυτή έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ήταν αποφασησμένος να τοποθετήσει στρατηγοούς κοντά σε αυτόν στην κορυφή βαθμίδα του στρατού. Μια άλλη εντυπωσιακή διάσταση της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ότι έρχεται σε μια στιγμή που οι συζητήσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική της φασιστικής κυβέρνησης του ΑΚΡ, ελάμβαναν χώρα. "

Η απόπειρα πραξικοπήματος αποτελεί απόδειξη της έλλειψης δημοκρατίας
Η δήλωση του KCK συνεχίζει. "Δεν έχει σημασία, εντός οποιών εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, και για ποιους λόγους μια πάλη για την εξουσία διεξάγεται, αυτή η υπόθεση δεν είναι ένα θέμα υπεράσπισης ή εναντίωσης της δημοκρατίας. Αντιθέτως, η κατάσταση αυτή είναι η απόδειξη της έλλειψης δημοκρατίας στην Τουρκία. Αυτές οι διαμάχες για την εξουσία και οι προσπάθιες να καταληφθεί η εξουσία συναντούνται σε μη δημοκρατικές χώρες, όπου μια αυταρχική εξουσία κάνει απόπειρες πραξικοπήματος για να ανατρέψει μια άλλη απολυταρχική εξουσία, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Αυτό είναι ό, τι συνέβη στην Τουρκία.

Το πραξικόπημα οργανώθηκε στις 7 Ιουνίου

Πριν από ένα χρόνο, ο Ερντογάν και η Palace Gladio (μυστικές δύναμεις του Erdoğan), παράλληλα με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), όλοι οι φασιστικοί κύκλοι, εθνικιστικές στρατιωτικές δυνάμεις (Ergenekon) και ένα μέρος του στρατού, οργάνωσαν ένα πραξικόπημα. Αυτό ήταν ένα πραξικόπημα του παλατιού(Erdoğan) εναντίον της δημοκρατικής βούλησης του λαού [που ψήφισε το HDP και άφησε το ΑΚΡ να απέχει από την πλειοψηφία]. Το φασιστικό ΑΚΡ συμμάχησε με όλες τις φασιστικές δυνάμεις και ένα μέρος του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού του Επιτελείου, προκειμένου να καταστείλει το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας και τις δημοκρατικές δυνάμεις. Το φασιστικό ΑΚΡ οδήγησε το στρατό στις κουρδικές πόλεις και κωμοπόλεις, κάνοντάς τον να κάψει τις πόλεις στο έδαφος και να σφαξει εκατοντάδες αμάχους. Πρόσφατα έχει περάσει νέους νόμους που έχουν δώσει ασυλία στις κρατικές δυνάμεις, εμποδίζοντας οποιαδήποτεδίκη για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Με τον τρόπο αυτό το ΑΚΡ έχει γίνει μια κυβέρνηση που νομιμοποίησε και έκανε νόμιμη την κηδεμονία του στρατού πάνω στην δημοκρατική πολιτική και την κοινωνία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος από μια στρατιωτική παράταξη εναντίον μιάς άλλης

Υπήρχε ήδη στρατιωτική κηδεμονία της Τουρκίας πριν από τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος, γεγονός που καθιστά την απόπειρα πραξικοπήματος από μια στρατιωτική παράταξη ενάντια στην υπάρχουσα. Αυτός είναι ο λόγος για το οτι ένα τμήμα του στρατού έχει πάρει το μέρος του Ερντογάν, επειδή υπάρχει ήδη στρατιωτική κηδεμονία της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι το MHP και σοβινιστικοί εθνικιστικοί κύκλοι πήγαν με την ίδια πλευρά, με το Palace Gladio (Ερντογάν) και τους φασίστες συμμάχους του αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι ένα περιστατικό του αγώνα μεταξύ εκείνων που πλαισιώνουν την δημοκρατία και εκείνων που στέκονται εναντίον της.

Απεικονίζοντας τον Ερντογάν ως δημοκράτη είναι επικίνδυνο

Το να παρουσιάζετε ο Ερντογάν και η φασιτική δικτατορία του ΑΚΡ σαν να ήταν δημοκρατικές μετά από αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μια προσέγγιση ακόμα πιο επικίνδυνη από την ίδια την απόπειρα πραξικοπήματος. Η απεικόνηση του αγώνα για την εξουσία μεταξύ αυταρχικών, δεσποτικών και αντι-δημοκρατικών δυνάμεων σαν μια μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των εχθρών της δημοκρατίας θα χρησιμεύσει μόνο για να νομιμοποιήσει την υπάρχουσα φασιστική και δεσποτική κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις της δημοκρατίας δεν πέρνουν το πλευρό κανενός στρατοπέδου

Η Τουρκία δεν έχει κάποια ομάδα πολιτών στην εξουσία, ούτε είναι αυτός ο αγώνας μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και πραξικοπηματίες. Η σημερινή μάχη είναι για το ποιος θα πρέπει να οδηγήσει το σημερινό πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι ο εχθρός της δημοκρατίας και του κουρδικού λαού. Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις της δημοκρατίας δεν στάθηκαν στο πλευρό κανενός στρατοπέδου κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων.

Το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας είναι αυτό που πραγματοποιείται από το φασιστικό ΑΚΡ

Εάν υπάρχει ένα πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας, είναι αυτό που πραγματοποιείται από τη φασιστική κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ο ελέγχος της πολιτικής εξουσίας πάνω στο δικαστικό σύστημα, η εφαρμογή των φασιστικών νόμων και των πολιτικών μέσω μίας βουλευτής πλειοψηφίας, η άρση των ασυλιών των βουλευτών », η σύλληψη των συν-δημάρχων, η απομάκρυνση των συν-δημάρχων από τις θέσεις τους, και η φυλάκιση χιλιάδων πολιτικών από το HDP και DBP αποτελούν περισσότερο από ένα πραγματικό πραξικόπημα. Ο Κουρδικός λαός βρίσκεται κάτω από μία πρωτοφανή γενοκτονία, φασιστικών και αποικιοκρατικών επιθέσεων στο Κουρδιστάν.

Το ΑΚΡ σέρνει την Τουρκία σε συγκρούσεις

Τι έχει φέρει την Τουρκία σε αυτό το στάδιο είναι η κυβέρνηση του AKP, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια κυβέρνηση του πολέμου εναντίον του κουρδικού λαού και των δυνάμεων της δημοκρατίας. Με τον μονιστικό, ηγεμονικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της, έχει φέρει την Τουρκία στο χάος και τη σύγκρουση. Με τον πόλεμό της εναντίον του κουρδικού λαού και των δυνάμεων της δημοκρατίας, έχει φέρει την Τουρκία σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Η τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τη φασιστική κυβέρνηση του ΑΚΡ και να έχει μια δημοκρατική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν επιτακτικό για την Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να απαλλαγεί από την μονιστική, ηγεμονική και φασιστική κυβέρνηση της.

Για να συνοψίσουμε, οι δυνάμεις της δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την νομιμοποίηση της πολιτικής της φασιστικής κυβέρνησης του ΑΚΡ με το πρόσχημα της δημοκρατίας, και να δημιουργήσουν μια δημοκρατική συμμαχία που πραγματικά θα φέρει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος καθιστά αναγκαίο για μας να μην επιβραδύνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό του ΑΚΡ, αλλά για να τον ενισχύσουμε, έτσι ώστε το χάος και οι συγκρούσεις στην Τουρκία έρθουν σε ένα τέλος και μια νέα και δημοκρατική Τουρκία να αναδυθεί. "

Related Link: http://kurdishquestion.com/article/3289-kurdish-movement-releases-statement-on-turkey-coup-attempt
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]