Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βαλκανικές Χώρες

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Βαλκάνια ή Βλακάνια;

category Βαλκανικές Χώρες | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Friday July 10, 2015 20:14author by Dmitri (republishing) Report this post to the editors

Είμαστε πριν ή μετά το 1913;

Ένας παραλογισμός και μια τρέλα συμπαρασύρει την περιοχή μας σε νέους βαλκανικούς πολέμους που μοναδική τους συνέπεια δεν θα είναι παρά η καταστροφή που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιφέρουν φτώχεια, μετανάστευση και κοινωνική αθλιότητα, με την αδυναμία κάθε δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των χωρών, με την σύμπτυξη, μέσω του διαμελισμού των χωρών της «ΝΑ Ευρώπης» σε τοπικές χωροφυλακές και μπακάλικα της Δύσης. Η ατμόσφαιρα είναι καταθλιπτική αλλά δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από το να βρεθούμε και να χτίσουμε μικρά γεφύρια που θα αποτρέψουν όσα δεινά μπορέσουν.
political_meeting.jpg

Βαλκανικός εφιάλτης

Η συνθετότητα της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ επηρεάζει όλη τη Βαλκανική χερσόνησο την περίοδο αυτή θέτοντας τις προϋποθέσεις της πυροδότησης ενός πολέμου. Βασικός συντελεστής σε όλη αυτήν την εξέλιξη είναι ο αμερικανικός παράγοντας ο οποίος έχει συμπαρασύρει στη δίνη των επιλογών του και την ΕΕ ως ακόλουθη δυναμική. Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ προωθούνται στρατιωτικά δημιουργώντας προγεφυρώματα περικύκλωσης της Ρωσίας, με έμφαση στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ η ΕΕ ακολουθάει ως υποδεέστερος παράγοντας εστιάζοντας κυρίως στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην ένταξη των χωρών, στην οικονομία της αγοράς, καθώς και στον κεντρικό σχεδιασμό κυρώσεων στη Ρωσία. Η διακοπή του αγωγού διέλευσης φυσικού αερίου, του νοτίου διαδρόμου ή Turkish stream, παρ’ όλες τις παρελκυστικές κινήσεις της Ρωσίας για την προέκτασή του προς την Ιταλία φαίνεται ότι αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για τις δυο δυνάμεις, επηρεάζοντας τη Βαλκανική χερσόνησο.

Έτσι, η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ που βαίνει προς εκτόνωση σε ένα τεταμένο κλίμα πολιτικού εμφυλίου μεταξύ της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης, που αρχικά είχε προκριθεί από τον ευρωαμερικανικό παράγοντα ως η λύση, φαίνεται ότι πυροδοτεί και τις εξελίξεις στις διπλανές χώρες όπου με τα αντανακλαστικά της άμυνας ή του αλυτρωτισμού, οι ηγεμονικές ομάδες κατευθύνονται με γοργότερα βήματα στην αμερικανική προστασία και την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η διαφθορά και ο αυταρχισμός που επέδειξε η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ως έργο της, αποτελούν την κυρίαρχη αφορμή για την πολιτική κρίση η οποία αποκτά διεθνείς διαστάσεις, ενώ η υπόθεση του «ονόματος» της διπλανής χώρας τίθεται σε δευτερεύοντα ρόλο αν και αρκετά σημαντικό για την διευθέτησή του από τους αμερικανούς, ως εκκρεμότητα. Οι συναντήσεις της ελλαδικής και της διπλωματίας της ΠΓΔΜ για την περιβόητη Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης, πολύ λίγο μπορεί να επηρεάσουν, θετικά, την έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή καθότι και η Ελλάδα μπροστά στο τρίτο μνημόνιο που πιθανόν να υπογράψει, με τους εξαιρετικά επαχθείς όρους χάνει κάθε δυνατότητα ισορροπιστή, ενώ εξ ανατολών, παρουσιάζεται η επανάληψη του έργου «διαμάχη στο Αιγαίο». Οι χώρες της Βαλκανικής βρίσκονται σε μια ένταση σε σχέση με τα ζητήματα που άνοιξαν μετά την επιστροφή της Αμερικής και αναδιατάσσονται ανάλογα.

Η Βουλγαρία μετατρέπεται σε ένα στρατόπεδο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχοντας εκχωρήσει την στοιχειώδη εθνική αυτοκυριαρχία της ενώ ακόμα και μικρά γεγονότα όπως αυτό της υπόθεσης της εξαγωγής όπλων προς την αντιπολίτευση της Συρίας φαίνεται ότι αδυνατούν να τα ελέγξουν. Η Σερβία με τη σειρά της αποτινάσσει και τα τελευταία ίχνη σερβο-ρωσικής φιλίας ενώ προχωράει τόσο σε ένα κατευνασμό του αλβανικού αλυτρωτισμού για το Κόσοβο και τη μειονότητα στη χώρα που υποκινείται από τις ΗΠΑ, και ανοίγει τις πύλες της διάπλατα στον αμερικανικό παράγοντα προκειμένου να μεριμνήσει για «τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρωθυπουργός της χώρας λειτουργεί ως μάνατζερ που προωθεί οικονομικά τον αμερικανικό παράγοντα ως εγγύηση για την ένταξη της Σερβίας στη διεθνοποιημένη αγορά. Αντιστοίχως, στην Αλβανία η υπόθεση της πάταξης της τρομοκρατίας έχει υποβοηθήσει στο να επεκταθεί τον τελευταίο καιρό ο αμερικανικός παράγοντας, έχοντας ήδη βάλει σε τροχιά διεκδικήσεων την υπόθεση κυρίως του Κοσόβου με κατάληξη τα τραγικά γεγονότα στο Κουμάνοβο. Η πιθανή εμπλοκή της Ιταλίας από την άλλη στην υπόθεση των θαλασσίων συνόρων της Αλβανίας με την Ελλάδα αλλά και της Τουρκίας κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα όταν έχει ήδη προηγηθεί ένας διπλωματικός πόλεμος με τη Σερβία.

Η ομάδα Κραϊόβα της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ένας μικρός πόλος μέσα στα Βαλκάνια που στήνεται απέναντι σε άλλες βαλκανικές χώρες δεν είναι παρά μια κίνηση καιροσκοπισμού με στόχο τους λιγότερους κραδασμούς στη δυτική επέλαση. Η τελευταία, η Ρουμανία, ανοίγοντας στο ΝΑΤΟ το λιμάνι της Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσειςμε τις ΗΠΑ γίνεται ένα ακόμα στρατιωτικό προγεφύρωμα για την περικύκλωση της Ρωσίας. Χαρακτηριστικότερο των γεγονότων που αφορούν στην απόλυτη υπαγωγή της Ρουμανίας στην αμερικανική Δύση, είναι η επιλογή του Βουκουρεστίου από το ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση δυο διοικήσεών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Ένας παραλογισμός και μια τρέλα συμπαρασύρει την περιοχή μας σε νέους βαλκανικούς πολέμους που μοναδική τους συνέπεια δεν θα είναι παρά η καταστροφή που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιφέρουν φτώχεια, μετανάστευση και κοινωνική αθλιότητα, με την αδυναμία κάθε δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των χωρών, με την σύμπτυξη, μέσω του διαμελισμού των χωρών της «ΝΑ Ευρώπης» σε τοπικές χωροφυλακές και μπακάλικα της Δύσης. Η ατμόσφαιρα είναι καταθλιπτική αλλά δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από το να βρεθούμε και να χτίσουμε μικρά γεφύρια που θα αποτρέψουν όσα δεινά μπορέσουν.

http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/25...F%82/

Verwandter Link: http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Βαλκανικές Χώρες | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | gr

Sat 20 Apr, 01:59

browse text browse image

srebrenica343x480.jpg imageΠοτέ δεν θα ξεχάσου&... 18:39 Fri 13 Jul by antifanakata 0 comments

Για εμάς, ως αντιφασίστες/ριες, η μνήμη των σφαγών της Σρεμπρένιτσας και των σχέσεων που είχε το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία - άμεσα και έμμεσα- με τις κτηνωδίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βοσνία, έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Γιατί, 23 χρόνια μετά, οι ηθικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις που οδήγησαν στην υποστήριξη των σφαγών εις βάρος των μουσουλμάνων της Βοσνίας είναι ακόμη εδώ. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην Θεσσαλονίκη και αλλού για την υποτιθέμενη ελληνικότητα της Μακεδονίας, οι αναφορές σχεδόν του συνόλου του πολιτικού φάσματος για την ύπαρξη μουσουλμανικών τόξων, ο διάχυτος αντιτουρκισμός και οι άμεσες διαπλοκες μέσω του αντιιμπεριαλισμού μεγάλου κομματιού της ελληνικής αριστεράς με τον εθνικισμό φανερώνουν ότι, τα χίλια πρόσωπα του ελληνικου εθνικισμού παραμένουν ακόμη εδώ.

download.jpg imageΟι διακρατικοί αντ&#... 18:20 Tue 10 Apr by Πέλοτο 0 comments

Έχουμε χρέος να υψώσουμε αναχώματα στους σχεδιασμούς των παγκόσμιων κυρίαρχων και της ντόπιας αστικής τάξης, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Οφείλουμε να δομήσουμε δεσμούς με τους αγωνιζόμενους διεθνώς, να θέσουμε κοινούς στόχους πάλης και να σαμποτάρουμε στην πράξη κάθε πολεμικό σχεδιασμό που επιφυλάσσει την ίδια μοίρα για όλους μας, ανεξάρτητα τη μεριά των συνόρων που στεκόμαστε. Να οικοδομήσουμε ένα πλατύ και διεθνές μέτωπο αγώνα ενάντια στον πόλεμο, το φασισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον ρατσισμό, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία.

e6e068ec338ccda2102c4926c58b60e7.jpg imageΟι προλετάριοι δεν &... 15:46 Tue 27 Feb by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Να αγωνιστούμε λοιπόν από κοινού με τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών για να δημιουργήσουμε ένα κοινό διεθνιστικό μέτωπο που θα υψώσει φράγμα στους εθνικισμούς και στον φασισμό, που θα παλέψει ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, που θα βροντοφωνάξει πως δεν θα αφήσει τα αφεντικά μας να μας διαχωρίσουν βάσει εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικής κατεύθυνσης, κατεύθυνσης φύλλου, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαχωριστικής γραμμής. Που θα αγωνιστεί για μία α-κρατική, α-ταξική, α-εθνική ζωή.

imageΜακεδονικό: Παγκόσ&#... Feb 05 by Blackbatmarx 0 comments

Στην Ελλάδα ειδικά, ο φασισμός έχει ένα επιπλέον όπλο που λέγεται Μακεδονικό το οποίο δημιουργήθηκε λόγω των ειδικών ιστορικών συνθηκών του εμφυλίου και της εκστρατείας της ντροπής των αρχών της δεκαετίας του 90. Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του. Όπως παντού έτσι κι εδώ οι φασίστες και οι εθνικιστές στο όνομα του έθνους είναι οι νεκροθάφτες του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο σιχαμένοι από τους φασίστες του 30 και πολύ πιο επικίνδυνοι. Σε αντίθεση με το 30, ο αγώνας για να τους συντρίψουμε είναι πια συνυφασμένος και με τον αγώνα να σώσουμε τον πλανήτη.

imageΒαλκάνια: αποτίμησ&#... Aug 13 by ελευθεριακό γυρολόι 0 comments

Οι σημερινές εξελίξεις στα Βαλκάνια, μετά την επιστροφή της Αμερικής στον ενεργό ρόλο της γεωπολιτικής διάλυσης και την εμβάθυνση των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων με βάση τα σχέδια ΔΝΤ-ΕΕ, αντιστοιχούν στις βλέψεις του κοινού υπερατλαντικού παρανομαστή για τη Μέση Ανατολή. Κι αν τα μάτια μας δικαιολογημένα στρέφονται στις επιθέσεις κατά του Κουρδιστάν στη Συρία-Ιράκ-Τουρκία, τις στιγμές που βιώνει μια πρωτόγνωρη κοινωνική επανάσταση κρατώντας άμυνα απέναντι στον υποβασταζόμενο απ’ την Τουρκία ΙΚΙΛ, οφείλουν να στραφούν και προς τα πάνω, στα Βαλκάνια.

imageΟι πόλεμοι στα Βαλκ&... Jun 09 by 5ο βαλκανικό αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου 0 comments

Ανακοίνωση των συμμετεχόντων/ουσών στο 5ο βαλκανικό αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου - Zrenjanin, 29-31 Oκτωβρίου 2010

textΓια τον θάνατο του Σ... May 15 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Σερβίας 1 comments

Προδημοσίευση από το υπό έκδοση και κυκλοφορία τεύχος του δελτίου «Μαύρα Γράμματα» της Ομοσπονδίας Αναρχικών Ελλάδας (ΟΑΕ)

textΗ εθνικότητα του ερ&... Nov 04 by "Τα Παιδιά της Γαλαρίας" 0 comments

"Τα Παιδιά της Γαλαρίας", τ.8, Μάϊος 2000

more >>

imageΠοτέ δεν θα ξεχάσου&... Jul 13 0 comments

Για εμάς, ως αντιφασίστες/ριες, η μνήμη των σφαγών της Σρεμπρένιτσας και των σχέσεων που είχε το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία - άμεσα και έμμεσα- με τις κτηνωδίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βοσνία, έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Γιατί, 23 χρόνια μετά, οι ηθικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις που οδήγησαν στην υποστήριξη των σφαγών εις βάρος των μουσουλμάνων της Βοσνίας είναι ακόμη εδώ. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην Θεσσαλονίκη και αλλού για την υποτιθέμενη ελληνικότητα της Μακεδονίας, οι αναφορές σχεδόν του συνόλου του πολιτικού φάσματος για την ύπαρξη μουσουλμανικών τόξων, ο διάχυτος αντιτουρκισμός και οι άμεσες διαπλοκες μέσω του αντιιμπεριαλισμού μεγάλου κομματιού της ελληνικής αριστεράς με τον εθνικισμό φανερώνουν ότι, τα χίλια πρόσωπα του ελληνικου εθνικισμού παραμένουν ακόμη εδώ.

imageΟι διακρατικοί αντ&#... Apr 10 0 comments

Έχουμε χρέος να υψώσουμε αναχώματα στους σχεδιασμούς των παγκόσμιων κυρίαρχων και της ντόπιας αστικής τάξης, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Οφείλουμε να δομήσουμε δεσμούς με τους αγωνιζόμενους διεθνώς, να θέσουμε κοινούς στόχους πάλης και να σαμποτάρουμε στην πράξη κάθε πολεμικό σχεδιασμό που επιφυλάσσει την ίδια μοίρα για όλους μας, ανεξάρτητα τη μεριά των συνόρων που στεκόμαστε. Να οικοδομήσουμε ένα πλατύ και διεθνές μέτωπο αγώνα ενάντια στον πόλεμο, το φασισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον ρατσισμό, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία.

imageΟι προλετάριοι δεν &... Feb 27 0 comments

Να αγωνιστούμε λοιπόν από κοινού με τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών για να δημιουργήσουμε ένα κοινό διεθνιστικό μέτωπο που θα υψώσει φράγμα στους εθνικισμούς και στον φασισμό, που θα παλέψει ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, που θα βροντοφωνάξει πως δεν θα αφήσει τα αφεντικά μας να μας διαχωρίσουν βάσει εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικής κατεύθυνσης, κατεύθυνσης φύλλου, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαχωριστικής γραμμής. Που θα αγωνιστεί για μία α-κρατική, α-ταξική, α-εθνική ζωή.

© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]