user preferences

Μια ελευθεριακή προοπτική για την ταξική πάλη

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday April 12, 2006 13:36author by Organizahgo Socialista Libertaria Report this post to the editors

Ζήτω ο Ελευθεριακός Σοσιαλισμός!

Ιδρυτική Διακήρυξη της Organização Socialista Libertaria (Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση - OSL)

Τον Νοέμβρη του 2005, διάφοροι αναρχικοί αγωνιστές από τις περιοχές Sao Paulo, Campinas και Baixada Santista, συμμετείχαν στο Πρώτο Συνέδριο του Organização Socialista Libertaria (Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση - OSL) και ενέκριναν την ίδρυση της οργάνωσης αυτής μέσω μιας εκτεταμένης συζήτησης των (αναρχικών) ιδεών καθώς και σε μια ιστορική στιγμή στην οποία βρίσκονται οι μαχητές της εργατικής τάξης.

Περισσότερο από το να είναι ένας απλός συνασπισμός ομάδων όπως οι Luta libertaria, Rede Libertaria da Baixada Santista, μελών του Περιφερειακού Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού (FAO) και μεμονωμένων αγωνιστών που προέρχονται από άλλες ομάδες, η οργάνωση αυτή που συγκροτήσαμε, θα αποτελέσει ένα όργανο των εργαζομένων για την ταξική πάλη. Με το όργανο αυτό έχουμε στόχο να εξασφαλίζουμε συνέχεια στους αγώνες που έχουμε ήδη αρχίσει στο εργατικό, φοιτητικό και λαϊκό κίνημα καθώς επίσης και για να συνεργαστούμε με τα κινήματα αυτά στη διαδικασία ανάπτυξης και συγκρότησης μιας μαχητικής ελευθεριακής οργάνωσης της ταξικής πάλης στη Βραζιλία. Η ωρίμανση αυτής της διαδικασίας, χωρίς αμφιβολία μας έχει ενισχύσει, επιτρέποντάς μας για να διακρίνουμε τον ιστορικό ρόλο που πρέπει να ολοκληρώσουμε.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ίδρυση οργάνωσής μας δεν είναι το αποτέλεσμα πιθανοτήτων ή αυθορμητισμού. Είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας ωριμότητας των αναρχικών ομάδων και των μεμονωμένων αγωνιστών που είναι ενεργοί από την αρχή της δεκαετίας του 1990 και το αποτέλεσμα, επίσης, διαφόρων εθνικών συνεδρίων του Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού (FAO) που συγκροτήθηκε το 2002, αλλά και της γέννησης το 2003 του FAO Sao Paulo, το οποίο ενώνει ομάδες και άτομα που προσδιορίζονται με τον οργανωμένο αναρχισμό για να ενοποιήσουν τις εκδόσεις, τις δραστηριότητες, τους χώρους, την τακτική και τη στρατηγική τους για αγώνα.

Δεν εκλαμβάνουμε τον οργανωμένο αναρχισμό ως μια πλήρη καινοτομία, αλλά ως μια ανανεωμένη συνέχιση στις παραδοσιακές ιστορικές αναφορές, του μπακουνισμού στην Α’ Διεθνή, του αναρχοκομμουνισμού του Μαλατέστα, του διαλόγου σχετικά με την «Οργανωτική Πλατφόρμα», την όλη δουλειά των Ντουρρούτι και Ασκάζο μέσα στο ισπανικό αναρχικό κίνημα και πιο πρόσφατα της εμπειρίας της FAU της Ουρουγουάης. Οι αναφορές αυτές αποτελούν για μας μια αφετηρία, μας εφοδιάζουν με τις ιδέες που χρειαζόμαστε με τις οποίες πρέπει να αποφασίσουμε για το τι αγώνες θα διεξάγουμε και ποια πορεία πρέπει να πάρουμε.

Επομένως, είναι η ανάλυση της ιστορικής εμπειρίας και της τρέχουσας κατάστασης και όχι κάποιο δόγμα, που πρέπει να καθοδηγήσει τη δράση μας. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για έναν αληθινό κοινωνικό μετασχηματισμό δεν είναι εύκολος ή ένας ρομαντικός στόχος. Η ιστορία το καταδεικνύει αυτό πολύ καλά. Και, επίσης, γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αποτελεσματική κοινωνική αλλαγή χωρίς αγώνα, ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί τόσο εύκολα από τους ανθρώπους και ότι η διαδικασία αυτή είναι μια συνεχής καθημερινή προσπάθεια σε έναν δρόμο που δεν είναι ποτέ ευθύς.

Επομένως, οι ελευθεριακοί σοσιαλιστές δεν επιδιώκουν την ταξική συμφιλίωση, τον ιστορικός εχθρός που εμποδίζει την πορεία των φτωχών ανθρώπων. Η αστική τάξη, ο πολιτισμός και ο τρόπος παραγωγής της, πρέπει να εξαφανιστούν! Αντί αυτών, επιδιώκουμε με πάθος να χτίσουμε νέες αντικειμενικές σχέσεις στους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς που υπερβαίνουν την απλή απόρριψη του καπιταλισμού. Υποστηρίζουμε τη δήλωση αυτή που λέει ότι όχι μόνο ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός, αλλά είναι και επιθυμητός. Αλλά υπάρχουν ήδη οι τεχνολογικοί και οικονομικοί όροι για έναν τέτοιο κόσμο. Έτσι, παραμένει το μεγάλο καθήκον μας της οικοδόμησης πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων με τις οποίες μπορούμε να μετασχηματίσουμε αυτόν τον κόσμο, οργανώσεις που πρέπει να χαρακτηρίζονται από μια ισχυρή ταξική, σοσιαλιστική φύση.

Αυτό, έπειτα, είναι που μας κάνει να υπάρχουμε, σύντροφοι στον αγώνα, εργαζόμενοι, σπουδαστές, όλοι έτοιμοι να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας, επειδή είμαστε μέρος όλου αυτού του κόσμου που έχει κουραστεί από τους επαγγελματίες πολιτικούς, τους ελιτιστές, τους παρασιτικούς «φωτισμένους» και τους ακαδημαϊκούς. Καλούμε όλους εκείνους που ξέρουν και αισθάνονται την άμεση ανάγκη της οικοδόμησης του αγώνα, την αλληλεγγύη και τη λαϊκή «εξουσία», να συμμετέχουν στο διάλογο με μας.

Ζήτω η Κοινωνική Επανάσταση!

Ζήτω ο Ελευθεριακός Σοσιαλισμός!

Ο αναρχισμός στον αγώνα!

Organização Socialista Libertaria (Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση - OSL)

Sao Paulo, Βραζιλία

* Δημοσιεύτηκε στο Anarkismo.net. Μετάφραση στα αγγλικά από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 9 Απρίλη 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]