user preferences

Search author name words: Sam

Erich Mühsam: Αναρχία (1912)

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday December 14, 2013 19:17author by Erich Mühsamauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Αυτό είναι ένα σύντομο κομμάτι σχετικά με την αναρχία, που δημοσιεύτηκε από τον Γερμανό αναρχικό, Erich Mühsam (1878-1934). Φίλος του Gustav Landauer, που συμμετείχε στην Επανάσταση του 1919 στη Βαυαρία και ένας από τους πρώτους ριζοσπάστες που δολοφονήθηκε από τους Ναζί τον Ιούλη του1934 μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ίδιους, ο Mühsam υπήρξε, μαζί με τους Gustav Landauer και Rudolf Rocker, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς αναρχικούς του 20ού αιώνα. Αυτή η μετάφραση έχει ληφθεί από τη συλλογή των γραπτών του Mühsam που εκδόθηκε από τον Gabriel Kuhn με τίτλο “Liberating Society from the State” (“Απελευθερώνοντας την Κοινωνία από το Κράτος“) που κυκλοφόρησε από PM Press.
fanal.jpg

Αναρχία

Αναρχία σημαίνει ελευθερία από την κυριαρχία. Εκείνοι για τους οποίους αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο εκτός από χάος έχουν την αισθητηριακή αντίληψη ενός αλόγου.

Η Αναρχία είναι η ελευθερία από τον εξαναγκασμό, τη βία, την υποτέλεια, το νόμο, το σγκεντρωτισμό και το κράτος. Μια αναρχική κοινωνία βασίζεται στον εθελοντισμό, την επικοινωνία, το ελεύθερο συμβόλαιο, τη συμφωνία, τη συμμαχία και τον άνθρωπο.

Οι άνθρωποι απαιτούν να ελέγχονται, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Φιλούν τα ράσα των ιερέων και τις μπότες των πριγκίπων, επειδή δεν έχουν αυτοσεβασμό και πρέπει να βρουν ένα αντικείμενο λατρείας εκτός από τον εαυτό τους. Καλούν την αστυνομία, επειδή δεν μπορούν να προστατευθούν από την κτηνωδία των δικών τους ενστίκτων. Κατά τη λήψη αποφάσεων, εμπιστεύονται τους άλλους να τους εκπροσωπήσουν ... επειδή δεν έχουν το απαραίτητο θάρρος να εμπιστευτούν τις δικές τους απόψεις.

Για να συνεχίσουμε με την αναλογία ενός αλόγου: η πολιτική ζωή των πολιτισμένων λαών παραμένει περιορισμένη στη σύλληψη όλο και πιο τέλειων γκεμιών, σελών, ακοντίων, χαλιναριών και μαστιγίων. Ο εργαζόμενος διακρίνει τον εαυτό του μόνο από το άλογο στο να βοηθά τον κύριό του να αναπτύσσει διαρκώς καλύτερα εργαλεία δουλείας και προσαρμογής, σε εθελοντική βάση. Και οι δύο μοιράζονται την εμπιστοσύνη στις βάσεις της εκμετάλλευσης και δέχονται να φορούν παρωπίδες, ούτως ώστε αυτές να χρησιμοποιούνται σωστά.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το καπιταλιστικό σύστημα στερεί από τον άνθρωπο τα κέρδη της εργασίας του. Οι άνθρωποι είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης και το ξέρουν. Γνωρίζουν επίσης το δρόμο προς το σοσιαλισμό, την αναδιανομή της γης και των μέσων παραγωγής από τα χέρια των προνομιούχων στα χέρια του λαού. Είναι γνωστά αυτά εδώ και μισό αιώνα, αλλά δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μέχρι σήμερα.

Το μέσο για την αλλαγή των φοβερών συνθηκών που γνωρίζετε είναι η δράση. Αλλά οι άνθρωποι της εποχής μας είναι τεμπέληδες. Ως δικαιολογία για την έλλειψη δράσης εκ μέρους τους, έχουν αναπτύξει τη θεωρία ότι η ιστορία ακολουθεί μια υλιστική αναγκαιότητα: ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα αυτόματα. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που εργάζονται περιμένουν, επισκευάζουν και πλένουν τα πιάτα τους, διαμαρτύρονται και ψηφίζουν. Αυτές οι προσωρινές δραστηριότητες έχουν γίνει η συνήθειά τους, η ανάγκη τους, ο σκοπός τους στη ζωή. Στην πραγματικότητα, έχουν ξεχάσει τι περίμεναν. Και αν κάποιος τολμήσει να τους υπενθυμίσει, το πρόσωπο αυτό καλύτερα να προσέχει!

Αναρχία είναι η κοινωνία των ανθρώπων ως αδελφών. Η οικονομική της διάσταση λέγεται σοσιαλισμός. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αδέλφια υπάρχουν. Η Αναρχία είναι ζωντανή κάθε φορά που έρχονται μαζί. Δεν χρειάζονται κυριαρχία. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό. Αυτό απαιτεί εργασία. Όσοι αρνούνται να συμβάλουν στη δημιουργία αυτή και να συμμετάσχουν στη σοσιαλιστική εργασία σε μια αδελφική κοινωνία, όσοι θέλουν να περιμένουν μέχρι τα πράγματα να αλλάξουν χωρίς οι ίδιοι να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους, μπορούν να πάνε να επισκευάζουν και να πλένουν το πιάτο τους, μπορούν να πηγαίνουν σε απλές διαμαρτυρίες και ψηφοφορίες - αλλά δεν πρέπει οι ίδιοι να ονομάζονται σοσιαλιστές! Ειδικότερα, δεν πρέπει να μιλούν για την αναρχία! Η Αναρχία είναι θέμα της καρδιάς, και δεν ξέρουν τίποτα γι' αυτό.

*Από την εφημερίδα του Mühsam “Fanal”, αλλά και από το “das Jahr Kain – Kalendarflir” (1912). Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Robert Graham στη διεύθυνση http://robertgraham.wordpress.com/2013/12/03/erich-muhs...1912/ Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Μελβούρνη 13 Δεκέμβρη 2013.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]