user preferences

Recent articles by Ομάδες Αναρχοκομμουνιστών
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχική Ιστορία

1η Μάη 1886-1986: Ένας α&... May 04 21 by Για τη Συγκρότησης Ένωση Αναρχ. Εργατών

Αναρχισμός κ ... Apr 02 21 by Μανώλης Χουμεριανός

Αναρχισμός σ ... Sep 25 20 by Dmitri (translation)

Ο αγώνας για ζωή συνεχίζεται!!

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday April 27, 2006 13:17author by Ομάδες Αναρχοκομμουνιστών Report this post to the editors

Μια προκήρυξη για την 1η Μάη πριν 23 χρόνια

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ-ΜΑΣΤΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ!

1η ΜΑΗ 1886 - 1η ΜΑΗ 1983

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!

Σύντροφοι,

Την Πρωτομαγιά του 1886 και τις επόμενες μέρες, κορυφώνεται στο Σικάγο ο αγώνας των εργαζομένων για λιγότερες ώρες δουλειάς (οχτάωρο), και περισσότερες ώρες ζωής. Ξεσπούν απεργιακές ταραχές από τις οποίες οι περισσότερες είναι αιματηρές και στις 3 Μάη, η αστυνομία δολοφονεί εν ψυχρώ 4 εργάτες. Στις 4 Μάη, η αστυνομία, με αφορμή προβοκάτσια, επιτίθεται εναντίον ειρηνικής συγκέντρωσης απεργών, σκοτώνοντας αρκετούς και τραυματίζοντας διακόσιους. Ακολουθεί κύμα συλλήψεων αναρχικών σαν υπεύθυνων για τη σύγκρουση. Τα δικαστήρια των αφεντικών σε στημένες δίκες φυλακίζουν 3, κρεμάνε 4, ενώ ένας αυτοκτονεί.

Σύντροφοι,

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ και του Φράνκο, οι περισσότερες κυβερνήσεις μετέτρεψαν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ Πρωτομαγιά σε επίσημη αργία — και η κυβέρνηση του Παπαδόπουλου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στις δυτικές χώρες, η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με συγκεντρώσεις - τελετουργίες και πορείες - λιτανείες όπου τα πάντα είναι αυστηρά προκαθορισμένα. Τα συνδικάτα, κρύβοντας από τους εργαζόμενους τα πραγματικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές εκείνης της πρώτης Πρωτομαγιάς, κατευθύνουν το λαό στην εκτόνωση, στο ξεφούσκωμα της επαναστατικής ορμής του. Το σύστημα, δημιουργώντας τεχνητές καταναλωτικές ανάγκες, έχει στρέψει τον αγώνα των εργαζομένων για ζωή, σε ακίνδυνες μισθολογικές διεκδικήσεις.

Στις χώρες του κρατικού καπιταλισμού (Ε.Σ.Σ.Δ., Κίνα, Κούβα κ.τ.λ.) οι γραφειοκράτες ιδιοκτήτες του προλεταριάτου δε διστάζουν να οργανώνουν επιβλητικές στρατιωτικές παρελάσεις και να παρουσιάζουν τις τελειότερες μηχανές θανάτου. Η ήττα των εργατικών επαναστάσεων στις αρχές του αιώνα μας, επέτρεψε στο Κεφάλαιο και στο Κράτος να αφομοιώσουν την Πρωτομαγιά. Την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι μπορούν να χτυπήσουν την κάρτα τους και να εργαστούν με νέες δυνάμεις (!!)

Σύντροφοι,

Σήμερα, έναν αιώνα σχεδόν μετά από εκείνη την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά, ο αγώνας του ανθρώπου δεν δικαιώθηκε. Εργάτες, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, υπάλληλοι, νοικοκυρές, άνεργοι, στρατιώτες, όλοι αυτοί που συνηθίζουμε να λέμε «λαός», νιώθουν ότι η ζωή τους δεν είναι όπως θα ήθελαν εκείνοι να είναι. Ακόμα περισσότερο σήμερα, η εκμετάλλευση, η καταπίεση και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, δεν περνάνε μόνο μέσα από τον εργάσιμο χρόνο, αλλά επεκτείνονται και σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας. Η επιθυμία μας για ζωή, έρωτα και δημιουργία, γίνεται αντικείμενο εμπορίου από το Κεφάλαιο. Και όλα αυτά καθώς βλέπουμε ότι η ίδια μας η ζωή δεν εξαρτάται από τη θέληση μας αλλά από τα παρανοϊκά μυαλά των ισχυρών της γης, των κυβερνήσεων όλου του κόσμου που δεν διστάζουν να ρίχνουν τους λαούς στην σφαγή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Το άγχος και η μοναξιά, οι αρρώστιες της εποχής, κυριεύουν όλους εμάς που βλέπουμε τη ζωή μας να έχει γίνει μια συνεχής προσπάθεια για να επιβιώσουμε.

Σύντροφοι,

Η καπήλευση της Πρωτομαγιάς — της εξέγερσης δηλαδή των εργαζόμενων — από τα κόμματα και την εξουσία, πηγαίνει χέρι - χέρι με την συκοφάντηση του κοινωνικοπολιτικού κινήματος του Αναρχισμού. Σας έχουν πείσει ότι αυτά τα φοβερά όντα, οι αναρχικοί δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά να σπάζουν βιτρίνες, να καταστρέφουν και να προκαλούν ταραχές. Σας έχουν πείσει ότι οι αναρχικοί δεν είναι παρά ναρκομανείς και αλήτες, περιθωριακά στοιχεία και «χούλιγκανς», χαοτικοί και μηδενιστές, παράσιτα στο σώμα της κοινωνίας που πρέπει να εξαφανιστούν μια για πάντα. Διαχωρίζουμε σαφώς τη θέση μας από αυτές τις εκτονωτικές ενέργειες (σπάσιμο βιτρινών κ.τ.λ.), οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε, αλλά αντίθετα τις χρησιμοποιεί το Κράτος για να συκοφαντήσει και να χτυπήσει το αναρχοκομμουνιστικό κίνημα με τρομοκρατικούς και φασιστικούς νόμους. Ο αναρχισμός, σύντροφοι, δεν επιζητά μόνο την καταστροφή της υπάρχουσας κοινωνίας και το ξεθεμελίωμα των εξουσιαστικών κοινωνικών θεσμών. Ο αναρχισμός θέλει να χτίσει, θέλει να χτίσει μια κοινωνία όπου το άτομο δε θα χάνεται μέσα στη μάζα αλλά θα είναι κάτι το ξεχωριστό και ίσο με τους άλλους. Δεν είμαστε κατά της συλλογικής προσπάθειας.

Ίσα - ίσα πιστεύουμε στη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των ανθρώπων. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία όπου το Κράτος και το Κεφάλαιο δεν θα έχουν πια θέση, γιατί είναι θεσμοί που καταπιέζουν την προσωπική ελευθερία, διαιωνίζουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που διατάζουν και σε αυτούς που εκτελούν, σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους. Είμαστε αντίθετοι στην καθοδήγηση της επαναστατικής ορμής των εργαζομένων από τα κόμματα και τα συνδικάτα γιατί πιστεύουμε ότι: αφενός διαιωνίζουν το Κράτος (κανένα κόμμα δεν έβαλε σαν πρώτο στόχο του την κατάργηση της εξουσίας αλλά την κατάληψή της) και αφετέρου βάζουν φρένο στις επιδιώξεις των εργαζομένων στο όνομα του "ρεαλισμού", φοβούμενοι την αυτόνομη δράση των μαζών.

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να οργανωθούν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, χωρίς να έχουν ανάγκη από παντογνώστες εργατοπατέρες και παντοδύναμους ηγέτες. Προτείνουμε τη δημιουργία πυρήνων αντίστασης σε κάθε χώρο καταπίεσης και αποξένωσης (σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, στρατό κ.τ.λ.) με προοπτική την ανατροπή των εξουσιαστικών κοινωνικών θεσμών και τη δημιουργία της αναρχικής κομμουνιστικής κοινωνίας, όπου τα μέσα παραγωγής καθώς και τα αγαθά θα ανήκουν σε όλους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Σύντροφοι,

Σήμερα στην Ελλάδα ο εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού παίρνει σάρκα και οστά από τη "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία των άλλων κομμάτων. Έχοντας δεδομένη την ανοχή του λαού στην εκμετάλλευση του, οι πολιτικές διαφωνίες τους περιορίζονται στο ποιος και για πόσο θα κατέχει την εξουσία. Ο λαός, όλο και πιο πολύ διαπιστώνει καθημερινά ότι η εκμετάλλευση του συνεχίζεται με νέους ρυθμούς, το Κεφάλαιο παραμένει ο ρυθμιστής της κατάστασης, η εξάρτηση από τη Δύση και — όλο και πιο πολύ — από την Ανατολή αυξάνεται. Οι αγώνες των εργαζομένων, των στρατευμένων, των ανέργων καπελώνονται ή καταστέλλονται με τη βία.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!!

· ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

· ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗ ΣΤΕΡΗΜΈΝΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ!

· ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ-ΜΑΣΤΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ!

· ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ!

* ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ!

ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]