user preferences

Recent articles by ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Καταστολή / Φυλακές

Aλληλεγγύη στ&#... Oct 01 20 by Various organizations

Τελεσίγραφο ... Dec 06 19 by Αργύρης Αργυριάδης

Ανομία Sep 30 19 by Αργύρης Αργυριάδης

Ανακοίνωση για φυλακές

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Monday April 07, 2014 11:46author by ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Report this post to the editors

«Αυτή η νύχτα στο θάλαμο βασανιστηρίων του Munster ήταν η χειρότερη της ζωής μου. Αν είχα την ελάχιστη αμφιβολία για την αναγκαιότητα συντριβής της παρούσας κοινωνικής τάξης, αυτή εξαφανίστηκε εκείνη τη φριχτή νύχτα. Η κακομεταχείριση που υπέστην από τους δεσμοφύλακες δεν ήταν ότι χειρότερο σε σχέση με την αίσθηση αδυναμίας του να βρίσκεσαι σε εκείνο το κελί…».
Max Hoelz
croppedlogo_blogcopy_1.jpg

To νεόφερτο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του «σωφρονιστικού» κώδικα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης περιστολής των δικαιωμάτων κρατουμένων και υπόδικων, καθώς και τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, αποτελεί την τελευταία πράξη της φασιστικής συμμορίας που διαχειρίζεται την κρατική εξουσία.

Σε λίγες γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει :

• Την απαγόρευση των αδειών στους κρατούμενους που θα «φιλοξενούνται» στο Δομοκό

• Την επιμήκυνση του χρόνου προφυλάκισης για τους υπόδικους

• Την μεταφορά κρατουμένων που κρίνονται επικίνδυνοι από τον εισαγγελέα, ανεξαρτήτως του βάρους της ποινής τους στις νέες φυλακές, και την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς του Δομοκού.

• Την επιβράβευση δραστών εγκληματικών πράξεων, από ελαφρυντικά έως και οριστική αποφυλάκιση, στην περίπτωση που γίνουν ρουφιάνοι-συνεργάτες των μπάτσων.

• Την σκλήρυνση των ποινών για τρομοκρατία

Η επιλογή για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων για τα μπουντρούμια που με περισσή υποκρισία το κράτος τα χαρακτηρίζει «σωφρονιστικά υποκαταστήματα» προεικονίζει την επαπειλούμενη κρατική ασφάλεια και τον φόβο του πολιτικού κατεστημένου για λαϊκή εξέγερση. Οι «σκληρές εικόνες» από το νοσοκομείο του Κορυδαλλού και τα κελιά-τρύπες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δεν πτόησαν τα Υπ. Δικαιοσύνης και ΠΡΟ.ΠΟ. Κρίνουμε ως ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και προμελετημένη όχι μόνο την αδιαφορία τους, αλλά και την προσπάθεια για χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές. Οι ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες κρατουμένων, όπως του Ιλία Καρέλι που σκότωσε έναν από τους δήμιούς του- τον βασανιστή Τσιρώνη, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, η προφυλάκιση μεταναστών χωρίς χαρτιά- είτε σε κέντρα κράτησης είτε στις φυλακές, δείχνουν ότι οι κρατούντες των ηνίων της τύχης του λαού ήταν, είναι και θα είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ.

Οι φυλακές ύψιστης ασφαλείας του Δομοκού δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα προσπάθεια- όχι σωφρονισμού, αλλά από τη μία τρομοκράτησης των κοινωνικών αγωνιστών και «επίδοξων κακοποιών», κι από την άλλη πειθάρχησης στην ιεραρχία της φυλακής και επίδειξη καλής διαγωγής και υποταγής στην εξουσία των σωφρονιστικών. Η δαπάνη κονδυλίων για τη δημιουργία και στελέχωση των νέων φυλακών, καθώς και την αύξηση των μισθών των μισθοφόρων του- μπάτσων και λοιπών «προστατών της έννομης τάξης», τη στιγμή που η λιτότητα στέλνει στην κόλαση χαμηλά και μεσαία στρώματα, είναι μια σαφής επιλογή του κράτους και μια ένδειξη για το τι θα ζήσουμε στο μέλλον. Αυτή η επιλογή δείχνει σε αυτούς που πίστευαν ότι το πέρασμα από το κράτος πρόνοιας στο κράτος ασφάλειας είναι στο φαντασιακό κάποιων γραφικών, ότι αυτό δεν είναι παρά «ένα τσιγάρο δρόμος». Φυλακές υψίστης ασφαλείας, λευκά κελιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύγχρονα Γκουαντάναμο στην Ελλάδα και αλλού είναι η προσωποποίηση ενός απενοχοποιημένου φασισμού, που θεριεύει πάνω στο μίσος για το «άλλο», το «ξένο», γι αυτό που δεν είναι «εμείς».

Οι φυλακές είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Η σύνδεση των αγώνων των κρατουμένων με τους κοινωνικούς κι εργατικούς αγώνες είναι απαραίτητο συστατικό για τις εξεγέρσεις του μέλλοντος και την κοινωνική επανάσταση, και με αυτόν τον προσανατολισμό οφείλουμε να κινούμαστε. Ήδη από τις αποχές συσσιτίου, μέχρι και την κλιμάκωση των αγώνων των κρατουμένων, το αναρχικό και ευρύτερο κοινωνικό κίνημα δείχνει την αλληλεγγύη του. Η πορεία στις φυλακές Δομοκού την Κυριακή 6/4 θα είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΚΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗΣ.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, 4/04/14

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]