user preferences

Αλληλεγγύη μας στον σύντροφο Vicente!

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday February 10, 2015 19:20author by Federação Anarquista Gaucha - Anarkismo Report this post to the editors

Δεν παρασυρόμαστε, δεν αποστρατευόμαστε!

Ο σύντροφος Vicente, όπως και άλλοι αγωνιστές και μαχητές από άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες και ιδεολογίες δεν ήταν ο πρώτος και δεν θα είναι ο τελευταίος μαύρος και αναρχικός νεολαίος που θα έχει καταδικασθεί σε αυτό το ρατσιστικό κράτος της Βραζιλίας. Χιλιάδες μαύροι και φτωχοί άνδρες και γυναίκες εξοντώνονται και καταδικάζονται καθημερινά από τη στρατιωτική αστυνομία και το ρατσιστικό σύστημα της αστικής δικαιοσύνης.
460_0___30_0_0_0_0_0_manifportoalegre_2.jpg

Δεν παρασυρόμαστε, δεν αποστρατευόμαστε! Όλη μας η αλληλεγγύη μας στον σύντροφο Vicente!

Ο σύντροφος Vicente, όπως και άλλοι αγωνιστές και μαχητές από άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες και ιδεολογίες δεν ήταν ο πρώτος και δεν θα είναι ο τελευταίος μαύρος και αναρχικός νεολαίος που θα έχει καταδικασθεί σε αυτό το ρατσιστικό κράτος της Βραζιλίας. Χιλιάδες μαύροι και φτωχοί άνδρες και γυναίκες εξοντώνονται και καταδικάζονται καθημερινά από τη στρατιωτική αστυνομία και το ρατσιστικό σύστημα της αστικής δικαιοσύνης.

Είναι προς όλους αυτούς στους οποίους κατευθύνεται η μαχητική αλληλεγγύη μας και θα συνεχίσει να κατευθύνεται προς κάθε εργαζόμενο, με τον οποίο έχουμε σηκώσει απο κοινού τις γροθιές μας. Δεν θα παρασυρθούμε και σε κάθε διαδήλωση, συγκέντρωση, απεργία και κατάληψη θα είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται!

Τον Γενάρη του 2015, στις παραμονές της επανέναρξης των αγώνων ενάντια στην αύξηση των ναύλων συγκοινωνίας και για την υπεράσπιση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς στο Πόρτο Αλέγκρε, μάθαμε για το νέο της ποινής με την οποία τιμωρήθηκε ο σύντροφος Vicente, αγωνιστής της FAG (Αναρχική Ομοσπονδία Gaucha) και κοινωνικός αγωνιστής του Μπλοκ Αγώνα για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες του Πόρτο Αλέγκρε.

Ο Vicente καταδικάστηκε σε ενάμισι χρόνο φυλάκισης για ζημιές σε δημόσια περιουσία και … περιβαλλοντικά εγκλήματα. «Εγκλήματα» που μάλλον είχε διαπράξει τον Απρίλη του 2013 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του Μπλοκ Αγώνα μπροστά από το Δημαρχείο του Πόρτο Αλέγκρε.

Αυτή είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση στο Πόρτο Αλέγκρε και για εμάς είναι μια σαφής προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης της ομάδας των αγωνιστών και των οργανώσεων που αναζωογόνησαν τους τοπικούς αγώνες στις αρχές του 2015. Μια πολιτική και ιστορική σκοπιμότητα που χρησιμοποιείται από τους κυρίαρχους κύκλους στην πόλη μας και σε όλο τον κόσμο: η φυλάκιση εκείνων που ξεσηκώνονται. Δεν θα αποστρατευτούμε και η αλληλεγγύη μας θα είναι μαχητική και στους δρόμους!

Και η ποινικοποίηση συνεχίζεται ...

Το γεγονός ότι η απόφαση για την επιβολή της ποινής αυτής γνωστοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από την πρώτη διαδήλωση για το 2015 από το Μπλοκ Αγώνα για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένα θέμα τύχης ή λόγω της όλης διαδικασίας που ακολουθεί η δικαστική εξουσία.
‘Ομως, η δικαστική εξουσία ξεκινάει σκληρά το χρόνο και, ταυτόχρονα, αρχίζει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις που εξετάζονται από το 2013: με την προσθήκη ονομάτων σε μερικές από αυτές, και/ή νέων “εγκλημάτων” σε άλλες.

Η καταδίκη ειδωμένη σ’ αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα που έχει μια σφαίρα από καουτσούκ ή χειροβομβίδα αναισθητοποίησης: την προσπάθεια εκφοβισμού και σπασίματος των αγώνων στους δρόμους, αγώνων που τολμούν να αμφισβητούν τα κέρδη των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και τις ήδη ξεκάθαρες συνωμοσίες μεταξύ των εταιρειών και των αρχών εξουσίας. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση: για όποιον σκεφτεί ότι η όποια ποινικοποίηση είχε εξαντληθεί λόγω της μείωσης των διαδηλώσεων στους δρόμους μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, οι πρόσφατες κινήσεις των κυβερνήσεων και του κατασταλτικού μηχανισμού δείχνουν το αντίθετο. Στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και μια σειρά άλλες πόλεις της Βραζιλίας όπου ο νέος χρόνος ξεκίνησε με διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των λεωφορείων, οι μηχανισμοί καταστολής έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια μέτρα και όπλα κατά των διαδηλωτών: δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αυθαίρετες συλλήψεις.

Ο Rafael Braga Vieira, από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν το μόνο πρόσωπο που καταδικάστηκε για τις διαδηλώσεις του Ιούνη του 2013, παραμένει φυλακισμένος και στο Πόρτο Αλέγκρε, για άλλη μια φορά, νέα ονόματα προστίθενται σε παρόμοιες υποθέσεις και τώρα η ποινή αυτή δίνεται χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι το παλιό σύστημα αστικής δικαιοσύνης που διαλέγει πλευρά στον αγώνα ανάμεσα στους καταπιεστές και τους καταπιεσμένους, και που ακόμα βίσκεται σε ισχύ.

Ωστόσο, ο αγώνας και η οργάνωση εκείνων που βρίσκονται στη βάση της κοινωνίας δεν ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί επίσης. Κινητοποιούνται η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι άστεγοι και οι περιφερειακές (περιθωριοποιημένες) κοινότητες. Οι διαδηλώσεις του 2013 άνοιξαν νέες δυνατότητες στην κυοφορία των εμπειριών της οργάνωσης και της πάλης που χρειάζεται ολόκληρη η μαχητική και αντικαπιταλιστική αριστερά για να συμβάλουν στην ενίσχυσή της καθώς και στην απόρριψη παλιών αγώνων με λογική πρωτοπορίας, σεκταρισμό και επιβολή των πρακτικών εκείνων που, δυστυχώς, εξακολουθούν να διαπερνούν το λόγο και την πρακτική πολλών οργανώσεων.

Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την κοινωνική εκείνη δύναμη που, από τα κάτω, θα οδηγήσει σε μηχανισμούς αυτο-οργάνωσης και θα φυτέψει στον ορίζοντά της την ανάγκη για την κοινωνική μεταμόρφωση της κοινωνίας στο σύνολό της. Ένα πραγματικό μέτωπο των καταπιεσμένων και των υποβαθμισμένων σε αλληλεγγύη με όλους όσους συντρόφους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και εξαφανίστηκαν.

2015: πρόοδος στην οργάνωση, περιβάλλοντας με ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκείνους που αγωνίζονται!

Η επιλεκτικότητα του ποινικού συστήματος γίνεται εμφανής σε αυτήν την περίπτωση. Καθ ‘ όλη αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε με πάνω από μια ντουζίνα άτομα κατηγορούμενα για τις ζημιές που πραγματοποιήθηκαν σε μια διαδήλωση πάνω από χιλίων ατόμων, τους είδαμε να αρχειοθετούν τις περιπτώσεις όλων των υπόπτων, έναν προς έναν, κατηγορώντας και καταδικάζοντας μόνο τον μαύρο αναρχικό αγωνιστή, που ήταν μεταξύ των κατηγορούμενων, ενώ κατηγορούμενος είναι τώρα και ένας άλλος μαύρος σύντροφος από το PSTU (Ενιαίο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα). Γνωρίζουμε ότι το κεντρικό κίνητρο γι’ αυτή την καταδικαστική απόφαση είναι πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα, αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα των κατηγορούμενων αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις αφορούν την ποινικοποίηση ενάντια στις αναρχικές συλλογικότητες και τα κινήματα. Το 2013, είχαμε εισβολή στους δημόσιους χώρους μας και τα βιβλία μας κατασχέθηκαν, υποστήκαμε αρκετές και μεγάλες διαδικασίες ερευνών σε βάρος μας και όλα αυτά σε σχέση με ζητήματα όπως η εξουσία, η κυβέρνηση, η αστυνομία και άλλα θέματα, σημαντικά για την αναρχική ιδεολογία. Φυλλάδια, αφίσες και άλλα υλικά που άρπαξαν από τους χώρους μας, αποτελούν, μάλλον, έμμεσες αποδείξεις, κάνοντάς τα να δείχνουν ότι οι ιδέες μας έχουν κάποιο ρόλο πνευματικού μέντορα βανδαλισμών και λεηλασιών που έγιναν στις διαδηλώσεις του 2013, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα μόνο στο Πόρτο Αλέγκρε.

Ο σύντροφος Vicente, όπως και άλλοι αγωνιστές και μαχητές από άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες και ιδεολογίες δεν ήταν ο πρώτος και δεν θα είναι ο τελευταίος μαύρος και αναρχικός νεολαίος που θα έχει καταδικασθεί σε αυτό το ρατσιστικό κράτος της Βραζιλίας. Χιλιάδες μαύροι και φτωχοί άνδρες και γυναίκες εξοντώνονται και καταδικάζονται καθημερινά από τη στρατιωτική αστυνομία και το ρατσιστικό σύστημα της αστικής δικαιοσύνης.

Αλληλεγγύη με όλους τους συντρόφους που διώκονται επειδή αγωνίζονται!

Για την κατάργηση της Στρατιωτικής Αστυνομίας!

Η αναρχική μας ιδεολογία δεν προσφέρεται για καρικατούρες!

Federação Anarquista Gaucha (FAG - Αναρχική Ομοσπονδία Gaucha)

*Αγγλική μετάφραση: Zabalaza Anarchist Communist Front (Νότια Αφρική). Ελληνική μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 10 Φλεβάρη 2015.

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.federacaoanarquistagaucha.org

http://www.anarkismo.net/article/27875

Related Link: http://www.federacaoanarquistagaucha.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]