user preferences

Recent articles by Ανταρσία στον Εύριπο
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Περιβάλλον

AKBELEN FORESTS ARE CALLING EVERYONE FOR RESISTANCE Jul 30 23 by Various Turkish anarchiss

Self Organisation Or Chaos Sep 16 21 by Anarchist Federation (Gr)

Η βιβλική κατ&#... Aug 07 21 by Αναρχικοί από την Εύβοια

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Περιβάλλον | Νέα author Sunday April 02, 2006 14:05author by Ανταρσία στον Εύριπο Report this post to the editors

Για τους δημόσιους χώρους

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης για τους δημόσιους χώρους θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Αγοράς.

Αφορμή αποτελεί η απόφαση του δημάρχου να κατεδαφίσει την Δημοτική Αγορά, που αποτελεί κτίσμα του 1885.

«H χωροταξία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός συνδέονταν πάντοτε με την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Η Αγορά αποτελεί εκτός από χώρο διεκπεραίωσης εμπορικών συναλλαγών, και πυρήνα δημόσιων και κοινωνικών συναναστροφών. Ταυτόχρονα, δηλαδή, πραγματοποιείται η κοινωνική ζύμωση και δραστηριοποίηση όσο και η καθημερινή εμπορική συναλλαγή. Είναι ένα σημείο που ο άνθρωπος-πολίτης συμμετέχει ενεργά στη κοινωνική πραγματικότητα και αποτελεί ένα ζωτικό της στοιχείο που μπορεί να παρεμβαίνει και να καταθέτει τις απόψεις του.

Σήμερα που ο στόχος είναι να εντρυφήσουμε στον άνθρωπο-καταναλωτή δεν απαιτείται να υπάρχει μια Αγορά με τα χαρακτηριστικά της συναναστροφής και επαφής. Αλλά αντίθετα να αποθεώνεται το εμπόρευμα και να εξυμνείται η κατανάλωση, για να φτάσει, τελικά, ο άνθρωπος να γίνει και ο ίδιος εμπόρευμα. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος απ’ το να σκεφτόμαστε σαν καταναλωτές και όχι σαν κοινωνικά όντα. Ο ρόλος μας είναι απόλυτα ορισμένος: να καταναλώνουμε, να δανειζόμαστε, να ξεχρεώνουμε. Η χωροταξία εξυπηρετεί και αυτούς τους σκοπούς όταν δημιουργεί αποστεωμένες πλατείες χωρίς κανένα χώρο συναναστροφής, μεγάλους δρόμους που τεμαχίζουν περιοχές κλπ.

Η πλατεία Αγοράς διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία: ένα αφιλόξενο και αποστειρωμένο περιβάλλον με αρκετό τσιμέντο και ένα κεντρικό πέρασμα ώστε να φτάνουμε συντομότερα στα πολυκαταστήματα και στο εμπορικό κέντρο. Η λογική τους είναι απλή: παρκάρεις για λίγα λεπτά στο υπόγειο δημοτικό γκαράζ ψωνίζεις από τα καταστήματα της γύρω περιοχής και φεύγεις.

Ο ρόλος μας, έτσι, εξαντλείται στη κατανάλωση. Έλα, ψώνισε, φύγε. Η συναναστροφή τεχνητά αποτρέπεται για να δώσει χώρο στον ατομικισμό και την εσωστρέφεια.

Στη Χαλκίδα, όπως και σε άλλες πόλεις και περιοχές των μητροπόλεων οι πολεοδομικές παρεμβάσεις αλλοιώνουν τον βασικό ιστό και τον χαρακτήρα της πόλης. Μια πόλη-δορυφόρο της Αθήνας που εξυπηρετεί και τις ανάγκες του κατοίκου της μεγαλούπολης, ως αγχολυτικό μιας ασφυκτικής καθημερινότητας. Μια πόλη που γίνεται γνωστή για το glamour και το δήθεν. Η κυρίαρχη λογική διαχυμένη παντού.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ..

ΝΑ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.

(απόσπασμα από την μπροσούρα που κυκλοφορεί)

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]