user preferences


Φαρμακονήσι, η ελληνική Λαμπεντούζα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday February 02, 2014 17:54author by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας Report this post to the editors

Ή αλλιώς, «Φαρμακονησι – Live your myth in Greece»

Δώδεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και γυναίκες. Η δολοφονία τους δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε «κακιά στιγμή». Είναι η ουσία της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ένα συνεχές έγκλημα που απορρέει όχι μόνο από την δολοφονική φύση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και απο την οικονομική εξάρτηση και υποχρέωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους να «περιφρουρούν» τα σύνορα της Ε.Ε στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ και παλαιότερα από της συνθήκης Σένγκεν.
ese.jpg


Φαρμακονήσι, η ελληνική Λαμπεντούζα Ή αλλιώς, «Φαρμακονησι – Live your myth in Greece»

Δώδεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και γυναίκες. Η δολοφονία τους δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε «κακιά στιγμή». Είναι η ουσία της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ένα συνεχές έγκλημα που απορρέει όχι μόνο από την δολοφονική φύση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και απο την οικονομική εξάρτηση και υποχρέωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους να «περιφρουρούν» τα σύνορα της Ε.Ε στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ και παλαιότερα από της συνθήκης Σένγκεν. Είναι η επιβολή του νόμου και της τάξης στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, με σύνορα φυλασσόμενα απο τη FRONTEX, με τείχη της ντροπής (παλαιότερα και νάρκες) και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι η εμπέδωση της έννοιας της Ευρώπης-φρούριο. Είναι το χτίσμο της ασφάλειας του κάθε Ευρωπαίου, στην οποία δεν χωράνε οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι, οι πρόσφυγες ενός κατώτερου πολιτικού συστήματος, συχνά καταπιεστικού και αυταρχικού. Σύμφωνα άλλωστε με ένα παλιό συνθημα, «Στις νάρκες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου.»

Αλλά όχι μόνο εκεί, θα προσθέταμε εμείς. Δεν είναι μόνο οι κρατικοί μηχανισμοί – αστυνομία, συνοριοφύλακες, λιμενικό και επικουρικά τα τάγματα θανάτου της Χρυσής Αυγής. ΕΊναι όλη η επιβολή τρόμου και ο αυταρχισμός αυτών που κυβερνούν. Η ακροδεξιά κυβέρνηση ,υιοθετεί την ατζέντα της επίσης ακροδεξιάς και νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής για να πείσει τα Ευρωπαϊκά αφεντικά της ό,τι «πασχίζει» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς μετανάστες. Δικαιούμαστε να απορούμε «τι θέλουν πια οι μετανάστες και έρχονται στην Ελλάδα» όταν γνωρίζουμε καλά πως η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην διάλυση των χωρών προέλευσης των περισσότερων εξ αυτών; Ελλάδα και Κύπρος, λόγω γεωγραφικής θέσης, έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως βάσεις εξόρμησης και ανεφοδιασμού ενάντια σε χώρες της Μ.Ανατολής, και είχαν ως και ενεργή συμμετοχή μέχρι πρότινος του Στρατού Ξηράς σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Τα ίδια θύματα των πολέμων που συνδιοργανώνει το ελληνικό κράτος, τα πνίγει το ελληνικό λιμενικό όταν τους ξεβράζει η οδύσσειά τους στο Αιγαίο.

Η καθεστωτική αριστερά, προβαίνει σε χλιαρές καταγγελίες που κανέναν δεν πείθουν -ούτε καν τον εαυτό της- και σε γενικά και αφηρημένα ευχολόγια. Οι φασίστες επιχαίρουν για την εξόντωση των «λαθραίων» – τι και αν κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, στα βρώμικα μυαλά τους υπάρχουν άνθρωποι πολλών ταχυτήτων. Οι δηλώσεις Σαμαρά για «επανάκτηση των πόλεων», η προτροπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν οι πραίτωρες του κράτους «τον βίο αβίωτο στους μετανάστες» (λες και δεν είναι ηδη κόλαση η ζωή τους), η δήλωση του φασίστα Πλεύρη – σύμβουλου του υπουργού υγείας, Α.Γεωργιάδη, ό,τι «η φύλαξη των συνόρων προϋποθέτει νεκρούς» -μετανάστες φυσικά-, οι δηλώσεις Κασιδιάρη για «ανθρώπινα σκουπίδια», οι Μανωλάδες, τα βασανιστήρια και οι απαγχονισμοί στα αστυνομικά τμήματα, οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, οι επιχειρήσεις με κωδικές ονομασίες μαύρου χιούμορ, «σκούπα» και «Ξένιος Ζευς», οι δολοφονίες απο τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είχαν εδώ και πολύ καιρό δημιουργήσει τις συνθήκες για την μαζική δολοφονία α λα Λαμπεντούζα.

Και από κοντά τα άθλια ΜΜΕ, να περνάνε «στα ψιλά γράμματα» την αποτρόπαιη, μαζική δολοφονία, ενώ κυρίως βάρος έδιναν στον ισχυρισμό των καθαρμάτων του λιμενικού, ότι έσπευσαν να βοηθήσουν – τι και αν υπάρχουν μαρτυρίες από τους επιζώντες ότι τους εμβόλισαν με σκοπό να τους πνίξουν. Το ελληνικό κράτος όμως το πάει ακόμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα κλίμα τρόμου για όσους επέζησαν με συνεχείς προσαγωγές, απειλές και απόσπαση πλαστών ομολογιών. Την ίδια ώρα, ο γνωστός πλέον σε όλους για τις φασιστικές καταβολές του Δένδιας, δήλωνε ευφάνταστα ότι «η τρομοκρατία είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράανομης μετανάστευσης» με στόχο να συντηρήσει ή και να παρατείνει ένα κλίμα τρόμου και ανασφάλειας στους πολίτες.


Καταγγέλουμε την δολοφονική επίθεση του κράτους της κυβέρνησης και των μηχανισμών τους και καλούμε κάθε σωματείο και συνδικάτο να πάρει θέση ώστε να σταματήσει αυτό το μακέλεμα των μεταναστών.
Να δωθούν τα απαραίτητα χαρτιά και άδεια παραμονής στους επιζώντες μετανάστες.
Να δωθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες.
Η στυγνή κρατική δολοφονία μεταναστών – εργατών δεν ήταν η πρώτη, αλλά με αγώνες, οργάνωση και αλληλεγγύη, ας φροντίσουμε να είναι η τελευταία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνας

Related Link: http://ese.espiv.net

This page has not been translated into Català yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]